Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Maja Trstenjak, asistentica

Više ni sama ne znam kako sam uspjela završiti fakultet s pohvalom summa cum laude, teško mi je verbalizirati neku metodu ili dati savjet drugima. Oduvijek u sebi imam unutarnju motivaciju koja me gura otkad znam za sebe. Teško je to riječima opisati. Oduvijek imam želju da moram biti najbolja, da moram biti drugačija i da moram postići ekstremne rezultate. Često mi je zbog toga put u životu bio teži, no mnoge sam stvari uspjela realizirati baš kao i tu najvišu pohvalu, kao i doktorat. Već pet godina radim na fakultetu i suočena sam sa stvarnim svijetom i ljudima koji možda nemaju jednako takvu visoku motivaciju. Meni je na fakultetu dobiti ocjenu četiri bila uvreda za cijelo moje postojanje, sada mislim da je to ipak možda bilo malo glupo, ali, u drugu ruku, vjerojatno sam zato danas baš tu gdje jesam. Kada studentima dam ocjenu manju od pet, imam osjećaj da sam ih kaznila, a oni su zapravo svi jako sretni, samo da je prolaz. Studirati na našem fakultetu ponekad je poprilično teško i pitanje je kako ćeš se kao individualac izboriti s tom težinom. Određeni neuspjesi tijekom studiranja mogu djelovati dosta degradirajuće na čovjeka i uvjeriti ga da ne vrijedi, što naravno nije istina. Nitko ne može znati sve, a što više znaš, shvaćaš da više ne znaš. Želim studentima prenijeti taj optimizam i motivaciju koja je primarna. Također, studentima treba dati do znanja da vrijede i da će jednog dana postati istinski stručnjaci u svom području. Pozitiva i pristupačnost su ljudske komponente koje su mi najviše nedostajale tijekom online nastave. Svatko od nas ima svoj način dolaska do cilja odnosno postizanja nekog uspjeha. Prvo je to na fakultetu, kasnije u životu i svim njegovim sferama.

Ljubav prema pisanju razvila se još u osnovnoj školi, gdje sam pisala za školski list i specijalizirane internetske portale, te sam nastavila u gimnaziji i na fakultetu. Osim zabave i druženja s kolegama, stekla sam vrijedna novinarska znanja i vještine koji mi koriste i danas te vjerujem da su utjecala na razvoj moje novinarske, ali i znanstvene karijere. Na internetu sam dosta čitala glazbene portale koji se bave metal i alternativnom glazbom te sam se i ja počela baviti glazbenim novinarstvom sa samo četrnaest godina. Oduvijek sam obožavala glazbu i prvobitni mi je cilj bila želja da idem na koncerte i upoznam izvođače. Danas sam kreativna direktorica Glazba.hr portala, čiji je osnivač Hrvatsko društvo skladatelja, čiji sam također član, i moja misija i ciljevi nešto su drugačiji od tinejdžerskih početaka: predstavljati ono najbolje što imamo na glazbenoj sceni, utjecati na razvoj, usmjeravati domaću glazbenu industriju i scenu prema svjetskim razvojnim trendovima te stvarati nove. Naposljetku, tako ćemo i ja i svi, u krajnjoj liniji, još više uživati u koncertima, zar ne? Tijekom svoje karijere upoznala sam mnoge svjetske i domaće zvijezde, putovala sam u najpoznatije svjetske dvorane i družila se s novinarima najvećih glazbenih medija. Glazbenicima uvijek pristupam kao i svim ostalim ljudima, a u svom poslu trudim se ostati iskrena i objektivna. Kada me pitaju kako to sve stižem, smatram da mi tu uvelike pomažu metode industrijskog inženjerstva. Principima optimizacije i eliminacije nepotrebnih aktivnosti pronalazim put kojim se fokusiram na stvari koje zapravo stvaraju vrijednost i radim ono što znam da će mi donijeti konkretne i što bolje rezultate sa što manje napora u što manje vremena. Ne volim se zamarati s hrpetinom detalja koji mi realno i ne trebaju, već logički razmišljam, kao i svaki drugi inženjer.

Maja Trstenjak, asistentica

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije
18. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 
4. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica