Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19


Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 24. rujna 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 25. listopada 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Spremačice u Službi investicija, održavanja i sigurnosti. Natječaj je objavljen 24. rujna 2021. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 4. listopada 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Tribina „Uvodni sat za brucoše“, održat će se u petak, 1. listopada 2021. u dvorani A, južna zgrada fakulteta, Ivana Lučića 5.

Termini održavanja tribine su:

- 9:00 sati, turnus ALFA (strojarstvo)

- 10:30 sati, turnus BETA (strojarstvo)

- 12:00 sati, turnus GAMA (strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovno inženjerstvo)

- 13:30 sati, studij Mehatronika i robotika

U prilogu se nalazi abecedni popis studenata s grupama i turnusima. Molimo studentice i studente da prisustvuju uvodnom satu ISKLJUČIVO u svojem pripadajućem turnusu.

U prostoru fakulteta, pa tako i u dvorani tijekom tribine, obavezno je nošenje zaštitne maske. Studenti smiju sjesti na mjesta označena bijelom točkom.

Svi studenti koji do sada nisu preuzeli svoje studentske iskaznice mogu to učiniti nakon uvodnog sata, u prostoru Knjižnice FSB-a OSOBNO uz predočenje osobne iskaznice.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
24. rujna 2021.
eSTUDENT je otvorio prijave za nove članove u akademsku godinu 2021./2022. Prijave počinju danas, 23. rujna, i traju sve do 7. listopada 2021. u ponoć. Ako si proaktivan student koji želi obogatiti svoj studentski život volontiranjem, učenjem korisnih vještina, upoznavanjem novih, sebi sličnih ljudi i ludom zabavom, onda je eSTUDENT udruga za tebe.

Proširi svoje vidike 
Nakon prijave, rješavanja case-a i intervjua s voditeljima možeš proširiti svoje vidike i postati dio jedne od najvećih studentskih udruga u Hrvatskoj koja ove godine slavi 18. godina postojanja. U 8 skupina i 20 timova ima mjesta za studente iz tri grada, Zagreba, Rijeke i Varaždina, kao i svih usmjerenja. Jednako su nam potrebni STEM-ovci kao društvenjaci, ali i kreativci.

eSTUDENT je udruga koja se prvenstveno bavi organizacijom studentskih projekata i natjecanja, ali i raznim drugim projektima. Na taj način naši članova, ali i ostali studenti imaju priliku sudjelovati u neprestanom networkingu kako s akademskom zajednicom, tako i s gospodarskom.

Svoje vidike možeš proširiti u područjima project managementa, komunikacije s partnerima, marketinga, dizajna, odnosa s javnošću, event managementa, ljudskih potencijala, programiranja, multimedije, prava i financija, humanitarnog rada, edukacija te popularizacije znanosti.

Ovo je bio samo uvod! Kroz nekoliko dana moći ćeš detaljnije pročitati o svakoj od skupina i timova na našoj web stranici Udruge  ili na webu namijenjenom pristupnom procesu. Također nas zaprati i na društvenim mrežama, Facebook, Instagram i LinkedIn gdje možeš saznati više o Udruzi. A tu je i naš newsletter kako ne bi propustio novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini.
 Novosti
Stanko Škec
23. rujna 2021.
Tomislav Pavlic, mag. ing. mech, branit će doktorski rad pod naslovom „Kognitivni model zatvorene okoline mobilnoga robota temeljen na mjerenjima“  dana 7. listopada  2021. u 12 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
U petak, 1. listopada 2021. u 13:00 sati u  Laboratoriju za zavarivanje (soba B3103) sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivana Jurića, mag. ing. mech, pod naslovom: „Utjecaj toplinskoga ciklusa na mikrostrukturu i mehanička svojstva dupleks čelika izrađenoga postupkom aditivne proizvodnje električnim lukom i žicom". Studijski savjetnik je izv.  prof. dr.sc. Ivica Garašić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: ivan.juric@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
U ponedjeljak, 4. listopada 2021. u 13:00 sati u prostoriji 820 južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5/VIII održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Luke Balatineca, mag. ing. mech., pod naslovom „Numerički model trošenja uz podmazivanje u strojevima s rotirajućim komponentama /  Numerical Model of Lubricated Wear in Rotating Machinery." Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Hrvoje Jasak. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: luka.balatinec@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu istraživačkih radnih mjesta (Vodeći istraživač i Mlađi istraživač) na projektu „Razvoj višenamjenske luksuzne turističke i istraživačke podmornice“, u Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku na Katedri za konstrukciju plovnih objekata.

Natječaj je objavljen dana 22. rujna 2021. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 30. rujna 2021.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
22. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 10:00 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Tomislava Polančeca, mag. ing. mech.,  pod naslovom:  „Višerazinsko modeliranje procesa rupičenja u sinteriranim materijalima /  Multiscale Modelling of Pitting Phenomena in Sintered Materials“.   Studijski savjetnici su doc. dr.sc. Tomislav Lesičar i prof. dr.sc. Srečko Glodež, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Slovenija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije (MS Teams) te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: tomislav.polancec@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 08:30 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Zorana Tomića, mag. ing. mech.,  pod naslovom: „Numeričko modeliranje i eksperimentalna validacija lomnoga i zamornoga ponašanja sinteriranoga čelika primjenom teorije faznih polja / Numerical phase-field modelling and experimental validation of sintered steel fracture and fatigue behaviour“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Zdenko Tonković i prof. dr.sc. Nenad Gubeljak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Slovenija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije (MS Teams) te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: zoran.tomic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 9:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivane Cukor, mag. ing. mech., pod naslovom „Model utjecaja vitkih alata u razvoju proizvoda na aspekte održivosti“. Mentor je doc. dr.sc. Miro Hegedić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail:  miro.hegedic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
Ivan Triplat, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Model razvoja električnoga generatora velike snage“  dana 30. rujna  2021. u 10 sati u TCR učionici (soba 208) istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
Hrvatski registar brodova (u daljnjem tekstu HRB) raspisuje natječaj za stipendiranje jednog studenta(ice) diplomskog studija ili zadnje godine preddiplomskog studija brodogradnje ili strojarstva (smjer brodostrojarstva) .  Iznos mjesečne stipendije je 1000 kuna, a od studenta(ice) se očekuje da izradi diplomski rad u suradnji s HRB-om te da se nakon diplomiranja zaposli u HRB-u, (ovisno o budućim potrebama HRB-a za zapošljavanjem) na minimalno isti period koji će student(ica) primati stipendiju. Mole se zainteresirani studenti(ice) da pošalju životopis, motivacijsko pismo i prijepis ocjena preddiplomskog studija na E-mail sanja.glibic@crs.hr.   

Natječaj je otvoren do 5. listopada 2021.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
21. rujna 2021.
U privitku se nalazi odluka o plaćanju participacije i upute za upis u zimski semestar u ak.god. 2021./2022. Svi studenti moraju uplatiti i 100 kn troškova upisa prema u uplatnici u privitku.

Izračun participacije provjerava se na poveznici, a ne u studomatu.

Studenti koji su ove godine prvi put upisali 1. godinu studija (brucoši) ne moraju plaćati trošak upisnine niti se upisivati na studomatu.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
21. rujna 2021.
LTH Metalni lijev d. o. o.  raspisao je natječaj za stipendije za akademsku godinu 2021./2022. koji je namijenjen studentima svih godina redovnog studija koji se obrazuju za zanimanja iz područja strojarstva: mag. ing. mech  i  univ. bacc. ing. mech. Rok za prijavu je 15. listopada 2021. Više informacija možete naći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
21. rujna 2021.
Europska komisija poziva sve zainteresirane na tri webinara u kojima će biti prezentirane informacije o novostima na mrežnoj stranici Funding and Tenders Portal, o troškovima osoblja u programu Obzor 2021, te o platformi Results Booster.

Više informacija možete pronaći ovdje.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
21. rujna 2021.
Nakon iznimnih uspjeha inovativnih projekata Sveučilišta u Zagrebu proteklih godina i osvojenih zlatnih medalja, i ove godine, u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske, Sveučilište u Zagrebu nastoji u okviru međunarodnog sajma inovacija u Nürnbergu – iENA podržati inovacijske aktivnosti svojih sastavnica.

Ovim putem prosljeđujemo obavijest i poziv prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenka Šimprage o mogućnosti sudjelovanja svih zasinteresiranih inovatora u predstavljanju svojih inovativnih projekata i na ovogodišnjem 72. međunarodnom sajmu inovacija - iENA 2021 koji će se održavati od 4. do 7. studenoga 2021. u Nürnbergu u Njemačkoj.

Organizatori ovogodišnjeg 26. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na spomenutom sajmu su Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Riječ je o sajmu koji već dugi niz godina nosi titulu jednog od najznačajnijih sajmova inovacija u Europi i šire. Sajam će se ove godine održavati u najnovijoj hali na 10000 m2, a sudjelovati će inovatori iz pedesetak država, te predstaviti više od tisuću inovacija. Na sajmu će sudjelovati i 10 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo (Patentnih ureda), a inovacije će ocjenjivati međunarodni ocjenjivački sud kojega čine više od 35 stručnjaka među kojima i predstavnik Hrvatske.

Rok za prijavu je 29. rujna 2021. godine.

U privitku se nalazi obrazac za prijavu, a više informacija mogu se pronaći i na mrežnim stranicama Udruge inovatora Hrvatske. 

Napominjemo da svi članovi i udružene članice Udruge inovatora Hrvatske ostvaruju članske pogodnosti (u ovom slučaju kotizacijski popust od 25% koji je naveden u obrascu za prijavu).

Zainteresirane molimo da iskaz interesa dostave na e-mail: mbrod@fsb.hr.
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
21. rujna 2021.
U osmoj epizodi IndustryTalks podcasta poslušajte kako je tvornica u Prelogu od 130 zaposlenih došla do prihoda od 500 milijuna kuna i 344 zaposlena.

Posjetili smo kompaniju LPT d.o.o. koja je dio američke korporacije Leggett & Platt. 

Naš gost, gospodin Davor Gečić, u kompaniji je od samih početaka te od tada obnaša dužnost predsjednika Uprave, no na razini Leggett & Platt grupacije obnaša dužnost Division President Europe & Asia. 

Gospodin Gečić odgovoran je za 11 tvornica u 8 zemalja, a ona u Hrvatskoj u Prelogu najveća je te izvozi preko 95% svojih proizvoda. 

Osim o razvoju kompanije LPT d.o.o. i osobnom razvoju gosta pričali smo o sljedećim temama:
  • Kulturološke razlike u poslovanju
  • Organizacija vremena 
  • Nošenje sa stresom
  • Važnost proizvodnje za Hrvatsku

Više poslušajte u našem podcastu i na našoj webstranici!
YouTube: https://youtu.be/3W1zLfH163s
Članak: https://industrytalks.org/2021/08/16/industrytalks-e8-davor-gecic/
Audio: https://anchor.fm/industry-talks/episodes/IndustryTalks-E8-Davor-Gei-e16hms0
 Novosti
Stanko Škec
20. rujna 2021.
Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor uz financijsku podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu provodi projekt Youth Voice for Integrity. Kao zadnja aktivnost projekta, pokrenuto je online istraživanje o percepciji korupcije u Hrvatskoj među mladima.

Cilj projekta je aktivno uključiti mlade u borbu protiv korupcije, s obzirom na to da se problem korupcije u javnosti prezentira uglavnom kao problem koji se rješava na “višim razinama”, dok su mladi isključeni, a upravo oni u budućnosti postaju donosioci odluka i oni su ti koji će određivati razinu integriteta Hrvatske u narednim desetljećima.

Cilj online istraživanja je istražiti percipiraju li mladi u Hrvatskoj korupciju kao problem, znaju li definirati i prepoznati korupciju, gdje je smatraju najzastupljenijom i koga smatraju odgovornim za borbu protiv iste. Rezultati online istraživanja bit će javno objavljeni i služit će daljnjem planiranju aktivnosti za aktivno uključivanje mladih u borbu protiv korupcije.

Ispunjavanje upitnika traje manje od 10 minuta, a dostupan je na sljedećem linku do 5. listopada 2021. : https://forms.gle/FboGgKsCgF27PmtY6.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
20. rujna 2021.
Projekti i mobilnost
FSB Obavijesti
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102