Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19


Natječaj za radno mjesto Višeg stručnog suradnika (1 izvršitelj/ica) na projektu „M/T Clutch Wear and Coefficient of Friction Characterization and Modelling“ (suradnja s tvrtkom Ford Motor), u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, na Katedri za strojarsku automatiku, objavljen je dana 9. travnja 2021. godine u Narodnim Novinama i web stranicama HZZ-a, a otvoren je do 19. ožujka 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
9. travnja 2021.
Pozivamo Vas na prvo u nizu predavanja koje organizira EIT Manufacturing CLC East pod nazivom Data Bites.

Prva će se epizoda održati na temu Smart Logistics: New Technologies and Technological Concepts for Industrial Logistics u ponedjeljak 12. travnja 12 – 13:15 sati, a gost prve epizode je dr. sc. Manuel Woschank, viši istraživač, predavač i zamjenik predstojnika katedre za Industrijsku logistiku na Sveučilištu za rudarenje, metalurgiju i materijale u Leobenu te izvanredni profesor na Fakultetu za poslovanje, menadžment i ekonomiju Sveučilišta u Latviji.

Na predavanju dobit ćete uvid u tehnološke koncepte povezane s 4.0 industrijom te u sve mogućnosti i ograničenja vezane uz njih u području industrijske logistike. Na temelju podataka dobivenih u studijama slučaja, intervjuima sa stručnjacima, pregledima znanstvene literature, simulacijama i anketama, dr. sc. Woschank govorit će o preliminarnim rezultatima evaluacije postojećih tehnologija i tehnoloških koncepata u industrijskoj logistici i reorganizaciji kompetencija i poslovanja u digitaliziranom radnom okruženju.

Za predavanje se možete prijaviti ovdje: https://lnkd.in/dT6fPMW

Ako vam je potrebno više informacija o webinaru, slobodno kontaktirajte doc.dr.sc. Miru Hegedića.
 Događanja
Stanko Škec
9. travnja 2021.
SUPEUS – Studentska Udruga za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje –  interdisciplinarna je udruga studenata koja objedinjuje različite tehničke i znanstvene discipline te stručne izvore, dotičući se aktualnih grana tehnologije, znanosti i gospodarstva. Jedan od najvećih projekta Udruge je Budućnost ugodnog stanovanja – BUS. Riječ je o besplatnoj stručnoj konferenciji za studente i sve one koje zanima edukacija o aktualnostima iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje.

Ovogodišnja, 10. po redu konferencija za studente „eBUS 2021 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u četvrtak, 15.04.2021. uživo na You Tube i Facebooku profilu Udruge s početkom u 17 sati.

Na ovogodišnjoj konferenciji će predavači iz struke predstaviti aktualne inovacije u području tehnologije, energetike, energetskoj učinkovitosti i financiranju projekata. Tijekom cjelodnevne konferencije svi sudionici dobit će najrelevantnije informacije o trendovima i problemima unutar šest tema.

Više informacija o radu Udruge možete pronaći na službenoj stranici i društvenim mrežama, a dodatne informacije o ovogodišnjoj konferenciji na službenoj web stranici projekta: https://bus.supeus.hr/  i službenom događaju  https://fb.me/e/1f4hU1VN3
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
9. travnja 2021.
Nastavno na nedavno održani webinar na temu pripreme uspješnih projektnih prijedloga u okviru Okvirnog programa Obzor Europa, Europska komisija organizira informativnu sesiju na temu „ A successful proposal for Horizon Europe: Scientific-technical excellence is key, but don’t forget the other aspects“.
Spomenuta sesija predstavljat će nastavak prvog webinara, a održat će se 21. travnja 2021. godine, s početkom u 10:00h.
Informativnu sesiju bit će moguće pratiti putem Youtube kanala, a dnevni red i registracijski link dostupni su na poveznici.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
9. travnja 2021.
31. ožujka 2021. godine uspješno je završio Erasmus+ projekt LSP Teacher Training Summer School (TRAILs) na kojemu su sudjelovale nastavnice Katedre za tehničke strane jezike FSB-a. U prilogu možete pogledati detalje o projektu i završnoj online školi kojoj je FSB bio domaćin.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. travnja 2021.
Kao članica internacionalne grupacije Molson Coors, Zagrebačka pivovara kroz Supply Chain Trainee Program niz godina omogućava diplomantima diljem Europe da svoje teorijsko i praktično znanje stečeno fakultetskim obrazovanjem nadograde iskustvom i nudi priliku zapošljavanja u Zagrebačkoj pivovari. Pripravnički program namijenjen je studentima koji su pri kraju studija na fakultetima tehničkih znanosti i nedavne diplomante koji žele svoju karijeru razvijati u odjelu tehničke službe.

U prilogu se nalazi link na natječaj te link za prijavu na on-line predavanje koje će se održati u utorak, 13. travnja u 10h.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
8. travnja 2021.
Zbog interne preraspodjele projektnih sredstava i posljedičnog ograničenja financija Natječaj za Erasmus+ stručnu praksu za 2020./21. (2. krug) zatvorit će se ipak nešto ranije od predviđenog. Novi krajnji rok za prijave je četvrtak 15.4.2021. godine, pri čemu: Online prijave bit će moguće podnijeti do 15.4.2021. godine u 12:00 (podne). Prijavnu dokumentaciju je potrebno dostaviti najkasnije do kraja tog istog radnog dana, 15.4.2021. godine.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
7. travnja 2021.
U novom intervjuu mjeseca na portalu energetika-net u kojemu sudjeluje i naša docentica Ankica Kovač razgovaralo se o vodiku, njegovim mogućnostima i perspektivama, o izradi Hrvatske strategije za vodik. Intervju daje dobar pregled trenutnog stanja, EU trendove kao i osvrt na mogućnosti uključenja hrvatskog gospodarstva u razvoj i primjenu vodika i gorivnih članaka. Više o svemu možete pročitati na poveznici: http://www.energetika-net.com/specijali/intervju-mjeseca/s-ulaganjima-u-vodik-ne-moze-se-pogrijesiti-32273
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
7. travnja 2021.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u tijeku je projekt „INOVATIVNI Ti-Mg DENTALNI IMPLANTATI ZA SVJETSKO TRŽIŠTE“ sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Ovim projektom optimirat će se struktura i sastav inovativnog titanij – magnezij kompozita dizajniranog za primjenu u stomatologiji, konkretno fiksnoj protetici. U drugoj fazi projekta, kroz pretklinička i klinička ispitivanja utvrdit će se primjenjivost tog materijala za izradu novog proizvoda tvrtke Eonex d.o.o., naprednog dentalnog implantata. Fakultet strojarstva i brodogradnje će realizacijom ovog projekta osigurati opremu za razvoj i karakterizaciju metalnih kompozita koja će omogućiti ostvarivanje novih suradnji s gospodarskim sektorom radi unaprjeđenja konkurentnosti poduzetnika, ali i znanstvenika i studenata.

Ukupna vrijednost projekta je 7.994.074,31 kn, voditelj projekta je prof.dr.sc. Zdravko Schauperl.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
6. travnja 2021.
Poduzeće Hermi d.o.o. vodeći je distributer gromobranske i prenaponske zaštite, kabelskih polica i konstrukcija za sunčane elektrane.

Radi potpore budućim mladim stručnjacima, Hermi d.o.o. dodjeljuje dvije stipendije. Osim što studentima možemo pružiti financijsku potporu, drago nam je što imamo priliku sudjelovati u njihovom razvoju te im pomoći da postignu još više.

Prednosti kandidata za primanje stipendije su sljedeći:
- Upisani studij i studijski program, odnosno smjer koji odgovara poslovnim potrebama Hermi d.o.o.,
- Naglasak je na inženjerima elektrotehnike.

Za detaljnije informacije molimo da se svi zainteresirani jave na telefon 01 2014 927 ili na ured@hermi.hr.

Kontakt osoba: Kornelia Sesan
 Karijere
Stanko Škec
6. travnja 2021.
Doktorski rad Ivane Gledić pod naslovom "Propagacija oštećenja brodske konstrukcije izazvanoga sudarom ili nasukavanjem" (mentor prof. dr.sc. Joško Parunov) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 21.travnja 2021. god.
 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
6. travnja 2021.
Doktorski rad D. Pugara "Utjecaj nanočestica cinkova oksida na strukturu i svojstva mješavine poli(vinilalkohola) i hitozana" (mentor prof.dr.sc. Tatjana Haramina) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 21. travnja 2021. god.
 FSB Obavijesti
Tamara Krajna
6. travnja 2021.
Partnersko Sveučilište u Cincinnatiju poziva studente s partnerskih sveučilišta da se prijave na „Change the World UC Challenge“ - natjecanje u društvenim inovacijama održivog razvoja. Više informacija možete pronaći na stranicama Sveučilišta u Cincinnatiju: https://www.uc.edu/about/international/about/news-events/change-the-world-uc.html te na našim mrežnim stranicama: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/change-the-world-university-of-cincinnati-social-innovation-challenge/, rok za prijavu je 28. travnja 2021.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
6. travnja 2021.
U sklopu POJ programa "Upiši se na FSB", djelovanje Fakulteta strojarstva i brodogradnje predstavljeno je zainteresiranim učenicima Gimnazije Dinka Šimunovića iz Sinja. 

Sukladno trenutnoj situaciji, prezentacija je održana online, a Fakultet su predstavili asistenti dr.sc. Maja Trstenjak i Davor Širinić, mag.ing.mech., dok se na djelatnost studentskih udruga osvrnuo predsjednik Studentskog zbora Fakulteta Ivan Pavao Boras. Učenici su iskazali posebno zanimanje za područje mehatronike i robotike koje od sljedeće školske godine mogu upisati kao zaseban studij! Ovim pristupom učenicima je omogućeno da direktno postave pitanja našim zaposlenicima te saznaju sve o Fakultetu čiji će, nadamo se, uskoro postati sastavni dio.

Pozivamo sve srednje škole, ukoliko postoji interes njihovih učenika za upisom na FSB, da nas kontaktiraju na poj@fsb.hr kako bismo im organizirali personaliziranu online prezentaciju našeg Fakulteta!
 Događanja
Stanko Škec
5. travnja 2021.
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102