Sjednice fakultetskog vijeća

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Sjednice fakultetskog vijeća

ZAPISNIK

6. redovne  sjednice Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u ak. god.  2022./2023., održane 21. ožujka 2023. godine, u Vijećnici Fakulteta.

PRISUTNI : 

Dekan: dr.sc. Zdenko Tonković, redoviti profesor.

Prodekani: dr.sc. Krešimir Grilec, redoviti profesor, dr.sc. Igor Karšaj, redoviti profesor, dr.sc. Darko Kozarac, redoviti profesor.

Redoviti profesori:  Alar dr.sc. Vesna, Andrić dr.sc. Jerolim, Brezak dr.sc. Danko, Ciglar dr.sc. Damir, Ćorić dr.sc. Danko, Degiuli dr.sc. Nastia, Deur dr.sc. Joško, Džijan dr.sc. Ivo, Đukić dr.sc. Goran, Grgec Bermanec dr.sc. Lovorka, Guzović dr.sc. Zvonimir, Haramina dr.sc. Tatjana, Jokić dr.sc. Andrej, Jurčević Lulić dr.sc. Tanja, Kodvanj dr.sc. Janoš, Kozmar dr.sc. Hrvoje, Kunica dr.sc. Zoran, Landek dr.sc . Darko, Lončar dr.sc. Dražen,  Lulić dr.sc. Zoran, Ljubas dr.sc. Davor, Markučič dr.sc. Damir, Parunov dr.sc. Joško, Rede dr.sc. Vera, Smojver dr.sc. Ivica, Terze dr.sc. Zdravko, Vrdoljak dr.sc. Milan.

Izvanredni profesori: Baršić dr.sc. Gorana, Cajner dr.sc. Hrvoje, Dubreta dr.sc. Nikša, Ferdelji dr.sc. Nenad, Jokić dr.sc. Marko, Juretić dr.sc. Hrvoje, Katić dr.sc. Marko, Keran dr.sc. ZdenkaKostelac dr.sc. Milan, Pavković dr.sc. Danijel, Skozrit dr.sc.Ivica, Slapničar dr.sc. Vedran, Stojanović dr.sc. Ivan, Vučković dr.sc. Krešimir, Vujanović dr.sc. Milan, Žakula dr.sc. Tea, Žeželj dr.sc. Dragan, Žmak dr.sc. Irena.

Docenti: Galić dr.sc. Ivica, Hoić dr.sc. Matija, Ilinčić dr.sc. Petar, Lesičar dr.sc. Tomislav, Mihaljević dr.sc. Morana, Opetuk dr.sc. Tihomir, Škec dr.sc. Stanko, Švaco dr.sc. Marko,Tomičević dr.sc. Zvonimir.

Viša predavačica: dr.sc. Snježana Kereković.

Voditeljica knjižnice: dr.sc. Tamara Krajna.

Asistenti - poslijedoktorandi: Martić dr.sc. Ivana, Razumić Andrej mag.ing., Uroić dr.sc. Tessa.

Studenti preddiplomskog i diplomskog studija: Ivan Pavao Boras, Lovro Farkaš.

Studenti poslijediplomskog studija: Stjepan Herceg, Ivan Matas, Antonio Mikulić, Goran Stunjek.

Osim članova Fakultetskog vijeća sjednici prisustvuju: Ivan Petrošević, dipl. iur., tajnik Fakulteta; Damir Kačer, dipl. iur., tajnik upravljanja.

ODSUTNI:

Redoviti profesori: Alar dr.sc. Željko, Balen dr.sc. Igor, Bauer dr.sc. Branko, Boras dr.sc. Ivanka (ispr.), Božić dr.sc. Željko, Dović dr.sc. Damir, Duić dr.sc. Neven (ispr.), Godec dr.sc. Damir, Kožuh dr.sc. Zoran, Majetić dr.sc. Dubravko (ispr.), Schneider dr.sc. Rolph Daniel, Stepanić dr.sc. Josip, Štorga dr.sc. Mario (ispr.), Tuković dr.sc. Željko.

Izvanredni profesori: Alujević dr.sc. Neven, Ćurković dr.sc. Petar (ispr.), Vladimir dr.sc. Nikola.

Docenti: Klobučar Barišić dr.sc. Ana.

Studenti preddiplomskog i diplomskog studija: Marko Bilonić, Bartol Filić, Mateo Josipović, Lovro Meštrović, Dora Ševerac, Ivan Zovko.

Studenti poslijediplomskog studija: Dino Miše, Dalibor Viderščak, Vladimir Vidović.

Direktorica CTT: Aleksandrov Fabijanić dr.sc. Tamara (ispr.)

Predstavnik zaposlenika FSB-a: Panić dr.sc. Nenad

1.
Prihvaćanje Zapisnika 5. redovne sjednice Fakultetskog vijeća održane 21. veljače 2023. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

Fakultetsko vijeće prihvaća  Zapisnik 5. redovne sjednice Fakultetskog vijeća, održane 21. veljače 2023. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

2.
Priopćenja
2.1.
Dekana

Dekan prof. dr.sc. Zdenko Tonković, obavještava prisutne da je dana 3. ožujka 2023. godine, nakon dvogodišnjega glazbenog rada Klapa Balinjera FSB-a održala je svoj prvi samostalni cjelovečernji koncert u dvorani A južne zgrade Fakulteta. Osim nastupa Klape Balinjera publika je imala prigodu čuti i glazbene gošće - žensku klapu Armorin iz Zagreba, te dva gosta iznenađenja: Ivan Barun i Josip Švagelj. 

Nadalje, dan žena FSB-a 8. ožujka 2023. godine, obilježen je zajedničkom fotografijom svih naših zaposlenica te nakon toga zajedničkom fotografijom svih naših studentica na stepenicama južne zgrade FSB-a. Na Fakultetu radi 26 nastavnica te 31 asistentica / viša asistentica te brojne kolegice među nenastavnim osobljem, a trenutno na Fakultetu studira oko 527 studentica te postotak studentica svake godine raste. Zajedničko fotografiranje organizirala je kolegica Tihana Damić koja koordinira Centar za podršku s  projektnim timovima projekata sufinanciranih EU sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, projekt ZaCjel (Zaštita cjelovitosti konstrukcija u energetici i transportu) te ImproWE (Unaprjeđenje tehnologije visokoučinskog zavarivanja) kako bi istaknuli važnost promicanja ravnopravnosti spolova i jednakih mogućnosti.

Ističe i da su 9.3. 2023. godine naš fakultet i Hrvatski Telekom potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji za realizaciju privatne 5G Campus mreže te praktične primjene rješenja za Pametne tvornice u Zavodu za industrijsko inženjerstvo. Voditelj projekta Pametne tvornice je prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, a potpisivanju ugovora je nazočio veći broj djelatnika HT na čelu s gospođom Marijanom Bačić, članicom Uprave i glavnom operativnom direktoricom za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma. Ovo događanje bilo je medijski dosta popraćeno.

Što se tiče preseljenja, za prenamjenu prostora Tekstilprometa raspisane su dvije nabave, jedna za projektiranje i izvođenje radova (design and build) s rokom izvršenja 15.6.2023. i druga nabava za nadzornog inženjera. Postupak prenamjene prostora provodi Građevinski fakultet u ime AGG-a i FSB-a. Dekan se zahvaljuje našim djelatnicima: prof. dr.sc. Igoru Balenu za pomoć oko pripreme tehničkih specifikacija vezano za KGH sustave, kolegici Dubravki Klišmanić za pomoć u pripremi dokumentacije za obje navedene nabave i kolegi Andriji Levaniću za pripremu tehničkih specifikacija vezano za IT mrežu.

Ističe i da je dana 27.3.2023. godine u posjet fakultetu dolazi izraelski veleposlanik koji će održati predavanje na temu inovacija i osnivanja startup tvrtki ,te da su svi pozvani na ovo predavanje koje će se održati u velikoj vijećnici fakulteta.  

2.2.
Prodekana

Prof. dr.sc. Zdravko Terze, upozorava da svi koji planiraju pristupiti na predavanje Izraelskog veleposlanika, moraju se najaviti unaprijed, može i mailom profesoru Terzeu, zaključno sa sutrašnjim danom, radi osiguranja.

Prodekan prof. dr.sc. Darko Kozarac, vezano uz obnovu, nema nikakvih promjena, sve ide po planu i po zacrtanim rokovima, dakle od 24. travnja 2023. godine, više nema rada na Fakultetu. 

Što se tiče transporta, objavljeni su rezultati natječaja prošli petak, te je rok za žalbu sljedeći ponedjeljak. Adria grupa brinuti će o transportu za sve tri zgrade.

Što se tiče prostora u koje se selimo, s "Viaduktom" je potpisan ugovor za laboratorije i kancelarije uz laboratorije, dogovoreno je da se pokrenu radovi uređenja i pripreme nekretnine o njihovom trošku. U komunikaciji s laboratorijima, uređuju se i razni zahtjevi o snazi električnih instalacija i sličnog, kako bi laboratoriji mogli funkcionirati bez problema.

Svi radovi bi trebali biti dovršeni do 15. travnja 2023. godine, a nakon toga se može krenuti s opremanjem prostorija.

S obzirom da je riječ o javnoj nabavi, uvijek postoji mogućnost da dođe do žalbe, time i odgode.

Što se tiče prostora u zgradi "BCC", tamo smo dogovorili oko 1200 m2 prostora, od čega 700 m2 možemo dobiti odmah, a ostalih 500 m2, od 1. srpnja 2023. godine. Imamo na korištenje cijeli treći kat zgrade, to su velike prostorije koje je prije koristila Uprava ELKE. Polovica drugog kata je "open space" prostor, 250 m2, s priključcima u podu, te je tu predviđeno napraviti pregrade s ormarima iz službi. Druga polovica tog kata će biti Dekanat i soba za sastanke kapaciteta 20-ak ljudi, koja će biti dostupna na korištenje svima. Predviđene su prostorije i za studentske službe, urudžbeni i Zavodske tajnice, koje će biti također tu dok ne dobijemo ostale prostore, adekvatne za njihovo korištenje.

Od Ministarstva smo također zatražili dodatna sredstva, te čekamo odobrenje, a ukoliko ga dobijemo, moći ćemo iznajmiti još prostora, koje bi mogli dati Zavodima na korištenje.

Pozivaju se laboratoriji također za pomoć oko popisivanja usluga koje trebaju za seljenje, kako bi što kvalitetnije i efikasnije mogli pripremiti Javni poziv za transport.

Na upit o deponiranju stvari iz laboratorija, ističe kako će se dobiti upute, te da će koordinatori Zavoda na vrijeme obavijestiti Zavode o svemu.

Prodekan prof. dr.sc. Igor Karšaj, u svijetlu preseljenja navodi još da se radi na stupanju u posjed na česticu uz Fakultet, gdje bi se ista uredila, postavila ograda, te "kontejneri", što bi olakšalo rad Fakulteta, međutim kada se to obavi, također će trebati putem Javne nabave pribaviti sve što se pokaže potrebnim, te se procjenjuje da bi u lipnju sve moglo biti gotovo.

Također se upozorava prisutne, kako Izvješća kod napredovanja ili zapošljavanja nastavnog osoblja, treba proći kontrolu Kadrovske, što predstavlja obvezan korak prije nego se Izvješće stavi na dnevni red Fakultetskog vijeća. 

Također će se isto navesti u uputama Predsjedniku/ci stručnog povjerenstva, prilikom slanja dokumentacije za izradu Izvješća.

Vezano uz projekte, Fakultet troši značajna sredstva na financiranje projekata, a u sljedećem periodu će Fakultetu primanja značajno pasti i takva situacija će trajati dok god se ne vratimo natrag u prostorije Fakulteta, a kako uslijed svega ne bi došlo do problema s likvidnošću, dogovoreno je da se za određene pozive treba javiti dovoljno unaprijed, kako bi se uradila procjena rizika, te donijela odluka hoće li se projekt moći financirati ili ne.

Dekan prof. dr.sc. Zdenko Tonković, navodi još kako na "Tekstilprometu" imamo 1850 m2, površine predavaonica i laboratorija, te 720 m2 hodnika dijelimo s ostala tri fakulteta, te 21 parkirno mjesto, od kojih je 6 besplatno, a plaćamo 15. Imamo ukupno 16 predavaonica (2 od 280 m2, 1 od 120 m2, 3 od 60 m2 i niz od 30 m2 i 24 m2  i 4 PC Laba (po 15 m2), te očekujemo da će nam Građevinski fakultet ustupiti još 5, 6 računalnih učionica, dvije zbornice po 50-ak m2, studentsku referadu od 40-ak m2, te jedan laboratorij od 212 m2. Dakle prostora imamo dovoljno.

Prodekan prof. dr.sc. Krešimir Grilec, vezano uz nastavu navodi kako će se kolokviji pred preseljenje održavati u velikim dvoranama FSB-a, te nakon toga slijede dva tjedna online nastave, završno s 8. svibnja 2023. godine. Nadalje, od 15.-26-. svibnja 2023. godine, slijede termini za kolokvije. Zatražili smo od Sveučilišta korištenje zgrade na Kajzerici, Avenija Dubrovnik, gdje se nalazi jedna dvorana za 500 ljudi, koja se može pregraditi u dvije dvorane, te još nekoliko manjih učionica za 60-ak ljudi. Ponudili smo im klupe i stolove, međutim Sveučilište će samo urediti učionice, a nama je rečeno da im dostavimo raspored kolokvija i prijedlog korištenja učionica, kako bi se mogli uskladiti s ostalim Fakultetima koji će također koristiti njihove prostorije. Mole se svi da poštuju rokove te dostave sve tražene informacije.

Od ostalih informacija, u petak će se ovdje održati radionica za ECTS bodove za nastavnike, na što će biti pozvani nastavnici prve godine, a svrha je bolje praćenje opterećenja studenata i ECTS bodova.

Nadalje, vezano uz studentske izbore, imamo 40-ak kandidatura za 20 mjesta, što je odličan odaziv.

Prof. dr.sc. Zoran Lulić navodi kako smatra da najveću šansu za pripremiti teren za nastavu imamo u "Viaduktu", te predlaže da se Fakultet angažira u tom smjeru. 

Prodekan prof. dr.sc. Krešimir Grilec, se slaže s navedenim, te navodi kako je to samo jedna od mogućnosti na kojima se trenutno radi.

2.3.
Studenata

Nema priopćenja.

2.4.
Odbora i povjerenstava i Direktora CTT-a

Dr.sc. Tamara Aleksandrov Fabijanić pozdravlja prisutne te navodi kako je raspisan natječaj za administrativno financijski voditelj projekata, a na natječaj se prijavila jedna kolegica koja je trenutno zaposlena na FER-u, ima dovoljno iskustva, te bi 17. travnja 2023. godine trebala početi s radom.

Također navodi i da smo dobili suglasnost Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, za stručno osposobljavanje zaposlenika.

3.
Izbor nastavnika i suradnika
3.1.
Raspis natječaja i izbor stručnih povjerenstava

Na temelju prijedloga zavoda, a u skladu sa Statutom FSB-a i mišljenjem Povjerenstva za kadrove, Fakultetsko vijeće donosi odluku o pokretanju postupka izbora: 

Raspisuje se natječaj za izbor:

 1. Jednog suradnika na suradničko radno mjesto asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za industrijsko inženjerstvo na Katedri za upravljanje proizvodnjom.
   
 2. Jednog suradnika na suradničko radno mjesto asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za tehničku mehaniku  na Katedri za primijenjenu dinamiku
3.2.
Pokretanje postupka izbora nastavnika na viša znanstveno-nastavna radna mjesta i imenovanje stručnih povjerenstava

Na temelju prijedloga zavoda, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti i mišljenjem Povjerenstva za kadrove, Fakultetsko vijeće donosi odluku o pokretanju postupka izbora nastavnika na više znanstveno-nastavno radno mjesto:

1. Prof. dr.sc. Danka Ćorića, na znanstveno-nastavno radno mjesto redovitog profesora u trajnom zvanju, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za materijale na Katedri za materijale i tribologiju 

Stručno povjerenstvo:

  1. Prof. dr.sc. Krešimir Grilec, predsjednik povjerenstva
  2. Prof. dr.sc. Božidar Matijević, član
  3. Prof. dr.sc. Ivica Kladarić, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, član  

2.  Prof. dr.sc. Maria Štorge, na znanstveno-nastavno radno mjesto redovitog profesora u trajnom zvanju, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za materijale na Katedri za materijale i tribologiju 

Stručno povjerenstvo:

  1. Prof. dr.sc. Neven Pavković, predsjednik povjerenstva
  2. Izv. prof. dr.sc.Zoran Lulić, član
  3. Prof. dr.sc. Željko Ivandić, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, član
3.3.
Izbor dr.sc. Filipa Šuligoja, višeg asistenta, na znanstveno-nastavno radno mjesto docenta, znanstveno područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, na Katedri za autonomne sustave i računalnu inteligenciju.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće Stručnog povjerenstva i tajnim glasovanjem donosi odluku da li dr.sc. Filip Šuligoj,viši asistent, ispunjava uvjete za izbor na znanstveno-nastavno radno mjesto docenta, za područje tehničkih  znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Katedri za autonomne sustave i računalnu intelegenciju,
(glasačko povjerenstvo: izv. prof. dr.sc. Hrvoje Juretić, izv. prof. dr.sc.  Irena Žmak i izv. prof. dr.sc. Ivica Galić, 
rezultati glasovanja: od ukupno 54 glasa, 53 "za" i 1 "suzdržan"). 

3.4.
Reizbor mr. sc. Gordane Barić na nastavno radno mjesto višeg predavača, za područje društvenih znanosti, polje ekonomija, u Zavodu za industrijsko inženjerstvo, na Katedri za upravljanje proizvodnjom.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće Stručnog povjerenstva i tajnim glasovanjem donosi odluku da li mr.sc. Gordana Barić, viša predavačica, ispunjava uvjete za izbor na nastavno radno mjesto više predavačice, za područje društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomija, u Zavodu za industrijsko inženjerstvo na Katedri za upravljanje proizvodnjom,
(glasačko povjerenstvo: izv. prof. dr.sc. Hrvoje Juretić, izv. prof. dr.sc.  Irena Žmak i izv. prof. dr.sc. Ivica Galić, 
rezultati glasovanja: od ukupno 54 glasa, 51 "za", 1 "protiv" i 2 "suzdržana"). 

3.5.
Izbor dr. sc. Alena Cukrova, asistenta, na suradničko radno mjesto višeg asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku, na Katedri za tehničku termodinamiku.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće Stručnog povjerenstva, donosi odluku:

Dr.sc. Alen Cukrov, n. asistent, izabire se na suradničko radno mjesto višeg asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku na Katedri za tehničku termodinamiku.

3.6.
Izbor dr. sc. Ante Vučetića, asistenta, na suradničko radno mjesto višeg asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za motore i transportna sredstva, na Katedri za tračnička vozila.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće Stručnog povjerenstva, donosi odluku:

Dr.sc. Ante Vučetić, asistent, izabire se na suradničko radno mjesto višeg asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za motore i transportna sredstva na Katedri za tračnička vozila.

3.7.
Izbor dr. sc. Marijana Andrića, asistenta, na suradničko radno mjesto višeg asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za zrakoplovno inženjerstvo, na Katedri za dinamiku letjelica.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće Stručnog povjerenstva, donosi odluku:

Dr.sc. Marijan Andrić, asistent, izabire se na suradničko radno mjesto višeg asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za zrakoplovno inženjerstvo na Katedri za dinamiku letjelica.

3.8.
Izbor Tomislava Polančeca, mag.ing.mech., na suradničko radno mjesto asistenta, za područje tehničkih znanosti, polje strojarstvo, u Zavodu za tehničku mehaniku, na Katedri za mehaniku i čvrstoću.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće Stručnog povjerenstva, donosi odluku:

Tomislav Polančec, mag. ing. mech., izabire se na suradničko radno mjesto asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za tehničku mehaniku na Katedri za mehaniku i čvrstoću.

3.9.
Izbor Ane Marije Režek, mag.ing.mech. i Jure Bilobrka, mag.ing.mech., u naslovne asistente na Zavodu za tehničku mehaniku.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće Stručnog povjerenstva, donosi odluke:

 1. Ana Marija Režek, mag. ing. mech., izabire se u naslovnu asistenticu, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo u Zavodu za tehničku mehaniku,
   
 2. Jura Bilobrk, mag. ing. mech., izabire se u naslovnog asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo u Zavodu za tehničku mehaniku.
3.10.
Stručno mišljenje u postupku izbora dr. sc. Juraja Benića, mag. ing. mech., u znanstveno zvanje znanstveni suradnik, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće Stručnog povjerenstva, donosi mišljenje:

Dr.sc. Juraj Benić, asistent, ispunjava uvjete propisane čl. 32. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju za izbor u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava.

3.
Ustrojstvo
3.1.
Molba Zavoda za tehnologiju, Katedre za preradu polimera i drva, za promjenu naziva Katedre i Laboratorija za preradu polimera i drva.

Fakultetsko vijeće na molbu Zavoda za tehnologiju, donosi odluku:

Prihvaća se promjena imena katedre i laboratorija u Zavodu za tehnologiju, kao slijedi: 

Stari naziv

Novi naziv

Katedra za preradbu polimera i drva

Katedra za preradu polimera

Laboratorij za preradbu polimera i drva

Laboratorij za preradu polimera

3.
Poslijediplomski studiji
3.1.
Prijava konačne teme doktorskog rada u okviru poslijediplomskog doktorskog studija .
3.1.1.
Dino Miše, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće  prihvaća prijedlog teme doktorskog rada u okviru poslijediplomskog doktorskog studija Dine Miše, mag. ing. mech., pod naslovom:  Unaprjeđenje rada dizalice topline zrak-voda primjenom parametarski vođenog sustava odleđivanja isparivača, iz područja  tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.

Imenuju se članovi Povjerenstva za ocjenu teme i predlaganje mentora u sastavu:

 1. doc. dr.sc. Ante Marušić - predsjednik Povjerenstva
 2. prof. dr.sc. Vladimir Soldo - studijski savjetnik
 3. izv. prof. dr.sc. Šandor Ileš, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva - član 

te se predlaže imenovanje mentora doktorskog rada, nakon obrane konačne teme prof. dr.sc. Vladimira Soldu. 

3.2.
Ocjena teme doktorskog rada.
3.2.1.
Matej Čorak, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Mateja Čorka, mag. ing. mech.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom: Visoko paralelni algoritmi za linearne sustave jednadžbi / Linear Algorithms for Highly Parallel Computing, iz područja  tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Mateja Čorka, mag. ing. mech.

3.2.2.
Krunoslav Haramina, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Krunoslava Haramine, mag. ing. mech.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom: Podatkovno modeliranje procesa trošenja i faktora trenja tarne obloge suhe spojke / Data-driven modelling of dry clutch lining wear process and coefficient of friction, iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Krunoslava Haramine, mag. ing. mech.

3.2.3.
Fanika Lukačević, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Fanike Lukačeević, mag. ing. mech.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom Model kognitivnoga opterećenja pri izvođenju računalom potpomognutoga konstruiranja / A model of cognitive load for computer-aided design performance, iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Fanike Lukačeević, mag. ing. mech.

3.2.4.
Marijan Marković, mag. ing. aeroing.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Marijana Markovića, mag. ing. aeroing.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom Numeričko modeliranje elektrotoplinskih procesa u električnim motorima u okruženju metode konačnih volumena / Numerical modelling of electrothermal processes in electric motors within the finite volume method framework,  iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Marijana Markovića, mag. ing. aeroing.

3.2.5.
Izabela Martinez, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Izabele Martinez, mag. ing. mech.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom:  Procjena razine oštećenja triboloških prevlaka primjenom elektrokemijske impedancijske spektroskopije,  iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Izabele Martinez, mag. ing. mech.

3.2.6.
Lea Pavelko,mag. ing. el. techn. inf.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Lee Pavelko, mag. ing. el. techn. inf.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom:  Stohastičko modelsko prediktivno upravljanje autonomnim vozilom prilikom prilaska nesignaliziranim  pješačkim prijelazima / Stochastic model predictive control of an autonomous vehicle while approaching unsignalized crosswalks,  iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Lee Pavelko, mag. ing. el. techn. inf.

3.2.7.
Daniel Pustički, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Daniela Pustičkog, mag. ing. mech.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom: Evaluacija mjeriteljskih sposobnosti etalonskih pločica tvrdoće proizvedenih selektivnim laserskim taljenjem, iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Daniela Pustičkog, mag. ing. mech.

3.2.8.
Tomislav Rodinger, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Tomislava Rodingera, mag. ing. mech.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom: Razvoj kalcijevim karbonatom upjenjenih aluminijevih pjena ojačanih keramičkim česticama,  iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja strojarstva.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Tomislava Rodingera, mag. ing. mech.

3.2.9.
Ivan Sokol, mag. ing. aedif.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Ivana Sokola, mag. ing. aedif.

Ocjenjuje se podobnom predložena tema doktorskog rada pod naslovom: Spregnuti računalni model hidrodinamičkih i aerodinamičkih opterećenja i odziva pučinskih plutajućih vjetroturbina  / A coupled computational model of hydrodynamic and aerodynamic loads and response of offshore floating wind turbines,  iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja brodogradnja.
Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u skladu s čl. 21. st. 7. Statuta Sveučilišta odobri predloženu temu doktorskog rada Ivana Sokola, mag. ing. aedif.

3.3.
Mišljenje mentora o provedenom istraživanju i postignutom izvornom znanstvenom doprinosu.
3.3.1.
Tomislav Novosel, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće prihvaća prijedlog Odbora za poslijediplomske studije i donosi odluku: 

Prihvaća se mišljenje mentora o provedenom istraživanju i postignutom izvornom znanstvenom doprinosu doktorskog rada Tomislava Novosela, mag. ing. mech., pod naslovom: The impact of district heating and cooling on the penetration of intermittent renewable energy sources in moderate and Mediterranean climates (Utjecaj sustava centraliziranoga grijanja i hlađenja na penetraciju obnovljivih intermitentnih izvora energije u umjerenim i mediteranskim klimama). 

Potvrđuje se Povjerenstvo za ocjenu i obranu doktorskog rada, u sastavu: 

 1. Izv. prof. dr. sc. Tomislav Pukšec, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje - predsjednik Povjerenstva
 2. Prof. dr.sc. Kristina Lygnerud, Lund University,  Kraljevina Švedska - članica
 3. Dr.sc. Julije Domac, Regionalna energetsko klimatska agencija sjeverozapadne Hrvatske - član.
3.4.
Izvješće o ocjeni doktorskog rada u okviru poslijediplomskog doktorskog studija.
3.4.1.
Jure Soldo, mag. ing. mech.

Fakultetsko vijeće prihvaća Izvješće Povjerenstva o pozitivnoj ocjeni doktorskog rada Jure Solde, mag. ing. mech., te kao dan obrane određuje 14. travnja 2023. godine u 11:00  sati u Plavoj dvorani - istočna zgrada Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5/III.

4.
Nastava
4.1.
Manje izmjene i dopune studijskih programa

Fakultetsko vijeće na prijedlog prodekana za nastavu, donosi odluku:

Prihvaća se prijedlog manjih izmjena i dopuna studijskih programa za ak. god. 2023./2024., kao u privitku.

4.2.
Prijedlog dopune kriterija za upis u 1. godinu preddiplomskih studija u akad.god. 2023./2024.

Fakultetsko vijeće na prijedlog prodekana za nastavu, donosi odluku:

Prihvaća se dopuna prijedloga kriterija (uvjeta) za upis u 1. godinu preddiplomskih studija u ak. god. 2023./2024., kako slijedi:

 IZRAVAN UPIS (1000 bodova):

 • Osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima u RH iz predmeta Matematika ili Fizika ili Kemija.
 • Sudjelovanje na međunarodnim olimpijadama iz predmeta Matematika ili Fizika ili Kemija.

Dopuna: 

 • Sudjelovanje na međunarodnim olimpijadama iz predmeta Matematika ili Fizika ili Kemija uključuje i  sudjelovanje na prirodoslovnim olimpijadama koje uključuju navedene predmete i koje se nalaze na listi  međunarodnih natjecanja znanja Nacionalnog informatičkog sustava prijave na visoka učilišta:
  • EOES The European Olympiad of Experimental Science,
  • International Junior Science Olympiad (IJSO).
4.3.
Plan kolokvija za ljetni semestar ak. god. 2022./2023.

Fakultetsko vijeće na prijedlog prodekana za nastavu, donosi odluku:

Prihvaća se plan održavanja kolokvija u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023., kao u privitku. 

4.4.
Popis kolegija za izvođenje na engleskom jeziku u ak. god. 2023./2024.

Fakultetsko vijeće na prijedlog prodekana za nastavu, donosi odluku:

Prihvaćaju se kolegiji koji se izvode na engleskom jeziku za ak. god. 2023./2024., kao u privitku.

4.5.
Izmjena i dopuna prijedloga vanjskih suradnika za ljetni semestar ak. god. 2022./2023.

Fakultetsko vijeće na prijedlog prodekana za nastavu, donosi odluke:

 1. Prihvaća se preraspodjela satnice i dopuna prijedloga dijela nastave vanjskim suradnicima u Zavodu za konstruiranje na Katedri za elemente strojeva i konstrukcija, u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023.
 2. Dr.sc. Alenu Cukrovu, naslovnom asistentu, odobrava se povjera dijela nastave kao vanjskom suradniku, u Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku, u ljetnom semestru za ak. god. 2022./2023. iz kolegija:
   
  -  Termodinamika II , 4. sem. –  48 sati vježbi
  -  Termodinamika materijala – 4. sem. – 14 sati vježbi
4.6.
Prijedlog Zavoda za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku, za povjerom nastave dr.sc. Luki Bobanu, višem asistentu, u ljetnom semestru ak. god. 2022/2023.

Fakultetsko vijeće na prijedlog Zavoda za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku, donosi odluku:

Dr.sc.   Luki Bobanu, višem asistentu, odobrava se povjera održavanja dijela nastave, u ljetnom semestru, ak. god. 2022./20203., kako slijedi:

Nositelj

ISVU

Naziv kolegija

Studij

 

Sem.

Satnica

Sati povjere

predav.

 

Soldo, V.

18451

Mehaničke operacije

 

Preddiplomski

 

 

6

4+2

 

20

 

Dović, D.,

Ferdelji, N.

39974

Procesno inženjerstvo

 

Diplomski

 

 

3

2+1

10

Soldo, V.,

Mudrinić, S.

19018

18444

Fluidizacija i transport čestica fluidima

Diplomski

(izborni)

 

3

2+1

10

5.
Službena putovanja
5.1.
Molba Zavoda za motore i transportna sredstva, Katedre za motore i vozila, za odobrenje službenog putovanja prof. dr.sc. Darku Kozarcu u Detroit i Berkeley, SAD, od 17. do 26. travnja 2023. godine.

Fakultetsko vijeće na molbu Zavoda za motore i transportna sredstva, Katedre za motore i vozila, donosi odluku:

Prof. dr.sc. Darku Kozarcu,  u Zavodu za motore i transportna sredstva, odobrava se službeni boravak u SAD, radi sudjelovanja na konferencijama u Detroitu i Berkeleyu, u vremenu od 17. do 26. travnja 2023. godine.
Nakon povratka imenovani je obavezan podnijeti Fakultetskom vijeću pisano izvješće.

5.2.
Molba Zavoda za konstruiranje, Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda, za odobrenje organizacije međunarodnog skupa DESIGN 2024, u Cavtatu, od 20. do 23. svibnja 2024. godine.

Fakultetsko vijeće na molbu Zavoda za konstruiranje, Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda, donosi odluku:

Odobrava se organizacija međunarodne konferencije 18th International Design Conference DESIGN 2024, koja će se održati u Cavtatu 20.-23. svibnja 2024. godine

5.3.
Molba Zavoda za konstruiranje, Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda, za odobrenje organizacije natjecanja za doktorande IDEA CHALLENGE 2023, u tjednu od 8. svibnja 2023. godine.

Fakultetsko vijeće na molbu Zavoda za konstruiranje, Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda, donosi odluku:

Odobrava se sudjelovanje u organizaciji međunarodnog natjecanja za doktorande u području istraživanja o konstruiranju i razvoju proizvoda – IDEA CHALLENGE 2023., u tjednu od 08. svibnja 2023. godine.

5.4.
Molba Zavoda za konstruiranje, Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda, za odobrenje organizacije 24. SUMMER SCHOOL ON ENGINEERING DESIGN RESEARCH, u Samoboru, od 11. do 17. lipnja 2023..

Fakultetsko vijeće na molbu Zavoda za konstruiranje, Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda, donosi odluku:

Odobrava se sudjelovanje u organizaciji i radu ljetne škole o istraživanju u konstruiranju 24th SUMMER SCHOOL ON ENGINEERING DESIGN RESEARCH, koja će se održati od 11. – 17. lipnja 2023. godine u Samoboru. 

Svrha je ljetne škole poboljšanje znanstvenog pristupa polaznika koji istražuju fenomene u području teorije konstruiranja i razvoja proizvoda omogućujući im da u skladu sa znanstvenim teorijama utemelje svoja istraživanja, te razvoju sklonost k timskom radu poticanjem rasprave i suradnje.

5.5.
Molba Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš za odobrenje službenog putovanja Tiboru Bešeniću, mag. ing., istraživaču na projektu, radi studijskog boravka na Opole University of technology, Opole, Poljska, u trajanju od 23. ožujka do 22. travnja 2023. godine.

Fakultetsko vijeće na molbu Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš, donosi odluku:

Tiboru Bešeniću, asistentu, u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš na Katedri za energetska postrojenja i energetiku, odobrava se znanstveni boravak na Opole, University of Technology, Opole, Poljska, radi znanstvenog istraživanja u području eksperimentalnog istraživanja dvofaznih tokova, u vremenu od 24. ožujka  – 22. travnja 2023. godine.
Nakon povratka imenovani je obavezan podnijeti Fakultetskom vijeću pisano izvješće.

5.6.
Molba Zavoda za motore i transportna sredstva, Katedre za motore i vozila, za odobrenje službenog putovanja asistentu Josipu Krajnoviću, mag.ing.mech., u Detroit i Berkeley, SAD, od 17. do 26. travnja 2023. godine.

Fakultetsko vijeće na molbu Zavoda za motore i transportna sredstva, Katedre za motore i vozila, donosi odluku:

Josipu Krajnoviću, asistentu,  u Zavodu za motore i transportna sredstva, odobrava se službeni boravak u SAD, radi sudjelovanja na konferencijama u Detroitu i Berkeleyu, u vremenu od 17. do 26. travnja 2023. godine.
Nakon povratka imenovani je obavezan podnijeti Fakultetskom vijeću pisano izvješće.

5.7.
Izvješće prof. dr.sc. Maria Štorge i Nikole Horvata, asistenta, o službenom putovanju na Lulea University of Technology, Švedska, u periodu od 03. veljače 2023. godine, do 10. ožujka 2023. godine.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće prof. dr.sc. Maria Štorge i Nikole Horvata, asistenta, o službenom putovanju na Lulea University of Technology, Švedska, u periodu o03.eljače 2023. godine do 10. ožujka 2023. godine.

5.8.
Izvješće izv. prof. dr.sc. Stanka Škeca, o službenom putovanju u Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate, u periodu od 06. do 16. siječnja 2023. godine.

Fakultetsko vijeće prihvaća izvješće prof. dr.sc. Stanka Škeca, o službenom putovanju u Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate, u periodu od 06. do 16. siječnja 2023. godine.

5.
RaznoDekan utvrđuje da je dnevni red iscrpljen, te zaključuje sjednicu u 10:00 sati.D e k a n

Prof. dr.sc. Zdenko Tonković

Zapisničar                                                                                                                                                     

Damir Kačer, tajnik upravljanja               


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica