Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19
Aktualno


Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je svim redovitim studentima studijskih programa u STEM područjima znanosti obavijest s uputama za provjeru podataka.

Obavijest je poslana na njihove elektroničke adrese evidentirane u AAI@EduHr sustavu u svrhu provedbe dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti u akademskoj godini 2021./2022.

Studenti ispravnost podataka o broju ECTS-a i prosjeku ocjena, odnosno rezultatu državne mature, provjeravaju na poveznici: https://stemstipendije.mzo.hr/.

Studenti se prijavljuju u aplikaciju vlastitim AAI@EduHr elektroničkim identitetom. Svim studentima bit će ujedno dodijeljena jedinstvena identifikacijska oznaka kojom će nakon objave rang-lista moći utvrditi svoje mjesto na rang-listi.

Primijete li studenti da njihovi podatci o broju ECTS bodova i prosjeku ocjena nisu ispravni, trebaju se žurno obratiti visokom učilištu da bi se nepravilni podatci ispravili.

Ako nisu ispravno navedeni podatci o rezultatima državne mature, studenti se mogu obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja na elektroničku adresu: stem-stipendije@mzo.hr.

Za sve ostale informacije studenti se mogu obratiti koordinatoru za STEM stipendije na visokom učilištu ili Ministarstvu znanosti i obrazovanja na elektroničku adresu: stem-stipendije@mzo.hr.

Podatke je moguće provjeriti od ponedjeljka, 25. listopada 2021. godine, od 12.00 sati do utorka, 2. studenoga 2021. godine, do 12.00 sati.

Ako podatci nisu ispravljeni do propisanoga roka, smatrat će se ispravnima te će Povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti na temelju tih podataka izraditi rang-liste.

Ako student na elektroničku adresu u AAI@EduHr sustavu zbog nekog razloga ne zaprimi predmetnu obavijest, napominjemo da ona nije preduvjet za konkuriranje za državnu STEM stipendiju te svi studenti, neovisno o zaprimanju e-poruke, mogu svoje podatke provjeriti na poveznici: https://stemstipendije.mzo.hr/.

Dodjela stipendija provodi se na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti (Narodne novine, br. 102/2021.) provedbom projekta Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
25. listopada 2021.
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su obranili diplomski rad u ak. god. 2019./2020. te u ak. god. 2020./2021. Prijave se šalju do 5. studenog 2021. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra
 Karijere
Stanko Škec
25. listopada 2021.
Nakon uspješnog završetka prvog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru programa Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost odabrano je 18 projekata (listu odabranih projekata možete pronaći ovdje). Objava drugog Poziva očekuje se tijekom studenog 2021. godine, a biti će otvoren 90 dana. Cilj Poziva je povećati konkurentnost hrvatskih poduzeća, potaknuti nova zapošljavanja te podržati održivi razvoj. Hrvatske tvrtke mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za financiranje dijela projekta s ciljem povećanja rasta poslovanja i aktivnosti (povećanje inovativnosti u proizvodima, uslugama i procesima) iz područja inovacija zelene industrije i plavog razvoja. Dana 3. studenog održat će se prva informativna radionica uz podršku Hrvatske gospodarske komore u Slavonskom Brodu, a raspored održavanja ostalih radionica nalazi se u tablici.
Više detalja o natječaju i informativnim radionicama pronađite na: službenim stranicama Programa.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
22. listopada 2021.
Nacrt ključnih elemenata Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije“ financiranog iz sredstava Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora upućen je u proceduru e-savjetovanja koja je otvorena do 4. studenog 2021. godine.

Ključne informacije o sadržaju Poziva nalaze se na poveznici https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=18883, na kojoj zainteresirana javnost može iznijeti svoja pitanja i komentare.

Objava Poziva na dostavu projektnih prijedloga očekuje se tijekom studenog 2021. godine.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
22. listopada 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 22. listopada 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 22. studenoga 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
22. listopada 2021.
Schindler dnevno pokreće milijardu i pol ljudi širom svijeta – dizalima, pokretnim stubama i trakama te inovativnim rješenjima mobilnosti. Schindler Grupa ima 1000 ureda-podružnica u više od 100 zemalja, kao i proizvodne pogone, istraživanje i razvoj u SAD-u, Europi, Kini i Indiji, a u našoj podružnici u Zagrebu tražimo pomoćnika/cu u projektnom uredu (apsolvent/ica ili student/ica završnih semestara konstrukcijskog smjera diplomskog studija strojarstva).

Zainteresirani mogu poslati životopis na info.hr@schindler.com s naznakom Prijava za studentski posao – projektni ured. Prijave traju zaključno do 5. studenog 2021.
 Karijere
Stanko Škec
22. listopada 2021.
Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) i ove godine organizira svoj središnji događaj, deveti po redu Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Konferencija punoga naziva “9. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska: Danas za sutra” okupit će stručnjake iz nekoliko različitih područja koji će od ponedjeljka do četvrtka, u formi okrugloga stola, raspraviti najvažnija pitanja koja su se u hrvatskome društvu nametnula u godini koja teče. Konferenciju će u petak, 29. 10., zaključiti donatorska večer.

Konferenciju će biti moguće pratiti i putem društvenih mreža, na Facebook stranici World Youth Alliance Hrvatska te na YouTube kanalu Svjetski savez mladih Hrvatska.

Više konferenciji možete naći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
22. listopada 2021.
Studiraš? Kreativnost ti je jača strana? U glavi imaš tisuću ideja? Misliš da znaš kako određene stvari učiniti jednostavnijima i učinkovitijima? Ako je odgovor na barem neka od ovih pitanja 'DA', imamo pravu stvar za tebe...

Za početak, što je Red Bull Basement?
Red Bull Basement je studentski projekt koji je pokrenut 2015. godine, a u Hrvatsku je po prvi put stigao ove godine i upravo sad je u tijeku. Progovori o svojoj ideji i zablistaj u poslovnom svijetu. Projekt je otvoren za sve studente, bez obzira na smjer studija, a potrebno je pokazati ideje koje bi poboljšale studentski život ili čak svijet, koristeći tehnološka rješenja.Koji je cilj projekta? Cilj projekta je povezati i potaknuti sve studente da konstruktivno ospore 'status quo' i naprave pozitivne pomake, sada i u budućnosti. Ne moraš biti poduzetnik ili izumitelj kako bi se pridružio - svi su pozvani na brainstorming. Vrhunac projekta je svjetsko finale, gdje će timovi finalista oživjeti svoje ideje te ih predstaviti timu sudaca. Usput će ti se pružiti prilika za nova poznanstva, stručno mentorstvo i još mnogo toga.

Kakve ideje i projekti mogu dospjeti na Red Bull Basement?
Svaka ideja je dobrodošla. Možeš ponuditi rješenje koje je hitno potrebno na tvom kampusu ili imaš ideju koja će pojednostaviti svijet. Teme su ograničene samo tvojom maštom, ali za početak razmisli o ovima: tijelo i um, karijera, voda, klimatske promjene, obrazovanje, energija, pametni gradovi...

Prijavljujem se sam ili u timu?
Prijave se mogu podnositi pojedinačno ili u timu od dva člana. Više članova tima može surađivati ​​'iza kulisa', a samo će dva člana moći predstaviti ideju na svjetskom finalu.

Kako se prijaviti?
Osmisli ideju i opiši ju u videu koji neće prelaziti 60 sekundi trajanja. Zatim učitaj video i prijavu na web stranicu. Ovo nije natjecanje u izradi filmova, tvoja ideja je bitna! Važno je napomenuti da sudionici moraju imati 18 ili više godina, status redovnog studenta te znati engleski jezik. Sve o prijavi pronađi OVDJE.
 Događanja
Stanko Škec
21. listopada 2021.
U četvrtak, 28. listopada 2021. u 13:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Petre Adamović, mag.ing.mech., pod naslovom „Biomehanička studija stabilnosti osteosinteze kod prijeloma vrata bedrene kosti“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Janoš Kodvanj i doc. dr.sc. Srećko Sabalić, Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: petra.adamovic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. listopada 2021.
Završavaš fakultet ili već imaš diplomu, a još uvijek ne znaš točno u kojem smjeru razvijati svoju karijeru i imaš želju postati dio inovativnog tima, u dinamičnom i izazovnom poslovnom okruženju, ovo je idealna prilika za tebe!

M SAN STARTER pripravnički program je rotacijski sustav kojim prolaziš kroz sve dijelove poslovanja, s glavnim ciljem da se usredotočiš na razvoj vlastitih talenata. Tvoje putovanje započinje u jednom dijelu organizacije, i vremenom ćeš prolaziti kroz ostale.

Više informacija moguće je pronaći na poveznici.
 Karijere
Stanko Škec
20. listopada 2021.
Poduzeće Hermi d.o.o. vodeći je distributer gromobranske i prenaponske zaštite, kabelskih polica i konstrukcija za sunčane elektrane.Radi potpore budućim mladim stručnjacima, Hermi d.o.o. dodjeljuje dvije stipendije. Osim što studentima možemo pružiti financijsku potporu, drago nam je što imamo priliku sudjelovati u njihovom razvoju te im pomoći da postignu još više.Prednosti kandidata za primanje stipendije su sljedeći:
  • Upisani studij i studijski program, odnosno smjer koji odgovara poslovnim potrebama Hermi d.o.o.,
  • Naglasak je na inženjerima elektrotehnike.
Za detaljnije informacije molimo da se svi zainteresirani jave na telefon 01 2014 927 ili na ured@hermi.hr.

Kontakt osoba: Kornelia Sesan
 Karijere
Stanko Škec
20. listopada 2021.
EIT Manufacturing Innovation Challenge (EITMIC) je projekt kojem je cilj povezati proizvodne tvrtke i inovativne timove (studenti, startupovi, neovisni timovi zainteresiranih profesionalaca i entuzijasta) te potaknuti otvorene inovacije u proizvodnoj industriji.  

Cilj Innovation Challengea je rješavanje izazova u vodećim proizvodnim organizacijama u Hrvatskoj, odnosno u kompanijama Podravka, VERTIV, JGL i Ferro-Preis. Dijeljenjem znanja, umrežavanjem i pod mentorstvom vodećih stručnjaka iz pojedinog područja, okupljeni timovi natječu se u izradi najboljeg rješenja koje će pomoći u rješavanju jednog od zadanih izazova. Dodatna motivacija za sudjelovanje na ovom događaju zasigurno su bogate novčane nagrade koje su za najbolje timove pripremile kompanije. Definirani problemski izazovi objavljeni su na stranicama EITMIC-a ovdje. 

Ovaj inovativni izazov pruža jedinstvenu priliku za suradnju s uspješnim proizvodnim poduzećima, edukaciju i mentorstvo kroz strukturirani program stvaranja inovacija uz podršku iskusnih mentora te mogućnost za upoznavanje kolega, potencijalnih partnera, klijenata ili poslodavaca.   

Prijave za EITMIC otvorene su do 4. studenoga 2021., a samo natjecanje će se održati od 10. studenoga do 9. prosinca 2021. u hibridnom (online/uživo) obliku. Tijekom natjecanja timovi rade na izradi najboljeg rješenja te ga interno prezentiraju kompanijama koje su ga definirale. Najbolje ocijenjeni tim iz svake grupe prezentirati će svoje rješenje na finalnom događaju.  

Više informacija o događaju i obrazac za prijavu možete pronaći na službenoj web stranici EIT Manufacturing HUB-a Hrvatska.   

Vizija Europske unije je da će Europa predvoditi inovacije u proizvodnji. S tom misijom osnovani su i HUB-ovi diljem Europe da okupe sve dionike koji rade u proizvodnji i podrže ih kroz edukaciju, međusobno povezivanje i inovacijske projekte.  

Sveučilište u Zagrebu je u 2020. godini postalo EIT Manufacturing Hub za Hrvatsku, a od 2021. godine Fakultet strojarstva i brodogradnje ušao je u partnerstvo sa Sveučilištem u izvedbi EIT Manufacturing projekta.   

Objave vezane uz EIT Manufacturing Hub Hrvatska možete pratiti i na službenima profilima Huba: 
https://www.facebook.com/EITManufacturingHubCroatia 
https://www.linkedin.com/company/eit-manufacturing-hub-croatia/ 
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
20. listopada 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje danas je bio domaćin posjeta Veleposlanika Države Izrael, gospodina Ilana Mora. Veleposlanik Mor je uz domaćina prof. dr. sc. Bojana Jerbića voditelja Katedre za autonomne sustave i računalnu inteligenciju i voditelja CRTE te prof. dr. sc. Joška Parunova, prodekana za znanstveni rad i suradnju s gospodarstvom, prof. dr. sc. Ivicu Smojvera i dr. sc. Ankicu Kovač obišao Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA.
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
19. listopada 2021.
Na ovogodišnjem 45. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA 2021., koja je održana od 13. - 15. listopada 2021. godine u Kulturnom centru Dubrava, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smjera Mehatronika i robotika, nastupili su s tri rada i osvojili su sljedeće nagrade:
  1. PNEUMATSKI SERVOSUSTAV (autorica inovacije: KLARA PEJIĆ, mag. ing. mech., mentori: J. Benić i Ž. Šitum) – osvojena ZLATNA medalja i glavna nagrada Sveučilišta u Suceavi, Rumunjska,
  2. PNEUMATSKI SKLOP ZA POBOLJŠANJE MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI (autor inovacije: EDI MAJER, bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena ZLATNA medalja,
  3. SORTIRANJE PROIZVODA PRIMJENOM VIZIJSKOG SUSTAVA (autor inovacije: IVAN RADIĆ, univ. bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena SREBRNA medalja.
Izložbu je organizirao Savez inovatora Zagreba, a suorganizatori izložbe bili su WIIPA - Svjetska organizacija za inovatore i industrijsko vlasništvo te Grad Zagreb. 

Također, studenti FSB-a, smjera Mehatronika i robotika (Marko Miroslav Bača, Zvonimir Dabčević i Dario Poznanović), nastupili su s tri rada na 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021. koja je održana od 14. - 16. listopada 2021. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izložbu organizira Udruga inovatora Hrvatske.

Student MARKO MIROSLAV BAČA, univ. bacc. ing. mech. osvojio je ZLATNU medalju, za rad UREĐAJ ZA ISPITIVANJE DINAMIČKE IZDRŽLJIVOSTI MATERIJALA (mentori: J. Benić i Ž. Šitum). Ovaj projekt predstavlja primjer uspješne suradnje Laboratorija za automatiku i robotiku i Laboratorija za ispitivanje mehaničkih svojstava. Rad je također osvojio SREBRNU medalju na izložbi International Invention and Trade Expo 2021 održane u mjesecu rujnu u Londonu.
 Novosti
Stanko Škec
19. listopada 2021.
U CRTA-i je u četvrtak 14. listopada 2021. održana radionica “Građevina, robotika i računarstvo su i ženski poslovi”.

Na radionici je sudjelovalo više od 80 učenica i učenika Osnovne škole “Glina”, a organizirana je u sklopu velikog europskog projekta ASAP kojega provode tri zagrebačka fakulteta: Građevinski fakultet, FSB i FER.

Cilj okupljanja je bio motivirati i usmjeriti mlađe generacije na odabir zanimanja iz STEM područja, naročito djevojke koje još uvijek nisu ravnopravno zastupljene u inženjerskim ulogama iako se u zadnje vrijeme bilježi kontinuiran rast upisa studentica u tehničkim područjima.

Uz razgledavanje CRTA-e i prezentacije o osnovama robotike, učenici su imali priliku sudjelovati na ukupno šest zanimljivih radionica o programiranju industrijskih i kolaborativnih robota, robotskim operacijama mozga, izradi predmeta iz metala i 3D printanja, igre križić-kružić protiv robota, vožnji na mobilnim robotima i pokretanju robotskih šaka.

Radionice u CRTA-i su vodili istraživači centra te studentice i studenti smjerova Mehatronika i robotika te Autonomni sustavi i računalna inteligencija koji su učenicima pokazali sve laboratorije centra u kojima se nalazi više od dvadeset modernih robotskih sustava svih vrsta i veličina sa širokom primjenom u industriji i medicini.

Učenici su bili oduševljeni najsuvremenijom robotskom tehnologijom, a najviše su pažnje prikupili humanoidni roboti s kojima su mogli razgovarati te mobilni roboti (među kojima i Spot iz tvrtke Boston Dynamics) čijim su kretnjama direktno upravljali.

Ovim putem zahvaljujemo svim našim studenticama i studentima koji su pomogli u provođenju radionice, a pogotovo Mihaeli, Ivani, Pauli i Franji.

Radionici je prisustvovala i snimateljska ekipa emisije Županijska panorama – Zagreb koja je 14.10.2021. na programu HRT4 emitirala prilog o radionici (dostupna na platformi HRTi).
 Novosti
Stanko Škec
19. listopada 2021.
Projekti i mobilnost
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102