Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19
Aktualno


U okviru projekta „Razvoj putničkog eko-katamarana PROeco“, na kojemu je Korisnik projekta poduzeće Marservis d.o.o., a znanstveni partner Fakultet strojarstva i brodogradnje, održat će se konferencija na kojoj će biti predstavljene aktivnosti vezane uz industrijsko istraživanje. Konferencija će se održati 22.10.2021. od 8.30 – 10.00 sati, za vrijeme sjednice Udruženja male brodogradnje HGK koja se održava za vrijeme sajma Biograd Boat Show.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj obavijesti isključiva je odgovornost Korisnika Marservis d.o.o. i Partnera Fakultet strojarstva i brodogradnje.
 Događanja
Stanko Škec
21. listopada 2021.
Studiraš? Kreativnost ti je jača strana? U glavi imaš tisuću ideja? Misliš da znaš kako određene stvari učiniti jednostavnijima i učinkovitijima? Ako je odgovor na barem neka od ovih pitanja 'DA', imamo pravu stvar za tebe...

Za početak, što je Red Bull Basement?
Red Bull Basement je studentski projekt koji je pokrenut 2015. godine, a u Hrvatsku je po prvi put stigao ove godine i upravo sad je u tijeku. Progovori o svojoj ideji i zablistaj u poslovnom svijetu. Projekt je otvoren za sve studente, bez obzira na smjer studija, a potrebno je pokazati ideje koje bi poboljšale studentski život ili čak svijet, koristeći tehnološka rješenja.Koji je cilj projekta? Cilj projekta je povezati i potaknuti sve studente da konstruktivno ospore 'status quo' i naprave pozitivne pomake, sada i u budućnosti. Ne moraš biti poduzetnik ili izumitelj kako bi se pridružio - svi su pozvani na brainstorming. Vrhunac projekta je svjetsko finale, gdje će timovi finalista oživjeti svoje ideje te ih predstaviti timu sudaca. Usput će ti se pružiti prilika za nova poznanstva, stručno mentorstvo i još mnogo toga.

Kakve ideje i projekti mogu dospjeti na Red Bull Basement?
Svaka ideja je dobrodošla. Možeš ponuditi rješenje koje je hitno potrebno na tvom kampusu ili imaš ideju koja će pojednostaviti svijet. Teme su ograničene samo tvojom maštom, ali za početak razmisli o ovima: tijelo i um, karijera, voda, klimatske promjene, obrazovanje, energija, pametni gradovi...

Prijavljujem se sam ili u timu?
Prijave se mogu podnositi pojedinačno ili u timu od dva člana. Više članova tima može surađivati ​​'iza kulisa', a samo će dva člana moći predstaviti ideju na svjetskom finalu.

Kako se prijaviti?
Osmisli ideju i opiši ju u videu koji neće prelaziti 60 sekundi trajanja. Zatim učitaj video i prijavu na web stranicu. Ovo nije natjecanje u izradi filmova, tvoja ideja je bitna! Važno je napomenuti da sudionici moraju imati 18 ili više godina, status redovnog studenta te znati engleski jezik. Sve o prijavi pronađi OVDJE.
 Događanja
Stanko Škec
21. listopada 2021.
U ime prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, obaviještavamo o aktivnostima EIT Manufacturing Hub Hrvatska u okviru kojih su otvorene prijave na EIT Manufacturing Innovation Challenge (EITMC).

EIT Manufacturing Innovation Challenge je projekt kojem je cilj povezati proizvodne tvrtke i inovativne timove (studenti, startupovi, neovisni timovi zainteresiranih profesionalaca i entuzijasta) te potaknuti otvorene inovacije u proizvodnoj industriji kroz rješavanje definiranih problemskih izazova u vodećim proizvodnim organizacijama u Hrvatskoj, odnosno u kompanijama Podravka, VERTIV, JGL i Ferro-Preis.

EITMC pruža jedinstvenu priliku za suradnju s uspješnim proizvodnim poduzećima, edukaciju i mentorstvo kroz strukturirani program stvaranja inovacija uz podršku iskusnih mentora te mogućnost za dijeljenje znanja, upoznavanje kolega, potencijalnih partnera, klijenata ili poslodavaca.

Prijave su otvorene do 4. studenoga 2021., a samo natjecanje će se održati od 10. studenoga do 9. prosinca 2021. u hibridnom (online/uživo) obliku. Tijekom natjecanja timovi rade na izradi najboljeg rješenja te ga interno prezentiraju kompanijama koje su ga definirale, a najbolje ocijenjeni tim iz svake grupe prezentirati će svoje rješenje na finalnom događaju. Također, za najbolje timove predviđeni je i nagradni fond.

U privitku Vam šaljemo poziv, a više informacija o događaju i obrazac za prijavu možete pronaći na službenoj web stranici EIT Manufacturing HUB-a Hrvatska.

Informacije o pozivu također možete pronaći i na stranicama Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
21. listopada 2021.
U četvrtak, 28. listopada 2021. u 13:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Petre Adamović, mag.ing.mech., pod naslovom „Biomehanička studija stabilnosti osteosinteze kod prijeloma vrata bedrene kosti“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Janoš Kodvanj i doc. dr.sc. Srećko Sabalić, Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: petra.adamovic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. listopada 2021.
Završavaš fakultet ili već imaš diplomu, a još uvijek ne znaš točno u kojem smjeru razvijati svoju karijeru i imaš želju postati dio inovativnog tima, u dinamičnom i izazovnom poslovnom okruženju, ovo je idealna prilika za tebe!

M SAN STARTER pripravnički program je rotacijski sustav kojim prolaziš kroz sve dijelove poslovanja, s glavnim ciljem da se usredotočiš na razvoj vlastitih talenata. Tvoje putovanje započinje u jednom dijelu organizacije, i vremenom ćeš prolaziti kroz ostale.

Više informacija moguće je pronaći na poveznici.
 Karijere
Stanko Škec
20. listopada 2021.
Poduzeće Hermi d.o.o. vodeći je distributer gromobranske i prenaponske zaštite, kabelskih polica i konstrukcija za sunčane elektrane.Radi potpore budućim mladim stručnjacima, Hermi d.o.o. dodjeljuje dvije stipendije. Osim što studentima možemo pružiti financijsku potporu, drago nam je što imamo priliku sudjelovati u njihovom razvoju te im pomoći da postignu još više.Prednosti kandidata za primanje stipendije su sljedeći:
  • Upisani studij i studijski program, odnosno smjer koji odgovara poslovnim potrebama Hermi d.o.o.,
  • Naglasak je na inženjerima elektrotehnike.
Za detaljnije informacije molimo da se svi zainteresirani jave na telefon 01 2014 927 ili na ured@hermi.hr.

Kontakt osoba: Kornelia Sesan
 Karijere
Stanko Škec
20. listopada 2021.
EIT Manufacturing Innovation Challenge je projekt kojem je cilj povezati proizvodne tvrtke i inovativne timove (studenti, startupovi, neovisni timovi zainteresiranih profesionalaca i entuzijasta) te potaknuti otvorene inovacije u proizvodnoj industriji kroz rješavanje definiranih problemskih izazova u vodećim proizvodnim organizacijama u Hrvatskoj, odnosno u kompanijama Podravka, VERTIV, JGL i Ferro-Preis. EITMC pruža jedinstvenu priliku za suradnju s uspješnim proizvodnim poduzećima, edukaciju i mentorstvo kroz strukturirani program stvaranja inovacija uz podršku iskusnih mentora te mogućnost za dijeljenje znanja, upoznavanje kolega, potencijalnih partnera, klijenata ili poslodavaca.

Prijave su otvorene do 4. studenoga 2021., a samo natjecanje će se održati od 10. studenoga do 9. prosinca 2021. u hibridnom (online/uživo) obliku. Tijekom natjecanja timovi rade na izradi najboljeg rješenja te ga interno prezentiraju kompanijama koje su ga definirale, a najbolje ocijenjeni tim iz svake grupe prezentirati će svoje rješenje na finalnom događaju. Također, za najbolje timove predviđeni je i nagradni fond.

U privitku se nalazi poziv, a više informacija o događaju i obrazac za prijavu možete pronaći na službenoj web stranici EIT Manufacturing HUB-a Hrvatska.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
20. listopada 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje danas je bio domaćin posjeta Veleposlanika Države Izrael, gospodina Ilana Mora. Veleposlanik Mor je uz domaćina prof. dr. sc. Bojana Jerbića voditelja Katedre za autonomne sustave i računalnu inteligenciju i voditelja CRTE te prof. dr. sc. Joška Parunova, prodekana za znanstveni rad i suradnju s gospodarstvom, prof. dr. sc. Ivicu Smojvera i dr. sc. Ankicu Kovač obišao Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA.
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
19. listopada 2021.
Na ovogodišnjem 45. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA 2021., koja je održana od 13. - 15. listopada 2021. godine u Kulturnom centru Dubrava, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smjera Mehatronika i robotika, nastupili su s tri rada i osvojili su sljedeće nagrade:
  1. PNEUMATSKI SERVOSUSTAV (autorica inovacije: KLARA PEJIĆ, mag. ing. mech., mentori: J. Benić i Ž. Šitum) – osvojena ZLATNA medalja i glavna nagrada Sveučilišta u Suceavi, Rumunjska,
  2. PNEUMATSKI SKLOP ZA POBOLJŠANJE MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI (autor inovacije: EDI MAJER, bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena ZLATNA medalja,
  3. SORTIRANJE PROIZVODA PRIMJENOM VIZIJSKOG SUSTAVA (autor inovacije: IVAN RADIĆ, univ. bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena SREBRNA medalja.
Izložbu je organizirao Savez inovatora Zagreba, a suorganizatori izložbe bili su WIIPA - Svjetska organizacija za inovatore i industrijsko vlasništvo te Grad Zagreb. 

Također, studenti FSB-a, smjera Mehatronika i robotika (Marko Miroslav Bača, Zvonimir Dabčević i Dario Poznanović), nastupili su s tri rada na 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021. koja je održana od 14. - 16. listopada 2021. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izložbu organizira Udruga inovatora Hrvatske.

Student MARKO MIROSLAV BAČA, univ. bacc. ing. mech. osvojio je ZLATNU medalju, za rad UREĐAJ ZA ISPITIVANJE DINAMIČKE IZDRŽLJIVOSTI MATERIJALA (mentori: J. Benić i Ž. Šitum). Ovaj projekt predstavlja primjer uspješne suradnje Laboratorija za automatiku i robotiku i Laboratorija za ispitivanje mehaničkih svojstava. Rad je također osvojio SREBRNU medalju na izložbi International Invention and Trade Expo 2021 održane u mjesecu rujnu u Londonu.
 Novosti
Stanko Škec
19. listopada 2021.
U CRTA-i je u četvrtak 14. listopada 2021. održana radionica “Građevina, robotika i računarstvo su i ženski poslovi”.

Na radionici je sudjelovalo više od 80 učenica i učenika Osnovne škole “Glina”, a organizirana je u sklopu velikog europskog projekta ASAP kojega provode tri zagrebačka fakulteta: Građevinski fakultet, FSB i FER.

Cilj okupljanja je bio motivirati i usmjeriti mlađe generacije na odabir zanimanja iz STEM područja, naročito djevojke koje još uvijek nisu ravnopravno zastupljene u inženjerskim ulogama iako se u zadnje vrijeme bilježi kontinuiran rast upisa studentica u tehničkim područjima.

Uz razgledavanje CRTA-e i prezentacije o osnovama robotike, učenici su imali priliku sudjelovati na ukupno šest zanimljivih radionica o programiranju industrijskih i kolaborativnih robota, robotskim operacijama mozga, izradi predmeta iz metala i 3D printanja, igre križić-kružić protiv robota, vožnji na mobilnim robotima i pokretanju robotskih šaka.

Radionice u CRTA-i su vodili istraživači centra te studentice i studenti smjerova Mehatronika i robotika te Autonomni sustavi i računalna inteligencija koji su učenicima pokazali sve laboratorije centra u kojima se nalazi više od dvadeset modernih robotskih sustava svih vrsta i veličina sa širokom primjenom u industriji i medicini.

Učenici su bili oduševljeni najsuvremenijom robotskom tehnologijom, a najviše su pažnje prikupili humanoidni roboti s kojima su mogli razgovarati te mobilni roboti (među kojima i Spot iz tvrtke Boston Dynamics) čijim su kretnjama direktno upravljali.

Ovim putem zahvaljujemo svim našim studenticama i studentima koji su pomogli u provođenju radionice, a pogotovo Mihaeli, Ivani, Pauli i Franji.

Radionici je prisustvovala i snimateljska ekipa emisije Županijska panorama – Zagreb koja je 14.10.2021. na programu HRT4 emitirala prilog o radionici (dostupna na platformi HRTi).
 Novosti
Stanko Škec
19. listopada 2021.
Puno stvari u životu događalo mi se na način: „Vidi koja prilika… Idemo! Zašto ne!?“ Ništa nisam radio planski. Šteta, jer sam si mogao neke stvari bolje posložiti.Na doktoratu sam dosta često lupao „glavom o zid“. Puno sam čitao i radio ostale stvari samo koliko bih stigao. Sve je išlo sporo. Činilo mi se da nisam imao dobru podlogu jer su svi oko mene bili stručnjaci u svojim područjima, a ja sam trebao probiti led u svima nepoznatoj temi. Istovremeno mi je bila čast, ali i veliko opterećenje jer se nisam imao na koga osloniti i samo sam čitao tuđe radove. A kad čitate tuđe radove, znači da kasnite za tim ljudima i timom najmanje dvije-tri godine. Kasniš, čitaš i tražiš kako možeš doprinijeti cijeloj priči. Ta me cijela situacija činila nezadovoljnim. Smišljao sam kako otići do tih ljudi vidjeti što rade sad, a ne da kaskam za njima.
 Život na FSB
Andrija Levanić
18. listopada 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje, kao jedna od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, aktivno sudjeluje u međunarodnoj razmjeni studenata i nastavnika, u posljednjih nekoliko godina najviše u okviru programa ERASMUS+. Studenti Fakulteta odlaze studirati jedan ili dva semestra na strana sveučilišta gdje se, u kratkom vremenu i potpuno novom kulturološkom i jezičnom okruženju, moraju uklopiti u sustav: smjestiti se, proći odgovarajuće procedure, živjeti i studirati. Taj je postupak lakši ako pored uobičajene potpore službi sveučilišta i fakulteta student ima i dodatnu, blisku potporu iz redova studenata.

Pozivamo sve studente 2. i više godine zainteresirane za sudjelovanje u radu ove grupe da se do 25. listopada 2021. e-mail porukom jave ECTS koordinatoru, dr. sc. Draganu Žeželju (dzezelj@fsb.hr), navedu svoje osnovne podatke (studij, godina studija, smjer, usmjerenje, ocjena iz engleskog, potvrda škole stranih jezika ako takvu imaju) te svojim riječima izraze motivaciju za rad u grupi. Posebno bismo pozvali naše veterane u mobilnosti koji bi svojim iskustvom mogli pomoći kako u organizaciji, tako i u prenošenju znanja mlađim kolegama.

BUDIBUDDY@FSB! Više informacija možete pronaći u privitku.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
18. listopada 2021.
Na informativnom danu bit će predstavljena uloga Zajedničkog istraživačkog centra  (Joint Research Centre - JRC) u programu Obzor Europa, princip otvorenog pristupa istraživačkim infrastrukturama Zajedničkog istraživačkog centra, program suradničkoga doktorskog partnerstva te Centar za napredne studije. Također, predstavit će se iskustva hrvatskog doktoranda sa stažiranja u Zajedničkom istraživačkom centru te će informativni dan biti zaključen prezentacijom mjera za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU.

Informativni dan održat će se u utorak, 26. listopada 2021. s početkom u 10:00 sati putem Zoom platforme. Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracije. Radni jezik informativnog dana je engleski.
Sudjelovanje je besplatno, a registrirati se možete putem poveznice (pod „događanje“ potrebno je odabrati Informativni dan: Zajednički istraživački centar(JRC)). Prijave su otvorene do nedjelje, 24. listopada 2021. do kraja dana.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
18. listopada 2021.
Obavještavaju se studenti koji planiraju braniti završni rad na roku u ožujku 2022. da moraju predati molbu za zadavanje završnog zadatka (u privitku).

Molbe se predaju u Referadu za završne i diplomske ispite do utorka 2. studenoga 2021. u vremenu od 10 - 12 h. Molba mora obavezno biti potpisana od strane odabranog mentora.

Studenti koji su dobili završni zadatak u ak. god. 2020./2021., a nisu ga stigli obraniti, mogu zadržati istu temu i mentora i za ak. god. 2021./2022. ako to žele. Isto tako, ako ne žele, mogu promijeniti i temu i mentora.
Bez obzira mijenja li se mentor i tema ili ne, mora se ponoviti postupak zadavanja. Dakle potrebno je donijeti molbu.

Molbe nije potrebno urudžbirati.

Studenti koji ne planiraju braniti završni rad u ožujku, nego u rujnu 2022., molbu za zadavanje će moći predati i u travnju 2022. 

Ako student želi odabrati mentora s drugog smjera, mora putem urudžbenog predati obrazloženu molbu (u privitku) koju mu prethodno trebaju potpisati voditelj smjera i predsjednica Središnjeg povjerenstva  prof. dr. sc. Biserka Runje.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
18. listopada 2021.
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102