Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Ivan Leboš, student

Da sam išao u gimnaziju i imao više doticaja s likovnom umjetnošću, možda bih ozbiljno razmislio o upisu na Likovnu akademiju. Išao sam u tehničku školu, imao rapidografe, pa sam radio s tintom i crtao u stilu stripova. Slikanja sam se ozbiljnije primio u vrijeme korone. Poklopilo se nekoliko stvari: tada sam imao više vremena, nisam više bio u studentskom domu, gdje nema mjesta, i imao sam više volje nego prije. Najdraža mi je tehnika ulje na platnu. Kad sam bio mali, dobio sam slikarsku opremu od jednoga čovjeka iz sela. Među njom su bile i uljane boje, i još ih nisam do kraja potrošio. S uljem je lagano raditi jer se greške lagano mogu obrisati ili preko njih crtati kada se osuši boja. Mogu i ostaviti sliku, ne dirati ju tjedan dana pa nastaviti, što mi je super. Volim klasično i renesansno slikanje, zapravo sve do 19. stoljeća. Moderne me stvari ne zanimaju. Ne znam kako bi danas gledali na moju ljubav prema klasičnom stilu slikanja. Sviđaju mi se slike Vlahe Bukovca. Otkrio sam ga nedavno na izložbama u Modernoj galeriji i Klovićevim dvorima. Dođeš na izložbu, slika ti se svidi pa te privuče. Uđeš u sobu i ne možeš vjerovati koliko je dobra. Učilo se o njemu u srednjoj, ali potpuno je drukčiji dojam uživo.

Teško mi je objasniti odakle mi dolaze ideje za slike. Još uvijek tražim svoje motive pa trenutačno slikam svašta: portrete, aktove, pejzaže. Slikanje pejzaža pruža slobodu i ne zahtijeva veliku preciznost, a za portrete i aktove važno je dočarati tuđe emocije na papiru, što je teško. Važno je imati dobre boje, pogoditi paletu. Mala crta puno znači na portretu. Prijatelji i obitelj me podržavaju, ali ne mogu kritički ocijeniti moje radove. Volio bih čuti bolje kritike. Slikanje je za mene odmor i opuštanje. Budem miran i u svome svijetu. Nisam pretjerano maštovit, no ne smatram to problemom jer se može uvježbati. Važnije je biti kreativan. Morao bih probati slikati vani, naći si neku poziciju i samo krenuti. Nažalost, faks mi sada oduzima jako puno vremena te uz studentski posao jedva nalazim vremena za slikanje. Naći više vremena sljedeći mi je korak.

Ivan Leboš, student

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica