Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Novi ciklus edukacije "Mladi za dostojanstvo i ljudska prava"

Otvorene su prijave za novi ciklus edukacije Mladi za dostojanstvo i ljudska prava koju organizira Svjetski savez mladih Hrvatska (u daljnjemu tekstu: SSMH).

SSMH podružnica je međunarodne organizacije mladih Svjetski savez mladih koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj broji više od 200 članova koji djeluju u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Više o SSMH možete pročitati ovdje.

Mladi za dostojanstvo i ljudska prava edukacija je namijenjena mladima od 18 do 30 godina koja se već dugi niz godina održava u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Na edukaciji mladi će imati priliku čitati tekstove raznih autora poput C. S. Lewisa, Karola Woytile, Viktora Frankla, Vaclava Havela, Georgea Weigela i mnogih drugih te raspravljati o temama kao što su ljudsko dostojanstvosolidarnost i kultura. Rasprave će voditi posebno educirani mentori, a održavat će se u malim grupama, u ugodnoj i mladenačkoj atmosferi.

Edukacija će svim sudionicima omogućiti bolje razumijevanje čovjeka i njegove vrijednosti, kao i priliku za promišljanje o solidarnosti koja ljude povezuje i kulturi koja ljude oplemenjuje. Sudionici će se upoznati i s važnosti traženja i pronalaska smisla i preuzimanja odgovornosti kako bi se postigla istinska sloboda. Također, sudionici će se upoznati s osnovnim konceptima ljudskih prava te korištenjem jezika kakav se koristi u institucijama Ujedinjenih Naroda.

Po završetku edukacije polaznici će imati priliku postati članovi Svjetskog saveza mladih, zajednice prijatelja koja mladima omogućuje osobni i profesionalni razvoj, a posvećena je promicanjem ljudskog dostojanstva, solidarnosti i kulture života. Članstvo u Svjetskom savezu mladih odlična je prilika za sve mlade koji žele biti proaktivni u zajednici i sudjelovati u izgradnji boljeg društva koje na prvo mjesto stavlja upravo čovjeka, njegovu vrijednost i njegove potrebe. Kao članovi Svjetskog saveza mladih, mladi će imati prilike i sudjelovati u organizaciji raznih aktivnosti poput Ljetne škole bioetike i ljudskih prava, Kurikula za ljudsko dostojanstvo – radionica o ljudskom dostojanstvu za djecu i Tjedna Svjetskog saveza mladih koji se sastoji od okruglih stolova o aktualnim temama s raznim stručnjacima i osobama iz javnog života.

Edukatorica Tanja Prskalo ističe kako je „Svjetski savez mladih jedinstveno mjesto koje potiče cjeloviti razvoj mladih. Uz prepoznavanje temeljne vrijednosti svakog pojedinca, mlade se potiče na preispitivanje, kritičko promišljanje, a zatim i aktivno djelovanje“ te dodaje da „u svjetlu svojih promišljanja, mladi su spremni aktivirati se i podijeliti svoja znanja, sposobnosti i vještine kako bi izgradili zajednicu utemeljenu na ljudskom dostojanstvu“.Iskustva polaznika također su vrlo pozitivna. Polaznik edukacije Mate Zlomislić ističe da „tekstovi koji se analiziraju kroz edukaciju, uz odlične mentore, potiču sudionike na promišljanje o egzistencijalnim pitanjima“. Dodaje i kako je „sudionik tu uistinu na stazi, koja ga mijenja, da bi on mogao mijenjati sebe, a samim time i svijet, što su činili i autori tekstova koji se kroz edukaciju obrađuju“.

Nakon prijave zainteresirani će dobiti povratnu informaciju o detaljima u vezi s edukacijom. Ključni će čimbenik za sve zainteresirane biti njihova motivacija i slaganje s Poveljom Svjetskog saveza mladih.

Edukacija je besplatna i održava se na hrvatskome jeziku.

Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem društvenih mreža na Facebook stranici: @World Youth Alliance Hrvatska i na Instagram profilu @wyacroatia ili e-poštom: croatia@wya.net.

Više informacija o navedenoj edukaciji možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook Instagram.
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije
21. ožujka 2024.
Maja Trstenjak, 

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica