O Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

O Fakultetu

O Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) kao sljedbenik Visoke kraljevske tehničke škole, utemeljene 1919. godine, ima gotovo stoljetnu tradiciju. Tijekom sva ta desetljeća FSB je vodeća institucija u obrazovanju, znanosti i stručnosti u Republici Hrvatskoj, u području strojarstva i brodogradnje, a zadnja dva desetljeća i zrakoplovstva. Kontinuirano i odgovorno obrazuje mlade naraštaje, ali provodi i cjeloživotnu izobrazbu stručnjaka koji su perjanice razvoja velikog dijela gospodarstva te generator ideja njegova razvoja. Surađujući s brojnim akademskim institucijama u Hrvatskoj, ali i izvan nje te s gospodarstvom, uživa visok ugled u međunarodnoj akademskoj zajednici i gospodarstvenim subjektima. Da bi tako i nadalje ostalo te s ciljem ostvarivanja što boljih rezultata u nastavnoj, znanstvenoistraživačkoj i stručnoj djelatnosti, usvojena je Strategija razvoja za sljedeće desetljeće (2014. – 2025.). U nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti uključuju se najnovija znanstvena postignuća iz postojećih područja (konstruiranja, brodogradnje, zrakoplovstva, energetike, termotehnike i procesne tehnike, motora i vozila, proizvodnih tehnologija, industrijskog inženjerstva, inženjerstva materijala), a otvaraju se i nova (računalno inženjerstvo i simulacije, mehatronika i robotika, medicinsko inženjerstvo, nanotehnologije, vojne tehnike, mjeriteljstvo, osiguravanje i upravljanje kvalitetom). Danas Fakultet čini 13 zavoda, 40 katedri i 44 laboratorija smještenih u 4 zgrade te oko 400 zaposlenih, od toga gotovo polovica u znanstveno-nastavnim zvanjima.

Na Fakultetu se izvodi 5 studijskih programa, studiji strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva na preddiplomskom i diplomskom studiju te doktorski i specijalistički studij, koje pohađa oko 2350 studenata. Znatan dio svojih aktivnosti Fakultet temelji na svojim laboratorijima koji su specijalizirani za različita područja iz svog širokog spektra aktivnosti. Stalnim unaprjeđenjem rada i opremljenosti, 6 laboratorija akreditirano je prema EN ISO 17025 i nositelji su državnih etalona.

Posebno bogatstvo na Fakultetu su studentske udruge, njih 10. Projektima koji se realiziraju u okrilju studentskih udruga, studenti pretaču stečena teorijska znanja u praktičnu primjenu. FSB puno drži do sportskih aktivnosti studenata koje se odvijaju u okviru sportske udruge “Omega”, jer s jedne strane po latinskoj poslovici “Mens sana in corpore sano” to je dobro za uspješno svladavanje studija, a s druge strane natjecateljski duh snaži osjećaj pripadnosti matičnom Fakultetu.

FSB kontinuirano radi na poboljšanju standarda studiranja. Kako bi FSB i nadalje držao korak u istraživačkim i obrazovnim procesima sa suvremenom Europom i ukupnom svjetskom akademskom zajednicom, i u buduće će se baviti sustavnim unaprjeđenjem svih svojih aktivnosti uspostavljenim Sustavom osiguravanja kvalitete.

Dekan
prof.dr.sc. Dubravko Majetić


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica