Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Goran Krajačić, docent

"U današnje doba sa svih nam strana pristiže mnoštvo informacija. Dok su nekad ljudi tražili znanje u knjižnicama, danas je moguće na jedan memorijski USB stick pohraniti cijelu Aleksandrijsku knjižnicu, dok su informacije vrlo lako dostupne. Jako je važno naučiti plivati u tom moru informacija, prepoznati je li informacija ispravna i koliko je važna. Zato učim studente snalaženju u mnoštvu znanstvenih radova, kako bi izvukli ono najbitnije. Ako zamislimo znanje kao krug, a znanstveni rad kao točku, treba nastojati da ta točka teži izvan tog kruga, pa makar i za najmanji korak, na taj način krug znanja raste. Specijalizirao sam energetsko planiranje, odnosno istraživanje kako postići potpuno obnovljive energetske sustave, zadovoljiti potrebe za energijom u bilo kojem trenutku i osigurati njenu dostatnost. Trebamo se punim plućima okrenuti obnovljivim izvorima energije poput vjetra i solarne energije, natjecati se s najboljima, a svaki problem na koji naiđemo shvatiti kao priliku za razvoj, inovaciju i napredak, umjesto da ga guramo u stranu. Pozitivan je primjer Danske koja gasi svoje termoelektrane na ugljen, iskorištava lokalne resurse u selima i skladišti višak energije pod zemljom poput jabuka, i što je najbitnije cijeni i izvozi svoje znanje o energetici. Hrvatska je zemlja s izvanrednim bogatstvom prirodnih resursa, te imamo puno potencijala, samo trebamo dobro primijeniti znanje koje imamo.
Projekti razmjene istraživača omogućili su mi osim razmjene znanja i zanimljiva putovanja. Surađujemo s Bjelorusijom, Rumunjskom, Kirgistanom, Jordanom... Tako sam bio u Marokanskom gradiću Oujdi koji prednjači u broju džamija po stanovniku, te me ujutro budio poziv na molitvu. Tamo je lako uočiti napredak i razvoj, dijelove grada koji niču, industriju, laboratorije, a obrazovanje je prilično cijenjeno. U to sam se uvjerio kada me jedan profesor pozvao na večeru u svoju kuću s dva kata, poslugom i bazenom. Imao sam se prilike voziti u taksiju koji je prošao 750 tisuća kilometara, a imao sam i zanimljivih susreta s tamošnjim policajcima. Kada sam Marokanskom policajcu dao putovnicu, počeo je nabrajati Hrvatske nogometaše: Modrić, Šimić, Rakitić… Nabrojao ih je više nego ih i sam znam."

Goran Krajačić, docent

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica