Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Krešimir Hlede, alumnus

"Ja sebe stvarno smatram jako razumnim likom, ali eto, dogodilo se da sam s 23 godine pokrenuo bungee jumping na Šibenskom mostu. Bavio sam se i raftingom i slobodnim penjanjem, nazvao prijatelja i rekao: Vili krećemo s ovim – oprema je penjačka, to znamo, taj štrik, neš' ti, pa nismo kreteni, naučit ćemo, što nas košta. Posudili smo lovu od staraca. Dok mi je mama davala kintu plakala je: Znam da mi ovo nikada nećeš vratiti. Falilo mi je još nešto love i onda sam otišao kod bake, baka je carica. Ja joj kažem: Bako daj mi još pet tisuća maraka., u to doba su još uvijek bile marke. Baka odgovori: Nemam. Bako znam da imaš. Nemoj me muljati. I ona kaže: Imam, ali to mi je za sprovod. Ja rekoh: Pa strpi se, nemoj još umrijeti, što sad. A baka je stara škola – ispod jastuka vadi i zbroji petardu. I mi tako krenemo u biznis. Samo ću reći da je prvi skok išao s kacigom na glavi, eto koliko smo vjerovali u to. Ja sam proračunavao platformu, po prvi put u životu. Stijenka treba iznositi 2 mm? Stavi 20 mm. Daj ti to, mi volimo čelik! I danas nakon 17 godina sve funkcionira, dosada smo s tog mosta bacili dvadeset tisuća ljudi, a krenulo je entuzijazmom. Dobio sam ogromnu dozu samopouzdanja i prestao imati strahopoštovanja prema stvarima koje ga ne zaslužuju."

"Zbog stava kojeg sam usvojio dobio sam posao inženjera u proizvodnji farmaceutskih ambalaža. Zelen i ravno s faksa, a bila mi je povjerena masovna proizvodnja. O čemu god smo razgovarali je bilo u tonama. Predsjednika uprave i vlasnike sam uvjeravao: Ljudi, ne mogu ovo sam, nemam iskustva, prije ili kasnije će se dogodili nešto loše. I kao za vraga, tri tjedna nakon toga sam nešto odlučio (u pitanju je bilo kromiranje) i napravio desetak tisuća eura štete. Nebitno sada iz kojih razloga, ja odgovoran. Nazovem čovjeka i objasnim što se dogodilo. On odgovori: Dobro, što ima još novoga?  Ja ne vjerujem, da li me uopće slušate, deset tisuća eura! On veli: Slušaj Krešo, od 10 tvojih odluka, ako ih je 8 dobro, to je i dalje fenomenalna statistika. Najveću štetu ćeš napraviti ako prestaneš donositi odluke. U firmi u kojoj trenutno radim imamo šefa razvoja koji ima 45 godina, ali mentalno 16. Kada testiramo bicikle kaže: Ako mi ovo testiramo i vratimo se s istim brojem dijelova, nismo dobro testirali. Imao sam sreću raditi za ljude koji su tolerirali nesavršenost. Imao sam sreću sresti ljude koji su mi dali slobodu."

Krešimir Hlede, alumnus

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica