Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Adrian Žgaljić

Diplomirao sam na FER-u, a na FSB-u sam na doktoratu. Radim na projektu NERO kojem je cilj razviti neurokirurškog robota. Na FER-u sam studirao telekomunikacije, „najlakši smjer“, da se mogu baviti onime što me zanima, a to je računalni vid. Našao sam mentora iz tog područja i bavio se time tri godine. Prvo sam radio program za zbrajanje tuna na videu za jednu hrvatsku firmu. U tom uzgajalištu tuna, ribe se prebacuju iz jednog kaveza u drugi i mora se znati koliki ih je broj u svakom kavezu pa radnik gleda video i broji. Zato sam ja napravio program koji to radi sam. Program analizira video tako da nađe tune i onda ih prati. Pratio sam repove tuna jer je prednji dio sjajan i ima refleksiju, dok su repovi cijelo vrijeme manje-više isti. Nakon toga sam označio par repova koji su karakteristični kod tuna, napravio „template“ kojeg sam provlačio kroz cijelu sliku i onda pratio gdje je najveće podudaranje tj. gdje je rep. To sam uglavno radio mimo faksa. Stvarno nije teško jer ima puno toga na internetu i forumima npr. na stranici OpenCV (Open Source Computer Vision Library) koja funkcionira kao forum na kojem ljudi pišu objašnjenja i postavljaju pitanja. Dobro je što ti programeri uvijek vole ispasti pametni i pomoći ljudima. Onda sam s prijateljem radio program koji skenira zadatak iz geometrije, snimi kuteve i izračuna omjere dužine stranica. Podloga tih programa je čista matematika jer je slika u osnovi matrica. To smo radili u Javi jer su u njoj programirani Androidi.
Moja želja je da na FSB-u pokrenemo kros sekciju. Mi smo bili prvaci na Krosu sportskih novosti i na STEM Gamesima. Znači, fakat smo dobri. Trčao sam i na Elektrijadi, FER-ovci su imali sređene dresove, a mi trčimo svatko u svojoj majici. Bilo bi dobro da imamo FSB majice kad smo prvaci. Trebamo raditi na prepoznatljivosti FSB-a, npr. već na sljedećim STEM Gamesima. Također i na modernizaciji arhitekture i interijera FSB-ovih zgrada. Treba i može se naći rješenje za odmak od industrijskog i masivnog izgleda, što posebno vrijedi za "sjevernu zgradu". Koliko god je uobičajen stav "nije bitno kako izgleda, bitno je da radi", treba imati na umu da u zgradama ne borave strojevi nego ljudi. Primjer takvog razmišljanja je profesor Jerbić koji je jedno vrijeme insistirao da se signalizacija na robotu izvede tako da kada se miče svijetli crveno, a kada miruje svijetli zeleno ili uopće ne svijetli. Sigurno da je bilo zadataka koji su bitniji za funkcionalnost robota, ali treba misliti i šire.

Adrian Žgaljić, doktorand

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica