Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Ivan Tukarić i Leon Koren, studenti s Indeks porte

Kad student ostavi svoj indeks na našoj Indeks porti, mi smo ti koji se brinu da taj indeks dođe na odgovarajuću katedru, da se tamo izvrši ispravan upis ocjene odnosno potpis te da na kraju potpisan indeks vratimo vlasniku u ruke i obavijestimo ga o tome. Međutim, mi nismo samo Indeks porta, jer ne bavimo se samo indeksima, već pokušavamo biti i svojevrstan info pult, iliti studentsko savjetništvo. Uz prolazak indeksa kroz naše ruke, upućena su nam i svakakva pitanja, poput: Kasnim na upise, kamo moram ići?, Koliko dugo traju upisi, gdje mogu naći tajnice?, pa čak i Ispisujem se, što trebam?. Ne postoje glupa pitanja! Uostalom, kad me netko pita: Hej, mogu li kod vas pokupit' iksicu?, neću odgovoriti Ne, sretno ti bilo!, već ću mu objasniti gdje može to napraviti. Pokušavamo studentima olakšati život, jer kako imaju puno posla na faksu, želimo da barem upisivanje ocjena bezbolno prođe. Mi od brucoša u prvih par mjeseci dobijemo pitanja vezana uz sve osim indeksa. Zasad sam ja najduže na Indeks porti, pa sam po našoj designaciji njen neslužbeni ravnatelj, jer osim što sam ovdje najduže, na moju smo inicijativu unaprijedili načine na koje radimo, dok je Leon ovamo isprva došao kao tehnička podrška za naš sustav baza podataka, a kasnije je sve više ostajao na porti kad mi nismo mogli, tako da je i on sad ovdje već oko godinu dana. Na porti nas radi nekolicina, a istovremeno smo i dobra ekipa te se izmjenjujemo ovisno o našem rasporedu jer ponekad doslovno budemo zatrpani mnoštvom indeksa koji nam pristižu. No, još malo pa smo gotovi s poslom jer prelazimo na e-indekse i svi smo više manje sretni s tom odlukom - ipak ukidanjem indeksa logično bi se trebala ukinuti i Indeks porta.

S druge strane, na Indeks porti rade studenti viših godina koji su prošli kroz cijeli sustav Fakulteta i znaju cake, pa ako ukinemo portu ukinuli smo i taj dio. Koncept e-indeksa je super, no mi bismo rado sad pokrenuli inicijativu da od cijelog projekta nešto i ostane. Možda nekakvo savjetništvo gdje se studenti mogu obratiti starijem kolegi kojeg mogu pitati da im pomogne riješiti problem. Drugi će reći: Prijatelju, za to postoji mentor koga smo svi dobili na prvoj godini. Činjenica je da ti je kao možda preplašenom brucošu na prvoj godini, lakše doći do studenta i pitati ga nešto iz prve ruke, nego tražiti savjet od profesora ili asistenta, odnosno dodijeljenih mentora. Na kasnijim godinama lako mi dođemo do profesora i pitamo ga nešto, no na prvoj godini mislim da je većini to bilo drugačije. Zato i jesmo na Indeks porti u nekoj službenoj funkciji, nismo zaposlenici Fakulteta, ali imamo veću odgovornost od nekog kolege koji ti na hodniku kaže neprovjerenu informaciju. Dođeš do nas koji imamo vremena za tebe jer smo stvorili to vrijeme i plaćeni smo za to… Mi ovdje imamo jako dugu tradiciju, čemu svjedoči i činjenica da je najstariji indeks koji imamo iz 1987. godine. Kroz naše su ruke prošli svakakvi zanimljivi indeksi od kojih su u neke upisani nekakvi kolegiji koji su davno ušli u povijest zajedno s promjenama režima. Indeks porta je od samog početka projekt koji su samoinicijativno dizajnirali isključivo studenti, sami izgradili temelje i doveli ga do te razine da danas gotovo savršeno funkcionira, samo kako bi svima omogućili što bezbrižnije i ugodnije studiranje.

Ivan Tukarić i Leon Koren, studenti s Indeks porte

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica