Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Željko Božić, profesor

Na trećoj godini faksa dobio sam stipendiju Elektrotehničkoga instituta Končar, gdje sam se i zaposlio prije 24. rođendana. Radio sam u grupi za mehanički integritet rotacionih strojeva. Smatram to velikom prilikom koju sam iskoristio da naučim puno o području mehaničkog integriteta, a sati engleskoga koje su mi plaćali, pokazat će se vrlo korisnima u budućnosti. Nakon četiri godine rada u Končaru zaposlio sam se na FSB-u kao znanstveni novak na projektu profesora Muftića, gdje sam magistrirao 1992. godine. Nedugo nakon toga profesor Senjanović poslao je obavijest da se nudi mjesto za doktorat u Japanu. Njihova vlada nudila je stipendiju na Yokohama National Universityju, vodećem japanskom sveučilištu u području brodogradnje. Prijavio sam se iako nisam imao velika očekivanja. Obavijest da sam dobio stipendiju stigla je na fakultet u vrijeme godišnjeg odmora. Kada su me nazvali, nisam vjerovao da su mene izabrali. Dobio sam avionsku kartu i na jesen otišao u Japan. U Japanu sam proveo 3,5 godina, koje sam posvetio isključivo radu. Prvih šest mjeseci bio sam research student, što je podrazumijevalo da sam dobio literaturu koju sam proučavao i morao sam napisati prijedlog teme doktorata. Okruženje je bilo vrlo prijateljsko, a uz sate japanskoga jezika, u učenju jezika pomoglo mi je i to što su ostali studenti sa mnom komunicirali na japanskom, a engleskim smo se koristili samo u nuždi. Svoj doktorski rad započeo sam u vrlo poticajnoj atmosferi, okružen studentima iz raznih dijelova svijeta. Odlična oprema kojom smo raspolagali omogućila mi je da vrlo brzo napredujem sa svojim istraživanjem. Eksperimenti koje sam provodio trajali su i po tri dana u kontinuitetu, stoga sam ostajao spavati u laboratoriju, a budio bih se svakih sat vremena kako bih unio podatke. Rezultate tih eksperimenata i danas koristimo u mnogim radovima i izlaganjima. Radio sam po 8 sati, no pred kraj doktorskoga ta se brojka povećala na 12 do 15 sati dnevno. Zadnje dvije stranice doktorskoga rada napisao sam na željezničkoj postaji kada mi je pobjegao zadnji noćni vlak. Nakon obrane, vratio sam se u Hrvatsku i nastavio svoj posao na FSB-u, a iz Japana sam, osim znanja, ponio ljubav prema golfu.

Volim raditi nastavu, izrazito izborne predmete, kao i diplomske radove sa studentima koji pokažu želju za radom. Nažalost, imam sve manje vremena zbog konferencija u čiju sam organizaciju uključen. Međunarodnu konferenciju International Conference on Structural Integrity and Durability (ICSID) organiziram svake godine u Dubrovniku. Svrha nam je okupiti znanstvenike i inženjere iz cijelog svijeta na mjesto gdje imaju priliku razmjenjivati ideje te se upoznati s najnovijim trendovima u teoriji i primjeni mehanike loma. Osim znanstvenika i istraživača sa sveučilišta, sudionici su i stručnjaci iz industrije, kao i predstavnici Vlade Republike Hrvatske. Smatram da je ICSID stavio Hrvatsku na kartu svijeta u tom području, pri čemu nam uvelike pomažu Sveučilište u Zagrebu i naš Fakultet.

Željko Božić, profesor

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica