Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Anja Gelo, studentica

Priča/Story: Magdalena Lugarić, Slika/Photo: Ana Lipovac
Krenula sam volontirati 2016. kad sam na Smotri Sveučilišta u Zagrebu naišla na letak za volontiranje na Europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu. Koordinatorica volontera tih igara, Ivana Aničić, ubacila me u Facebook grupu gdje su bili svi volonteri i gdje je nakon Igara slala neke druge projekte i prilike za volontiranje, na koje sam se ja onda prijavljivala. Kada sam se upisala na faks, pozvala me na volontiranje na UniSport Finals ‒ finale UniSport HR lige, koja traje čitavu godinu, te sam se tada službeno upoznala s UniSportom i ceremonijom dodjele odličja. Program ceremonije nije bio napisan te sam s kolegicom Robertom sjela i krenula sastavljati protokol. Bila je to zanimljiva situacija, jer jedna je stvar gledati ceremoniju na televiziji i misliti da sve to tako treba biti, a druga je stvar sjesti i razmisliti kojim redoslijedom se događaji trebaju odvijati: što moderator govori ‒ pozdravni govor, tko kada vodi ekipe, kojim putem dolaze dodjeljivači, kako se dodjeljuju medalje, gdje stojimo tako da se svi sportaši vide, i tako dalje.
FISU je Svjetska sveučilišna sportska federacija koja organizira FISU Volunteers Leaders Academy, akademiju za volontere lidere čiji je cilj osnažiti volontersku zajednicu i razviti platformu na kojoj će mladi dobiti priliku upoznati se s drugim volonterskim programima u sportu i predstaviti najbolju praksu iz svoje države. Nakon završene akademije polaznici su prepoznati FISU studenti-ambasadori, čija je uloga promicati studentski sport i biti poveznica između Međunarodne sveučilišne sportske federacije i studentskih zajednica u državama iz kojih dolaze. FISU akademija me povezala sa studentima vršnjacima iz cijeloga svijeta koji su aktivni u istim područjima kao i ja ovdje u našoj Hrvatskoj. Otvaraju se vrata i stvaraju prilike samim poznanstvima, a to je ono što želimo i prenijeti na lokalnu razinu te volontiranjem u sportu stvoriti zajednicu koja može samo rasti i razvijati se te kreirati neke nove projekte. Kao hrvatska ambasadorica, u sklopu Akademije bila sam dužna napraviti i plan aktivnosti za sljedeću akademsku godinu, gdje sam trebala osmisliti bar tri aktivnosti/eventa/webinara koji će za cilj imati promicati FISU i HASS aktivnosti i vrijednosti te povećanje uključenosti studenata. Razvijala sam ih s Ivanom, i jedna od njih bila je UniSport ViLA ‒ Volonterska i Leadership Akademija. To je novopokrenuti projekt, nastao kako bi se educirali mladi ljudi zainteresirani za karijeru u sportu i sportskom menadžmentu te poticalo povećanje broja volontera u sportu. ViLA je zamišljena kao središte i poveznica organiziranih sportskih volonterskih programa, gdje organizatori i volonteri mogu usavršiti svoje vještine, ali i podijeliti iskustva.
Što se vremena tiče, imala sam razdoblje od dvije godine kad nisam volontirala kako bih položila elemente konstrukcija i termodinamiku. To mi je teško padalo te sam nakon toga razdoblja odlučila da više neću propuštati prilike i da je bitno uživati i u jednom i u drugom.

Nagrada za volonterku godine došla mi je neočekivano. Nominirao me UniSport Zagreb na temelju svih volonterskih aktivnosti koje sam obavljala u akademskoj godini 2021./2022. Upravo i zbog toga i zbog moje duge volonterske „karijere“ pitali su me da budem koordinatorica volontera na Europskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima, koje će se održati u Zagrebu ovoga srpnja, na što sam, naravno, pristala. Osim volontiranja u UniSportu, radila sam i mnoge druge poslove u okviru FISU akademije. Cijeli taj rad je volontiranje, samo što nije na događajima nego sustavno planiranje projekata. Neočekivano mi je bilo jer sam stvarno u sustavu već jako dugo. U nekom trenutku to prestane biti volontiranje, u nekom trenutku sam ja prestala pisati sate u volontersku knjižicu jer, jednostavno, tu sam i želim biti tu, uključena cijelim svojim bićem cijelu akademsku godinu, želim biti uz taj sport i pratiti naše reprezentativce. A i sve me zanima! Smatram sebe dijelom kolektiva i imam drukčiji pogled na to. Nagrada mi je bila došla kao kruna na moj rad i trud.

Anja Gelo, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica