Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Lucija Marijetić, studentica

Priča/Story: Ana Lipovac, Slika/Photo: Dominik Slipac
Za ESTIEM sam prvi put čula na veslačkoj regati. Između utrka bile su prezentirane studentske udruge, među kojima me posebice zaintrigirala udruga mog usmjerenja – industrijsko inženjerstvo i menadžment. Ubrzo sam saznala da je ESTIEM prije svega europska studentska organizacija, što samim time nosi i međukulturni aspekt. Oduvijek sam bila tip osobe koja ne uživa isključivo u učenju i teoriji, a ESTIEM je nudio upravo sve što sam tražila od jedne studentske udruge. Postoji centralna (internacionalna) i lokalna razina. Na lokalnoj se razini naš fakultet predstavlja kroz lokalnu grupu Zagreb, a na internacionalnoj razini cijeli se sustav organizira hijerarhijski, s precizno definiranim ulogama za svakog sudionika. Lokalne grupe, uključujući i našu, uživaju određenu autonomiju, koja im omogućava prilagodbu aktivnosti prema lokalnim potrebama. U početku sam u radu lokalne grupe sudjelovala kao članica. Ubrzo sam postala aktivna na svim razinama, sudjelujući u organizaciji događaja, konferencija te studentskih razmjena. Cilj mi je bio napredovati i s vremenom preuzeti značajniju ulogu u lokalnoj grupi, što sam i uspjela početkom ove godine, kada sam izabrana za predsjednicu lokalne grupe Zagreb, a ubrzo potom i za koordinatoricu naše regionalne grupe ‒ Balkan regije. Moja je zadaća kontrolirati, nadzirati i podupirati lokalne grupe. Ja sam glavna poveznica između lokalnih grupa sa centralnom razinom.

U ESTIEM-u postoje četiri vrste evenata, s naglaskom na tip razvoja: eventi akademskog, karijernog, osobnog i međukulturnog razvoja. Važno je da svaki student pronađe svoje mjesto unutar udruge, pa tako i na fakultetu. Neki vole sudjelovati u organizaciji, raditi na vještinama poput upravljanja vremenom, resursima i financijama. S druge strane, ima studenata koji jednostavno vole ići na cjenovno prihvatljiva putovanja. Jedan od naših uspješnih projekata svakako je i podcast na Spotifyu. Obrađuje sve teme vezane za industrijsko inženjerstvo i menadžment, ali isto tako uključuje viziju ESTIEM-a. Cilj nam je prenositi znanje razgovorima sa zanimljivim i utjecajnim ljudima o temama poznatima jednom studentu strojarstva. U ESTIEM-u sam prvo naučila dragocjenu lekciju o tome koliko su nevažni različiti aspekti života pojedinca ‒ pozadina, jezik, kultura. Ondje smo svi povezani poput obitelji premda se možda vidimo samo jednom ili dvaput godišnje. Svaki put kad ih susretnem, osjećam tu posebnu vezu koja mi pruža utočište kad god mi je to potrebno. Upravo zbog toga vjerujem da ću ostati uključena tijekom cijelog svog studiranja, a možda u bliskoj budućnosti osigurati i mjesto u Boardu među šestero glavnih unutar cijelog ESTIEM-a. Često se ističe da fakultetski život podrazumijeva redovita predavanja, obvezne vježbe i polaganje ispita, pa studenti nisu potpuno svjesni obilja prilika koje se pružaju izvan učionice. Kroz svoje iskustvo shvatila sam koliko takve prilike mogu obogatiti studentski život i pridonijeti osobnom i profesionalnom razvoju.

Lucija Marijetić, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica