Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Hrvoje Mikulčić, iskusni istraživač na projektu

Priča/Story: Petra Rogošić, Slika/Photo: Jan Weltinger
Uvijek govorim da sam završio FSB u manje od 5 godina odnosno u 4 godine i 9 mjeseci: krenuo u 10. mjesecu 2004., a završio u 7. mjesecu 2009. Sjećam se da sam drugu godinu položio Fluide i Elemente te Termu I i II, sve u rokovima, te da sam imao bezbrižno ljeto. Trudio sam se sve završavati u prvim rokovima kako bih imao vremena cijelo ljeto, pa sve do početka zimskog semestra u 10. Mjesecu, ispuniti privatnim hobijima i putovanjima. Volim jako putovati, upoznavati nove kulture, nove ljude, nove običaje, nove kuhinje. Tako sam ljeto 2007., nakon treće godine studija, privatno boravio u Pittsburghu na Sveučilištu Carnegie Mellon. To mi je bio prvi posjet SAD-u i na neki način mi je promijenio shvaćanje mojih sposobnosti. Vidio sam da sam konkurentan, da je znanje koje sam stekao tijekom obrazovanja u Hrvatskoj, pa tako i na FSB-u, konkurentno. I to što sam sâm u slobodno vrijeme proučavao i ulagao u svoje vještine, poglavito u programiranje koje je veoma traženo, također je konkurentno. Pri povratku sam, paralelno sa studijem, počeo proučavati koja su to strojarska zanimanja i tvrtke koje se bave računalnim simulacijama i gdje je poželjno imati znanje o prijenosu mase i topline te o programiranju. Tako sam došao do tvrtke AVL-AST d. o. o., gdje sam išao na studentsku praksu. I ovom prilikom moram zahvaliti tadašnjem menadžmentu tvrtke, koja je tada imala, točno se sjećam, 42 zaposlenika, a sada je velika tvrtka s više od 250 zaposlenika. Gospodin Mirković i gospodin Naranča uvidjeli su moje radne navike i sposobnosti te su mi predložili da radim doktorat za njih kao dio zajedničkog projekta s grupom istraživača na FSB-u. Ovim putem im hvala na tome jer su mi odredili karijerni smjer, bez obzira na društveno etiketiranje. Naime, u životu se ljudi susretnu s životnim izazovima koji im određuju put.

Na 4. godini studija moja dugogodišnja djevojka ostala je u drugom stanju. Društvo, kakvo već je, to je shvaćalo na svoj način, međutim uz potporu roditelja i obitelji te veoma angažiranim vlastitim zalaganjem, mogu reći da smo oboje završili fakultete i da smo u sretnom braku već 15 godina s prekrasna tri sina. To je isto jedan od razloga zašto sam tako brzo završio fakultet. Shodno prethodno rečenom i vraćajući se na karijerni put, doktorat za AVL-AST d. o. o. te mogućnost naknadnog zaposlenja bio mi je logični izbor. I tako sam se upoznao s numeričkim modeliranjem termo-kemijskih procesa i radom na problemima energetski intenzivne industrije, naročito cementne industrije, za koju su moji modeli i razvijeni.
Nakon obrane doktorata u 2015. godini, fokus mojih istraživanja pomaknuo se na druga područja, sve zato što sam tijekom doktorata vidio i našao interes u novim tehnologijama energetske tranzicije. Stoga sam se okrenuo istraživanju različitih tehnologija za proizvodnju i upotrebu energije iz obnovljivih izvora energije, osobito integraciji obnovljivih izvora energije u postojeći energetski sustav. Razvoj novih ideja u primjeni obnovljivih izvora energije mi je naročito postao interesantan. Upravo zbog te motivacije da se pomogne hrvatskoj industriji, lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Republici Hrvatskoj, kao i zbog ambicije za novim i inovativnim razvojem slabije razvijenih dijelova Republike Hrvatske, a i mojega grada Velike Gorice, inovativnom primjenom obnovljivih izvora energije u različitim sektorima, mogu se pohvaliti da sam do sada donio FSB-u gotovo 2 milijuna eura projekata, i to kompetitivnih EU projekata kao što su Horizon Europe, Interreg, EUKI projekti, COST akcije te konzultantski projekt koji financira EBRD. Kao iskusni istraživač na projektima odradio sam niz europskih projekata u kojima je dodatno porastao međunarodni ugled FSB-a kao pouzdanog partnera.

U isto vrijeme nakon doktorata dobio sam priliku dodatno promijeniti polje istraživanja. Naime, u to sam vrijeme počeo intenzivnije surađivati sa sveučilištem Xi’an Jiaotong u gradu Xi’anu u Kini. To je grad u kojem se nalaze svjetski poznati ratnici od terakote. Kako sam se do tada intenzivno bavio numerikom, a oni su se bavili eksperimentalnom analizom različitih goriva, počeo sam se baviti i eksperimentima. To mi je postalo jako zanimljivo jer volim malo i uprljati ruke te raditi eksperimentalna mjerenja. Stalno usavršavanje i rad sa znanstvenicima s XJTU-a rezultirali su time da sam u razdoblju od 2019. do 2023. bio gostujući istraživač na projektu, a jedno vrijeme i naslovni poslijedoktorand, što je kod njih ekvivalent naslovnom docentu. Htio bih ovdje napomenuti da je XJTU nekoliko godina zaredom, prema Šangajskoj listi (Academic Ranking of World Universities), rangirano kao broj jedan sveučilište u polju strojarstva. I stoga sam ponosan što sam još 2015. pomogao da se potpiše Ugovor o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i XJTU-a kako bi i drugi s FSB-a, ali i s našega Sveučilišta, imali priliku surađivati s vrhunskim svjetskim znanstvenicima koji posjeduju eksperimentalnu opremu koju mi realno ne možemo ni zamisliti.

Od siječnja 2019. do prosinca 2022. bio sam urednik u znanstvenom časopisu Journal of Cleaner Production, koji ima faktor odjeka 11.1 i koji je indeksiran u 7 % najboljih časopisa u polju zaštite okoliša. Sve to je pridonijelo tomu da je moja znanstvena izvrsnost potvrđena uvrštavanjem na Stanfordovu listu najboljih svjetskih znanstvenika zadnje tri godine. I tako sam ušao na tu listu kao jedan od mlađih znanstvenika, što mi je osobno veoma drago jer je time prepoznat moj dugogodišnji mukotrpni rad. No, moram napomenuti da je to zasluga i cijele moje obitelji, jer da doma sve ne funkcionira kao švicarska urica, ne bi bilo takvoga rezultata. A kada smo kod obitelji i djece, moram reći da, kako sam mlad postao otac, brzo sam vidio i shvatio što znači biti pozitivna osoba i mentor koji se trudi. Stvaranjem pozitivne atmosfere i imajući razumijevanja za mlade ‒ da im se da vremena da uče, pa da i pogriješe ‒ shvatio sam da je najveće zadovoljstvo kada te dijete ili učenik nadraste. I takav sam u radu sa studentima. Iako kao iskusni istraživač na projektu nemam prevelikog doticaja sa studentima FSB-a, moja su im vrata uvijek otvorena ‒ za razgovor, za rad, za razvoj. Smatram da je jednostavna i otvorena komunikacija, pozitivna radna atmosfera i otvorenost za suradnju jedini pravi i ispravan način boljitka za sve. Jer kada svi oko tebe napreduju, onda i ti napreduješ. Koliko sam se do sada uvjerio, taj se moj pristup svim mojim suradnicima, pa i studentima, do sada svidio. Zadovoljstvo mi je raditi na FSB-u i dok god imam priliku, radit ću tu ‒ na pozicioniranju FSB-a kao vrhunske edukativne institucije, ali i na njegovoj promociji svojim radom. Hoće li to biti u osnovnim i srednjim školama, što sam isto radio, hoće li to biti znanstvenim istraživanjem ili projektima koje provodim na fakultetu, vrijeme će pokazati.

Za kraj, evo, nadam se da je moja životno-karijerna priča pomogla nekom od mladih kolega, da vide da se dugogodišnji mukotrpni rad i zalaganje s vremenom isplati, da život pred nas zna staviti teške probleme, ali da ništa nije nepremostivo kada postoji volja i pozitivan stav. Znam to, jer sam to prošao. A ako neki od mladih kolega ili kolegica žele nešto više čuti, ili bi možda htjeli sa mnom surađivati na nekim od brojnih projekata, ili ako samo trebaju nekoga za razgovor, moja vrata su im uvijek otvorena.

Hrvoje Mikulčić, iskusni istraživač na projektu

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica