Bliži nam se blagdansko vrijeme koja nas podsjeća na one najvažnije stvari - zajedništvo, obitelj, ljubav i pomaganje drugima.
Ove godine je Fakultet strojarstva i brodogradnje odlučio organizirati malu humanitarnu akciju "Veliki inženjeri/inženjerke za male inženjere/inženjerke" unutar koje ćemo kao zajednica pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Cilj humanitarne akcije je prikupiti/donirati sitnice (igračke, razne slatkiše i slično) koje bi za Božić razveselile one najmlađe.

Donacije se prikupljaju za:
Udruga Down Zagreb
To je Udruga roditelja dječice s Down-ovim sindromom koja trenutno vodi brigu o jako puno dječice, uzrasta od 2 mjeseca do 18 godina. Službeno darivanje dječice u Udruzi bit će 18.12.2019. te je predstavnica Udruge izrazila veliko veselje saznavši da im pripremamo donaciju koja im je prijeko potrebna.

Podružnica Ivan Goran Kovačić - Dom za nezbrinutu djecu Zagreb
Njihov predstavnik Podružnice je istaknuo da slatkiša nikad dosta i da bi ih to jako veselilo, a ono što bi ih posebno veselilo je, ako ima djelatnika ili studenata koji bi donirali neki tablet, ispravno računalo ili Play Station, budući da se ovdje radi o srednjoškolskoj djeci.

Plastične kutije za donacije nalaze se ispod Božićne jelke, na ulazu u južnu zgradu Fakulteta.
Svoje darove možete staviti unutra svakim radnim danom od 9 sati do 14 sati, sve do utorka 17.12.2019. u 14 sati.

Ovim putem se nadamo da ćete se u humanitarnu akciju uključiti u što većem broju te sa svojim malim prilogom pridonijeti velikim osmjesima malene dječice!
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
11. prosinca 2019.
U okviru obilježavanja Dana Fakulteta strojarstva i brodogradnje, 14.11.2019. održan je Dan projekata FSB-a, kao jedna od prigodnih manifestacija kojom su projekti koji se trenutno provode na Fakultetu predstavljeni javnosti. Na Danu projekata FSB-a tridesetak projekata predstavljeno je putem prezentacija i postera, a sažeci projekata prikazani su u brošuri koja je posebno tiskana za ovu prigodu. Digitalna verzija brošure dostupna je u privitku.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
11. prosinca 2019.

St. Petersburg State University i Freie Universität Berlin zajednički su raspisali natječaj za poslijedoktorsku stipendiju za istraživački boravak na navedenim sveučilištima za mlađe znanstvenike. Stipendija se dodjeljuje za 24 mjeseca, od čega se po 12 mjeseci privodi na svakom od dva sveučilišta. Prijave su otvorene za sve discipline i tematska područja koja postoje na navedenim sveučilištima. Prijave se zaprimaju do 31. siječnja 2020. godine. Detaljnije informacije su dostupne u privitku.

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
11. prosinca 2019.
Pozivamo vas na javnu tribinu o AUTORSKIM PRAVIMA koja će se održati u srijedu 11. prosinca 2019. u 13 sati u Velikoj vijećnici (južna zgrada FSB-a).

Na tribini će govoriti prof. dr. sc. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redoviti profesor na Katedri za građansko pravo kojemu su glavna područja istraživanja: građansko pravo, autorsko pravo, osobna prava, europsko privatno pravo. Predsjednik je Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP – ALAI) i redoviti član Akademije pravnih znanosti Hrvatske.
Prof. dr. sc. Igor Gliha će sa studentima i nastavnicima FSB-a podijeliti svoja znanja i iskustva vezana za autorska prava.

Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju predavanju i diskusiji, a posebice oni koji s interneta, iz znanstvenih i stručnih članaka, knjiga, kataloga ili drugih publikacija preuzimju razne sadržaje.

Povjerenstvo za udžbenike i publikacije i Povjerenstvo za odnose s javnošću
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
10. prosinca 2019.
Katedra za projektiranje izradbenih i montažnih sustava u suradnji s Kliničkom bolnicom Dubrava prezentirala je kolaborativni robotski sustav za stereotaktičku neuronavigaciju pete generacije, RONNA G5, na najvećem svjetskom sajmu medicinskih proizvoda MEDICA 2019 u Düsseldorfu od 18. do 21.11.2019. godine.

RONNA G5 je izabrana između više od trideset svjetskih projekata iz područja medicine kao jedan od pet finalista natjecanja KUKA Innovation Award te je predstavljena na izložbenom prostoru renomiranog svjetskog proizvođača robota KUKA. RONNA G5 kao prvi kolaborativni robotski sustav za stereotaktičku neuronavigaciju privukla je tisuće posjetitelja zainteresiranih za primjenu robotike u neurokirurgiji. Za vrijeme trajanja sajma ostvareno je više od sedamdeset poslovnih sastanaka sa stručnjacima iz cijeloga svijeta.
Tim FSB-a bio je u sastavu: prof. dr. sc. Bojan Jerbić, dr. sc. Marko Švaco, Ivan Župančić mag. ing. mech i Nikola Vitez mag. ing. mech., dok je KBD predstavljao prof. dr. sc. Darko Chudy.

Tema natjecanja KUKA Innovation Award bila je medicina i zdrav život, a kao dio natjecanja finalistima su za implementaciju rješenja dani na korištenje napredni kolaborativni roboti certificirani za primjenu u medicini - KUKA LBR Med. Finalisti natjecanja su također proveli tjedan dana na obuci za napredno korištenje KUKA LBR Med robota u sjedištu Kuke u Augsburgu.

KUKA je jedan od tri najveća svjetska proizvođača industrijskih robota, s preko 13.000 zaposlenih i podružnicama diljem Europe i svijeta. Službeni promotivni video RONNA G5 aplikacije sa sajma MEDICA 2019 pogledajte ovdje.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
10. prosinca 2019.
Katedra za motore i vozila ima potrebu za studentima završnih godina i završenim diplomiranim inženjerima za rad na projektima katedre koji uključuju eksperimentalna ispitivanja rada motora s unutarnjim izgaranjem primjenom alternativnih modova izgaranja i alternativnih goriva. Oglas o radnim mjestima nalazi se u privitku.
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
27. studenog 2019.

Studneti Lucija Babić (kategorija do 70 kg) i Stipe Šestan (kategorija do 100 kg) osvojili su zlatne medalje na UniSport ZG judo prvenstvu održanom 8. prosinca 2019. godine u Zagrebu.
Time su nam osigurali odlično drugo mjesto u ukupnom poretku.
Čestitamo našim studentima.

 Sport
Željko Lukenda
9. prosinca 2019.
Napokon su i naši košarkaši krenuli sa svojim natjecanjima u prvoj sveučilišnoj ligi. Prvo kolo je odmah za suparnika izbacilo stare znance sa KIF-a. Prošle sezone smo upravo protiv kifovaca došli do bronce. U prvoj četvrtini smo krenuli jako dobro, no sve smo prosuli u zadnje dvije minute te nakon prve dionice zaostajemo dva poena za kifom. Drugu četvrtinu stižemo kif i prelazimo u vodstvo te odmor dočekujemo na plus pet za nas. U izjednačenoj trećoj četvtrtini kifovci nam se  približavaju i prije zadnje četvrtine imamo samo dva poena prednosti. Vidljiva je nervoza bila u našim redovima u zadnjoj dionici, što je rezultiralo i odvajanjem kifa na plus devet nešto manje od dvije minute prije kraja. Voditelj naših košarkaša Zvonimir Osičan u tom trenutku zove time out koji se na kraju pokazao ključnim. Nakon očitane bukvice košarkašima, postavlja naše u zonsku obranu koja nam donosi potpuni preokret. U samo jednu minutu, 28 sekundi prije kraja, naši stižu na izjednačenje 63:63! KIF ima i dva bacanja 12 sekundi do kraja, no promašuje oba. Uzimamo skok i krećemo u napad, lopta dolazi do Perovića koji je sa zvukom sirene izbacuje i ona ulazi u koš za krajnji rezultat FSB - KIF 65:63! Najbolji igrač utakmice je bio naš Dubrovčanin Maroje Perović sa 16 koševa i 14 skokova, dok još valja izdvojiti Luku Župana ( 15 koševa, 5 asista) te Mislava Oršanića (13 koševa, 6 asista).

Drugo kolo nam je donijelo neugodnu medicinu. Bila je to tipična strojarska utakmica, gdje nas šut nikako nije išao i za svaki koš se moralo dobro namučiti. Prvu dionicu ostavljamo „doktore“ na samo pet koševa (11:5). Drugu dionicu nam doktori uzvraćaju i ostavljaju nas na samo šest koševa , no ni oni nisu nešto više zabili pa se na odmor odlazi rukometnim rezultatom 17:13 za FSB. Treću dionicu nas opet vuče Perović i daje nam malo zraka te na odmor pred zadnju četvrtinu odlazimo sa vodstvom 33:24. Zadnju četvrtinu igramo pametno i privodimo je bez stresa kraju. Krajni rezultat FSB – medicina 48:34. Opet je najbolji u našim redovima bio Perović (15 koševa, 7 skokova) no pobjedu nam je donijela obrana koju smo odigrali stvarno dobro i dozvolili samo 34 koša.
#iznadsvih
 Sport
Željko Lukenda
9. prosinca 2019.
Ovo mi je peta godina kako radim na FSB-u kao asistentica iz Matematike. Znam dosta kolega koji radije ne bi držali nastavu nego se bavili drugim stvarima, ali ja ju baš volim. Na početku mi je, da vam iskreno kažem, bilo strašno. Sto ljudi vas gleda iz auditorija, pazite da ne kažete nešto krivo. No sad imam osjećaj kao da pričam s nekim koga poznajem. Godine 2017. bila sam na kvizu Potjera. Natjecatelji igraju protiv profesionalnog kvizaša zvanog „lovac“, koji ih nastoji spriječiti u osvajanju novčane nagrade. Na YouTubeu postoji video naziva Velika pobjeda ekipe koji prikazuje tzv. završnu potjeru u kojoj smo bili kolega Srđan i ja, a lovac je bila Morana. U toj smo završnoj potjeri kolega Srđan i ja osvojili ukupno 165 000 kuna, dakle 82 500 kuna po osobi!
 Život na FSB
Andrija Levanić
9. prosinca 2019.
Obavještavaju se studenti i zaposlenici Fakulteta strojarstva i brodogradnje da Fakultet ne radi od 25. prosinca 2019. do 1. siječnja 2020. godine zaključno. Nastava počinje u četvrtak, 02. siječnja 2020. godine.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
9. prosinca 2019.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb trenutno zapošljava inženjera strojarstva ili eletrotehnike na radnom mjestu: Product Application Engineer HV (m/f). Detalji o uvjetima i opisu radnih mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati mogu se prijaviti zaključno s 31.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
9. prosinca 2019.

U srijedu, 18. prosinca 2019. godine u 10:00 sati u Maloj Vijećnici južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5/I, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Marka Mimice, mag. ing. el. techn. inf. pod naslovom: „Napredno energetsko planiranje pametnih otoka“Studijski savjetnik je izv. prof. dr.sc. Goran Krajačić.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
6. prosinca 2019.

U petak 13. prosinca 2019. u 16:00 sati, u Dvorani G južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Ivice Cukora, dipl. ing. strojarstva, pod naslovom "Inverzna metoda za identifikaciju opterećenja dinamičkih konstrukcija". Mentor doktorskog rada je prof. dr.sc. Zdenko Tonković.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
6. prosinca 2019.

Dr.sc. Mihael Cipek, poslijedoktorand, održat će nastupno predavanje u četvrtak 12. prosinca 2019. godine u 11:00 sati, u predavaonici II sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1, pod nazivom „Elektropneumatika“, a u vezi s izborom u znanstveno-nastavno zvanje i radno mjesto docenta za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo. 

 FSB Obavijesti
Matea Klanac
6. prosinca 2019.
U petak 6.12.2019. s početkom u 11.12 sati u emisiji Oko znanosti (1. program Hrvatskoga radija) poslušajte priču o projektu Humans of FSB! Snimka emisije bit će dostupna nakon emitiranja na https://radio.hrt.hr/aod/oko-znanosti/324246/.

Doc. Tea Žakula te studenti Mihaela Lekić i Bojan Raos govore o ovom jedinstvenom projektu koji nam već pune 3 godine iz tjedna u tjedan otkriva dirljive, duboke i inspirativne priče o ljudima koji nas okružuju i koje svakodnevno srećemo na hodnicima, ali o kojima često ne znamo mnogo.
Humansi FSB čine humanijim, obogaćuju nas, povezuju…, i pritom stvaraju neke naše male-velike FSB zvijezde. S Humansima se ne moramo brinuti da nećemo upoznati svoju generaciju!

Uključi se i ti u Humans of FSB tim – prijave za nove urednike/ce traju do 15. prosinca (na humans@fsb.hr)!
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
6. prosinca 2019.

U četvrtak, 19. prosinca 2019. godine u 10:00 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivana Cvoka, mag.ing.mech. pod naslovom: „Modelsko prediktivno upravljanje sustavnom grijanja i hlađenja putničkoga prostora električnoga vozila“ “Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Joško Deur.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
5. prosinca 2019.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate Natječaja za akademsku mobilnost u 2020. godini - prvi krug.  Rezultati su dostupni na poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/rezultati-natjecaja-za-akademsku-mobilnost-u-2020-godini-prvi-krug/. 
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
5. prosinca 2019.
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102