U sklopu Terenske nastave studenti IV. i V. godine termotehničkog i procesnog usmjerenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu kroz kolegije Hlađenje i dizalice topline i Projektiranje rashladnih sustava posjetili su termotehnička i proizvodna postrojenja mesne industrije PIK Vrbovec. Stručna ekskurzija organizirana je 15.01.2020. godine.

Više sa slikama u prilogu.
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
27. siječnja 2020.
Pod pokroviteljstvom Googlea, u organizaciji Jutarnjeg lista i u suradnji s europarlamentarcem Valterom Flegom koji je izvjestitelj europskog programa Digitalna Europa pokrenut nagradni natječaj “Student DIGI Award 2020”, kojim se biraju najbolji hrvatski mladi inovatori.

Na nagradni natječaj “Student DIGI Award 2020” mogu se prijaviti sva inovativna rješenja, aplikacija, softver, hardver, proizvod. Glavno preporučeno područje su digitalne transformacije, robotika, „smart city“ i „smart villages“ rješenja, primjene strojnog učenja i umjetne inteligencije, a ostala preporučena područja su zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bio-ekonomija, moderno obrazovanje, turizam te edukacija.
 Novosti
Stanko Škec
27. siječnja 2020.
Na prvoj godini strojarstva odlučio sam otići u ansambl Lado, i primili su me nakon dvije godine. Otac me pustio jer je znao da ću završiti fakultet uz posao koji sam ondje radio. Prije nego sam otišao u vojsku, dirigent u Ladu mi je rekao: „Čini mi se da bi imalo smisla da se baviš pjevanjem.” To me cijelo vrijeme kopkalo u vojsci… Vratio sam se iz vojske, diplomirao na strojarstvu i odmah tražio pjevačkoga pedagoga. Uzeo sam instrukcije iz klavira i solfeggia jer nisam imao dana glazbene škole.
 Život na FSB
Andrija Levanić
27. siječnja 2020.
Od studenog 2019. godine, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje kao partner u Interreg MED projektu “BLUE DEAL - Blue Energy Deployment Alliance”. Ovim projektom nastojat će se uspostaviti regulatorni i ekonomski mehanizmi kako bi se olakšala instalacija tehnologija za iskorištavanje energije mora. Planirano trajanje projekta je do lipnja 2022. godine. Inicijalni sastanak projektnog konzorcija održan je 18. i 19. prosinca 2019. godine u Rimu gdje je definiran radni plan projektnih aktivnosti i nadolazećih događaja. Na sastanku u Rimu sudjelovali su predstavnici FSB-a, Dr.sc. Hrvoje Mikulčić i Filip Jurić, koji su predstavili naš fakultet i ulogu u projektnom konzorciju. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Neven Duić.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
24. siječnja 2020.
Pozivaju se studenti 1. godine preddiplomski studija na sistematski pregled na koji se trebaju naručiti putem linka:
https://www.terminko.hr/lokacija/mirogojska1/sistematski-pregled-fsb 
https://www.terminko.hr/lokacija/mirogojska1/sistematski-pregled-fsb-izvanredni-termin 
Naručiti se mogu samo studenti koji su na popisu u privitku.  Detaljnije u privitcima.
 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
23. siječnja 2020.
Tvrtka PPRIMAT-LOGISTIKA d.o.o. dugi je niz godina na tržištu prisutna nudeći cjelokupna logistička rješenja te primjenjujući najnovije spoznaje iz područja logistike.
Gradeći svoju strategiju na visokoj kvaliteti proizvoda i usluga, suvremenim tehnologijama te zahvaljujući 27-godišnjem iskustvu u proizvodnji, projektiranju i instaliranju skladišne i industrijske opreme te skladišnih i informatičkih sustava, tvrtka PPRIMAT-LOGISTIKA d.o.o. je danas jedna od vodećih hrvatskih tvrtki.
Radi povećanja opsega posla u potrazi smo za novim članom tima za radno mjesto Prodajni inženjer skladišne opreme i sustava (m/ž).
Životopis poslati na adresu maja.stimac@primatlogistika.hr do 31.01.2020. godine.
 Karijere
Stanko Škec
23. siječnja 2020.
Taman pred kraj 2019e naši košarkaši dočekuju kolege sa agronomije. Što zbog rokova, što zbog ozljeda naši košarkaši dolaze u malo izmijenjenom sastavu u odnosu na prethodne utakmice. Prvi put u zapisnik ulaze naši brucoši Matija Kos i Matej Radišić. Dosta nervozna prva četvrtina sa puno naših grešaka završava sa 12:10 za agronomiju. Dogovor pred nastavak utakmice je da probamo zonskom obranom pokrenuti našu obranu i da unesemo pomutnju u redove protivnika. U toj nakani i uspijevamo, lošu šutersku predstavu nadoknadili smo dobrom obranom i lakim poenima iz te iste obrane. Na poluvrijeme odlazimo sa vodstvom 23:17. Treću četvrtinu, našim greškama, dopuštamo agronomiji da nam se opet približi i umjesto lagane završnice sami sebe uvodimo u nepotrebne drame. U zadnjoj četvrtini presudila je opet naša obrana, dopustili smo samo šest poena protivnicima, i zasluženo došli do naše treće pobjede u sezoni. Krajnji rezultat je bio FSB-AGF 42:35 U pobjedi nas je predvodio naš air zagorje Stjepan Herceg sa 14 poena.

 

U novoj 2020oj godini stiže nam inženjerski EL CLASICO studentske lige FSB-FER. Veliki rivali na terenu, no van terena dvije prijateljske ekipe. Obje ekipe u susret ulaze bez poraza ove sezone, s time da FSB traži „osvetu“ za prošlogodišnje polufinale i poraz u zadnjim sekundama. No da će ovo biti sasvim neka druga utakmica vidimo odmah u početku. Agresivnom obranom ferovcima ne dozvoljavamo disati, a u napadu nas je napokon počeo služiti šut. U prvoj četvrtini tricu su zabili Filić, Oršanić i Vinko te prva četvrtina završava našim vodstvom 14:10. Muke ferovaca se nastavljaju i u nastavku, obrana ne popušta, a u napadu je proradio i Perović koji ih „ubija“ pod košem. Na poluvremenu rezultat je 31:21 za FSB. U nastavku nastavljamo di smo stali, Oršanić i Filić nastavljaju sa tricama, Perović dominira ispod koša, a Vinko sa atraktivnim blokadama drži našu obranu.  Treća četvrtina završava našim vodstvom 47:34.  No FER ne odustaje, našu nervozu u napadu iskorištavaju te nam se približavaju na samo pet razlike tri minute prije kraja. Zovemo minutu predaha di trener Osičan traži duže napade sa puno kretnje i protokom lopte kako bi se došlo do pozicije za poentiranje. Taj prvi napad nakon predaha Stjepan Herceg pokazuje otkud mu nadimak air zagorje. S desne strane ulazi snažno na dvokorak, gdje pod prekršajem sjajnom piruetom zabija i dobiva dodatno bacanje. FER se i dalje ne predaje, minutu i pol prije kraja dolaze na četiri razlike, no tada ih Oršanić svojom trećom tricom u današnjoj utakmici potpuno „gasi“. Do kraja smo još malo i podigli  prednost te zasluženo ostvarujemo pobjedu FSB-FER 59:47. U poenima su nas predvodili Oršanić i Filić sa 14, Perović sa 9, dok za sjajnu obranu treba pohvaliti Lončara, Bašića i kapetana Marina Vinka čije blokade i dan danas prepričavaju oni koji su ih vidjeli. Ovom pobjedom ostajemo sami na vrhu studentske lige, dečkima čestitamo i želimo im puno sreće u nastavku lige. #iznadsvih
 Sport
Željko Lukenda
22. siječnja 2020.
Pozivamo vas na predavanja u okviru predstavljanja projekta pod naslovom "VIŠERAZINSKO NUMERIČKO MODELIRANJE I EKSPERIMENTALNO ISTRAŽIVANJE STARENJA U SINTERIRANIM KONSTRUKCIJSKIM KOMPONENTAMA" koja će održati prof.dr.sc. Zdenko TONKOVIĆ, prof.dr.sc. Krešimir VUČKOVIĆ, doc.dr.sc. Tomislav LESIČAR i Karlo SELEŠ, mag.ing.mech.  (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska).
Predavanja će se održati u srijedu, 29.01.2020. u 14:00 sati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Ivana Lučića 5, u dvorani E.
Više o predavanju može se naći na web stranici Hrvatskog društva za mehaniku.
 Događanja
Ivana Lakićević
22. siječnja 2020.
Pozivaju se studenti 1. godine preddiplomski studija na sistematski pregled na koji se trebaju naručiti putem linka:
https://www.terminko.hr/lokacija/mirogojska1/sistematski-pregled-jutarnji-termini 
https://www.terminko.hr/lokacija/mirogojska1/sistematski-pregled-popodnevni-termini 
Naručiti se mogu samo studenti koji su na popisu u privitku.  Detaljnije u privitcima.
 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
21. siječnja 2020.
Otvorena je PhD pozicija na institutu IFP Energies nouvelles u Lyonu u Francuskoj. Tema istraživanja su numeričke simulacije Taylorovih strujanja s kemijskim reakcijama, a komentor je prof. dr. sc. Hrvoje Jasak.
Više informacija dostupno je u privitku.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
20. siječnja 2020.
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102