Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
Stipendije programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2019./2020.
Agencija za mobilnost i programe Europske unije objavila je natječaj za stipendije programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2019./2020. Znanstveno-stručno usavršavanje u trajanju od 10 mjeseci na sveučilištima u SAD-u namijenjeno je zainteresiranim kandidatima iz javnoga i privatnoga sektora koji zadovoljavaju uvjete natječaja. Rok za prijavu je 12. svibnja 2018., a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Konferencija „Internationalisation at Home: Transforming Societies“
Leadership Forum in Higher Education 2018 organizira konferencije  pod nazivom „Internationalisation at Home: Transforming Societies“ u razdoblju od 12.-15. lipnja 2018. godine u Varšavi, Poljska. U fokusu ovogodišnje konferencije je internacionalizacija visokog obrazovanja te njezin transformirajući utjecaj na društvo ako se strateški promišlja i provodi. Seminari, radionice i diskusija bit će usmjereni na sljedeće ključne teme:
  • internacionalizacija nastavnog plana i programa
  • koncept globalnog građanstva
  • razvoj akademskog i administrativnog osoblja
Detaljnije informacije o konferenciji možete pronaći na poveznici.
Technical University of Ostrava organizira Ljetnu školu u maksimalnom trajanju od 3 tjedna koja će se održati u Ostravi, Češka od 09. do 27. srpnja 2018. godine. Rok za prijavu je 31.5.2017. godine, a detaljnije informacije možete pronaći u privitku dokumenta i na poveznici.
Prijava na BEST proljetni stručni seminar 2018.
U tijeku su prijave na BEST proljetni stručni seminar 2018. čiji je cilj studentima približiti temu nafte i obnovljivih izvora energije. Od 2000. godine BEST Zagreb organizira proljetne stručne seminare , a ove godine ga organizira u suradnji s INA-om, pod nazivom GAS what’s cooking. Seminar se održava od 5. do 14. svibnja te okuplja 22 studenta s europskih tehničkih i tehnoloških fakulteta te 10-15 studenata sa Sveučilišta u Zagrebu, a sastoji se od predavanja i kratkih radionica. Zainteresirani studenti mogu se prijaviti na ovom linkuPrijave traju do 30.4. 
Natječaji za stipendije za studentsku razmjenu u ak. god. 2018./2019.
Sveučilište u Zagrebu objavljuje natječaje za studentske razmjene u akademskoj godini 2018./19. u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene na partnerskom Sveučilištu Sankt Petersburg. Rok za prijavu je 30.04.2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaj za dodjelu stipendija Vlade Mađarske u akademskoj godini 2018./2019.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisuju natječaj za dodjelu stipendija Vlade mađarske u akademskoj godini 2018./2019. za:
  1. za semestralni/djelomičan studij
  2. za kratki i dugi istraživački boravak
  3. za cjelokupni preddiplomski, diplomski i doktorski studij
Stipendije se dodjeljuju samo za studijske programe na mađarskome jeziku. Detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Drugi krug natječaja Erasmus+ za mobilnost nastavnog osoblja–partnerske zemlje (KA107)
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je drugi krug natječaja za mobilnost nastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107) - Projekti mobilnosti između država sudionica u programu i partnerskih država za razdoblje mobilnosti od 01.06.2018. do 31.05.2019. za sljedeće aktivnosti:
  • podučavanje (STA) - nastavno osoblje Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica
  • osposobljavanja (STT) - nastavno i nenastavno osoblje
Rok za prijavu je zaključno do 30. travnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećoj poveznici.
ZAGREB AUTO SHOW najposjećeniji je i najatraktivniji sajam Zagrebačkog Velesajma - nacionalna dragocjenost i međunarodno priznati događaj je posebnog društvenog i medijskog značenja. Čak 440 izlagača iz 33 zemlje stvorilo je neponovljivu auto-moto scenu punu noviteta, strasti i glamura, a naši studenti iz FSB Racing Team-a su i ove godine bili jedni od malih, ali ponosnih izlagača i to na štandu s INOM koja je generalni sponzor eventa i jedan od zlatnih sponzora tima! Kako im je bilo možete pogledati na njihovoj Facebook stranici.
Poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija
Objavljen je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Ove stipendije su namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. Natječaj je otvoren do 12. rujna 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Vedran Žanić izabran za profesora emeritusa
Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na svojoj 10. redovitoj sjednici u 349. akademskoj godini održanoj 10. travnja 2018. godine odluku o dodjeli počasnog zvanja i titule professor emeritus prof. dr. sc. Vedranu Žaniću.
Čestitamo izabranom professoru emeritusu i želimo mu uspješan daljnji rad.
Dana 13. travnja 2018. godine studenti 1. godine diplomskog studija strojarstva, konstrukcijskog smjera - usmjerenja Dizajn medicinskih konstrukcija, posjetili su tvrtku Otto Bock u Svetoj Nedjelji. Studenti su imali priliku vidjeti primjere izrade proteza te proces rehabilitacije pacijenata. Zahvaljujemo tvrtki Otto Bock i gospodinu Ivanu Ugarkovću koji je ljubazno prikazao djelatnost tvrtke.
Dr. sc. Jasna Leder Horina
Program “Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća”
Hrvatska zaklada za znanost objavila je Program kojim se potiče razvoj suradnje između hrvatskih istraživača (gostujući istraživač) i sadašnjih voditelja ERC projekta radi stjecanja iskustva te razvoja i pripreme vlastite prijave projektnog prijedloga za natječaj ERC programa. Programom se financiraju posjete voditeljima ERC projekata koji se trenutno provode i provodit će se u vrijeme planirano za posjetu, u trajanju od 3 do 4 mjeseca. Prijava na natječaj odvijat će se putem e-pošte programa ercpotpora@hrzz.hr, a rok za prijavu je 2. svibnja 2018. do 13:00. Detaljnije informacije možete pronaći na poveznici
Javni poziv za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2018. godini
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2018. godini. Sukladno ovome javnom pozivu Ministarstvo će dodjeljivati financijsku potporu organizatorima znanstvenih i znanstvenostručnih skupova/škola održanima u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine. Javni poziv za financijsku potporu otvoren je danom objave na mrežnim stranicama Ministarstva, a zahtjevi se podnose zaključno s danom 4. svibnja 2018. godine. Detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2018. godini
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2018. godini. Javni poziv za financijsku potporu otvoren je danom objave na mrežnim stranicama Ministarstva, a prijave se podnose zaključno s danom 4. svibnja 2018. godine. Detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Dana 9. travnja 2018. godine studenti 3. godine  smjera Mehatronika i robotika  posjetili su proizvodni pogon tvornice Kraš d.o.o. na Ravnicama u Zagrebu. Obišli su proizvodnju čokolade i vafla te posebnu pozornost obratili na automatizaciju procesa. Zahvaljujemo upravi Kraša na razumijevanju i gospodinu Alenu Haliloviću koji nam je bio stručni vodič.
Prof. dr. sc. Mladen Crneković
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu programa „Cogito“ Partnerstvo Hubert Curien za razdoblje 2019. - 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu programa „Cogito“ Partnerstvo Hubert Curien. Natječaj je otvoren svim visokim učilištima i znanstvenoistraživačkim ustanovama Republike Hrvatske i Francuske Republike. Program obuhvaća sva znanstvena područja, a posebna pozornost posvetit će se projektima tematski vezanima uz projekte okvirnoga programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Rok za predaju prijava je 29. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) zapošljava više osoba na određeno vrijeme na različita radna mjesta. Više informacija u privitku.
Tenure Track Pilot program
Hrvatska zaklada za znanost objavila je poziv za „Tenure Track Pilot program“. Cilj programa je pružanje podrške uspostavi karijere izvrsnih mladih znanstvenika u osnivanju neovisne istraživačke grupe te stjecanju uvjeta i sposobnosti za buduće zapošljavanje. Rok za prijavu je 3. srpanj 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici. NAPOMENA: Prije prijave na natječaj potrebno je napraviti predregistraciju. Rok za predregistraciju je 20. svibnja 2018. godine, 13:00 (CET).
Izašao je prvi broj časopisa Brodogradnja u izdanju FSB-a za 2018. godinu, vidjeti na www.fsb.hr/brodogradnja.
Urednici Kalman Žiha i Nastia Degiuli
Tvrtka Schneider Electric traži osobu za rad na poziciji Digital Customer Experience Assistant
Traže se kandidati koji se napredno služe engleskim jezikom i snalažljivi su u baratanju većom količinom podataka (bazama podataka, Excel). Preferirani profil kandidata, zbog stručne terminologije koju će trebati savladati, su osobe tehničke struke. Zainteresirane osobe trebaju poslati životopis u što kraćem roku na: marija.cepo@selectio.hr .
Suradnja između TH Aachen, Institut für Kunststoffverarbeitung i FSB-a, pretežno na području plastike i gume traje već pola stoljeća. Među ostalim, ta suradnja je rezultirala i dodjelom dviju stipendija ugledne Zaklade Alexander von Humboldt. Pojedinosti možete pročitati u privitku.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03 "Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja"
Objavljen poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03 "Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja". Rok za podnošenja prijave je 4.6.2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Tea Žakula, docentica i voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Croatian Women of Influence“ koju dodjeljuje Croatian Women's Network (CWN). CWN sa sjedištem u Torontu broji više od pet stotina članova te je prepoznata kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu. „Croatian Women of Influence“ je prestižna nagrada koja prepoznaje angažirane, inovativne i utjecajne žene hrvatskog porijekla te je od 2016. do danas dodijeljena dobitnicama iz Hrvatske i hrvatskih zajednica Australije, Kanade, SAD-a, UK-a, Njemačke, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, BiH, Italije i južne Amerike. HRTGlas Slavonije.
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je deset nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2017. godinu. Među dobitnicima je i Andrea Farkas, mag. ing. nav. arch. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a nagradu je dobio za rad „Numerical investigation into the interaction of resistance components for series 60 catamaran“ iz područja tehničkih znanosti, polje brodogradnja.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940