Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
Dana 13. veljače 2018. godine studenti i nastavnici smjera Mehatronika i robotika posjetili su Međunarodni sajam automatike, robotike i mehatronike – IFAM u Ljubljani, Slovenija. Prijevoz i ulaznice za sajam osigurala je tvrtka Krovel d.o.o. (ekskluzivni distributer opreme Beckhoff Automation za Hrvatsku) kojoj zahvaljujemo na višegodišnjoj organizaciji ove stručne ekskurzije. U privitku je nekoliko fotografija sa sajma.
Prof. dr. sc. Željko Šitum
Prof. dr. sc. Ivica Smojver u emisiji: SJEDNI, ODLIČAN, 4. veljače 2018.
U emisiji Sjedni, odličan donosimo tri nove priče naših sjajnih profesorica i profesora. Zaljubljenik u letenje i avione, prof. Ivica Smojver sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje tu ljubav prenosi svakoj novoj generaciji studenata, tako je primjerice on zaslužan da je avion MIG ispred fakulteta. Ideje za nove projekte smišlja na nedjeljnom planinarenju po Sljemenu.
Emisiju možete pogledati na linku: https://hrti.hrt.hr/video/show/4338673/sjedni-odlican-4-veljace-2018
Poziv za dostavu projektnih prijedloga
Obavještavamo Vas da EEA i NORWAY GRANTS FUND FOR REGIONAL COOPERATION ima objavljen poziv za dostavu projektnih prijedloga za sljedeća tematska područja:
  • Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost
  • Socijalno uključivanje, zapošljavanje mladih i smanjenje siromaštva
  • Okoliš, energiju, klimatske promjene i gospodarstvo s niskom razinom ugljika
  • Kultura, civilno društvo, dobro upravljanje i temeljna prava i slobode
  • Pravosuđe i unutarnji poslovi
Više informacija možete pronaći na sljedećem linku.
Fakultet strojarstva i brodogradnje postao je član Energy Sub-Alliance inicijative
Potpisivanjem sporazuma na Prvom sastanku Vijeća Energy Sub-Alliance in University Alliance of the Silk Road and the (ESA-UASR) održanom u Xi’anu u Kini 17. Siječnja 2018., Fakultet strojarstva i brodogradnje postao je član Energy Sub-Alliance inicijative. Sastanku su prisustvovali predstavnici 59 sveučilišta iz 20 zemalja svijeta. Naš je Fakultet tom prigodom ujedno izabran kao jedan od deset stalnih izvršnih članova tog Vijeća. U narednim danima održan je Drugi međunarodni summit Energy Science and Technology (ISEST2018) na kojem je sudjelovao prof. Daniel R. Schneider. Na summitu je sudjelovalo 500 znanstvenika i istraživača s više od 60 sveučilišta. Više informacija možete pronaći na sljedećem linku.
Obavijest o mogućnostima ostvarenja mobilnosti na Xi'an Jiaotong University iz Kine
Obavještavamo studente i nastavnike FSB-a o mogućnostima ostvarenja mobilnosti na Xi'an Jiaotong University iz Kine:
  • Ljetni kamp u okviru inicijative University Alliance of the Silk Road (UASR): Svake godine sveučilište Xi'an Jiaotong University poziva studente i nastavnike sveučilišta koja su članovi UASR inicijative da pohađaju ljetni kamp kako bi naučili kineski jezik, stekli uvid u kinesku kulturu i ekonomiju prakticiranjem nastave, predavanja, izleta, stjecanjem iskustva na licu mjesta, itd.
  • Stipendije za poslijediplomske studije za studente sveučilišta koja su članovi UASR inicijative: Kako bi promovirali suradnju na polju obrazovanja i promicali visokokvalitetne talentirane studente među članicama UASR inicijative, Sveučilište Xi'an Jiaotong nudi stipendije za poslijediplomske studije kako bi poduprli kandidate magistarskog i doktorskog stupnja na studiju na njihovom sveučilištu. Najkvalitetniji studenti preporučeni od strane našeg sveučilišta biti će posebno razmatrani. 
U sklopu Terenske nastave studenti IV. i V. godine termotehničkog usmjerenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu kroz kolegije Hlađenje i dizalice topline i Projektiranje rashladnih sustava posjetili su termotehnička i procesna postrojenja ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće na lokaciji Rakitovec nedaleko Velike Gorice, te mesnu industriju PPK Karlovac. Stručna ekskurzija organizirana je 16.01.2018. godine. Više u prilogu.
Sudjelovanje u novom krugu konzultacija o ulaganju u Europskom istraživačkom programu
Pozivamo Vas da se uključite u novi krug konzultacija o ulaganju u Europskom istraživačkom programu kako biste sudjelovali u kreiranju javnih politika u narednom programskom razdoblju. Možete se uključiti putem upitnika koji se nalazi na ovom linku.
Objavljen natječaj "Fulbright Specialist Program"
Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu objavilo je natječaj "Fulbright Specialist Program" koji hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama nudi mogućnost ugošćivanja američkih predavača i znanstvenika na razdoblje od 2 do 6 tjedana. Prijave se zaprimaju od 15. siječnja do 30. ožujka 2018. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Autodesk nudi besplatne edukacijske licence i Cloud servise svim ovlaštenim obrazovnim ustanovama kojima je primarna uloga školovanje upisanih studenata/učenika. Tako dobivene licence i servisi mogu se upotrebljavati isključivo u svrhe vezane uz učenje, obuku, istraživanje te razvoj. Bitno je razlikovati dvije vrste licenci, jedne su namijenjene obrazovnim ustanovama, a druge predavačima i učenicima /studentima. Upute za generiranje licence i preuzimanje softvera su u prilogu.
Posebno izdanje znanstvenog časopisa Fatigue & Fracture of Engineering Materials & Structures (FFEMS)
Posebno izdanje znanstvenog časopisa Fatigue & Fracture of Engineering Materials & Structures (FFEMS) u kojem su objavljeni odabrani radovi s konferencije 16th International Conference on New Trends in Fatigue and Fracture (NT2F16) odžane u Dubrovniku 2016. godine može se vidjeti na poveznici FFEMS Special Issue NT2F16. Urednici posebnog izdanja su prof. Željko Božić i prof. Yury Matvienko.
Grupa autora s FSB-a (doc. dr. sc. Neven Hadžić, izv. prof. dr. sc. Smijko Rudan, prof. dr. sc. Joško Parunov i prof. dr. sc. Rajko Grubišić) nagađena je Državnom nagradom Ivan Filipović za 2016. godinu za objavljenu Zbirku zadataka iz statičke i dinamičke analize brodskih konstrukcija kojom se na stručan i suvremen način omogućuje kvalitetnije i sustavnije obrazovanje studenata studija brodogradnje, kao i cjeloživotno učenje inženjera brodograđevne prakse. Više informacija na poveznici.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940