Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
Tvrtka Klimaoprema d.d. koja se bavi proizvodnjom, projektiranjem i razvojem opreme i sustava za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore raspisala je natječaj „Inovativnost i Kreativnost“ za inovativno rješenje proizvoda ili procesa po izboru. Studenti mogu prijaviti diplomske i završne radove, tekuće projekte ili ideje u začetku. Pozivamo studente da pokažu kako rješavaju izazove te da osvoje vrijednu novčanu nagradu. Projekte, sa detaljnim planom razrade potrebno je prijaviti do 14.11.2016. na e-mail Helene Hrastnik: hhrastnik@klimaoprema.hr sa naznakom Inovativnost i Kreativnost“. Više detalja o natječaju nalazi se u prilogu. 
Željko Šitum dobitnik zlatne medalje na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016
Na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016, koja je od 20. do 22. listopada 2016. održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u konkurenciji 180 inovacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske, zlatnu medalju za ELEKTROHIDRAULIČKI ROBOTSKI MANIPULATOR (EHROM) osvojio je prof. dr. sc. Željko Šitum.
Produžen natječaj SDEWES Centra za najbolje diplomske radove
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje produljuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili u akademskoj godini 2015./2016. Prijave se šalju do 31. listopada, 2016. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se u privitku.
TV prilozi o XXII. simpoziju Teorija i praksa brodogradnje - In memoriam prof. Leopold Sorta
„XXII. simpozij Teorija i praksa brodogradnje - In memoriam prof. Leopold Sorta“,  koji se u organizaciji Brodotrogira i Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održao u Trogiru 06. - 08. 10. 2016, bio je iznimno dobro medijski popraćen.  Prilozi sa Simpozija su prikazani na HRT u emisiji „More“  te na regionalnoj TV Jadran u emisiji „Trogirski tjedan“.  Cjelovita snimka svečanosti otvaranja se može pogledati na internetskoj stranici Simpozija
U sklopu CoolHeating projekta na kojemu FSB sudjeluje kao partner, u razdoblju od 19. do 23.09.2016. je održan posjet primjerima dobre prakse malih obnovljivih centraliziranih toplinskih sustava u Danskoj. Voditelj projekta sa strane FSB-a je prof. dr. sc. Neven Duić sa Katedre za energetska postrojenja i energetiku, a posjetu su prisustvovali prof. dr. sc Neven Duić i dr. sc. Tomislav Pukšec. Prisutni su također bili i predstavnici grada Ozlja kao ciljanog grada CoolHeating projekta u Hrvatskoj. Posjet postrojenjima se održao u sklopu CoolHeating projektnog sastanka i 4th International Solar District Heating Conference, a svrha je bila prijenos znanja i iskustava s implementacijom malih obnovljivih centraliziranih toplinskih sustava na partnere iz zemalja jugoistočne Europe. Posjećena su 4 postrojenja: postrojenje u Gramu, 2 postrojenja na otoku Samsø te postrojenje u Brædstrupu. Više u privitku.
Besplatna CATIA i SIMULIA Abaqus za studente FSB-a
Preuzmite besplatne studentske licence CATIA V5 i SIMULIA Abaqus-a do 31. listopada 2016. Više informacija možete pronaći na web stranici CADCAM Grupe.
Objavljen je 3 broj  67 sveščića časopisa Brodogradnja u on-line izdanju FSB-a, vidjeti  https://www.fsb.unizg.hr/brodogradnja/ Urednici Kalman Žiha i Nastia Degiuli
Rezultati 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17. Rezultati i upute za odabrane studente nalaze se na web stranici Sveučilišta.
Dr. sc. Šime Malenica, izvanredni profesor u naslovnom zvanju FSB-a, nedavno je dao intervju Slobodnoj Dalmaciji povodom svog izbora u dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). U objavljenom razgovoru, uz ostalo, opisuje svoju dugotrajnu vezu s našim fakultetiom i iznosi zanimljiv pogled iz inozemstva na danasnju hrvatsku brodogradnju. Članak je u privitku.
Na poziv profesora Fujiija sa Sveučilišta Akita organiziran je uzvratni posjet hrvatske delegacije Japanu u vremenu od 28.08. do 02.09.2016. U detaljno isplaniranom programu od strane domaćina prijem je organiziran u tri različita grada i tri različite institucije. Prvoga dana domaćin je bio profesor Fujii na Sveučilištu Akita. Organiziran je službeni prijem kod  dekana, te posjet laboratorijima i ispitnim sustavima s dizalicama topline. Vrijedi istaknuti i detaljan stručni obilazak nove vijećnice grada Akite koja za grijanje koristi dizalicu topline s izmjenjivačima u ab pilotima građevine. Uslijedilo je putovanje i posjet privatnoj tvrtci JGD u gradu Yamagati koja se bavi proizvodnjom, projektiranjem i izvedbom, ali provodi i vrijedna mjerenja na području geotermalnih sustava s dizalicama topline. Slijedio je put u grad Koriyamu i posjet laboratorijima prestižnog nacionalnog instituta AIST, grana obnovljivi izvori energije. Na institutu je održan japansko-hrvatski seminar na temu geotermalnih dizalica topline. Dr.sc. Vladimir Soldo,izv.prof. održao je pozvano predavanje na temu hrvatskih iskustava na području dizalica topline. Dr.sc. Staša Borović s HGI govorila je o plitkim termogeološkim svojstvima hrvatskih regija. Opširnije sa slikama u prilogu.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940