Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
U prilogu su konačni rezultati izbora za Studentski zbor Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Izborno povjerenstvo za provođenje studentskih izbora
Projekt instalacije i ispitivanja Sunčane fotonaponske elektrane FSB-a na krovu zgrade Laboratorija Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju. Elektrana se sastoji od 6 FN modula svaki maksimalne snage 160 W, uspješno je završen! Moduli su podijeljeni u 3 polja od po 320 W kod čega je s obzirom na praćenje Sunca jedno polje nepokretno, drugo pokretno po elevaciji, a treće po elevaciji i azimutu. Takva podjela omogućava međusobnu usporedbu proizvedene električne energije pojedinih konfiguracija na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini na geografskoj lokaciji FSB-a. Rad sunčane elektrane pratio se godinu dana. Podaci se i dalje  pohranjuju te mogu poslužiti za projektiranje i instalaciju sličnih postrojenja na području grada Zagreba.
Izvedbu projekta i ispitivanje vodila je docentica Ankica Kovač, voditeljica Laboratorija za energetska postrojenja Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju.
Tvrtka Tipteh Zagreb d.o.o. donirala je Fakultetu strojarstva i brodogradnje pet PLC uređaja tipa "Samba 4.3" i 5 uređaja tipa "Vision 700" s pratećom opremom proizvođača "UNITRONICS". Donaciju je i ime Fakulteta primio prodekan za znanstvenoistraživački rad i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Dubravko Majetić, a u ime tvtke Tipteh uručio gospodin Hrvoje Vlah, dipl.ing. Donirana oprema biti će korištena u edukacijske i istraživačke svrhe u sklopu nekoliko eksperimentalnih postava Laboratorija za alatne strojeve i Laboratorija za strojarsku automatiku.
GOM Education Award - međunarodno natjecanje za studente tehničkih smjerova
GOM GmbH (proizvođač suvremenih trodimenzionalnih optičkih mjernih sustava) raspisao je natječaj GOM Educational Award koji nagrađuje najbolji laboratorijski eksperiment na temu optičkog 3D skeniranja koji kreiraju studenti za studente. Pobjednik ili pobjednička ekipa dobiva nagradu GOM Education Award od 3.000,00 EUR i priliku da predstavi svoj rad predstavnicima renomiranih međunarodnih tvrtki na GOM 3D mjeriteljskoj konferenciji 2017 u Braunschweigu, Njemačka. Prijave laboratorijskih eksperimenata na engleskom jeziku ocijenit će stručni žiri, a rok za prijavu je 15.06.2017. Sve informacija potražite na linku.
Ivan Horvat: Dobitnik Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je deset nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2016. godinu. Među dobitnicima je i Ivan Horvat, mag.ing. mech., s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a nagradu je dobio za rad „Dynamic modeling approach for determining buildings technical system energy performance“ iz područja tehničkih znanosti, polje strojarstvo.
Čestitamo!
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2016./2017. Prijave se šalju do 1. rujna 2017. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940