Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 

   Novosti
Video snimku FSB flash moba koji se održao u sklopu otvorenja izložbe “Algoritamski susret” možete pogledati na ovom linku. Čestitamo i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, pogotovo našim hrabrim profesorima i asistentima!
Povjerenstvo SDEWES Centra donijelo je odluku o tri najbolja diplomska rada Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Nagrađeni autori radova su Dominik Dominković, Nikola Matak i Karlo Kupres. Više informacija nalazi se u privitku i na internetskoj stranici SDEWES Centra.
Lidija Ćurković dobitnica nagrade "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu
Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u utorak, 3. studenog 2015. povodom 347. obljetnice utemeljenja Sveučilišta, prof. dr. sc. Lidiji Ćurković, redovitoj profesorici na Zavodu za materijale Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti, za promicanje znanstvene discipline i struke te za osobiti doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.
Čestitamo prof. Ćurković i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu!
Otvoren je natječaj Europske komisije za podnošenje prijedloga unutar programa Erasmus+ Sport za koji je u 2016. godini planirano 27,4 milijuna eura, čak 10,6 milijuna eura više nego 2015. godine. Neke od novosti u području sporta su povećanje budžeta (27,4 milijuna eura) te uvođenje nove aktivnosti za potporu amaterskom sportu - "Mala suradnička partnerstva". Više informacija nalazi se na internetskoj stranici AMPEU, a pregled kriterija za 2016. nalazi se u pritivku.
Uprava Fakulteta ugostila je u četvrtak, 22. listopada 2015. godine veleposlanika Republike Indonezije Agusa Sardjanu. U pratnji veleposlanika bio je treći tajnik veleposlanstva gospodin Ibnu Swantoro te akademik Vladimir Bermanec koji je koordinirao posjetu. Veleposlanik je iskazao zainteresiranost Indonezije za suradnju s Fakultetom i to posebno u području brodogradnje.
U nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija.
Novo radno vrijeme Indeks porte
Dragi studenti i studentice, Indeks porta od 09.11.2015. radi po promijenjenom radnom vremenu od 10 do 13 sati. I dalje smo Vam stojimo na raspolaganju ako trebate poslati svoj indeks na potpis ili upis ocjene profesoru ili profesorici. Tu uslugu možete obaviti osobno ili svojim mailovima. Sve informacije možete pronaći na: https://www.fsb.unizg.hr/iportal/.
Vaša Indeks porta
U četvrtak, 5. studenog 2015. godine FSB je posjetila delagacija predstavnika ureda UNDP-a Tadžikistana i Kirgiske Republike, UNDP regionalnog centra u Istanbulu, Ministarstva energetike, tehničkog sveučilišta, Centra za obnovljive izvore energije i privatnih tvrtki iz Republike Tadžikistana i Kirgiske Republike koji u tjednu od 2. do 8. studenog borave u Republici Hrvatskoj u okviru studijskog putovanja koje organizira UNDP u Hrvatskoj. Prezentaciju aktivnosti FSB-a i aktivnosti Laboratorija za energetska postrojenja prezentirala je dr. sc. Ankica Đukića sve s ciljem predstavljanja iskustava, dobre prakse provedbe politika i mjera na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energija te samih raspoloživih tehnologija i izvedbi u Hrvatskoj, kako bi se u budućnosti ostvarila suradnja među državama. Posjet je završio kratkom prezentacijom aktivnosti Laboratorija za toplinu i toplinske uređaje koju je održao asistent Alan Rodić. Susret je bio vrlo uspješan i veselimo se budućoj potencijalnoj suradnji!
UIFSB u Londonu osvojio zlato
Članovi Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje (UIFSB) na najvećem su britanskom sajmu inovacija osvojili zlato. U svojem jubilarnom 15. izdanju, British Invention and Technology show, BIS (Barbican Centre, London), donio je izniman uspjeh hrvatskim inovatorima. U jakoj međunarodnoj konkurenciji, uz niz izuzetnih britanskih ostvarenja, u domovini inovacija, 9 hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo je ukupno 11 odličja. Udrugu inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje predstavio je mladi tim kojeg čine Tomislav Geršić, Filip Gluhalić i Damir Matijak. Oni su, sa svojom inovacijom, D-B-R sustavom za tekućine, privukli velik interes te, u konačnici, polučili i izvrstan uspjeh – osvojili zlatnu medalju.
Čestitamo!
Sveučilište u Padovi organizira međunarodnu zimsku školu pod nazivom „Beyond ‘English as a Medium of Instruction’ (EMI). Old challenges, new competences“, od 1. do 5. veljače 2016. godine. Rok za prijavu je 10. prosinca 2015. godine. Više informacija nalazi se ovdje.
U okviru 2. poziva za Pripremu zalihe infrastrukturnih projekta za EFRR 2014. - 2020., potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u financijskom razdoblju 2007.-2013., za projekt Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije. Voditelj projekta: prof.dr.sc. Bojan Jerbić, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija nalazi se u privitku.
Ivana Ropuš dobitnica dvije nagrade mladim znanstvenicima i istraživačima
Ivana Ropuš, mag. ing. stroj., doktorantica u Zavodu za materijale sudjelovala je u međunarodnoj doktorskoj školi The 4th DAAAM International Doctoral School održanoj u Zadru od 18-25.10.2015. te međunarodnoj konferenciji The 26th DAAAM International Symposium 2015 Intelligent Manufacturing & Automation, održanoj također u Zadru, 21.-24.10.2015. Usmeno izlaganje pod nazivom Mechanical properties epoxy/multi-walled carbon nanotubes composites (autori: Ivana Ropuš, Gianluca Carcia, Mauro Giorcelli, Alberto Tagliaferro, Tatjana Haramina, Lidija Ćurković) nagrađeno je kao najbolji rad konferencije. Za sudjelovanje u doktorskoj školi, Ivana Ropuš nagrađena je Festo nagradom za mlade znanstvenike i istraživače.
Otvoren poziv na natječaj Mreža za inovativno osposobljavanje (MSCA-ITN-2016)
Otvoren je poziv na natječaj Mreža za inovativno osposobljavanje za 2016. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 12. siječnja 2016. godine. U okviru Mreža za inovativno osposobljavanje formiraju se konzorciji sveučilišta, istraživačkih centara i poduzeća iz zemalja širom svijeta s ciljem osposobljavanja nove generacije mladih istraživača. Konzorciji predlažu programe osposobljavanja na razini doktorata u akademskom sektoru i izvan njega. Financirani konzorciji objavljuju natječaje za stipendije/radna mjesta za istraživače na EURAXESS Jobs portalu. U okviru Marie Sklodowska-Curie akcija za ITN u 2016. godini izdvojeno je 370 milijuna eura. Natječajna dokumentacija dostupna je ovdje
U subotu, 17.listopada 2015. godine na regatnoj stazi Jarun održan je 23. veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske.  Nešto više od stotinu i četrdeset studenata i studentica i pedesetak diplomiranih bili su članovi dvadeset i osam posada osmeraca i četveraca s kormilarom koji su nastupali za dvanaest fakulteta.
Pokroviteljstvo veslačkom susretu dali su ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Darinko Kosor. 
Rezultate i fotografije pogledajte na internet stranici FSB veslačke regate.
Schaeffler Technical Pocket Guide STT
Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda dobila je 200 primjeraka Schaeffler Inženjerskog priručnika na engleskom jeziku. Schaeffler Technical Pocket Guide STT distribuirati će se studentima u okviru vježbi kolegija Razvoj proizvoda.
Prof. dr. sc. Dorian Marjanović, voditelj Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda
Osnivanje studentskog ogranka organizacije ASHRAE
Na Sveučilištu u Zagrebu osniva se studentski ogranak organizacije ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers). ASHRAE se prvenstveno bavi energetikom i sustavima u zgradama, energetskom učinkovitošću, tehnikom grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije, kvalitetom zraka u prostoru te održivim razvojem. Članstvo studentima (u studente se ubrajaju i doktorandi) donosi brojne pogodnosti, kao što su besplatni mjesečni časopisi ASHRAE Journal i High Performing Building Magazine, studentske stipendije za odlazak na ASHRAE konferencije, popust za ASHRAE literaturu, mogućnost organizacije stručnih događanja te druženja članova ogranka. Godišnje članstvo za studente iznosi 20 USD. Mole se svi zainteresirani studenti da se obrate voditeljici Laboratorija za energetsku učinkovitost Fakulteta strojarstva i brodogradnje, dr. sc. Tei Žakuli (tzakula@fsb.hr). 
Izašao novi broj časopisa Brodogradnja
Izašao je novi broj časopisa Brodogradnja/Shipbuilding (Svešćić 66 Broj 3, 2015) u digitalnom izdanju FSB-a www.fsb.hr/brodogradnja.
Znanstvena urednica Nastia Degiuli i urednik Kalman Žiha
Neven Hadžić: Dobitnik Državne nagrade za znanost za 2014. godinu
Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu trideset jednom znanstveniku. Godišnju nagradu za znanstvene novake u području tehničkih znanosti dobio je doc. dr. sc. Neven Hadžić, docent na Zavodu za brodogradnju Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
Odluka se nalazi na stranici Hrvatskog sabora.
Čestitamo!
Odluka Dekana o dodatnoj financijskoj potpori odabranim studentima za Erasmus+ studijski boravak 2015./16.
Na temelju objave drugih rezultata za Erasmus+ studijski boravak u ak.god. 2015./16. i naknadnih pomicanja rang liste, a sukladno Odluci Dekana (3.lipnja 2015.) fakultet će dodijeliti jednokratnu financijsku potporu odabranim studentima. Način isplate jednokratne financijske potpore, te lista odabranih studenata nalazi se u privitku.
U utorak 8. rujna 2015. godine, u posjeti Sveučilištu u Zagrebu boravili su predsjednik prof. dr. sc. Wolfgang Herrmann i članovi uprave Tehničkog Sveučilišta u Münchenu (TUM) vezano uz suradnju na istraživanjima i razmjenu studenata i nastavnika. Sastanku su prisustvovali rektor prof.dr. sc. Damir Boras i prorektori Sveučilišta u Zagrebu, kao i predstavnici fakulteta koji ostvaruju suradnju s TUM-om. Nastavno na održani sastanak u prilogu se nalaze informacije za studente i nastavnike o raznim mogućnostima financiranja kroz suradnju s TUM-om.
Djelatnici Katedre za preradu polimera sudjelovali su u izradbi umjetnog kralješka načinjenog uz pomoć aditivnog postupka. Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, u vratnu kralježnicu postavljen je umjetni kralježak od akrilata (polimer komercijalnog naziva Palacos®) koji je izrađen u kalupu na 3D pisaču u Centru za aditivne tehnologije.
Prilog o operaciji je prikazan 8. rujna 2015. u dnevnicima na RTL televiziji i Novoj TV. U privitku je naslovnica i prilog u Novom listu od utorka 8. rujna 2015.
Jurica Sorić dobitnik međunarodnog priznanja ICCES Distinguished Fellow
Prof. dr. sc. Jurica Sorić na znanstvenom skupu ICCES: International Conference on Computational & Experimental Engineering and Sciences , Reno, NV, USA,  July 20-24, 2015  dobio je međunarodno priznanje ICCES Distinguished Fellow  za izuzetan doprinos u području mehanike ljusaka i razvoju numeričke bezmrežne MLPG metode.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940