Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
Od lipnja 2016. godine FSB sudjeluje kao partner na EU-Interreg Central Europe projektu Smart Solutions supporting Low Emission Zones and other low-carbon mobility policies in EU cities (SOLEZ) i koordinira dva radna zadatka vezana uz razvoj ICT alata za planiranje elektrifikacije gradskog autobusnog transportnog sustava. Voditelj projekta je profesor dr. sc. Joško Deur a trajanje projekta je 36 mjeseci.
Dodijeljena nagrada SDEWES Centra za najbolji diplomski rad
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) i ove je godine nagradio studente Fakulteta strojarstva i brodogradnje za najbolje diplomske radove iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Dobitnik nagrade za najbolji diplomski rad je Mislav Blažić, koji je nagrađen s 5.000,00 HRK, a druga dva kandidata, Borna Doračić i Matija Pavičević nagrađeni su besplatnom kotizacijom za SDEWES2017 konferenciju. Čestitamo! Odluka povjerenstva je dostupna na sljedećem linku.
Rezultati natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ u akademskoj godini 2016./17. (1. i 2. krug)
Sveučilište u Zagrebu objavilo je zajedničke rezultate 1. i 2. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17. Rezultati i upute za odabrane studente nalaze se na web stranici Sveučilišta.
Dobitnici nagradne igre Croatia Airlines
Croatia Airlines je tijekom Dana karijera na Fakultetu strojarstva i brodogradnje imala nagradnu igru za studente u kojoj se tražio odgovor na pitanje „Zašto biste se željeli zaposliti u Croatia Airlinesu? Nagrada za dva najkreativnija odgovora bila je zrakoplovna karta u domaćem prometu, a osvojili su ih studenti Andrija Mitar i Ivor Šantak. Čestitke sretnim dobitnicima!
Studenti zainteresirani za projektnu nastavu na engleskom jeziku u međunarodnom okruženju i razvoj novih proizvoda mogu se prijaviti na ovogodišnji natječaj za upis EGPR kolegija koji se izvodi istovremenom videokonferencijskom nastavom na sveučilištima u Londonu, Ljubljani, Budimpešti i FSB-u, u suradnji s industrijskim partnerom. Ovogodišnji industrijski partner iz Velike Britanije, želi ući na tržište laganih, preklopnih skutera. Studenti će u međunarodnim timovima razviti koncept i prototip novog proizvoda. Testiranje prototipa održat će se tijekom završnog tjedna nastave na sveučilištu City University  u Londonu od 13. do 21. lipnja 2017. Prijave se šalju e-mailom na adresu egpr@fsb.hr. Prijave će se primati do 19.12.2016. godine. Više o kolegiju i ovogodišnjem projektu u privitku.
U prilogu je članak pod naslovom “Na ramenima divova” – izložba u povodu 60 godina osamostaljenja FSB-a objavljen na portalu ZG-Magazin o izložbi koja se može pogledati na FSB-u do 31. siječnja 2017. godine.
Amalija Horvatić Novak, mag. ing. mech., doktorandica na Zavodu za kvalitetu sudjelovala je na međunarodnoj doktorskoj školi  The 5th DAAAM International Doctoral School  te na međunarodnoj konferenciji  The 27th DAAAM International Symposium 2016 Intelligent Manufacturing & Automation: Focus on Sustainability. Doktorska škola i Konferencija održane su u Mostaru u periodu od 23. do 30. listopada 2016. godine. Amalija Horvatić Novak dobitnica je dviju nagrada koje se dodjeljuju mladim znanstvenicima i istraživačima. Dobitnica je nagrade za najbolji rad konferencije i usmeno izlaganje pod nazivom Influence of Geometrical Magnification on Computed Tomography Dimensional Measurements, autora Amalije Horvatić Novak, Biserke Runje i Danijela Butković. Za zapažene rezultate u radu doktorske škole nagrađena je Festo nagradom za mlade znanstvenike i istraživače.
Željko Šitum dobitnik zlatne medalje na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016
Na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016, koja je od 20. do 22. listopada 2016. održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u konkurenciji 180 inovacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske, zlatnu medalju za ELEKTROHIDRAULIČKI ROBOTSKI MANIPULATOR (EHROM) osvojio je prof. dr. sc. Željko Šitum.
U sklopu CoolHeating projekta na kojemu FSB sudjeluje kao partner, u razdoblju od 19. do 23.09.2016. je održan posjet primjerima dobre prakse malih obnovljivih centraliziranih toplinskih sustava u Danskoj. Voditelj projekta sa strane FSB-a je prof. dr. sc. Neven Duić sa Katedre za energetska postrojenja i energetiku, a posjetu su prisustvovali prof. dr. sc Neven Duić i dr. sc. Tomislav Pukšec. Prisutni su također bili i predstavnici grada Ozlja kao ciljanog grada CoolHeating projekta u Hrvatskoj. Posjet postrojenjima se održao u sklopu CoolHeating projektnog sastanka i 4th International Solar District Heating Conference, a svrha je bila prijenos znanja i iskustava s implementacijom malih obnovljivih centraliziranih toplinskih sustava na partnere iz zemalja jugoistočne Europe. Posjećena su 4 postrojenja: postrojenje u Gramu, 2 postrojenja na otoku Samsø te postrojenje u Brædstrupu. Više u privitku.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940