Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
U okviru 3. poziva za "Pripremu zalihe infrastrukturnih projekata za EFRR 2014. - 2020., potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u financijskom razdoblju 2007.-2013., za projekt Opremanje Regionalnog centra za laboratorijska istraživanja u hidromehanici. Voditelj projekta: prof.dr.sc. Smiljko Rudan, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija nalazi se u privitku.
Prvi rezultati Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107)
Objavljeni su prvi rezultati Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107) - projekti mobilnosti između država sudionica u programu i partnerskih država za razdoblje mobilnosti od 01.08.2016. do 31.03.2017. Rezultati su dostupni na web stranici Sveučilišta.
Reportažu Student TV o ekipi koja je pokrenula stranice "Humans of FSB" možete pogledati ovdje.
U današnjem broju Jutarnjeg lista izašao je članak o studentskom projektu, facebook stranici, "Humans of FSB".
Tomislav Pukšec dobitnik Nagrade za mlade znanstvenike "Vera Johanides"
Dr. sc. Tomislav Pukšec dobitnik je Nagrade za mlade znanstvenike "Vera Johanides" za 2015. godinu, koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske u znak priznanja za ostvareni zamjetan osobni znanstveni i stručni napredak te zapaženi doprinos u području koje istražuje. 
Čestitamo!
Hrvatska volontira 2016. - poziv na sudjelovanje
Hrvatska mreža volonterskih centara organizira manifestaciju „Hrvatska volontira“ kojom nastoji potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca! Manifestacija će se ove godine održati od 16. do 21. svibnja 2016., a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje. Molimo Vas da aktivnosti koje planirate provesti javite Povjerenstvu za odnose s javnošću (poj@fsb.hr) i zatim prijavite isključivo putem online baze volonterskih aktivnosti (http://www.hrvatska.volontira.vcz.hr), a najkasnije do 9. svibnja 2016. (upute za korištenje baze nalaze se u privitku).
U privitku možete pronaći službeni tekst poziva, ali i više informacija o ovogodišnjoj temi manifestacije. 
Svim sudionicima Plova za čisti Jadran 2016. naš počasni član Mladen Šutej poklanja knjigu naslova SLATKA PATNJA JEDRENJA autorice Tatjane Tetuš Šutej. U privitku je e-mail sa svim detaljima.
Marino Grozdek
Robert Keser diplomirao na FSB-u i dobio posao u momčadi Formule 1
Robert Keser prije mjesec dana je diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a ovoga tjedna počinje raditi u momčadi Formule 1 Scuderia Toro Rosso. Članove tima za numeričku dinamiku fluida i proračun aerodinamike bolida oduševio je njegov diplomski rad "Blok spregnuti algoritam za modele turbulencije s dvije jednadžbe" te je dobio poziv na šestomjesečno stažiranje u tvornici u Faenzi. 2014. za stažiranje se prijavilo 70 tisuća inženjera, a primljeno ih je svega 4. Robertovu priču pročitajte u današnjem izdanju Jutarnjeg lista (prilog).
U suradnji s Vienna University of Technology, Budapest University of Technology and Economics, Eötvös University, Czech Technical University i Brno University of Technology, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu od 07. do 08. travnja 2016. godine u Wiener Neustadtu u Austriji, organizirao je seminar na temu izgaranja. Seminar pod nazivom  Adria – Danube Combustion Meeting ADCM 2016 okupio je 30tak participanta iz 7 država regije. Tokom dva dana seminara održano je 5 pozivnih predavanja, te je prezentirano 20 poster radova. Jedno od pozivnih predavanja, na temu „Co-combustion of waste and coal modelling in cement industry“ održao je dr.sc. Hrvoje Mikulčić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu. 
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2017. do ožujka 2018. godine. Rok za predaju prijava je 31. kolovoza 2016. godine. Detaljne informacije nalaze se na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Smjernice za financijsku provedbu projekata iz programa Obzor 2020. u Republici Hrvatskoj
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta usvojilo je Smjernice za financijsku provedbu projekata iz programa Obzor 2020. u Republici Hrvatskoj. Smjernice su izrađene od strane Agencije za mobilnosti i programe EU u suradnji s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te predstavnicima sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, te dvaju znanstvenih instituta - Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog šumarskog instituta.    
HUB385 je coworking prostor koji okuplja mlade poduzetnike, kreativce i inovatore. Radi se o zajednici koja promovira inovacije i dijeljenje znanja te ugošćuje tehnološke evente, radionice, meetup-e i hackhatone usmjerene na nove tehnologije koje riješavaju goruće probleme i promoviraju bolji život. Mi podržavamo mlade talentirane ljude, pomažemo im u izgradnji startup-a i kvalitetnih proizvoda dizajniranih da budu konkurentni na svjetskom tržištu. Zajedno radimo i zabavljamo se radeći ono što volimo.
Za studente FSB-a su osmislili posebnu ponudu. U letku pročitajte što točno nude.
Rezultati natječaja za sudjelovanje u Programu ERASMUS+ za STUDENTE - studijski boravak - za ak. godinu 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Prve rezultate natječaja za sudjelovanje u Programu ERASMUS+ za STUDENTE - studijski boravak - za ak. godinu 2016./17.   Upute za odabrane studente biti će dostavljene direktno na njihovu e-mail adresu.
Obzor 2020 projekt „Heat Roadmap Europe (HRE)
U sklopu natječaja Horizon 2020 – 2015-EE-14 CALL (Removing market barriers to the uptake of efficient heating and cooling solutions) FSB je u konzorciju s još 13 europskih partnera sudjelovao u pripremi i prijavi projekta Heat Roadmap Europe (HRE) koji je u konačnici pozitivno ocijenjen. Koordinator projekta je dansko sveučilište Aalborg University, a sam projekt se bavi izgradnjom kapaciteta te razvojem znanja i vještina glavnih aktera u sektoru grijanja i hlađenja. Službeni početak projekta je 01.03.2016. s trajanjem od 36 mjeseci. Sa strane FSB-a pripremu i prijavu projekta su vodili kolege prof. dr. sc. Neven Duić i doc. dr. sc. Goran Krajačić, sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju. Više informacija o projektu možete naći na stranici http://www.heatroadmap.eu/
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u tijeku je projekt Inženjerstvo materijala  - temelj inovativne ekonomije, Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala“, ESF. Nositelj projekta je FSB, a partneri su Metalurški fakultet, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju. Detalji o projektu nalaze se u privitku. 
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM
Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 22. kolovoza do 2. rujna 2016.  Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2016
Prof. dr. sc. Zdravko Terze i prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar sudjelovali su kao predstavnici FSB-a u delegaciji Sveučilišta u Zagrebu koja je, pod vodstvom Rektora Sveučilišta,  10. veljače 2016. godine posjetila Tehničko sveučilište u Münchenu (TUM). Tom su prigodom diskutirani mogući oblici suradnje TUM-a i Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je potpisana službena deklaracija o suradnji dvaju sveučilišta. U kontekstu aktivnosti FSB-a, tijekom službenih razgovora s predstavnicima TUM-a više tema je istaknuto kao područja moguće suradnje: robotika, vjetroturbine, numeričke i experimentalne metode u mehanici čvrstih tijela i fluida, produkt dizajn, biomehanika i zrakoplovno inženjerstvo (lista nije isključiva). Za realizaciju istraživačke suradnje sa znanstvenicima s TUM-a moguće je koristiti više linija izravnog financiranja kojim TUM vlastitim sredstvima podupire međunarodnu suradnju (materijal u prilogu).
Momir Sjerić i Lana Virag: Dobitnici Godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2015.
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodjelilo je dr. sc. Momiru Sjeriću, višem asistentu na Zavodu za motore i transportna sredstva i Lani Virag, mag. ing., asistentici na Zavodu za tehničku mehaniku godišnju nagradu Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2015. godini.
Odluka o dodjeli nagrade nalazi se na na web stranici Društva.
SDEWES Centre nagrađuje najbolje diplomske radove
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2015./2016. Prijave se šalju do 1. rujna 2016. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940