Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
FSB KARTING KUP – rok za prijavu studenata
S obzirom da je ostalo nekoliko slobodnih mjesta u utrci studenata, produljen je rok za prijavu studentskih ekipa na FSB Karting kup 2016. Prijave se primaju do 8. lipnja ili do ispunjenja utrke studenata s 8 ekipa.
Rimac Automobili, tvrtka koja se bavi razvojem i proizvodnjom električnih vozila visokih performansi, pogonskih i baterijskih sustava, traži studenta za praksu u trajanju od 3 mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja. Sve prijave poslati do 6.6.2016. na  http://tinyurl.com/hrv7m6l sa naslovom: FEM student.
Više informacija nalazi se u privitku.
Dr. Peter Törlind - gostujući znanstvenik Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda
Temeljem suradnje u okviru Linnaeus-Palme programa švedske vlade i HRZZ projekta MINMED, Dr. Peter Törlind voditelj Innovation and Design odjela na Lulea University of Technology gostujući je znanstvenik Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda.  Dr. Törlind održat će niz predavanja studentima Fakulteta.
Izv. prof. dr. sc. Mario Štorga
Drugi rezultati Erasmus+ Natječaja za studente studijski boravak ak.god. 2016./17. za programske zemlje (KA103)
Sveučilište u Zagrebu objavilo je “Druge rezultate” natječaja za sudjelovanje u Programu ERASMUS+ za STUDENTE - studijski boravak - za ak. godinu 2016./17.  Rezultati se nalaze na sljedećoj poveznici.
Na studentskom portalu x-ica predstavljena je studentska udruga  ESTIEM LG Zagreb - Udruga studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta. U članku pod naslovm "Udruga ESTIEM izvlači najbolje iz studenata" možete pročitati sve o projektima ove udruge koja je na FSB-u aktivna od 2009. godine.
U okviru Nautičkog kluba Sveučilišta u Zagrebu pokreće se nautika i navigacija na unutarnjim vodama. U tom cilju se radi na osposobljavanju prikladnih terena za smještaj-čuvanje plovila na obali i plovnih objekata koji bi služili kao baze za nautičke aktivnosti na rijekama i jezerima. Za početak molimo da svoj interes javite pokretaču ove nove aktivnosti Nautičkog kluba gospodinu Milivoju  Jelakoviću na e-mail: m.jelakovic@vip.hr ili koordinatoru ispred Nautičkog kluba Kalmanu Žihi na e-mail kziha@fsb.hr radi dogovora.
U okviru zajedničkog znanstveno-istraživačkog projekta 'Modeliranje i integracija dinamike mehaničkih sustava na Lievim grupama' hrvatsko-kineske znanstvene suradnje, delegacija Katedre za dinamiku letjelica u sastavu prof. dr. sc. Zdravko Terze, doc. dr. sc. Dubravko Matijašević, dr. sc. Dario Zlatar i Viktor Pandža, mag. ing. mech. boravila je na uglednom Beijing University of Aeronautics and Astronautics gdje su izvedeni neki od kapitalnih projekata kineske aeronautičke i svemirske industrije. Prof. dr. sc. Zdravko Terze održao je predavanje 'Computational Geometric Methods in Multibody System Dynamics', a bilo je vremena i za posjet kineskim znamenitostima.
Plov za čisti Jadran 2016. je navigacijska jedriličarska regata koja se ove godine održala na ruti Rogoznica - Kut, otok Vis - Maslinica, otok Šolta - Rogoznica od 15. do 17. travnja. Ovo je bilo 14. izdanje ove regate koja je namijenjena studentima i zaposlenicima hrvatskih i inozemnih sveučilišta. U gotovo idealnim uvjetima s jugom jačine i do 30 čvorova nastupile su ukupno 22 jedrilice. Studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje nastup je omogućila tvrtka Herz d.o.o. pod čijim su pokroviteljstvom osvojili 7. mjesto!
U ponedjeljak 25.04.2016. u stručnom posjetu Fakultetu strojarstva i brodogradnje bili su učenici Tehničke škole Čakovec, smjer Procesno-energetski. Tridesetak učenika pod vodstvom nastavnika Marijana Horvata, dipl. ing. stroj. u sklopu Terenske nastave iz Termodinamike posjetili su Toplanu Zagreb, a priliku su iskoristili za posjet laboratorijima fakulteta. Navedena škola je naša suradnička institucija na IPA projektu GeothermalMapping. Prije obilaska Laboratorija za toplinu i toplinske uređaje, Laboratorija za procesna mjerenja i Laboratorija za energetska postrojenja u Velikoj vijećnici fakulteta učenici su imali priliku pogledati film o FSB-u. Više sa slikama u prilogu.
Vladimir Soldo
Prvi rezultati Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107)
Objavljeni su prvi rezultati Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107) - projekti mobilnosti između država sudionica u programu i partnerskih država za razdoblje mobilnosti od 01.08.2016. do 31.03.2017. Rezultati su dostupni na web stranici Sveučilišta.
Tomislav Pukšec dobitnik Nagrade za mlade znanstvenike "Vera Johanides"
Dr. sc. Tomislav Pukšec dobitnik je Nagrade za mlade znanstvenike "Vera Johanides" za 2015. godinu, koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske u znak priznanja za ostvareni zamjetan osobni znanstveni i stručni napredak te zapaženi doprinos u području koje istražuje. 
Čestitamo!
Robert Keser diplomirao na FSB-u i dobio posao u momčadi Formule 1
Robert Keser prije mjesec dana je diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a ovoga tjedna počinje raditi u momčadi Formule 1 Scuderia Toro Rosso. Članove tima za numeričku dinamiku fluida i proračun aerodinamike bolida oduševio je njegov diplomski rad "Blok spregnuti algoritam za modele turbulencije s dvije jednadžbe" te je dobio poziv na šestomjesečno stažiranje u tvornici u Faenzi. 2014. za stažiranje se prijavilo 70 tisuća inženjera, a primljeno ih je svega 4. Robertovu priču pročitajte u današnjem izdanju Jutarnjeg lista (prilog).
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2017. do ožujka 2018. godine. Rok za predaju prijava je 31. kolovoza 2016. godine. Detaljne informacije nalaze se na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Smjernice za financijsku provedbu projekata iz programa Obzor 2020. u Republici Hrvatskoj
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta usvojilo je Smjernice za financijsku provedbu projekata iz programa Obzor 2020. u Republici Hrvatskoj. Smjernice su izrađene od strane Agencije za mobilnosti i programe EU u suradnji s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te predstavnicima sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, te dvaju znanstvenih instituta - Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog šumarskog instituta.    
HUB385 je coworking prostor koji okuplja mlade poduzetnike, kreativce i inovatore. Radi se o zajednici koja promovira inovacije i dijeljenje znanja te ugošćuje tehnološke evente, radionice, meetup-e i hackhatone usmjerene na nove tehnologije koje riješavaju goruće probleme i promoviraju bolji život. Mi podržavamo mlade talentirane ljude, pomažemo im u izgradnji startup-a i kvalitetnih proizvoda dizajniranih da budu konkurentni na svjetskom tržištu. Zajedno radimo i zabavljamo se radeći ono što volimo.
Za studente FSB-a su osmislili posebnu ponudu. U letku pročitajte što točno nude.
Rezultati natječaja za sudjelovanje u Programu ERASMUS+ za STUDENTE - studijski boravak - za ak. godinu 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Prve rezultate natječaja za sudjelovanje u Programu ERASMUS+ za STUDENTE - studijski boravak - za ak. godinu 2016./17.   Upute za odabrane studente biti će dostavljene direktno na njihovu e-mail adresu.
Obzor 2020 projekt „Heat Roadmap Europe (HRE)
U sklopu natječaja Horizon 2020 – 2015-EE-14 CALL (Removing market barriers to the uptake of efficient heating and cooling solutions) FSB je u konzorciju s još 13 europskih partnera sudjelovao u pripremi i prijavi projekta Heat Roadmap Europe (HRE) koji je u konačnici pozitivno ocijenjen. Koordinator projekta je dansko sveučilište Aalborg University, a sam projekt se bavi izgradnjom kapaciteta te razvojem znanja i vještina glavnih aktera u sektoru grijanja i hlađenja. Službeni početak projekta je 01.03.2016. s trajanjem od 36 mjeseci. Sa strane FSB-a pripremu i prijavu projekta su vodili kolege prof. dr. sc. Neven Duić i doc. dr. sc. Goran Krajačić, sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju. Više informacija o projektu možete naći na stranici http://www.heatroadmap.eu/
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u tijeku je projekt Inženjerstvo materijala  - temelj inovativne ekonomije, Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala“, ESF. Nositelj projekta je FSB, a partneri su Metalurški fakultet, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju. Detalji o projektu nalaze se u privitku. 
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM
Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 22. kolovoza do 2. rujna 2016.  Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2016
Prof. dr. sc. Zdravko Terze i prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar sudjelovali su kao predstavnici FSB-a u delegaciji Sveučilišta u Zagrebu koja je, pod vodstvom Rektora Sveučilišta,  10. veljače 2016. godine posjetila Tehničko sveučilište u Münchenu (TUM). Tom su prigodom diskutirani mogući oblici suradnje TUM-a i Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je potpisana službena deklaracija o suradnji dvaju sveučilišta. U kontekstu aktivnosti FSB-a, tijekom službenih razgovora s predstavnicima TUM-a više tema je istaknuto kao područja moguće suradnje: robotika, vjetroturbine, numeričke i experimentalne metode u mehanici čvrstih tijela i fluida, produkt dizajn, biomehanika i zrakoplovno inženjerstvo (lista nije isključiva). Za realizaciju istraživačke suradnje sa znanstvenicima s TUM-a moguće je koristiti više linija izravnog financiranja kojim TUM vlastitim sredstvima podupire međunarodnu suradnju (materijal u prilogu).
SDEWES Centre nagrađuje najbolje diplomske radove
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2015./2016. Prijave se šalju do 1. rujna 2016. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940