Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 

   Novosti
Elektrotehničko društvo Zagreb, u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu (Centar za aditivne tehnologije), dobio je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH projekt "Primjena 3D tehnologija u srednjim strukovnim školama" u okviru natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2015./2016. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Damir Godec. U privitku se nalaze detaljnije informacije.
Od 11. do 13.01.2016. u posjetu Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu bila je delegacija iz Japana predvođena priznatim znanstvenikom na području geotermalnih dizalica topline profesorom Fujiijem s „Akita University“. Za vrijeme posjeta održan je seminar na temu Geotermalne energije na FSB-u. Seminaru je nazočilo četrdesetak sudionika. Među ostalim aktivnostima treba izdvojiti prijem kod Dekana te posjet Laboratoriju za toplinu i toplinske uređaje s naglaskom na novi ispitni sustav s geotermalnom dizalicom topline. Izvješće sa slikama nalazi se u prilogu.
Dana 20. siječnja 2016. godine studenti smjera Mehatronika i robotika te Računalno inženjerstvo posjetili su proizvodni pogon tvornice Kraš d.o.o. na Ravnicama u Zagrebu. Obišli su proizvodnju čokolade i vafla te posebnu pozornost obratili na automatizaciju procesa. Zahvaljujemo upravi Kraša na razumijevanju i djelatnicima koji su nam bili stručni vodići. Zajednička fotografija je u privitku.
Prof. dr. sc. Mladen Crneković
Izašao je novi broj časopisa Brodogradnja/Shipbuilding (Svešćić 66 Broj 4, 2015) u digitalnom izdanju FSB-a  www.fsb.hr/brodogradnja.
Znanstvena urednica Nastia Degiuli i urednik Kalman Žiha
Studenti FSB-a, Tvrtko Ćorić i Marko Tödtling sudjelovali su na GeCCo (Global e-Collaboration Competition) natjecanju, u organizaciji IPMA (International Project Management Association). U natjecanju je sudjelovalo čak 95 sudionika iz 18 različitih zemalja. Tim Tvrtka Ćorića osvojio je prvo, a tim Marka Tödtlinga odlično drugo mjesto.
Čestitamo našim studentima na osvojenom plasmanu!
Više o samom natjecanju možete saznati na stranicama IPMA Young Crew-a, http://www.become.pm/gecco/
SDEWES Centre nagrađuje najbolje diplomske radove
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2015./2016. Prijave se šalju do 1. rujna 2016. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.
Informativni dan Europass i Erasmus+ u časopisu Lider
Časopis Lider objavio je članak o Informativnom danu Europass i Erasmus+, održanom na 11. prosinca 2015. godine.
Rezultati natječaja za akademsku mobilnost u 2016. godini (prvi krug - stavke A, B i C)
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate Natječaja za akademsku mobilnost u 2016. g. (prvi krug). 
Novi Horizon2020 projekt na FSB-u
U sklopu natječaja Horizon 2020 – 2015-LCE-4 CALL (Market uptake of existing and emerging renewable electricity, heating and cooling technologies) FSB je u konzorciju s još 10 europskih partnera sudjelovao u pripremi i prijavi projekta CoolHeating koji je u konačnici pozitivno ocijenjen. Koordinator projekta je njemačka kompanija WIP (Wirtschaft und Infrastruktur GMBH), a sam projekt se bavi malim održivim i modularnim mrežama područnog grijanja i hlađenja za manje gradove. Službeni početak projekta je 01.01.2016. s trajanjem od 36 mjeseci. Sa strane FSB-a pripremu i prijavu projekta su vodili kolege prof. dr. sc. Neven Duić i dr. sc.Tomislav Pukšec dipl. ing., sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju.
U sklopu Terenske nastave studenti IV. godine termotehničkog usmjerenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u sklopu kolegija Hlađenje i dizalice topline posjetili su termoenergetska postrojenja u Podravci i Belupu, te proizvodnju rashladnih uređaja za hlađenje i točenje pića u tvornici Oprema-uređaji u Ludbregu. Stručna ekskurzija organizirana je 01.12.2015. godine. Više u prilogu.
Video snimku FSB flash moba koji se održao u sklopu otvorenja izložbe “Algoritamski susret” možete pogledati na ovom linku. Čestitamo i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, pogotovo našim hrabrim profesorima i asistentima!
Lidija Ćurković dobitnica nagrade "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu
Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u utorak, 3. studenog 2015. povodom 347. obljetnice utemeljenja Sveučilišta, prof. dr. sc. Lidiji Ćurković, redovitoj profesorici na Zavodu za materijale Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti, za promicanje znanstvene discipline i struke te za osobiti doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.
Čestitamo prof. Ćurković i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu!
UIFSB u Londonu osvojio zlato
Članovi Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje (UIFSB) na najvećem su britanskom sajmu inovacija osvojili zlato. U svojem jubilarnom 15. izdanju, British Invention and Technology show, BIS (Barbican Centre, London), donio je izniman uspjeh hrvatskim inovatorima. U jakoj međunarodnoj konkurenciji, uz niz izuzetnih britanskih ostvarenja, u domovini inovacija, 9 hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo je ukupno 11 odličja. Udrugu inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje predstavio je mladi tim kojeg čine Tomislav Geršić, Filip Gluhalić i Damir Matijak. Oni su, sa svojom inovacijom, D-B-R sustavom za tekućine, privukli velik interes te, u konačnici, polučili i izvrstan uspjeh – osvojili zlatnu medalju.
Čestitamo!

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940