Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
Tema posebnog izdanja časopisa Wind and Structures broj 24/6 za lipanj 2017. godine je zavjetrinski vjetar (engl. downslope windstorm). Objavljeni članci obuhvaćaju analize karakteristika značajnih zavjetrinskih vjetrova diljem svijeta u obliku prikladnom za inženjerske primjene, i to za Santa Anu na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, planinske vjetrove u europskim Alpama, Buru na Jadranu, zavjetrinske vjetrove u Italiji i Japanu, Zondu u Južnoj Americi. Grupe istraživača objavljenih članaka su iz Argentine, Brazila, Italije, Japana, Hrvatske i SAD-a. Gost urednik: Hrvoje Kozmar.
U sklopu donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma Zajedno smo jači zaprimljeno je 70 projekata, a nakon selekcije pet odabranih finalista iz svake kategorije Stručni žiri odabrao je najbolje STEM projekte kojima će Hrvatski Telekom donirati ukupno 700.000 kuna. Najboljim u kategoriji Inovacije proglašen je projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Prva hrvatska punionica vodika čija je voditeljica docentica Ankica Kovač. Čestitamo!
EGPR 2017 završna radionica kako su je vidjeli studenti
U sklopu terenske nastave na kolegiju EGPR - European Global Product Realisation, naši studenti su boravili na City University of London od 10.-20.6.2017. Petnaest studenata zajedno s nastavnicima Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda Zavoda za konstruiranje sudjelovallo je u izradi funkcionalnih prototipova nove genaracije lakih i sklopivih skutera za starije i manje pokretne osobe koji su razvijeni u suradnji s industrijskim partnerom BetterLife Innovations Ltd. iz Bristola. Kako su to vidjeli studenti, pogledajte u videu koji je izradila studentica Petra Adamović.
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2016./2017. Prijave se šalju do 1. rujna 2017. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.
U sklopu terenske nastave, studenti brodogradnje posjetili su bazen za modelska ispitivanja ˝Schiffbautechnische Versuchsanstalt in Wien˝, u Beču 19. svibnja 2017. godine. Deset studenata, zajedno s nastavnicima Katedre za hidromehaniku plovnih objekata pri Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku, prisustvovalo je izradi modela broda, pokusu otpora modela poludeplasmanskog broda, ispitivanju modela brodskog vijka u kavitacijskom tunelu i ispitivanju strujanja ispušnih plinova u zračnom tunelu na modelu broda za kružna putovanja. Zahvaljujemo Vedranu Vasiljeviću, dipl. ing., brodogradnje, našem bivšem studentu na srdačnom prijemu i stručnom vodstvu.
Dana 31. svibnja 2017. godine studenti 4. godine  smjera Mehatronika i robotika  posjetili su proizvodni pogon tvornice Kraš d.d. na Ravnicama u Zagrebu. Obišli su proizvodnju čokolade i vafla te posebnu pozornost obratili na automatizaciju procesa. Zahvaljujemo upravi Kraša na razumijevanju i gospodinu Alenu Haliloviću koji nam je bio stručni vodič.
Prezentacija studentskog IoT rješenja na Liderovoj konferenciji o Industriji 4.0
U sklopu kolegija Upravljanje znanjem i promjenama čiji je nositelj prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić održan je izbor najboljeg studentskog rješenja iz područja IoT (Internet of Things). Od 16 radova, studenti su najbolje ocijenili rad pod nazivom P.A.S. (Pametna Autobusna Stanica) koju je izradio tim u sastavu: Tajana Puljić, Leon Malnar i Luka Kurtalj. Pobjednici ovog natjecanja svoje su rješenje predstavili na konferenciji o Industriji 4.0 koju je 29.5.2017. godine organizirao poslovni tjednik Lider. Ostali radovi također su bili kvalitetni te će se nastaviti raditi sa studentima kako bi svoja rješenja predstavili i na ostalim natjecanjima.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940