Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19


Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 24. rujna 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 25. listopada 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Spremačice u Službi investicija, održavanja i sigurnosti. Natječaj je objavljen 24. rujna 2021. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 4. listopada 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Tribina „Uvodni sat za brucoše“, održat će se u petak, 1. listopada 2021. u dvorani A, južna zgrada fakulteta, Ivana Lučića 5.

Termini održavanja tribine su:

- 9:00 sati, turnus ALFA (strojarstvo)

- 10:30 sati, turnus BETA (strojarstvo)

- 12:00 sati, turnus GAMA (strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovno inženjerstvo)

- 13:30 sati, studij Mehatronika i robotika

U prilogu se nalazi abecedni popis studenata s grupama i turnusima. Molimo studentice i studente da prisustvuju uvodnom satu ISKLJUČIVO u svojem pripadajućem turnusu.

U prostoru fakulteta, pa tako i u dvorani tijekom tribine, obavezno je nošenje zaštitne maske. Studenti smiju sjesti na mjesta označena bijelom točkom.

Svi studenti koji do sada nisu preuzeli svoje studentske iskaznice mogu to učiniti nakon uvodnog sata, u prostoru Knjižnice FSB-a OSOBNO uz predočenje osobne iskaznice.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
24. rujna 2021.
Tomislav Pavlic, mag. ing. mech, branit će doktorski rad pod naslovom „Kognitivni model zatvorene okoline mobilnoga robota temeljen na mjerenjima“  dana 7. listopada  2021. u 12 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
U petak, 1. listopada 2021. u 13:00 sati u  Laboratoriju za zavarivanje (soba B3103) sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivana Jurića, mag. ing. mech, pod naslovom: „Utjecaj toplinskoga ciklusa na mikrostrukturu i mehanička svojstva dupleks čelika izrađenoga postupkom aditivne proizvodnje električnim lukom i žicom". Studijski savjetnik je izv.  prof. dr.sc. Ivica Garašić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: ivan.juric@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
U ponedjeljak, 4. listopada 2021. u 13:00 sati u prostoriji 820 južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5/VIII održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Luke Balatineca, mag. ing. mech., pod naslovom „Numerički model trošenja uz podmazivanje u strojevima s rotirajućim komponentama /  Numerical Model of Lubricated Wear in Rotating Machinery." Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Hrvoje Jasak. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: luka.balatinec@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu istraživačkih radnih mjesta (Vodeći istraživač i Mlađi istraživač) na projektu „Razvoj višenamjenske luksuzne turističke i istraživačke podmornice“, u Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku na Katedri za konstrukciju plovnih objekata.

Natječaj je objavljen dana 22. rujna 2021. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 30. rujna 2021.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
22. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 10:00 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Tomislava Polančeca, mag. ing. mech.,  pod naslovom:  „Višerazinsko modeliranje procesa rupičenja u sinteriranim materijalima /  Multiscale Modelling of Pitting Phenomena in Sintered Materials“.   Studijski savjetnici su doc. dr.sc. Tomislav Lesičar i prof. dr.sc. Srečko Glodež, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Slovenija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije (MS Teams) te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: tomislav.polancec@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 08:30 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Zorana Tomića, mag. ing. mech.,  pod naslovom: „Numeričko modeliranje i eksperimentalna validacija lomnoga i zamornoga ponašanja sinteriranoga čelika primjenom teorije faznih polja / Numerical phase-field modelling and experimental validation of sintered steel fracture and fatigue behaviour“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Zdenko Tonković i prof. dr.sc. Nenad Gubeljak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Slovenija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije (MS Teams) te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: zoran.tomic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 9:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivane Cukor, mag. ing. mech., pod naslovom „Model utjecaja vitkih alata u razvoju proizvoda na aspekte održivosti“. Mentor je doc. dr.sc. Miro Hegedić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail:  miro.hegedic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
Ivan Triplat, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Model razvoja električnoga generatora velike snage“  dana 30. rujna  2021. u 10 sati u TCR učionici (soba 208) istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
Hrvatski registar brodova (u daljnjem tekstu HRB) raspisuje natječaj za stipendiranje jednog studenta(ice) diplomskog studija ili zadnje godine preddiplomskog studija brodogradnje ili strojarstva (smjer brodostrojarstva) .  Iznos mjesečne stipendije je 1000 kuna, a od studenta(ice) se očekuje da izradi diplomski rad u suradnji s HRB-om te da se nakon diplomiranja zaposli u HRB-u, (ovisno o budućim potrebama HRB-a za zapošljavanjem) na minimalno isti period koji će student(ica) primati stipendiju. Mole se zainteresirani studenti(ice) da pošalju životopis, motivacijsko pismo i prijepis ocjena preddiplomskog studija na E-mail sanja.glibic@crs.hr.   

Natječaj je otvoren do 5. listopada 2021.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
21. rujna 2021.
U privitku se nalazi odluka o plaćanju participacije i upute za upis u zimski semestar u ak.god. 2021./2022. Svi studenti moraju uplatiti i 100 kn troškova upisa prema u uplatnici u privitku.

Izračun participacije provjerava se na poveznici, a ne u studomatu.

Studenti koji su ove godine prvi put upisali 1. godinu studija (brucoši) ne moraju plaćati trošak upisnine niti se upisivati na studomatu.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
21. rujna 2021.
LTH Metalni lijev d. o. o.  raspisao je natječaj za stipendije za akademsku godinu 2021./2022. koji je namijenjen studentima svih godina redovnog studija koji se obrazuju za zanimanja iz područja strojarstva: mag. ing. mech  i  univ. bacc. ing. mech. Rok za prijavu je 15. listopada 2021. Više informacija možete naći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
21. rujna 2021.
Nakon iznimnih uspjeha inovativnih projekata Sveučilišta u Zagrebu proteklih godina i osvojenih zlatnih medalja, i ove godine, u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske, Sveučilište u Zagrebu nastoji u okviru međunarodnog sajma inovacija u Nürnbergu – iENA podržati inovacijske aktivnosti svojih sastavnica.

Ovim putem prosljeđujemo obavijest i poziv prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenka Šimprage o mogućnosti sudjelovanja svih zasinteresiranih inovatora u predstavljanju svojih inovativnih projekata i na ovogodišnjem 72. međunarodnom sajmu inovacija - iENA 2021 koji će se održavati od 4. do 7. studenoga 2021. u Nürnbergu u Njemačkoj.

Organizatori ovogodišnjeg 26. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na spomenutom sajmu su Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Riječ je o sajmu koji već dugi niz godina nosi titulu jednog od najznačajnijih sajmova inovacija u Europi i šire. Sajam će se ove godine održavati u najnovijoj hali na 10000 m2, a sudjelovati će inovatori iz pedesetak država, te predstaviti više od tisuću inovacija. Na sajmu će sudjelovati i 10 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo (Patentnih ureda), a inovacije će ocjenjivati međunarodni ocjenjivački sud kojega čine više od 35 stručnjaka među kojima i predstavnik Hrvatske.

Rok za prijavu je 29. rujna 2021. godine.

U privitku se nalazi obrazac za prijavu, a više informacija mogu se pronaći i na mrežnim stranicama Udruge inovatora Hrvatske. 

Napominjemo da svi članovi i udružene članice Udruge inovatora Hrvatske ostvaruju članske pogodnosti (u ovom slučaju kotizacijski popust od 25% koji je naveden u obrascu za prijavu).

Zainteresirane molimo da iskaz interesa dostave na e-mail: mbrod@fsb.hr.
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
21. rujna 2021.
Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor uz financijsku podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu provodi projekt Youth Voice for Integrity. Kao zadnja aktivnost projekta, pokrenuto je online istraživanje o percepciji korupcije u Hrvatskoj među mladima.

Cilj projekta je aktivno uključiti mlade u borbu protiv korupcije, s obzirom na to da se problem korupcije u javnosti prezentira uglavnom kao problem koji se rješava na “višim razinama”, dok su mladi isključeni, a upravo oni u budućnosti postaju donosioci odluka i oni su ti koji će određivati razinu integriteta Hrvatske u narednim desetljećima.

Cilj online istraživanja je istražiti percipiraju li mladi u Hrvatskoj korupciju kao problem, znaju li definirati i prepoznati korupciju, gdje je smatraju najzastupljenijom i koga smatraju odgovornim za borbu protiv iste. Rezultati online istraživanja bit će javno objavljeni i služit će daljnjem planiranju aktivnosti za aktivno uključivanje mladih u borbu protiv korupcije.

Ispunjavanje upitnika traje manje od 10 minuta, a dostupan je na sljedećem linku do 5. listopada 2021. : https://forms.gle/FboGgKsCgF27PmtY6.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
20. rujna 2021.
Pozivaju se studenti prve godine da u prostoru Knjižnice FSB-a (južna zgrada, Ivana Lučića 5) OSOBNO uz predočenje osobne iskaznice preuzmu svoje AAI identitete, e-mail adrese i X-ice (studentske iskaznice) prema rasporedu u privitku.

Molimo da se pridržavate rasporeda zbog održavanja epidemioloških mjera, te da obavezno nosite zaštitne maske.

Za studente koji nisu u mogućnosti doći u zadanom terminu, molimo da dođu pri kraju nekog drugog termina navedenog u rasporedu.

Druga  podjela će biti nakon uvodnog predavanja 1. listopada 2021.
 FSB Obavijesti
Andrija Levanić
14. rujna 2021.
Poštovane studentice i studenti,

u nastavku su informacije o sveučilišnom izbornom predmetu „Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom“, dostupnomza upis svim studentima koji su upisani na bilo koju sastavnicu (fakultet/akademiju) Sveučilišta u Zagrebu na preddiplomskoj, diplomskoj ili poslijediplomskoj razini studija.

Nositelj predmeta je Sveučilište u Zagrebu, a izvoditelj Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Predmet se održava u dva dijela: prvi dio se odnosi na pripremnu radionicu (koja se održava na početku semestra – tijekom vikenda), a drugi na pružanje vršnjačke potpore i redovite grupne konzultacije – superviziju.
 
Predmet traje jedan semestar te nosi 5 ECTS bodova.

Uvjet za upis je poznavanje studenta s invaliditetom (za potrebe ovoga predmeta - studenta s oštećenjem vida, sluha ili motorike) kojem je potrebna vršnjačka potpora te koji pristaje da mu upravo Vi pružate potporu („par“). Također, potrebno je da kao „par“ budete s istog studijskog programa i iste studijske godine.

Primjeri potpore u akademskom okruženju uključuju potporu pri dolasku na fakultet, kretanju po prostoru fakulteta, pisanju bilježaka s predavanja, rješavanju administrativnih procedura, praćenju nastave (npr. verbalno opisivanje vizualnih sadržaja), potporu u različitim socijalnim situacijama poput posredovanja u komunikaciji, osobnu potporu prema potrebi i dogovoru i sl.

Za sve dodatne informacije možete se javiti Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu:

Studentsko naselje „Stjepan Radić“, Jarunska 2, Zagreb
(prizemlje 12. paviljona)
e-mail: uredssi@unizg.hr
tel.: 01/ 4564 405, mob. 099 4593 578
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
17. rujna 2021.
I ove akademske godine dodjeljuje se Nagrada poslijediplomskog doktorskog studija za najboljeg studenta studija Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija.  Navedena nagrada dodjeljuje se na svečanoj sjednici prigodom proslave Dana fakulteta, a sastoji se od pisanog priznanja i novčanog dijela.

Kriteriji za odabir najboljeg studenta poslijediplomskog doktorskog studija navedeni su u Odluci.

Popis znanstvenih radova unosit će se u obrazac (u privitku) te on mora biti ovjeren od djelatnika knjižnice radi vjerodostojnosti navedenih podataka.

Na temelju prikupljenih prijava složit će se rang lista te će Odbor za  poslijediplomske studije predložiti kandidata za nagradu.

Svi doktorandi koji udovoljavaju navedenim kriterijima mogu se prijaviti na Natječaj do 29. rujna 2021. dostavom ovjerenog obrasca u Referadu za poslijediplomske studije.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
17. rujna 2021.
Poštovani doktorandi,

Pozivamo Vas da se prijavite na natječaj za Kompetitivne fondove doktorskog studija prema Odluci koja se može naći na poveznici.

Prijave su otvorene za fondove „Eksperimentalna istraživanja“, „Školarine“ i  „Mobilnost“ te će se o njima odlučivati  na sjednici Odbora za poslijediplomske studije u listopadu 2021. 

Podsjećamo da je natječaj za fond „Konferencije“ otvoren kontinuirano za svaku sjednicu Odbora.

Molim da za natječaj pripremite svu potrebnu dokumentaciju i predate je u Referadu za poslijediplomski studij, najkasnije do 29. rujna 2021.,  odn. rokova za dostavu dokumenata za sjednice Odbora tijekom sljedeće ak. godine, koje ćete naći na stranicama doktorskog studija pod "Obrasci i upute".
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
17. rujna 2021.
Podsjećamo zaniteresirane studente na obrazovnu akciju pod nazivom „50 tečajeva za studente za 50 godina Srca“ koja je započela u svibnju 2021. i traje do travnja 2022. godine. Obrazovnom akcijom Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) omogućava studentima besplatno pohađanje jednog od pet tečajeva za koje se inače plaća naknada. 

Akcija je namijenjena studentima visokih učilišta svih razina studija.

Obrazovna akcija uključuje pet tečajeva koji se održavaju svaki mjesec do travnja 2022. godine, a to su:  

Uvod u HTML (12 školskih sati)
Osnove rada u WordPressu (12 školskih sati)
Osnove programiranja (Python) (16 školskih sati)
Osnove rada s alatima za grafički dizajn (Inkscape, GIMP) (16 školskih sati)
Upoznavanje sa sintaksom jezika R i njegova primjena u osnovnoj statističkoj i grafičkoj analizi podataka (20 školskih sati). 
Tijekom razdoblja održavanja akcije svaki se student besplatno može prijaviti na jedan od tečajeva s popisa. U slučaju popunjavanja raspoloživih mjesta zainteresirani polaznici se mogu prijaviti na listu čekanja.

Na tečajeve se prijavljuje isključivo putem sustava za prijavu na tečajeve abc.srce.hr.
Prijave se obrađuju prema redoslijedu pristizanja. 
Zainteresirani polaznici se na sustav za prijavu trebaju prijaviti uporabom elektroničkog identiteta iz sustava AAI@EduHr.

Raspored tečajeva u rujnu i listopadu objavljen je na stranici akcije „50 tečajeva za studente za 50 godina Srca“ na kojoj će se i nadalje objavljivati termini održavanja tečajeva u okviru ove akcije u svim sljedećim mjesecima.
 
Osim tečajeva u okviru akcije, studentima su na raspolaganju i besplatne jednodnevne radionice o uporabi uredskih alata i multimedijskih programa, kao i brojni tečajevi koje studenti mogu pohađati po posebno povoljnim cijenama. Prijava na sve radionice i tečajeve također se obavlja putem sustava za prijavu na tečajeve abc.srce.hr.

Tečajevi se održavaju u online okruženju uz vodstvo predavača. Za sudjelovanje na tečajevima potrebno je imati na raspolaganju računalo s omogućenim pristupom internetu, slušalice s mikrofonom te web-kameru (opcionalno).

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Srce
https://50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
16. rujna 2021.
Raspisan je natječaj za Godišnje nagrade za zelenu zgradnju i održivi razvoj.

Nagrade će se dodijeliti u 6 kategorija, od kojih je jedna studentska.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju natječaj je raspisao u suradnji s Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava.
Natječaj je otvoren do 31.10.2021., a mogu se prijaviti svi koji su u prethodnom razdoblju doprinijeli zelenoj gradnji i održivom razvoju.
Prijaviti se mogu sve pravne i fizičke osobe iz Hrvatske koje su se od 1. listopada 2019. do datuma završetka natječaja u godini u kojoj se dodjeljuje nagrada istaknule na području zelene gradnje i održivog razvoja.

Prijave će se zaprimati do 31. listopada 2021. 

6. Studentski projekt godine (diplomskih studija) - u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti fizičke osobe studenti diplomskih studija sa više sastavnica sveučilišta koji su vezani uz zelenu/održivu gradnju i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u 2020. ili 2021. godini:

·        koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji i/ili održivom razvoju u Republici Hrvatskoj;
·        koji promoviraju društveno korisno učenje za zelenu gradnju;
·        koji promoviraju interdisciplinarni, multidisciplinarni, holistički i inovativni pristup gradnji;
·        koji su EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
·        koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.

Pravilnik se može preuzeti ovdje: 
https://gbccroatia.org/storage/uploads/editor/zelene-nagrade-pravilnik-2021.pdf

Obrazac za prijavu može se preuzeti ovdje:
https://gbccroatia.org/storage/uploads/editor/2021_zelena-nagrada-obrazac-za-prijavu-final.pdf

Popunjenu i skeniranu dokumentaciju treba poslati na:

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj
Ul. grada Vukovara 274/I
10000 Zagreb
Ili na e-mail adresu: tea.zugaj@gbccroatia.org

Više informacija potražite na poveznici:
https://gbccroatia.org/raspisan-natjecaj-za-godisnje-nagrade-2021/blog/529
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
15. rujna 2021.
Konferencija o budućnosti Europe – rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti
Panel rasprava sa znanstvenom zajednicom
petak 24. rujna 2021.
14:30 – 16:30
Veza za videokonferenciju: Panel znanstvenici o klimatskoj neutralnosti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Uprava za klimatske aktivnosti, organizira seriju od osam panel rasprava i završnu konferenciju kroz deveti i deseti mjesec na temu tranzicije Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

Svrha je uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti. Postavlja se pitanje kako znanstvena zajednica može pomoći društvu u ovom procesu i koji su preduvjeti za to!

Na Završnoj konferenciji 27. listopada 2021. predstavnici svakog od Panela (poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, mladi, mediji,  obrazovni sektor, znanstvenici, sindikati, organizacije civilnog društva) predstavit će zaključke i preporuke. Objedinjeni zaključci i preporuke će biti objavljeni na mrežnoj stranici MINGOR-a.

Poziva se znanstvena i akademska zajednica ispuniti anketni upitnik o stavovima i razmišljanjima što će pomoći u vođenju Panel rasprave i izradi zaključaka i preporuka.

Anketa u trajanju od 5 minuta je ovdje a rok za ispunjavanje je 20. rujna 2021.

Ova se događanja održavaju u kontekstu Konferencije o budućnosti Europe što je pokrenula Europska komisija kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.

Države članice EU-a su donijele Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine.

Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će zajedno s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Klimatska ambicija EU-a, koju Hrvatska dijeli, utjecat će na sve segmente društva te je potrebno uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima.

Panelisti su:

Dr. sc. Mladen Domazet, Institut za političku ekologiju

Prof. dr. sc. Danijel Jug, Fakultet agrotehničkih znanosti Osijek

Dr. sc. Ivan Guettler, DHMZ

Dr. sc. Jelena Puđak, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"

Dr. sc. Ivica Vilibić, Institut „Ruđer Bošković“

 
Moderatorica je:

Doc. dr. sc. Ankica Kovač, Fakultet strojarstva i brodogradnje
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
14. rujna 2021.
Poštovana/Poštovani,

molimo Vas da ispunite anonimni online upitnik koji je dio istraživanja za izradu doktorske disertacije profesora Damira Vučića "Povezanost vremena provedenoga u igranju online igara s kineziološkim aktivnostima, samoprocjenom zadovoljstva životom i intenzitetom emocionalnih stanja", koje se provodi na Sveučilištu u Zagrebu.

Upitnik je namijenjen studentima koji studiraju u različitim područjima znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a istraživanjem želimo saznati više o prisutnosti igranja online igara u studentskoj populaciji. Vaše sudjelovanje nam je iznimno važno i puno će nam pomoći u donošenju zaključaka i u interpretaciji samih rezultata!

Upitnik uz opće podatke sadrži nekoliko segmenata koji se lako i brzo ispunjavaju.

Molimo da odvojite malo vremena i iskreno odgovorite na sva pitanja i da ne odustajete od ispunjavanja jednom kad započnete. Upitnik je anoniman, rezultati služe isključivo u istraživačke svrhe. Sve što ćete ispuniti ostaje strogo povjerljivo i koristit će se isključivo kao skup podataka za statističku obradu. Nema točnih i netočnih odgovora, već nas zanima Vaše mišljenje i iskustvo!

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, stojim Vam na raspolaganju i možete me kontaktirati na: damir.vucic@foi.hr

Upitniku možete pristupiti ako kliknete ovdje: https://forms.gle/iXEiFJ3mfckGFjUs8

Zahvaljujem na Vašem vremenu i angažmanu!

Damir Vučić, prof.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
13. rujna 2021.
Studentice psihologije Iva Marketanović, Adriana Borić i Esmeralda Slaviček pod mentorstvom doc. dr. sc. Lovorke Brajković provode istraživanje naslova “Pokazatelji zadovoljstva životom hrvatskih studenata: otpornost, negativni perfekcionizam i strategije suočavanja sa stresom”. Cilj istraživanja je utvrditi ulogu otpornosti, negativnog perfekcionizma i strategija suočavanja sa stresom u predviđanju zadovoljstva životom kod hrvatskih studenata, a Upitnik je namijenjen svim studenticama i studentima s područja Republike Hrvatske. Ispitivanje indikatora zadovoljstva životom veoma je važno, osobito s obzirom na krizna vremena koja su nas snašla, a mi se nadamo da će rezultati našeg istraživanja usmjeriti buduće djelovanje stručnjaka i tako doprinijeti povećanju zadovoljstva životom i poboljšanju mentalnog zdravlja mladih u RH.

Ako želite pridonijeti istraživanju, poveznica kojom možete pristupiti upitniku je: https://forms.gle/JGmYYGk87np6qQcg9.

Rok za popunjavanje upitnika je 26.9.2021.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
8. rujna 2021.
Sveučilišni računski centar (Srce) akcijom "Srce za brucoše" studente prve godine studija upoznaje s uslugama Srca koje su osmišljene upravo za njih, kako bi im olakšale i unaprijedile proces studiranja. Više informacija o mogućnostima koje Srce pruža studentima te materijale koji im olakšavaju pristup uslugama Srca, studenti mogu naći na http://www.srce.unizg.hr/studenti.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
6. rujna 2021.
U prilogu je natječaj za stipendije tvrtke Končar D&ST. Rok za prijavu je 8. listopad 2021.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
6. rujna 2021.
U akademskoj godini 2021./2022. nastava će se odvijati kontaktno uz pridržavanje epidemioloških mjera. Pozivamo nastavnike i studente koji se do sada nisu cijepili da iskoriste vrijeme do početka nove akademske godine i cijepe se kako bi mogli bezbrižnije prisustvovati kontaktnoj nastavi te smanjiti rizik od zaraze za sebe i druge.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
27. kolovoza 2021.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje izvode se sveučilišni diplomski studiji strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva. Prijave za razredbeni postupak primaju se od 20. do 24. rujna 2021. Upisi na diplomske studije provodit će se prema rang listi izrađenoj na temelju rezultata postignutih u razredbenom postupku od 27. rujna do 1. listopada 2021. Tekst natječaja i više informacija o prijavi i upisu možete vidjeti na poveznici.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
23. srpnja 2021.
Obavještavaju se studenti da od danas mogu potvrdu s elektroničkim pečatom preuzeti putem studomata te da ne moraju tražiti potvrde mailom ili dolaskom u Studentsku referadu. U privitku se nalazi odluka i prikaz iz studomata.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
21. srpnja 2021.
Sveučilište u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, pozvaju sve zainteresirane na sudjelovanje u 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021 koja će se održavati od 14. do 16. listopada 2021. godine u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na izložbi će biti predstavljene brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-upova iz Hrvatske i inozemstva.

Prijave za sudjelovanje zaprimaju se najkasnije do 1. listopada 2021. u 12.00 sati.

Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promovira i promiče inovatorstvo i inovacije i jedna je od najznačajnijih događaja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora, IFIA.

U privitku se nalazi obrazac za Prijavu, a više informacija te mogućnost prijave i on-line, mogu se pronaći na mrežnim stranicama Udruge inovatora Hrvatske.
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
19. srpnja 2021.
U privitku se nalazi prezentacija smjera proizvodno inženjerstvo. Nadamo se da će u prvoj polovici rujna biti na snazi mjere koje će svima nama omogućiti da zainteresirani studenti "u živo" posjete i obiđu naše laboratorije te se detaljnije upoznaju s našim područjima aktivnosti, s karijernim mogućnostima i širokim inženjerskim kompetencijama koje mogu steći na smjeru PI.

Prezentacije svih smjerova mogu se naći na poveznici.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
19. srpnja 2021.
Obavještavaju se studenti da je Fakultetsko vijeće donijelo odluku kojom se odobrava treći upis predmeta u akademskoj godini 2021./2021. Tekst odluke je u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
19. srpnja 2021.
U privitku se nalazi prezentacija smjera Mehatronika i robotika. Prezentacije svih smjerova možete naći na poveznici.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
9. srpnja 2021.
U privitku se nalazi prezentacija Konstrukcijskog smjera. Prezentacije svih smjerova možete naći na poveznici.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
9. srpnja 2021.
U privitku se nalazi prezentacija Procesno-energetskog smjera. Prezentacije svih smjerova možete naći na poveznici.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
9. srpnja 2021.
U privitku se nalazi prezentacija smjera Inženjerstvo materijala.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
28. lipnja 2021.
Obavještavaju se studenti strojarstva koji upisuju smjer da će se prezentacija smjera Inženjersko modeliranje i računalne simulacije održati u ponedjeljak 5.7.2021. s početkom u 13 sati u Plavoj dvorani (Istočna zgrada FSB-a, III. kat). U privitku se nalazi prezentacija smjera.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
28. lipnja 2021.
U privitku se nalazi prezentacija smjera Industrijsko inženjerstvo i menadžment.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
28. lipnja 2021.
U prilogu možete pronaći natječaj za upis na poslijediplomski specijalistički studij u akademskoj godini 2021./2022. iz znanstvenih polja strojarstva i brodogradnje.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
16. lipnja 2021.

U privitku se nalazi natječaj i prezentacija za upise u smjerove strojarstva. Prijave počinju 7. lipnja i traju do 24. rujna 2021. 

Pojedini smjerovi dodatno će se prezentirati u terminima koje će definirati i objaviti sami smjerovi na web stranicama fakulteta.

Upute i link za prijavu možete naći na poveznici.

 FSB Obavijesti
Izidora Herold
16. lipnja 2021.
Osim rangiranja sveučilišta od 2017. godine Šangajska lista također rangira sveučilišta prema znanstvenim područjima (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS).
U 2021. godini Sveučilište u Zagrebu zauzima 43. mjesto u kategoriji „Marine/Ocean Engineering“.
Poveznica: https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2021/RS0222

Prema Šangajskoj listi (Academic Ranking of World Universities – ARWU) Sveučilište u Zagrebu je u 2019. i 2020. godini rangirano između 401. i 500. mjesta.
Poveznica: https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2020

Više o Šangojskim listama i rangiranjima na poveznici: https://www.shanghairanking.com/
 Vijesti iz knjižnice
Tamara Krajna
28. svibnja 2021.
U prilogu možete pronaći Natječaj za upis na poslijediplomski doktorski studij u akademskoj godini 2021./2022. iz znanstvenih područja strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija.

In attachment you can find Call for Applications for admission to the Postgraduate Doctoral Programme in the academic year 2021/2022  inscientific  fields  of  Mechanical  Engineering,  Naval  Architecture,  Aeronautical Engineering,  and  Metallurgica lEngineering.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
10. ožujka 2021.
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102