Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Humans of FSB: Dino Kekić, student

Vjerojatno sam prvi strojar koji je upisao izborne kolegije na Akademiji dramskih umjetnosti. U indeksu mi pored Elemenata konstrukcija II stoje upisani kolegiji Estetika filma I i Teorija filma, što me jako zabavlja. Vidjet ćemo kako izgleda usmeni ispit na Akademiji, može li se mjeriti s termom… Isprva sam kao izborni netehnički kolegij htio upisati Filmsku kritiku, da se pobliže upoznam s generalom formom i pravilima filmske kritike. Imam profil na Letterboxd-u, društvenoj mreži za komentiranje i otkrivanje filmova. Tamo vodim dnevnik o svim filmovima koje sam pogledao, a filmovi su ono što me zanimalo od malih nogu. No, imam stav da formalno (fakultetski) ne studiram ono čime bih se bavio iz gušta. Na kraju nisam upisao taj kolegij zbog malog interesa studenata, nego Estetiku filma I i Teoriju filma. Estetiku filma I predaje Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Nastava se sastoji od gledanja filmova i slušanja kritičkih osvrta na njih. Ovo je popis filmova koje je profesor Kragić odabrao da gledamo: Gunga Din (G. Stevens, 1939.), Lawrence od Arabije (D. Lean, 1962.), Put u Indiju (D. Lean, 1984.), Rijeka (J. Renoir, 1951.), Samo anđeli imaju krila (H. Hawks, 1939.) i Hatari (H. Hawks, 1962.).
Načelno, osnovno što nedostaje je promocija mogućnosti upisa izbornih kolegija na drugim faksevima jer 90% studenata nema pojma za to, a glupo je ne iskoristiti sve što Sveučilište pruža zato što ne znaš što pruža. Fakulteti bi trebali poticati taj tip razmjene, dogovoriti se da je to nešto čemu težimo i smanjiti potrebnu papirologiju. Na Akademiji sam imao dosta loše iskustvo kad sam došao na njihovu referadu, a nakon što sam skupio sve potvrde i obrasce. Trebaš ispunjavati obrasce s FSB-a za ADU i s FSB-a za FSB, i onda s ADU za ADU i s ADU za FSB. Uz to još i potvrde da profesor potpiše da imaš pravo slušati kolegij. Uglavnom, teta u referadi je rekla: „Ti voliš filmove pa si došao tu… Misliš da je to zafrkancija?“ Ostao sam u šoku.
Trenutno mi je najdraži film Do the right thing redatelja Spikea Leea. Znaš da je dobar film kad se radnja odvija 1989. u Brooklynu, tema je rasizam prema crncima, a mene kao bijelca iz Hrvatske u 2019. toliko pogađa da sam nakon filma bio bijesan i ljut na te ljude. To je moć filma. Film je o ničemu, ali je toliko atmosferičan da imaš osjećaj da si tamo. Razmišljao sam i o snimanju vlastitog filma, ali to je više dugoročna vizija. Moj djed je iz Crne Gore, mama mi tamo obožava ići. Ja mislim da naši prostori nisu dovoljno opjevani. Mislim da nam ovdje treba jedan Tarantino-esque western sa starom jugoslavenskom muzikom, o brdovitoj Crnoj Gori. Ti prostori su Divlji zapad, i da sad imam neograničena sredstva 'ladno bih ga napravio.

Dino Kekić, student

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica