Početna stranica - FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19


U rad pušteno novo pilot postrojenje s dizalicom topline na FSB-u

Dana 9. lipnja 2022. godine u Velikoj vijećnici organizirano je predstavljanje novog pilot postrojenja s dizalicom topline zrak-voda. Izvedba postrojenja dio je aktivnosti na IRI 2 projektu Istraživanje i razvoj dizalice topline zrak-voda s prirodnom radnom tvari i naprednim sustavom otapanja isparivača (KK.01.2.2.02.0132), gdje projektni tim s Fakulteta strojarstva i brodogradnje sudjeluje kao partner, dok je nositelj projekta tvrtka Frigo Plus d.o.o.

Izvedeno i u rad pušteno postrojenje koristi se za cjelogodišnje kondicioniranje tri učionice i dva ureda ukupne površine 200 m2 u sjevernoj zgradi fakulteta. Srce sustava prvi je prototip kompaktne dizalice topline zrak-voda proizašao iz proizvodnog pogona nositelja projekta, tvrtke Frigo Plus d.o.o. Ispitno postrojenje, opremljeno PLC-om, prikuplja stotinjak mjernih veličina te omogućuje praćenje parametara procesa, tokova energije i ocjenu učinkovitosti sustava. Time je omogućeno ispitivanje prototipova dizalica topline izvedenih u sklopu projekta u relevantnom okruženju.

Prilikom svečanog predstavljanja prisutnima se u ime Fakultetu strojarstva i brodogradnje prigodno obratio dekan fakulteta prof. dr. sc. Dubravko Majetić te su ovom prigodom uručene zahvalnice tvrtkama MC Solar d.o.o za dugogodišnju suradnju na izvedbi ispitnih i demonstracijskih sustava., Mi Maris d.o.o. za izvedbu naprednog sustava mjerenja, upravljanja i regulacije ispitnog postrojenja na FSB-u te Pro-Klimi d.o.o. za donaciju sredstava za uređenje prostora za smještaj ispitnog sustava.

Tvrtku nositelja projekta predstavio je voditelj termotehničkog odjela Pavao Jerković. Razvoj dizalice topline zrak-voda i projektne aktivnosti prezentirao je mlađi istraživač na projektu Dino Miše. Cjelokupni i zahtjevni proces adaptacije prostora, javne nabave te samog izvođenja laboratorijskog postava okupljenima je predstavio voditelj projektnog tima s FSB-a prof. dr. sc. Vladimir Soldo.

Proces planiranja i izvedbe potrajao je oko jednu i pol godinu, a kroz tehničku pomoć, donacije i same radove izvođenja bilo je uključeno desetak privrednih subjekata. Ovom prilikom, još jednom, projektni tim zahvaljuje Upravi fakulteta na kontinuiranoj podršci te svim suradnicima i fakultetskim službama koje se doprinijele uspješnoj izvedbi ovog sustava koji će omogućiti postizanje ciljeva projekta te unaprijediti istraživačke i obrazovne kapacitete Fakulteta na području dizalica topline.

Projekt Istraživanje i razvoj dizalice topline zrak-voda s prirodnom radnom tvari i naprednim sustavom otapanja isparivača (KK.01.2.2.02.0132) sufinanciran je sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica