Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.Humans of FSB: Marta Vukoja, studentica

Priča/story: Lucija Lovrić, Slika/Photo: Ana Šepić
Imam rijetku dijagnozu koju ima svega nekoliko ljudi u Hrvatskoj – Osteogenesis imperfecta odnosno bolest krhkih kostiju. Kosti su mi jako krhke i lako pucaju, zbog čega sam do sada imala tridesetak prijeloma. Upis na fakultet bio mi je golema odskočna daska u životu, no bilo je teško donijeti tu odluku. Od početka studiranja do sada zadobila sam još dva prijeloma i išla na dvije operacije, zbog čega sam morala dva puta otvarati mirovanje. Teško je balansirati preglede kod liječnika, osjećati se dobro i studirati na FSB-u ‒ moraš se znati organizirati. Vratiti se na fakultet nakon zadnjeg prijeloma bilo mi je zahtjevnije psihički nego fizički. Činjenica da si u gipsu i doma cijeli semestar, psihički pokopa osobu, i onda, kada se ukaže barem zrnce onoga što si nekada imao, budeš jako sretan. Znala sam govoriti mami: „'Znaš da je sve super kad mi je najveći problem ispit na fakultetu.“' Trebaš biti zahvalan na tome. U zimskom sam semestru bila u kolicima, a u ljetnom sam organizirala borbe robota pod nazivom Fightbotics. Život mi se doslovno preokrenuo za 180 stupnjeva.

Fightbotics je nastao iz ideje mojih prijatelja Doriana i Vedrana, koje sam upoznala u KSET-u. Kada mi je Vedran ispričao svoju ideju o borbi robota i pitao me želim li mu se pridružiti, zaključila sam da bi mi dobro došla razbibriga te sam pristala. Prijavili smo se na natječaj, dobili financijsku potporu i počeli razrađivati koncept. Odlučili smo otvoriti interni natječaj i sufinancirati izradu robota timovima koji se prijave na borbe. U organizaciji natjecanja sudjelovao je velik broj kolega s faksa, kao natjecatelji i volonteri. Na kraju smo radili sa 16 timova i ukupno 65 natjecatelja. Svi su timovi međusobno surađivali te su si bili konkurencija samo na dan natjecanja. Zvale su nas i mnoge tvrtke, što je stvorilo poveznicu između njih i studenata. Sve je djelovalo kao team building. Na dan natjecanja vidjeli smo i neke profesore i asistente. Svi smo se družili i zajedno zabavili. Osim samih borbi, sudjelovali smo na manifestaciji Maker Faire u Tehničkom muzeju, gdje smo osvojili nagradu „Maker of Merit“. Fightbotics je također uvršten u Bristol Bot Builders, mapu koja prikazuje gdje se sve na europskom području održavaju borbe robota. Dečki i ja puno smo naučili o svemu i trenutačno smo u postupku otvaranja svoje udruge. Mislim da još uvijek nismo svjesni što smo sve uspjeli napraviti. Zanimanje je stvarno bilo veliko s obzirom na to da nam je to bio prvi put da organiziramo borbe robota. Puno smo truda uložili, ali mislim da se na kraju i isplatilo. Htjela bih zahvaliti svim kolegama s faksa koji su pridonijeli ostvarenju Fightbotics ideje, te ujedno pozvati da se priključe uskoro novonastaloj udruzi na FSB-u: Studentski makerspace ‒ Strojarnica.

Nedavno sam dobila poziv s referade želim li postati predstavnica studenata s invaliditetom na našem fakultetu. Uloga je predstavnika odlaziti na sastanke i diskutirati o tome kako poboljšati situaciju na fakultetu, ali i na Sveučilištu. Drago mi je da su me pitali da budem predstavnica jer mislim da sam stvarno mnogo toga proživjela u ove četiri godine. Također, vjerujem da su studenti s invaliditetom bili ili jesu u sličnoj situaciji, gdje se nemaju komu obratiti za informaciju. Mislim da ni profesori ne znaju koja sve prava imaju studenti s invaliditetom. Smatram da nije problem u empatiji i suosjećanju nego u sustavu, koji je jednostavno tako posložen da ne nudi rješenja. Ne gledam to kao velik propust nego kao priliku za unaprjeđenje. Voljela bih da studenti koji su u sličnoj situaciji znaju da mi se uvijek mogu obratiti ako im treba savjet ili informacija. Meni je puno pomoglo što sam se okružila ljudima koji me razumiju i podupiru.

Marta Vukoja, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica