Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.Humans of FSB: Anja Gelo, studentica

Priča/Story: Magdalena Lugarić, Slika/Photo: Ana Lipovac
Krenula sam volontirati 2016. kad sam na Smotri Sveučilišta u Zagrebu naišla na letak za volontiranje na Europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu. Koordinatorica volontera tih igara, Ivana Aničić, ubacila me u Facebook grupu gdje su bili svi volonteri i gdje je nakon Igara slala neke druge projekte i prilike za volontiranje, na koje sam se ja onda prijavljivala. Kada sam se upisala na faks, pozvala me na volontiranje na UniSport Finals ‒ finale UniSport HR lige, koja traje čitavu godinu, te sam se tada službeno upoznala s UniSportom i ceremonijom dodjele odličja. Program ceremonije nije bio napisan te sam s kolegicom Robertom sjela i krenula sastavljati protokol. Bila je to zanimljiva situacija, jer jedna je stvar gledati ceremoniju na televiziji i misliti da sve to tako treba biti, a druga je stvar sjesti i razmisliti kojim redoslijedom se događaji trebaju odvijati: što moderator govori ‒ pozdravni govor, tko kada vodi ekipe, kojim putem dolaze dodjeljivači, kako se dodjeljuju medalje, gdje stojimo tako da se svi sportaši vide, i tako dalje.
FISU je Svjetska sveučilišna sportska federacija koja organizira FISU Volunteers Leaders Academy, akademiju za volontere lidere čiji je cilj osnažiti volontersku zajednicu i razviti platformu na kojoj će mladi dobiti priliku upoznati se s drugim volonterskim programima u sportu i predstaviti najbolju praksu iz svoje države. Nakon završene akademije polaznici su prepoznati FISU studenti-ambasadori, čija je uloga promicati studentski sport i biti poveznica između Međunarodne sveučilišne sportske federacije i studentskih zajednica u državama iz kojih dolaze. FISU akademija me povezala sa studentima vršnjacima iz cijeloga svijeta koji su aktivni u istim područjima kao i ja ovdje u našoj Hrvatskoj. Otvaraju se vrata i stvaraju prilike samim poznanstvima, a to je ono što želimo i prenijeti na lokalnu razinu te volontiranjem u sportu stvoriti zajednicu koja može samo rasti i razvijati se te kreirati neke nove projekte. Kao hrvatska ambasadorica, u sklopu Akademije bila sam dužna napraviti i plan aktivnosti za sljedeću akademsku godinu, gdje sam trebala osmisliti bar tri aktivnosti/eventa/webinara koji će za cilj imati promicati FISU i HASS aktivnosti i vrijednosti te povećanje uključenosti studenata. Razvijala sam ih s Ivanom, i jedna od njih bila je UniSport ViLA ‒ Volonterska i Leadership Akademija. To je novopokrenuti projekt, nastao kako bi se educirali mladi ljudi zainteresirani za karijeru u sportu i sportskom menadžmentu te poticalo povećanje broja volontera u sportu. ViLA je zamišljena kao središte i poveznica organiziranih sportskih volonterskih programa, gdje organizatori i volonteri mogu usavršiti svoje vještine, ali i podijeliti iskustva.
Što se vremena tiče, imala sam razdoblje od dvije godine kad nisam volontirala kako bih položila elemente konstrukcija i termodinamiku. To mi je teško padalo te sam nakon toga razdoblja odlučila da više neću propuštati prilike i da je bitno uživati i u jednom i u drugom.

Nagrada za volonterku godine došla mi je neočekivano. Nominirao me UniSport Zagreb na temelju svih volonterskih aktivnosti koje sam obavljala u akademskoj godini 2021./2022. Upravo i zbog toga i zbog moje duge volonterske „karijere“ pitali su me da budem koordinatorica volontera na Europskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima, koje će se održati u Zagrebu ovoga srpnja, na što sam, naravno, pristala. Osim volontiranja u UniSportu, radila sam i mnoge druge poslove u okviru FISU akademije. Cijeli taj rad je volontiranje, samo što nije na događajima nego sustavno planiranje projekata. Neočekivano mi je bilo jer sam stvarno u sustavu već jako dugo. U nekom trenutku to prestane biti volontiranje, u nekom trenutku sam ja prestala pisati sate u volontersku knjižicu jer, jednostavno, tu sam i želim biti tu, uključena cijelim svojim bićem cijelu akademsku godinu, želim biti uz taj sport i pratiti naše reprezentativce. A i sve me zanima! Smatram sebe dijelom kolektiva i imam drukčiji pogled na to. Nagrada mi je bila došla kao kruna na moj rad i trud.

Anja Gelo, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica