O Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

O Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Riječ dekana

 

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, osnovan 1919. godine, vodeća je znanstveno-istraživačka, obrazovna i stručna institucija u Republici Hrvatskoj u području strojarstva, brodogradnje, zrakoplovnog inženjerstva te, u novije vrijeme, jedna od vodećih u mehatronici i robotici. FSB pruža izvrsnost u inženjerskim znanostima obrazujući buduće inženjere u području visokotehnoloških industrija koje zahtijevaju široko znanje.

Uz teorijska znanja koja predaju visoko kvalificirani nastavnici s 14 zavoda i 42 katedre, praktična znanja važan su dio obrazovanja na Fakultetu, a stječu se kroz rad u 54 laboratorija i intenzivnu suradnju s gospodarstvom. Fakultet ima oko 500 djelatnika, od kojih je 350 zaposleno na znanstveno-nastavnim, nastavnim i znanstvenim mjestima od redovitih profesora do znanstvenih novaka i asistenata. Na Fakultetu trenutno studira više od 2.500 studenata. FSB izvodi 4 prijediplomska i diplomska studijska programa, a to su studiji strojarstva, brodogradnje, zrakoplovnog inženjerstva te mehatronike i robotike. Ovi programi su osmišljeni na način da studentima pružaju snažne temelje u teorijskom znanju i praktičnim vještinama, kao i prilike za stjecanje praktičnog iskustva kroz prakse, suradnju s industrijom i istraživačke projekte. Po završetku studija, naši studenti su osposobljeni za uspješne karijere u etabliranim područjima kao što su konstruiranje, procesno i energetsko inženjerstvo, proizvodno inženjerstvo, brodogradnja, zrakoplovno inženjerstvo, industrijsko inženjerstvo i menadžment, motori i transportna sredstva te inženjerstvo materijala. Osim toga, oni raspolažu znanjima potrebnim za interdisciplinarna i napredna područja znanosti i tehnologije, uključujući mehatroniku i robotiku, računalno inženjerstvo i simulacije, osiguranje kvalitete, mjeriteljstvo, nanotehnologije i biomedicinsko inženjerstvo.

Poslijediplomski doktorski studij na našem Fakultetu osposobljava studente za napredni znanstveni rad u području tehničkih znanosti, polja strojarstva, brodogradnje i pomorske tehnike, metalurgije te zrakoplovstva, raketne i svemirske tehnike. Osim pružanja snažnog znanstvenog obrazovanja, ovaj program je usmjeren ka stvaranju čvršćih veza između doktorskog studija i industrije. Jedan od njegovih ključnih ciljeva je povećanje broja doktorskih disertacija napravljenih u suradnji s industrijom, poticanje rasta industrije temeljene na znanju i poticanje napretka struke.

Zajednički napori i angažman našeg osoblja na suradnji s brojnim akademskim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i naša industrijska partnerstva, značajno su ojačali poziciju Fakulteta u međunarodnoj akademskoj zajednici i industriji. Usvajajući temeljna načela vodećih tehničkih sveučilišta diljem svijeta, Fakultet spreže obrazovanje i istraživanje kako bi potaknuo održivi i inovativni razvoj i napredak industrije. Kontinuirano podizanje razine istraživačkih rezultata Fakulteta vidljivo je kroz sve veći: broj objavljenih radova u najkvalitetnijim časopisima, razmjer suradnje s privredom te broj istraživačkih projekata na kojima je koordinator ili partner. U cilju učinkovitijeg prijenosa znanja s Fakulteta u industriju, FSB je 1996. godine osnovao Centar za transfer tehnologije d.o.o. (CTT) čiji je strateški cilj unaprjeđenje inovativnih doprinosa Fakulteta održivom razvoju.

Kako bi držao korak u obrazovnim, istraživačkim i inovacijskim procesima sa suvremenom Europom i svjetskom akademskom zajednicom, Fakultet kontinuirano unaprjeđuje cjelokupnu djelatnost i aktivnosti Fakulteta u skladu s uspostavljenim Sustavom osiguravanja kvalitete.

 

Dekan                     

prof. dr. sc. Zdenko Tonković 


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica