Studentske udruge

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Studentske udruge

FSB Racing Team

prva je hrvatska momčad koja od 2004. godine aktivno sudjeluje u Formula Student natjecanjima. Projekt je pokrenut pod pokroviteljstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta ( HSA-SF). Tim trenutno broji 50-ak članova s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kao što su Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Ekonomski fakultet, Grafički fakultet, Studij dizajna i mnogi drugi.

Hrvatsko udruženje studenata brodogradnje HUSB

je udruga osnovana 1996. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Rad udruge se bazira na dva trenutno aktivna projekta: Brodocikl i Pivski Kup.
Udruga pomaže u ostvarivanju studentskih projekata te organizira odlaske na međunarodna studentska natjecanja. Okuplja gotovo sve studente brodogradnje. Udruga broji 50-ak aktivnih članova. Udruga je neprofitabilna te uvelike ovisi o donacijama i sponzorstvima.

Udruga mehatroničara

je neprofitna studentska udruga koja je započela s djelovanjem 2011. godine na FSB-u. Udruga okuplja oko 30 mlađih i starijih članova. Udruga mehatroničara studentima pruža mjesto i alate za rad te priliku za razvoj vještina sudjelovanjem na projektima tehničke prirode. Na taj način studenti ispunjavaju svoje potrebe za kreativnošću kroz zabavu i timski rad, te time unaprjeđuju svoja znanja i vještine.

Udruga inovatora FSB-a

je osnovana 2006. godine te, pod paskom Saveza inovatora Zagreba i Hrvatskog saveza inovatora, okuplja studente različitih profila i interesa. Uloga Udruge je približiti pitanje inventivnog rada i zaštite inovacija članovima Fakulteta te im pomoći u koracima zaštite inovacije i njene realizacije kao komercijalnog proizvoda.

Studentska jedriličarska posada Fakulteta strojarstva i brodogradnje

jedina je posada takve vrste na našem Sveučilištu. Udrugu je 2011. godine osnovalo šest studenata, a danas broji više od trideset članova. Članstvo je vrlo neobavezujuće i slobodno. U posadu se može učlaniti bilo koji student FSB-a, bez obzira na godinu i smjer studija te iskustva u jedrenju i plovidbi. Aktivnosti posade su odlasci na domaće i internacionalne regate.

Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva (HUSZ)

osnovana je 1999. godine s ciljem povezivanja i zastupanja interesa studenata zrakoplovstva. Članica je EUROAVIA-e, međunarodnog udruženja studenata zrakoplovstva. Od projekata najbitniji je Air Cargo Challenge, a cilj natjecanja je napraviti bespilotnu radio upravljanu letjelicu najveće moguće nosivosti prema zadanom pravilniku.
Na natjecanju u Stuttgartu 2015. godine ekipa HUSZ-a osvojila je 1. mjesto čime je stekla status domaćina natjecanja koje se održalo u Zagrebu 2017.

Udruga studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta SIIM/ESTIEM

osnovana je 2009. godine na inicijativu studenata smjera Industrijskog menadžmenta sa FSB-a. Cilj udruge je unaprjeđenje kvalitete znanja putem raznih seminara, kongresa, radionica te organizacija natjecanja TIMES. Natjecanje TIMES je natjecanje na području industrijskog inženjerstva u kojemu se dobije konkretni problem te skupina studenata mora dati prijedlog realnog rješenja.

Sportska udruga studenata (OMEGA)

osnovana je 1990. godine. Sudjeluje u organizaciji tradicionalnih godišnjih sportskih natjecanja: Regate osmeraca strojarskih fakulteta RH, Studenskog rallyja, Karting kupa FSB-a, Pivskog kupa, malonogometnog turnira, raftinga te mnogih drugih.

Udruga studenata inženjerstva materijala (SOME)

osnovana 2016. godine radi povezivanja svih koji se u svom stručnom, znanstvenom i akademskom radu bave problematikom ispitivanja i razvoja materijala u različitim granama industrije. Iako relativno mlada, udruga uz pomoć Fakulteta i studentskog zbora do kraja 2017. godine ima odobreno pet projekta s područja izbora i uporabe materijala.


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica