Život na FSB
Humans of FSB: Josip Popčević, alumnus

Na svijetu postoji više od 20 000 pčelinjih vrsta, od kojih medarice čine tek oko 10 vrsta. Ostatak čine divlje pčele koje ne rade med te žive u zemlji, drvetu, pijesku, itd. Sve je manje pčela i drugih oprašivača zbog industrijalizacije, klimatskih promjena te povećane upotrebe pesticida. Problem s izumiranjem kukaca, prema nekim znanstvenicima, veći je od problema s onečišćenjem. Europska unija prepoznala je važnost oprašivača pa je 2018. pokrenula zajedničku politiku vezanu uz problem s njihovim izumiranjem. U sklopu navedenoga bila je organizirana radionica u Bruxellesu u obliku javnog konzultiranja, kao neki okrugli stol. Osim što sam bio jedini student, bio sam i jedini strojar među brojnim entomolozima. Na natjecanju poduzetnika osvojio sam financijsku potporu i mentorsku potporu stručnjaka za marketing i prodaju, što me dodatno poguralo.
Komercijalno sam krenuo u uzgoj dviju pčelinjih vrsta. Danas imam velik broj pčela koje prodajem i iznajmljujem. Iznajmljivanje znači premještanje pčela na lokaciju oprašivanja dok su u fazi mirovanja. Svake godine posjećujem voćnjak badema u Dalmaciji. Za badem je specifično da vrlo rano cvate, a na tom području nema dovoljno medarica te nisu aktivne pri nižim temperaturama kao solitarne pčele. Medaricama treba temperatura od 12° do 14º C i sunce, a solitarne pčele izlaze i pri 5º C ako je sunčano. U lipnju smo došli po nastambe koje smo postavili u proljeće, a kad sam došao doma, pronašao sam pet crnih udovica unutar nastambi.
Ovo proljeće napravio sam nove nastambe. Stare sam bacio zbog velikih šteta prouzročenih pticama i vremenskim uvjetima. U prosincu nisam imao ni jednu nastambu, a plan je bio u veljači postaviti ih na lokacije. Na Božić mi je sinula ideja te sam odlučio cijeli zaštitni plašt nastambe napraviti od hrastovine. Kada sam računicu stavio na papir, shvatio sam da se radi o 60 kubika hrastovine koje nemam kamo staviti, a kamoli kako platiti. Odlučio sam se za drveni okvir s polipropilenskim pločama koje sam dodatno omotao ceradom za zaštitu od UV zračenja. Tako sam u dva mjeseca osmislio i napravio dovoljan broj nastambi za sve svoje pčele. Svaku jesen provodim akciju čišćenja pčela: odvajanje nametnika, vađenje iz trske te priprema za sljedeću sezonu. Cijeli se postupak radi ručno za svaku nastambu jer ne postoji stroj za to. Nadam se da će se u budućnosti taj proces automatizirati kako bi se svima u ovome području olakšao posao.
Josip Popčević, alumnus
Humans of FSB