Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Humans of FSB: Filip Čavić, student

Priča/Story: Ana Lipovac, Slika/Photo: Jan Weltinger
Volim misliti da je devetka moj sretan broj. Od datuma rođenja, koji je 9. 9. '99., pa tijekom faksa i polaganja najtežih ispita na isti taj datum. Ove godine, na moj prijedlog, prihvaćen je broj koji će označavati našu formulu – nevjerojatnih devedeset devet. Formulu pratim odmalena kada me tata zarazio strašću prema Schumacheru i Ferrariju. Iako sam i dalje odan Ferrari fan, više volim našu studentsku formulu. Ta je ljubav dosegnula novu razinu kada sam ove godine izabran za voditelja FSB Racing teama i predsjednika Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta (HSA-SF). U FSB Racing Team uključio sam se prije dvije godine, kada sam se bavio CAD rješenjima te izradom potrebnih komponenti u podtimu Powertrain. Uz FSB Racing Team, član sam i u Udruzi inovatora FSB-a. Dosta volim rad s rukama jer smatram da kroz praktičan rad utemeljujemo sva teorijska znanja koja steknemo na fakultetu. Završni rad Mobilno vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima odveo me na razna natjecanja, poput onoga u Tajvanu na kojem sam bio srebrni, osvojio sam prvo mjesto na INOVI 2023., prvo mjesto na INOVI mladih 2023. i treće mjesto na INOVI mladih 2022., a dobio sam i zlatnu nagradu od Inovacijskog saveza Saudijske Arabije. Bavio sam se i različitim športovima, od najdražih nogometa i košarke do veslanja i tekvandoa, gdje sam postao nositelj crnog pojasa prvi dan. Glava mi je uvijek na sto strana i dosta sam brbljav – valjda su me zato i izabrali za voditelja FSB Racing Teama. Tip sam osobe koji je stvoren za industriju, pa mi je ponekad draže provoditi sate u garaži ili u Rimcu, gdje trenutačno radim na održavanju strojeva i opreme, nego u klasičnom učenju za sljedeći ispit.

FSB Racing Team je, sada već 21 godinu, član jedne od najvećih i najprestižnijih svjetskih organizacija – Formula Student, do kojega drži svako veće sveučilište u svijetu. Svake godine ispostavimo nešto fizikalno i opipljivo, a to je naša formula, koja je od 2019. električna. Na taj način pratimo sve aktualne trendove u autoindustriji. Prošle sezone uspješno smo sudjelovali na natjecanjima u Mađarskoj i Češkoj, a vrhunac iskustva bilo je naše sudjelovanje na domaćem natjecanju FS Alpe Adria. Oduševljava me što je to natjecanje postalo iznimno snažno, s velikom konkurencijom, pokazujući da se nešto tako uzbudljivo događa i u Lijepoj Našoj. Dodatno nas je razveselila činjenica da smo na svjetskoj rang-listi završili na visokom 50. mjestu. To je samo dokaz o snazi Formula Student svijeta i koliki doprinos ima na cijelo STEM područje. Ove sam godine kao voditelj FSB Racing Teama imao čast biti panelist na 1. Konferenciji udruga i zborova Sveučilišta u Zagrebu. Tom sam prilikom predstavio rad našeg tima i podijelio iskustva iz svijeta Formule Student. Reakcije su uvijek fascinantne: "Jeste li zaista vi, studenti, stvorili ovo?" Naša priča o formuli privukla je pažnju i hrvatskoga predsjednika Milanovića, koji nas je nedavno srdačno ugostio. Razveselio se činjenici da želimo ostati u Hrvatskoj nakon završetka studija, a zanimalo ga je i mišljenje studenata o stanju na Fakultetu. Radimo i na razvoju autonomnog bolida, u čemu smo jedini u regiji, pa smo na neki način zvijezda vodilja ostalim timovima u Hrvatskoj i šire. Uvijek se volim našaliti da je naš tim strukturiran kao prava firma, osim što za to nismo plaćeni. Imamo strukturu: od voditelja tima, projekta, do tehničkih voditelja i podvoditelja, zaduženoga za svaki veći podsklop formule, što je od presudno za postizanje dobrih rezultata. Upravo su iz tog razloga naša vrata otvorena studentima sa svih sastavnica na Sveučilištu u Zagrebu, a ne isključivo tehničkih. Svjesni smo da je ključno ići izvan granica komfor-zone kako bismo se predstavili u najboljem svjetlu, što često znači ostati u garaži do sitnih sati uoči velikih natjecanja. Uostalom, sve što postignemo, ima pravi smisao tek kada to podijelimo s ostatkom svijeta, stoga Stay tuned jer Vas ove godine čekaju izvanredne stvari.

Filip Čavić, student

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije
16. travnja 2024.
Andrija Levanić, 

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica