Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Tomislav Pukšec, izvanredni profesor

Priča/Story: Magdalena Lugarić, Slika/Photo: Jan Weltinger
Tijekom studija pauzirao sam jednu godinu, ali to mi je neočekivano otvorilo priliku za putovanje! U moje vrijeme nismo imali ERASMUS u Hrvatskoj pa sam krenuo putovati s BEST-om (Board of European Students of Technology). Organizirani su bili razni seminari diljem Europe, i ja sam se prijavio. To me odvelo u Gdańsk na inženjersko natjecanje ‒ iskustvo koje je ostavilo dubok trag. Provesti tjedan dana u dinamičnoj zajednici s kolegama studentima tehnoloških fakulteta, učenje i druženje, bilo je izuzetno pozitivno. Nakon povratka aktivno sam se uključio u udrugu, što je potaknulo moju strast za daljnjim putovanjem i istraživanjem. Tijekom te godine ne samo da sam putovao po cijeloj Europi nego sam sudjelovao i u organizaciji raznih tečajeva i događanja.

Na FSB-u sam nakon studija ostao skroz slučajno. Na zadnjoj godini faksa sam preko IAESTE-a (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) dobio praksu u AIRBUS-u u Njemačkoj. Posao je bio savršen: bio sam u odjelu koji je radio kontrolu kvalitete za zrakoplov A380, i to mi je bilo ostvarenje svih snova. U to doba radili smo prve isporuke A380 za Singapore Airlines. Plus, ekipa je bila odlična, atmosfera internacionalna i u jednom trenutku je opcija bila ostati u Njemačkoj nakon diplome. Kako obično biva, stvari u životu se konstantno mijenjaju, pa tako i u mom slučaju. Prilikom pisanja diplomskog rada dobio sam ponudu od profesora Duića koju jednostavno nisam mogao odbiti. Postao sam Project Manager prvog Intelligent Energy Europe projekta na FSB-u. Gledajući s današnje perspektive, moj povratak i ostanak u Hrvatskoj bila je odlična odluka, s obzirom na to da radim na vrhunskoj instituciji s nevjerojatnim ljudima i stvaram svoj istraživački tim.

Ono što je bitno, i dalje se putuje, ali sad na svjetskoj razini, a značajan fokus stavljamo na EU projekte. U zadnjih 15-ak godina radio sam na 30+ EU projekata. Bilo je zanimljivih, dosadnih, izazovnih, ali je bilo i neopisivo ludih projekata. Jedan od dosad najzanimljivijih projekata, gdje je FSB bio partner, bio je projekt koji se bavio energetskom učinkovitošću u zatvorima i kojem je cilj bila uspostava europske nagrade održivosti za zatvore. U Hrvatskoj smo radili s kaznionicom Lepoglava, koja je poznata po tome da su ondje najteži slučajevi, i s kaznionicom Požega, koja je jedina ženska kaznionica u Hrvatskoj. Prilikom razrade mjera i uspostave metodologije radili smo s osobljem, čuvarima, ali i zatvorenicima, što je bilo posebno zanimljivo. Trenutačno jedan od najizazovnijih projekta na kojem radimo je Horizon Europe projekt koji se bavi uspostavom i implementacijom New European Bauhaus koncepta, što je jedan od prioriteta Europske komisije.

Iznimno je bitno privući mlade ljude na FSB, a EU projekti omogućuju upravo to. Omogućuju rad na zanimljivim i naprednim stvarima, potiču mlade znanstvenike. Smatram da je to izvrstan način da uključimo mlade ljude te da im damo da preuzmu određenu inicijativu i odgovornost, da putuju, da vide rješenja koja u Hrvatskoj možda nikad ne bi vidjeli, da se druže, da rastu. Ovo je bitno jer energetika je nešto što se stalno mijenja, a držati korak s promjenama je ključno.

Tomislav Pukšec, izvanredni profesor

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije
16. travnja 2024.
Andrija Levanić, 

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica