Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Petra Sučić, studentica

Priča/Story: Magdalena Lugarić, Slika/Photo: Jan Weltinger
U osnovnoj školi bavila sam se robotikom, a u srednjoj programiranjem. Iako sam se duže bavila programiranjem i imala mogućnost upisa na fakultet u Londonu, ipak sam se odlučila za strojarstvo u Zagrebu. Tata mi se bavi širokim spektrom strojarskih poslova i mislim da je to dosta utjecalo na moju odluku jer sam uz njega puno naučila i praktično radila, na primjer radili smo na konverziji auta u električni, napravili bateriju, ali sam u međuvremenu otišla u Ameriku, a tata je bateriju prodao. Onda mi je želja bila na mom Smartu napraviti vertikalna vrata, pa sam se i time bavila jedno vrijeme.

U srednjoj školi jako me zanimala razmjena učenika pa sam istraživala načine na koje bih mogla otići u neku drugu državu te tako došla do međunarodnog udruženja Rotary. Oni su mi omogućili jednogodišnje školovanje u Americi, na sjeverozapadu New Yorka, u Jamestownu. Bilo mi je odlično, ali je bilo jako stereotipično, dakle sve što se vidi na filmovima, tako je bilo u stvarnom životu. Bilo je grupica sportaša za jednim stolom, football tim je bio glavni, ali zanimljivo je što nismo imali cheerleadersice zato što ih je previše ostalo trudno jedne godine i morali su ih ukinuti.

Bila sam u tri obitelji u tih godinu dana, što je tako organizirano kako bismo iskusili različite dinamike tamošnjeg života. Prva obitelj bila je velika obitelj: majka, otac i dvije kćeri (i brat koji je za vrijeme mog boravka bio na razmjeni u Sloveniji); u drugoj obitelji imala sam samo mamu, a treća obitelj bio je par bez djece. Sa svima sam ostala u dobrim odnosima i ne mogu reći koji su mi bili najdraži ‒ u svakoj obitelji mi je bilo lijepo.

Rotary je u planu i programu razmjene organizirao i nekoliko putovanja Amerikom, pa smo tako na par dana otišli u New York, a preko ljeta, kad nije bilo škole, u 30 dana obišli smo 27 saveznih država. Iako se čini kao puno aktivnosti u malo vremena, stvarno smo to vrijeme efektivno iskoristili i meni osobno ništa nije nedostajalo.

Nakon povratka u Hrvatsku ostala sam volontirati u Rotaryju te sam danas predsjednica jednog Rotaract kluba. Organiziramo humanitarne turnire, radionice za mentalno zdravlje i sl. Na mjesečnoj bazi prikupljamo članarinu i donacije, koje onda doniramo, a ja se trudim da za vrijeme ovog mog mandata te donacije idu direktno potrebitima, a ne preko raznoraznih udruga. Stalno pozivam i druge da se priključe jer je stvarno dobra atmosfera, imamo puno druženja i zaista ispunjujućeg sadržaja.

Petra Sučić, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije
23. svibnja 2024.
Darija Sesar Petrić, 

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica