Studij mehatronike i robotike

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Preddiplomski i diplomski studiji
Mehatronika i robotika

Studij mehatronike i robotike

Trajanje u semestrima: 6 (preddiplomski), 4 (diplomski)
Broj ECTS: 180 (preddiplomski), 120 (diplomski)
Studijski program: Preddiplomski studij

Studij mehatronike i robotika osnovan je odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu 15. prosinca 2020. godine, te potvrđen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske 23. prosinca 2020. godine. To je prvi i za sada jedini sveučilišni studij mehatronike i robotike u Republici Hrvatskoj. Nastao je od smjerova Mehatronika i robotika te Računalno inženjerstvo studija Strojarstva koji su izvođeni od 2004. godine, tj. nakon uvođenja Bolonjskog modela visokog obrazovanja. Tijekom šesnaestgodišnjeg izvođenja nastave studenti su pokazali veliki interes za studij pa je upisna kvota od 30 studenata često bila premala. Također, upisani studenti uvijek su slovili kao vrlo motivirani i uspješni studenti. Veliki interes pokazale su i tvrtke koje su ih zapošljavale, najprije kao studente na praksi, a kasnije kao inženjere. Osnovna prednost inženjera mehatronike i robotike je njihova širina obrazovanja koja osim klasičnih strojarskih znanja uključuje i dodatna znanja iz tehničkih ali i netehničkih područja.
Studij mehatronike i robotike u sebi obuhvaća znanja iz strojarstva, elektrotehnike, elektronike, automatike, mikrokontrolera, informatike, senzorike, pogona i elemente bioloških sustava. Sve to je potrebno da biste bili uspješan inženjer i mogli projektirati, graditi i održavati tvorevine 21. stoljeća.

Predavači su iskusni profesori s dugogodišnjim iskustvom prenošenja znanja. Predavanja su dopunjena vježbama u dobro opremljenim laboratorijima od kojih se posebno ističe Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA. Pristup vježbama je individualni što znači da svaki student u sklopu nastave osobno radi na pojedinim uređajima (roboti, mikrokontroleri, pneumatski i hidraulički sustavi, vizijski sustavi, PLC-ovi itd.).
Akademske godine 2021/22 u prvu godinu preddiplomskog studija biti će upisano 60 studenata. Najčešće se na studij javljaju učenici srednjih tehničkih škola i učenici gimnazija. Bez obzira imate li već neka znanja iz mehatronike i robotike ili ste potpuni početnik, program je osmišljen tako da uz vaš interes i zalaganje na kraju postanete inženjer za 21. stoljeće.Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica