Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Iva Rački, studentica

Priča/Story: Petra Rogošić, Slika/Photo: Ana Lipovac
Od početka pohađanja fakulteta trudila sam se biti uključena u razne aktivnosti i organizaciju različitih fakultetskih događaja te mi se tako otvorila mogućnost sudjelovati u organizaciji i radu na konferenciji. Prihvatila sam ponudu te otišla na međunarodnu konferenciju International Conference on Structural Integrity and Durability (ICSID), koja se održava u Dubrovniku. Posjećuju je znanstvenici iz cijelog svijeta, koji predstavljaju i razmjenjuju najnovija znanja iz tog područja. Sudjelovala sam u organizaciji konferencije, pod čim se podrazumijevala organizacija dočeka, smještaja i prehrane, a samim time i popratnih sadržaja. Nakon što bismo cijeli dan bili na raspolaganju, imali smo vremena za opuštanje i odmor.
Kao studentica zaposlila sam se u tvrtki Rimac Technology, gdje već dvije godine radim kao projektna inženjerka. Uživam u dinamici svog posla i svakodnevnom rješavanju problema. Brinem se o definiranju tehnologija rada, da sve krucijalne informacije prođu kroz sustav i ostanu dokumentirane kroz proizvodne i dobavne naloge te da se sve to napravi na najučinkovitiji mogući način. Sve to mi omogućuje da spojim svoje obrazovanje industrijske inženjerke sa svojom strasti u organizaciji i socijalnoj snalažljivosti. Trenutačno sam na diplomskom studiju industrijskog inženjerstva i menadžmenta, na kojemu se velika važnost pridaje vještinama prezentiranja i komuniciranja. Stečeno mi se znanje pokazalo vrlo korisnim na konferencijama, a ujedno sam na njima dobila želju za istraživanje u tehnici. Spoj koji želim dobiti iz ta dva područja je ekonomska analiza i optimizacija procesa. Rad koji sam napisala temelji se na poboljšanju i izdržljivosti baterija. One imaju svoju čvrstoću i dinamičku izdržljivost koja je ispitana nizom testova opterećenja. Prikupljena znanja i postojeće metode koje su prezentirane na konferenciji bile su korištene u pisanju moga rada. Cilj istraživanja je pronalaženje i optimiranje parametara koji trebaju biti promijenjeni u svrhu produžetka životnog vijeka baterije. To je područje relativno novo i neistraženo i baš zbog toga mi je iznimno zanimljivo. Zahvaljujući stručnom radu i konferencijama na kojima sudjelujem već pet godina, postala sam članicom organizacijskog odbora, što mi je omogućilo prijavu za dodjelu Rektorove nagrade. Nisam očekivala da ću je dobiti, no postala sam dobitnica Rektorova posebnog priznanja za postignut uspjeh od međunarodnog značaja. Pružila mi se i prilika odlaska na kanadsko sveučilište na tri mjeseca, gdje bih mogla dodatno istraživati područje analize integriteta baterije električnih automobila. Taj put planiram ostvariti nakon diplomiranja. Angažiranjem na raznim projektima koje mi je omogućio fakultet, pružile su mi se mnoge prilike na kojima sam jako zahvalna. Da se mogu opet upisati na fakultet, vjerujem da bi moj odabir bio isti, a studiranje u kojemu sam se susrela s mnogo prepreka napravilo me borkinjom koja svaki pad gleda kao mogućnost za novu priliku.

Iva Rački, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije

Humans of FSB: Filip Čavić, student

18. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 

Humans of FSB: Dominik Matišin, student

4. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica