Početna

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Početna
Katalog knjižnice
Produživanje knjiga online

Poziv na ispunjavanje ankete do 20.9.2021. i na Panel raspravu 24. 9.2021. o ulozi znanstvenika u tranziciji prema klimatskoj neutralnosti

Konferencija o budućnosti Europe – rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti
Panel rasprava sa znanstvenom zajednicom
petak 24. rujna 2021.
14:30 – 16:30
Veza za videokonferenciju: Panel znanstvenici o klimatskoj neutralnosti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Uprava za klimatske aktivnosti, organizira seriju od osam panel rasprava i završnu konferenciju kroz deveti i deseti mjesec na temu tranzicije Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

Svrha je uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti. Postavlja se pitanje kako znanstvena zajednica može pomoći društvu u ovom procesu i koji su preduvjeti za to!

Na Završnoj konferenciji 27. listopada 2021. predstavnici svakog od Panela (poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, mladi, mediji,  obrazovni sektor, znanstvenici, sindikati, organizacije civilnog društva) predstavit će zaključke i preporuke. Objedinjeni zaključci i preporuke će biti objavljeni na mrežnoj stranici MINGOR-a.

Poziva se znanstvena i akademska zajednica ispuniti anketni upitnik o stavovima i razmišljanjima što će pomoći u vođenju Panel rasprave i izradi zaključaka i preporuka.

Anketa u trajanju od 5 minuta je ovdje a rok za ispunjavanje je 20. rujna 2021.

Ova se događanja održavaju u kontekstu Konferencije o budućnosti Europe što je pokrenula Europska komisija kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.

Države članice EU-a su donijele Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine.

Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će zajedno s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Klimatska ambicija EU-a, koju Hrvatska dijeli, utjecat će na sve segmente društva te je potrebno uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima.

Panelisti su:

Dr. sc. Mladen Domazet, Institut za političku ekologiju

Prof. dr. sc. Danijel Jug, Fakultet agrotehničkih znanosti Osijek

Dr. sc. Ivan Guettler, DHMZ

Dr. sc. Jelena Puđak, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"

Dr. sc. Ivica Vilibić, Institut „Ruđer Bošković“

 
Moderatorica je:

Doc. dr. sc. Ankica Kovač, Fakultet strojarstva i brodogradnje
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije

Zadavanje završnih zadataka

27. ožujka 2024.
Izidora Herold, 

Josip Pasanec: Obrana doktorskog rada

20. ožujka 2024.
Damir Kačer, 

Međunarodna konferencija | stipendije | Europski Forum Alpbach 17.-30.8.2024

4. ožujka 2024.
Izidora Herold, 

Josip Pasanec: Doktorski rad

26. veljače 2024.
Jelena Bolkovac, 

Irma Kremer: Doktorski rad

26. siječnja 2024.
Jelena Bolkovac, 

Nova lokacija Studentske službe FSB-a

22. rujna 2023.
Izidora Herold, 

Knjižnica je dostupna na novoj lokaciji

8. svibnja 2023.
Jelena Bolkovac,