Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.Humans of FSB: Filip Čavić, student

Priča/Story: Ana Lipovac, Slika/Photo: Jan Weltinger
Volim misliti da je devetka moj sretan broj. Od datuma rođenja, koji je 9. 9. '99., pa tijekom faksa i polaganja najtežih ispita na isti taj datum. Ove godine, na moj prijedlog, prihvaćen je broj koji će označavati našu formulu – nevjerojatnih devedeset devet. Formulu pratim odmalena kada me tata zarazio strašću prema Schumacheru i Ferrariju. Iako sam i dalje odan Ferrari fan, više volim našu studentsku formulu. Ta je ljubav dosegnula novu razinu kada sam ove godine izabran za voditelja FSB Racing teama i predsjednika Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta (HSA-SF). U FSB Racing Team uključio sam se prije dvije godine, kada sam se bavio CAD rješenjima te izradom potrebnih komponenti u podtimu Powertrain. Uz FSB Racing Team, član sam i u Udruzi inovatora FSB-a. Dosta volim rad s rukama jer smatram da kroz praktičan rad utemeljujemo sva teorijska znanja koja steknemo na fakultetu. Završni rad Mobilno vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima odveo me na razna natjecanja, poput onoga u Tajvanu na kojem sam bio srebrni, osvojio sam prvo mjesto na INOVI 2023., prvo mjesto na INOVI mladih 2023. i treće mjesto na INOVI mladih 2022., a dobio sam i zlatnu nagradu od Inovacijskog saveza Saudijske Arabije. Bavio sam se i različitim športovima, od najdražih nogometa i košarke do veslanja i tekvandoa, gdje sam postao nositelj crnog pojasa prvi dan. Glava mi je uvijek na sto strana i dosta sam brbljav – valjda su me zato i izabrali za voditelja FSB Racing Teama. Tip sam osobe koji je stvoren za industriju, pa mi je ponekad draže provoditi sate u garaži ili u Rimcu, gdje trenutačno radim na održavanju strojeva i opreme, nego u klasičnom učenju za sljedeći ispit.

FSB Racing Team je, sada već 21 godinu, član jedne od najvećih i najprestižnijih svjetskih organizacija – Formula Student, do kojega drži svako veće sveučilište u svijetu. Svake godine ispostavimo nešto fizikalno i opipljivo, a to je naša formula, koja je od 2019. električna. Na taj način pratimo sve aktualne trendove u autoindustriji. Prošle sezone uspješno smo sudjelovali na natjecanjima u Mađarskoj i Češkoj, a vrhunac iskustva bilo je naše sudjelovanje na domaćem natjecanju FS Alpe Adria. Oduševljava me što je to natjecanje postalo iznimno snažno, s velikom konkurencijom, pokazujući da se nešto tako uzbudljivo događa i u Lijepoj Našoj. Dodatno nas je razveselila činjenica da smo na svjetskoj rang-listi završili na visokom 50. mjestu. To je samo dokaz o snazi Formula Student svijeta i koliki doprinos ima na cijelo STEM područje. Ove sam godine kao voditelj FSB Racing Teama imao čast biti panelist na 1. Konferenciji udruga i zborova Sveučilišta u Zagrebu. Tom sam prilikom predstavio rad našeg tima i podijelio iskustva iz svijeta Formule Student. Reakcije su uvijek fascinantne: "Jeste li zaista vi, studenti, stvorili ovo?" Naša priča o formuli privukla je pažnju i hrvatskoga predsjednika Milanovića, koji nas je nedavno srdačno ugostio. Razveselio se činjenici da želimo ostati u Hrvatskoj nakon završetka studija, a zanimalo ga je i mišljenje studenata o stanju na Fakultetu. Radimo i na razvoju autonomnog bolida, u čemu smo jedini u regiji, pa smo na neki način zvijezda vodilja ostalim timovima u Hrvatskoj i šire. Uvijek se volim našaliti da je naš tim strukturiran kao prava firma, osim što za to nismo plaćeni. Imamo strukturu: od voditelja tima, projekta, do tehničkih voditelja i podvoditelja, zaduženoga za svaki veći podsklop formule, što je od presudno za postizanje dobrih rezultata. Upravo su iz tog razloga naša vrata otvorena studentima sa svih sastavnica na Sveučilištu u Zagrebu, a ne isključivo tehničkih. Svjesni smo da je ključno ići izvan granica komfor-zone kako bismo se predstavili u najboljem svjetlu, što često znači ostati u garaži do sitnih sati uoči velikih natjecanja. Uostalom, sve što postignemo, ima pravi smisao tek kada to podijelimo s ostatkom svijeta, stoga Stay tuned jer Vas ove godine čekaju izvanredne stvari.

Filip Čavić, student

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica