Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Studenti iz Šibenika posjetili FSB i FER

Polaznici Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, koji zajednički provode FSB i FER, u sklopu studijskog putovanja, u petak 15.03.2024., posjetili su nekoliko laboratorija Fakulteta strojarstva i brodogradnje na zamjenskoj lokaciji na prostoru Viadukta. 

Na Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku posjetili su Laboratorij za toplinu i toplinske uređaje te DT lab. Doc. Luka Boban i prof. Vladimir Soldo pokazali su studentima ispitno postrojenje s dizalicom topline zrak-vode opremljeno mjernom opremom te na primjeru sustava podsjetili studente na ono što su učili u kolegiju Dizalice topline. Osim toga, studentima je pokazana i nova mjerna oprema za terensko mjerenje radnih značajki ljevokretnih procesa. Oba sustava bila su u radu te su studenti mogli pratiti parametre rade, toplinske bilance i i učinkovitost uređaja. 

Asistent Petar Filipović studentima je demonstrirano mjerenje temperature površine radijatora te neposredno uz stijenku radijatora što su glavni ulazni podaci za određivanje specifičnog toplinskog toka. Kroz praktičnu demonstraciju, studenti su detaljno upoznati s principom rada termopara i korištenjem sustava za prikupljanje podataka. Osim toga, studenti su upoznati s osnovnim načelima beskontaktnog mjerenja temperature te su imali prilike raditi s termokamerom. Dodatno, studentima su predstavljene metode za mjerenje brzine zraka. Ova praktična znanja i vještine prezentirana su u okviru kolegija Toplinski aparati i Solarni toplinski sustavi.

Studenti su također posjetili Zavod za tehnologiju (Laboratorij za preradu polimera, Centar za aditivne tehnologije – Cateh i Laboratorij za alatne strojeve). Asistentica Dora Bagarić i izv. prof. dr. sc. Ana Pilipović pokazale su studentima strojeve odnosno postupke kao što su tokaranje, glodanje, injekcijsko prešanje, ekstrudiranje te taložno očvršćivanje i polyjet. Spomenute postupke studenti uče u okviru kolegija Tehnologija – odabrana poglavlja i Brza izrada prototipa.

Unatoč posjeti u kasnim popodnevnim satima i zgusnutom rasporedu (prethodno su studenti posjetili laboratorije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva), studenti su vrlo aktivno sudjelovali u raspravama tijekom posjete te pokazali veliki interes za viđenim te za mogućnostima nastavka studija na diplomskoj razini. Vjerujemo da će se ovakav posjet pretvoriti u redovitu aktivnost studenata na Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku.
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica