Projekt detalji

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Međunarodna suradnja
FSB projekti
Aktivni projekti FSB
Detalji projekta

Projekt detalji

Mapiranje niskogradskih obnovljivih i otpadnih toplinskih izvora te planiranje investicija za učinkovito toplinsko opskrbu u toplinskom sustavu.

Akronim
HeatMineDH
Voditelj projekta
Tomislav Pukšec
Financiranje
LIFE -
Ukupni budžet
1.578.928,00 EUR
FSB udio
176.122,00 EUR
Internacionalan
Da
Početak - Kraj
2023. - 2026.
Sažetak
Projekt HeatMineDH ima za cilj podržati komunalne toplinske utilitare i općine u postizanju učinkovitih ciljeva toplinskog sustava tijekom sljedećih 10 godina, gradeći kapacitet na temelju znanja konzorcija sastavljenog od sveučilišta, istraživačkih centara, tvrtki i udruga. Projekt će razraditi 8 studija izvedivosti i praktične investicijske planove za integraciju niskogradskih obnovljivih izvora i otpadne toplinske energije. Analiza će se provesti u 4 ključna koraka: - Procjena postojeće situacije na temelju analize dostupnih podataka - Mapiranje dostupnosti niskogradskih obnovljivih izvora i otpadne toplinske energije - Planiranje optimalne rute za integraciju najpristupačnijih izvora koji mogu osigurati usklađenost s učinkovitim ciljevima toplinskog sustava - Razvijanje poslovnih modela i nacrta ugovora za stvarnu provedbu investicijskog plana u trajanju od 10 godina Analiza će se provesti uzimajući u obzir lokalne, nacionalne i europske propise i politike. Komunalnom utilitaru i lokalnoj općini bit će pružena klasifikacija mogućih izvora sukladno europskim smjernicama (EED i RES), kao i još uvijek evoluirajućem pravilniku o taksonomiji. Projekt će poticati interakciju dionika, promovirajući organizaciju usmjerenih sastanaka na temelju prethodno podijeljenih informacija i olakšavajući pregovore. To će biti ključno za pripremu nacrta ugovora i prikupljanje svih potrebnih informacija kako bi se komunalni utilitari pripremili za javno nadmetanje. Kontakti s investitorima bit će pripremljeni, primjerice za prilike u vezi s financiranjem projekta. Bit će uspostavljena mreža gradova i relevantnih dionika kako bi se maksimizirao potencijal za repliciranje aktivnosti i stvorio virtuozni krug međusobne podrške između komunalnih utilitara i općina. Posvećene radionice i aktivnosti širenja informacija podržat će ovu interakciju, uključujući specifične trenutke obuke za prikazivanje prethodnih projekata i rješenja najbolje prakse.
Partneri
NODA Intelligent Systems, Švedska
SOLID - Solar Energy Systems, Austrija
University of Applied Science and Arts Gottingen, Njemačka
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
RISE Research Institutes of Sweden AB, Švedska
Austrian Institute of Technology GmbH, Austrija
Euroheat & Power, Belgija
ACCADEMIA EUROPEA DI BOLZANO, Italija

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica