Projekt detalji

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Međunarodna suradnja
FSB projekti
Aktivni projekti FSB
Detalji projekta

Projekt detalji

Napredne metode za projektiranje profitabilnog, energetski učinkovitog i okolišno prihvatljivog brodograđevnog proizvodnog procesa

Akronim
ANTYARD
Voditelj projekta
Neven Hadžić
Financiranje
HRZZ - Croatian Science Foundation
Ukupni budžet
1.359.100,00 HRK
FSB udio
1.359.100,00 HRK
Internacionalan
Ne
Početak - Kraj
2019. - 2024.
Sažetak
Značajan utjecaj na gospodarstvo i okoliš može se postići ako se brodograđevni proizvodni proces, kao osnovna djelatnost brodogradilišta, razmotri kao projektabilan, promjenjiv i prilagodljiv. Zbog toga je projekt poput projekta ANTYARD neophodan kako bi se snažno usmjerio razvoj i primjena naprednih metodologija za projektiranje brodograđevnog proizvodnog procesa, uzimajući u obzir profitabilnost, energetsku učinkovitost i okolišnu prihvatljivost. Projektiranje profitabilnog proizvodnog procesa podrazumijeva razvoj i primjenu metodologija planiranja procesa i detaljnog modela troškova proizvodnje kao ključnih zadataka. Prvi pristup zahtijeva razvoj analitičkih i numeričkih postupaka, dok potonji obuhvaća razvoj detaljnog i parametarskog modela proizvodnih troškova. Nadalje, razvit će se model potrošnje energije kako bi se formirala ukupna potražnja i udjeli u energetskoj potrošnji, te kako bi se identificirala energetska uska grla sustava. Razvijeni modeli biti će validirani pomoću podataka iz stvarne brodograđevne proizvodnje. Nadalje, analizirat će se i učinci zagađenja okoliša nastali uslijed provedbe brodograđevnog proizvodnog procesa čime će se omogućiti razvoj racionalne energetske politike te primjena koncepta zelene brodogradnje. Slični pristupi energetskoj potrošnji i istraživanju koncepata zelene brodogradnje su u potpunosti zapostavljeni u suvremenoj brodograđevnoj znanstvenoj zajednici, dok druge proizvodne industrije snažno promiču koncepte zelene proizvodnje. Istraživanje će se provoditi u Laboratoriju za unapređenje brodograđevne tehnologije na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Konkurentna, neovisna i propulzivna istraživačka grupa će tijekom istraživanja primjenjivati suvremene znanstvene alate i metodologije.
Partneri

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica