Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Održan znanstveni kolokvij Zelena elektronika

Četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) i Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) organizirali su na FER-u 12. veljače 2024. znanstveni kolokvij „Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava“.

Važnost ove zelene inicijative i poticanja međufakultetske znanstvene suradnje potvrdili su svojom prisutnošću na skupu dekani i prodekani za znanost. Skup su pratili znanstvenici i brojni zainteresirani građani te zaposlenici tvrtki usmjerenih na područje održivog razvoja proizvoda, kao i predstavnici medija.

U sklopu kolokvija, predavanja su održali doc. dr. sc. Dinko Oletić s FER-a, s FKIT-a doc. dr. sc. Petar Kassal, doc. dr. sc. Vedran Đerek s PMF-a, a s FSB-a prof. dr. sc. Irena Žmak s temom „Utjecaj elektroničkih komponenata na okoliš i korak prema njihovom održivijem razvoju”.

Predavači na znanstvenom kolokviju dali su pregled izazova u području održivog razvoja elektroničkih uređaja te dosadašnja iskustva stranih i dijela znanstvenika s fakulteta-organizatora inicijative, koji su iskazali interes za intenzivnije istraživanje u području zelen(ij)e elektronike. Teme predavanja uključivale su, između ostalih, zelene materijale za inkjet ispisane fleksibilne elektrokemijske senzore i biosenzore, organsku fleksibilnu bioelektroniku i prednosti ove zelen(ij)e alternative, nosive i implantabilne sustave, biopolimere, celulozu, svilu, pamuk i polisaharide kao zelene podloge za razvoj elektroničkih komponenata, postupke za uklanjanje zagađivala iz voda, koji mogu nastati pri proizvodnji u konvencionalnoj elektroničkoj industriji, zatim zeleno konstruiranje za učinkovitiju recikličnost i rastavljivost proizvoda, upravljanje zelenim lancima opskrbe, svojstva, strukturu i starenje celuloze, mogućnosti za iskorištavanje otpada iz proizvodnje elektroničke keramike te višefunkcionalne materijale, kao što su samoprilagodljivi, samoosjetljivi, samoaktivirajući ili samoobnavljajući materijali i materijali s pamćenjem oblika ili s mogućnosti pohrane energije.
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica