Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Marta Vukoja, studentica

Priča/story: Lucija Lovrić, Slika/Photo: Ana Šepić
Imam rijetku dijagnozu koju ima svega nekoliko ljudi u Hrvatskoj – Osteogenesis imperfecta odnosno bolest krhkih kostiju. Kosti su mi jako krhke i lako pucaju, zbog čega sam do sada imala tridesetak prijeloma. Upis na fakultet bio mi je golema odskočna daska u životu, no bilo je teško donijeti tu odluku. Od početka studiranja do sada zadobila sam još dva prijeloma i išla na dvije operacije, zbog čega sam morala dva puta otvarati mirovanje. Teško je balansirati preglede kod liječnika, osjećati se dobro i studirati na FSB-u ‒ moraš se znati organizirati. Vratiti se na fakultet nakon zadnjeg prijeloma bilo mi je zahtjevnije psihički nego fizički. Činjenica da si u gipsu i doma cijeli semestar, psihički pokopa osobu, i onda, kada se ukaže barem zrnce onoga što si nekada imao, budeš jako sretan. Znala sam govoriti mami: „'Znaš da je sve super kad mi je najveći problem ispit na fakultetu.“' Trebaš biti zahvalan na tome. U zimskom sam semestru bila u kolicima, a u ljetnom sam organizirala borbe robota pod nazivom Fightbotics. Život mi se doslovno preokrenuo za 180 stupnjeva.

Fightbotics je nastao iz ideje mojih prijatelja Doriana i Vedrana, koje sam upoznala u KSET-u. Kada mi je Vedran ispričao svoju ideju o borbi robota i pitao me želim li mu se pridružiti, zaključila sam da bi mi dobro došla razbibriga te sam pristala. Prijavili smo se na natječaj, dobili financijsku potporu i počeli razrađivati koncept. Odlučili smo otvoriti interni natječaj i sufinancirati izradu robota timovima koji se prijave na borbe. U organizaciji natjecanja sudjelovao je velik broj kolega s faksa, kao natjecatelji i volonteri. Na kraju smo radili sa 16 timova i ukupno 65 natjecatelja. Svi su timovi međusobno surađivali te su si bili konkurencija samo na dan natjecanja. Zvale su nas i mnoge tvrtke, što je stvorilo poveznicu između njih i studenata. Sve je djelovalo kao team building. Na dan natjecanja vidjeli smo i neke profesore i asistente. Svi smo se družili i zajedno zabavili. Osim samih borbi, sudjelovali smo na manifestaciji Maker Faire u Tehničkom muzeju, gdje smo osvojili nagradu „Maker of Merit“. Fightbotics je također uvršten u Bristol Bot Builders, mapu koja prikazuje gdje se sve na europskom području održavaju borbe robota. Dečki i ja puno smo naučili o svemu i trenutačno smo u postupku otvaranja svoje udruge. Mislim da još uvijek nismo svjesni što smo sve uspjeli napraviti. Zanimanje je stvarno bilo veliko s obzirom na to da nam je to bio prvi put da organiziramo borbe robota. Puno smo truda uložili, ali mislim da se na kraju i isplatilo. Htjela bih zahvaliti svim kolegama s faksa koji su pridonijeli ostvarenju Fightbotics ideje, te ujedno pozvati da se priključe uskoro novonastaloj udruzi na FSB-u: Studentski makerspace ‒ Strojarnica.

Nedavno sam dobila poziv s referade želim li postati predstavnica studenata s invaliditetom na našem fakultetu. Uloga je predstavnika odlaziti na sastanke i diskutirati o tome kako poboljšati situaciju na fakultetu, ali i na Sveučilištu. Drago mi je da su me pitali da budem predstavnica jer mislim da sam stvarno mnogo toga proživjela u ove četiri godine. Također, vjerujem da su studenti s invaliditetom bili ili jesu u sličnoj situaciji, gdje se nemaju komu obratiti za informaciju. Mislim da ni profesori ne znaju koja sve prava imaju studenti s invaliditetom. Smatram da nije problem u empatiji i suosjećanju nego u sustavu, koji je jednostavno tako posložen da ne nudi rješenja. Ne gledam to kao velik propust nego kao priliku za unaprjeđenje. Voljela bih da studenti koji su u sličnoj situaciji znaju da mi se uvijek mogu obratiti ako im treba savjet ili informacija. Meni je puno pomoglo što sam se okružila ljudima koji me razumiju i podupiru.

Marta Vukoja, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica