Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 

  
Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za individualnu stipendiju u okviru Marie Sklodowska - Curie akcija
Agencija za mobilnost i programe EU organizira radionicu pod nazivom „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za individualnu stipendiju u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija“. Dvije iste jednodnevne radionice će se održati 9. i 10. lipnja 2015. godine u prostorima Agencije, Frankopanska 26, Zagreb. Rok za prijavu je 1. lipnja 2015. godine.
Pozivamo Vas na ZAVRŠNU PREZENTACIJU projekta "Istraživanje i promocija plitkih geotermalnih potencijala – GeothermalMapping" koja će se održati u srijedu 27. svibnja 2015., u 12:00 sati, u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 5, Zagreb. Više u prilogu.
Radionica za nastavnike i suradnike u nastavi "Migracija e-kolegija FSB Moodle sustava na verziju 2.9"
Povjerenstvo za e-učenje FSB-a i Računalni centar organiziraju radionicu "Migracija e-kolegija FSB Moodle sustava na verziju 2.9" u srijedu 27. svibnja 2015. u 13h u učionici S-23. Tema radionice je prilagodba sadržaja e-kolegija Moodle sustava sa stare na novu verziju 2.9, a predviđeno trajanje je dva sata. Pozivaju se svi nastavnici i suradnici u nastavi koji rade u Moodle sustavu da se uključe u radionicu kako bi se upoznali sa specifičnostima prelaska na novi Moodle sustav. Prijave za radionicu kao i upite za dodatne informacije pošaljite na email adresu e-ucenje@fsb.hr .
Nastupno predavanje dr. sc. Jadranke Kraljević, prof. mat.
Dr.sc. Jadranka Kraljević, prof. mat., u postupku izbora za predavača na Katedri za matematiku,  održat će nastupno predavanje pod naslovom "Usmjerena derivacija, gradijent, primjene" u srijedu 27. svibnja 2015. g. u dvorani C s početkom u 8,15 sati.   
U sklopu priprema za osnivanje zajedničkog Centra kompetencije za unaprjeđenje kvalitete brodograđevne industrije, mr. sc. Gordan Šikić iz USCS-a (Uljanik Shipbuilding Computer Systems) održat će prezentaciju brodograđevnog programskog paketa TRIDENT Ship Explorer. Prezentacija će se održati, za zainteresirane studente i profesore,  u srijedu 27. svibnja 2015. s početkom u 11:30 sati, u učionici B-5, južna zgrada FSB-a , I. Lučića 5, Zagreb. Brošura programskog paketa nalazi se u privitku.
U utorak 26. svibnja 2015. od 14 do 16 sati u dvorani "F" Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, u sklopu kolegija "Fotogrametrija i vizualizacija objekata" i "Primijenjena fotogrametrija i 3D skeniranje", bit će održana javna prezentacija mogućnosti 3D skeniranja u postupcima povratnog inženjerstva (Reverse Engineering) i brze izrade prototipova (Rapid Prototyping). Tvrtka Topomatika doo prezentirat će GOM optičke mjerne sustave ATOS, Tritop, Aramis, Pontos i Argus. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane. Prof. dr.sc. Damir Semenski
Holcim je danas otvorio natječaj za studentske stipendije i prakse. Programom stipendiranja ambicioznim i nadarenim studentima pružit će se prilika za rad u međunarodnoj, inovativnoj i poticajnoj sredini. Rok prijave je 1. lipnja.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Natječaj za akademsku mobilnost u 2015. godini - drugi krug, a odnosi se na dvije stavke: b) mobilnost prema visokoškolskim ustanovama u cijelome svijetu i c) mobilnost doktorskih studenata (kotizacije za konferencije). Tekst natječaja i radni programi za pojedinu kategoriju nalaze se na internetskoj stranici Sveučilišta. Rok za prijavu je 1. lipnja 2015. godine. Prijave se šalju u PDF formatu na email ana.domitrovic@fsb.hr.
U okviru kolegija Vodik i gorivni članci i Nove tehnologije u energetici, u petak, 15. svibnja 2015. godine, posjetili smo Končar Institut za elektrotehniku. Nakon ljubazne dobrodošlice i uvodnog predavanja o trenutnim i budućim aktivnostima i projektima, posjetili smo Laboratorije.

Ankica Đukić
Erasmus+ natječaj za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u ak. god. 2015./2016. - programske zemlje
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Natječaj za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja kao i za dolazak nenastavnog osoblja iz tvrtki izvan RH u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 - Projekti mobilnosti unutar programskih zemalja u akademskoj godini 2015./2016. Tekst natječaja, upute i obrasci za prijavu nalaze se ovdje. Rok za prijavu je 11. lipnja 2015. godine.
Uzlet brodogradnje
Nakon predstavljanja aktualnih novosti u tvrtci Brodosplit na našem fakultetu 13.svibnja i najave stipendiranja za inženjere brodogradnje i Uljanik Grupa najavila stipendiranje. 
Riječki i pulski navozi grade 20 brodova i traže stotine radnika
Nastupno predavanje, mr.sc. Petar Gregorek, dipl. inž.
Mr.sc. Petar Gregorek, dipl.inž, u postupku izbora za predavača na Katedri za matematiku, održat će nastupno predavanje pod naslovom "Parcijalne derivacije višeg reda, diferencijali višeg reda, Taylorova formula, primjene", 27. svibnja 2015. godine, u dvorani C, s početkom u 9,15 sati . 
Pozivamo vas na 2. javnu tribinu „Svi smo mi menadžeri“, na kojoj će gost predavač g. Guste Santini, ugledni ekonomski stručnjak, govoriti o razlozima, ključnim vještinama i motivima za prihvaćanje izazova menadžmenta. Dođite i poslušajte. Vrijeme je za menadžment koji provode sposobni i stručni. Tribina će se održati u utorak 02.06.2015. u 12.15 sati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.
Povjerenstvo za odnose s javnošću
Povodom obilježavanja 40 godina Felixa i 20 godina objavljivanja u Večernjem listu, poznati karikaturist g. Srećko Puntarić organizira od 19. svibnja do 6. lipnja 2015. izložbu karikatura „Felix u gostima“ u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Otvorenje izložbe u NSK je 19. svibnja 2015. u 18 sati.
Poziv se nalazi u privitku.
Švicarska nacionalna zaklada za znanost - Promotion of Young Scientists in Eastern Europe
Švicarska nacionalna zaklada za znanost (SNSF) pokrenula je novi tip granta, tzv. take home grant, namijenjen stranim istraživačima koji su u Švicarskoj proveli najmanje dvije godine i žele nastaviti raditi u svojoj domovini (novoj DČ EU). Hrvatska je prihvatljiva za financiranje. Detaljnije informacije dostupne su ovdje. Rok za prijavu je 5. listopada 2015. godine.
Stipendije Njemačkog saveznog parlamenta
Njemački savezni parlament objavio je natječaj za više petomjesečnih stipendija koje stipendistima omogućavaju neposredni rad sa zastupnicima Bundestaga. Rok za prijavu je 30. lipnja 2015. godine. Više informacija nalazi se u privitku i na www.bundestag.de/ips
Prema podacima Sredšnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, dosad je neki od ukupno oko 770 studijskih programa u Hrvatskoj prijavilo čak 37.103 maturanta(očekuje se ukupno oko 40 tisuća). Studij strojarstva na FSB-u je s 2376 prijava na 5. mjestu po ukupnom broju prijava i s 566 prijava na 7. mjestu po broju prijava prvog prioriteta. Više se može pročitati na web stranici Jutarnjeg lista. U privitku je tablica top 10 studija.
U okviru međunarodne konferencije o materijalima i tribologiji MATRIB 2015 (Vela Luka, 25.-27. lipnja 2015.) raspisan je 2. međunarodni fotografski natječaj "MATRIB – inspiracija materijalom“, tema: Trošenje kao fotografska inspiracija. U sklopu konferencije bit će otvorena izložba žiriranih fotografija pristiglih na natječaj. Pozivaju se zainteresirani autori da prijave svoje fotografije prema tekstu natječaja i pravilima u privitku najkasnije do 9. lipnja 2015. godine.
Predstojnik Zavoda za materijale prof. dr. sc. Krešimir Grilec
Stipendije Vlade Japana za istraživački studij u Japanu (MEXT stipendije)
Objavljen je natječaj za stipendije japanske Vlade za (poslije)diplomske istraživačke studije u japanu (MEXT stipendije). Rok za prijavu je 19. lipnja 2015. godine. Više informacija nalazi se na stranicama veleposlanstva Japana http://www.hr.emb-japan.go.jp/. Informativno predavanje o stipendijama održat će se u petak 22. svibnja 2015. godine, u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu s početkom u 15 sati.
Studenti brodogradnje uspješno porinuli i iskušali svoj novi brodocikl „BORAC“ 10.5.2015. godine na jezeru Jarun uoči odlaska na Europski prvenstvo u Berlinu.
Potpora "Preko granice" - otvoren natječaj
Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja"  (UKF) otvorio je natječaj za Potporu "Preko granice" u sklopu Programa znanstvene suradnje koji će biti otvoren do petka, 12. lipnja 2015. godine. Program "Znanstvena suradnja" potiče znanstvena istraživanja kroz financiranje suradničkih projekata srednje veličine. Podupiru se istraživački projekti u Hrvatskoj koji doprinose ciljevima Fonda i koji uključuju suradnju s hrvatskom znanstvenom i stručnom dijasporom. 
Dr. Šime Malenica, izvanredni profesor u naslovnom zvanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje dobitnik je godišnje nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2014. godinu, za ostvaren značajan doprinos brodograđevnoj znanosti razvojem suvremenih metoda za hidroelastičnu analizu ultra velikih brodova. Dodjela nagrada održana je u Palači HAZU u srijedu 29. travnja 2015. godine. Fotografije s dodjele su u privitku.
Usvojen Strateški plan Hrvatske zaklade za znanost 2014. – 2018.
Hrvatski sabor na sjednici 17. travnja 2015. donio je Strateški plan Hrvatske zaklade za znanost 2014.-2018. Strategijom Hrvatske zaklade za znanost određuje se plan financiranja znanstvenih istraživanja u RH u dijelu projektnog financiranja, a u skladu s mjerom 2.6. Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Dokument možete pronaći u Narodnim novinama broj 47/2015 od 28. travnja 2015.
Na internetu je objavljen ERPOHEN – Trorječnik polimerstva: hrvatsko (oko 12 500 naziva)-englesko (više od 22 000)-njemački (više od 28 000 naziva), autora I. i R. Čatić. Jedan od prvih takve vrste.
Počnite s nekom kraticom, npr. PVC pa počnite s pretraži, pa riječ traži zapis. Svakako pretražite injection moulding na sva tri načina. Zašto ima toliko naziva. To je rezultat tehnologijskog projekta iz 2004. Upišite vlačna čvrstoća. Pojavit će se uputa na normirani naziv. To vrijedi za svojstva.
Posebnost, u pola stoljeća rada na njemu, više od 40 godina se surađivalo na izradbi rječnika sa stručnjacima današnjeg Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Doktorski rad Maje Jurica pod naslovom "Utjecaj zaštitnog plina i načina prijenosa metala na svojstva zavarenog spoja čelika X80" (mentor prof. dr.sc. Zoran Kožuh) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do  27. svibnja 2015.god.
Natječaj za radno mjesto docenta, dva asistenta, stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja  i naslovnog asistenta, na temelju Odluke Fakulteteskog vijeća od 21. travnja 2015. godine, objavljen je u Večernjem listu i N.N., 29. travnja 2015. Natječaj se nalazi se u prilogu.
Prvi rezultati - Erasmus+ studijski boravak za studente za akademsku godinu 2015./16
Obaviještavamo studente da je Sveučilište u Zagrebu objavilo prve rezultete Natječaja Erasmus+  studijski boravak za studente za akademsku godinu 2015./16. Više informacija nalazi se na http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/prvi-rezultati-erasmus-studijski-boravak-za-studente-akadgodina-201516/ .
Doktorski rad Bojana Šekoranje pod naslovom "Vjerojatnosni model robotskog djelovanja u fizičkoj interakciji s čovjekom" (mentor prof. dr.sc. Bojan Jerbić) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do  27. svibnja 2015.god.
Netom završeni projekt "High Altitude Wind Energy", sufinanciran od strane Europske komisije u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj, na kojemu je sudjelovao i FSB, dobio je svoj prostor u vijestima portala Europske komisije - Istraživanje i razvoj u kategorijama Energija i Okoliš pod naslovom "Cheap and renewable electricity anywhere". U članku je ukratko opisana motivacija i koncept dobivanja energije iz visokih vjetrova te najavljeno daljnje istraživanje i komercijalizacija koncepta. Istraživači s FSB-a su u projektu bili zaduženi za izbor materijala, odabir sustava za pohranu energije, strategije kontrole i vođenja sustava te aerodinamičke studije. Članak možete pročitati u privitku.
U dnevniku NOVE TV 20.04.2015 (prilog “Bolja Hrvatska”) gostovala je voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost, dr. sc. Tea Žakula. Prilog i članak možete pogledati ovdje.
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-srpskih znanstveno-istraživačkih projektata u 2016. i 2017. godini
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Natječaj za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-srpske suradnje u trajanju od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2017. godine. Rok za prijavu je 20. srpnja 2015. godine.
Novi broj časopisa Polimeri
Objavljen je novi broj časopisa Polimeri koji možete vidjeti ovdje.
Novi broj časopisa Brodogradnja
Izašao je novi broj časopisa Brodogradnja u 2015. godini, sveščić 66, broj 1 u izdanju FSB-a. Vidjeti na FSB-Online-Izdavaštvo.
Uredili Nastia Degiuli i Kalman Žiha
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM
Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 24. kolovoza do 4. rujna 2015. godine. Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2015
Marie Sklodowska-Curie akcije - individualne stipendije
Otvoren je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2015. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 10. rujna 2015. godine. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. 
U organizaciji Association of Automation and Robotics u periodu od 24. do 29. kolovoza 2015 u Beču će se održati ljetna škola iz robotike. Škola uključuje predavanja, radionice sa radom u laboratorijima i posjet tvrtki iz područja automatizacije. Više informacija o školi, uključujući detalje oko prijave, programa i troškova, nalaze se na web stranici http://www.f-ar.at/journal/en/summer-school/. Obrazac za prijavu se nalazi u privitku.
Neven Hadžić: Dobitnik Godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2014.
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodjelilo je dr. sc. Nevenu Hadžiću, višem asistentu na Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku godišnju nagradu Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2014. godini za rad Offshore renewable energy in the Adriatic Sea with respect to the Croatian 2020 energy strategy.
Odluka o dodjeli nagrade nalazi se na na web stranici Društva.
The Matsumae International Foundation 2016
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavila je natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2016. do ožujka 2017. godine. Dodijelit će se dvadesetak stipendija koje pokrivaju sve troškove boravka u Japanu i međunarodnoga prijevoza. Rok za prijavu je 31. kolovoza 2015. godine.
Fakultetsko vijeće Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu na svojoj 11. redovnoj sjednici održanoj 23. rujna 2014. godine, na temelju prijedloga dekana, a u skladu s čl. 27. Statuta, donijelo je odluku kojom se prihvaća prijedlog kalendara održavanja redovnih sjednica Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2014./2015. Odluku i kalendar možete naći u privitku.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940