Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Prezentacije smjerova studija strojarstva održati će se prema rasporedu u prilogu.
FSB Racing Team Rollout 2018
FSB Racing Team predstavlja svoj novi bolid - Strix-R! Kroz kratku prezentaciju voditelja projekta FSB Racing Team-a, Antuna-Stjepana Pongraca i predsjednice Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta Petre Adamović, moći ćete iz prve ruke vidjeti što je sve potrebno za ostvarenje jednog ovako velikog projekta i biti jedni od prvih ljudi koji će vidjeti novi bolid! Budite dio proslave koja će se održati 21. lipnja 2018. godine u A-dvorani južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje! Dvorana broji tek 300-tinjak mjesta, stoga se pobrinite da na vrijeme zauzmete svoje! Dodatne informacije možete naći na Facebook stranici.
Budite dio proslave koja će se održati 21. lipnja 2018. godine u 14 sati u A dvorani južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje! Dvorana broji tek 300-tinjak mjesta, pobrinite se da na vrijeme zauzmete svoje! :) Za dodatne informacije možete kliknuti na link Facebook stranice događaja.
FSB Racing Team & POJ
Tin Brlić: Obrana konačne teme doktorskog rada
U utorak, 3. srpnja 2018. godine u 11:00 sati u Vijećnici Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Tina Brlića, mag. ing. met., pod naslovom: „Pojava Lüdersovih linija kod niobijem mikrolegiranog čelika“. Studijska savjetnica je  prof. dr.sc Stoja Rešković, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Četvrta doktorska radionica / Fourth Annual FAMENA PhD Workshop
Četvrta doktorska radionica poslijediplomskog doktorskog studija Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija održat će se 2. srpnja 2018. godine. Preliminarni raspored izlaganja nalazi se na linku: Raspored

4th Annual FAMENA PhD Workshop will be held on July 2nd 2018. Preliminary schedule can be find on this link: Schedule
Natječaj za montera - instalatera u Službi investicija, održavanja i sigurnosti, objavljen je dana 20. lipnja 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Natječaj za Studentski inkubator - lnovativni poduzetnički proiekti studenata FSB-a
Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Centar za transfer tehnologije d.o.o. raspisali su Natječaj za odabir studentskih inovativnih poduzetničkih projekata, koji će se u akademskoj godini 2018. / 2019., provoditi i mentorirati u Studentskom inkubatoru. Tekst Natječaja i Obrazac za prijavu potražite na www.fsb.hr; www.ctt.hr i na oglasnim pločama FSB-a. Prijave se primaju do 22. lipnja 2018. godine.
Ida Midžić: Obrana doktorskog rada
Ida Midžić, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom "Vrednovanje ekološke prihvatljivosti u konceptualnoj fazi razvoja tehničkih sustava ", dana 29. lipnja 2018. godine u 10:00 sati u Telekonferencijskoj dvorani (TCR) u istočnoj zgradi Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5.
Miho Klaić: Obrana doktorskog rada
Miho Klaić, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom "Indirektni nadzor istrošenosti alata i tvrdoće obratka kod bušenja kamena", dana 27. lipnja 2018. godine u 11:00 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III.
Tvornica komunalne opreme RASCO poziva zainteresirane studente preddiplomskog ili diplomskog studija Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (konstrukcijskog ili proizvodnog smjera), pogotovo one koji dolaze iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, da se prijave na natječaj dodjele studentskih stipendija.
Prijaviti se možete do 15.7.2018. slanjem svog životopisa, prijepisa ocjena i motivacijskog pisma na stipendija@rasco.hr.
Više u privitku ...
U okviru ugledne međunarodne konferencije Joint International Conference on Multibody System Dynamics (IMSD2018) u Lisabonu, Portugal, plenarni predavač 28. lipnja 2018. bit će Prof. dr. sc. Zdravko Terze. Prof. dr. sc. Zdravko Terze će predavanjem pod naslovom 'Dynamics of Multibody Systems in Fluid Flow: Geometric Formulations in Lie Group Setting' prezentirati rezultate istraživanja HRZZ projekta 'Numerički efikasni računalni algoritmi za ugradbene multi-fizikalne sustave u vektorskim prostorima i na mnogostrukostima', koji se od ožujka 2017. godine izvodi na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.
U utorak 12.06.2018. polaznici kolegija Dizalice topline s OIE, u sklopu Terenske nastave posjetili su novi sustav s dizalicom topline voda-voda za grijanja i hlađenja hotela Palace u centru Zagreba. Detaljno je razgledana strojarnica u podrumu zgrade u kojoj je smještena dizalica topline kapaciteta 600 kW, međuizmjenjivači, razvod, upravljački sustav. Sustavi grijanja, hlađenja, ventilacije s rekuperatorima zraka i visokoučinkovita rasvjeta upravljani su centralnim inteligentnim sustavom regulacije. Više sa slikama u prilogu.
Saipem je jedna od vodećih svjetskih inženjerskih tvrtki koja pruža usluge u naftnoj i plinskoj industriji. Zbog proširenja poslovanja zapošljavamo više inženjera brodogradnje i strojarstva prema oglasu u privitku. Zainteresirani trebaju poslati svoj životopis na engleskom jeziku na e-mail posao@saipem.com, zaključno s 25.06.2018.
Studentska anketa - ljetni semestar ak.god. 2017./2018.
Poštovane studentice i studenti,
lijepo Vas molimo da pristupite anketi za  vrednovanje rada nastavnika u ljetnom semestru ak. god. 2017./2018. Anketa se provodi on-line kroz sustav ISVU od 11. do 25. lipnja 2018. godine. Možete joj pristupiti s bilo kojeg računala putem aplikacije Studomat / Anketa ili s mobitela koristeći desktop verziju. Anketa je u potpunosti anonimna.
Molimo sve studente da svakako vrednuju rad nas nastavnika kako bismo mogli temeljem vašega odziva kontinuirano pratiti i poboljšavati kvalitetu nastave.
Trenutno je na Tehničkom sveučilištu u Grazu otvoren natječaj za doktorande. Tema ovog rada u području eksperimentalne mehanike fluida su vibracije kapljica u viskoelastičnom fluidu. Potencijalni mentor je Univ.-Prof. Dr.-Ing. habil. Günter Brenn. Tekst oglasa je u privitku. Zainteresirani kandidati se pozivaju da direktno kontaktiraju prof. Brenn-a, a više detalja se može dobiti kod prof. H. Kozmara.
Natječaj za Voditelja ureda Zavoda i samostalnih katedri u Laboratoriju za ispitivanje mehaničkih svojstava na Katedri za materijale i tribologiju, u Zavodu za materijale objavljen je dana 15.06.2018. u Narodnim novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Prof. dr. sc. Arbnor Pajaziti sa Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Prištini održao je 14. lipnja 2018. godine predavanje za studente i nastavnike smjera Mehatronika i robotika o aktivnostima svoje istraživačke grupe na Zavodu za mehatroniku u području mobilne robotike, mehatronike, bionike i umjetne inteligencije. Fotografija s predavanja je u privitku.
Prof. dr. sc. Željko Šitum
Info dan „Obzor 2020 - Informativni dan Širenje izvrsnosti i sudjelovanja“
Agencija za mobilnost i programe EU organizira info dan „Obzor 2020. Informativni dan Širenje izvrsnosti i sudjelovanja“ koji će se održati u srijedu, 27. lipnja 2018. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14. Sudjelovanje na info danu je besplatno, a prijava je moguća putem poveznice. Prijave su otvorene do četvrtka 21. lipnja 2018.
Info dan je namijenjen istraživačima, predstavnicima visokih učilišta, znanstvenih instituta, istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija koji su zainteresirani za sudjelovanje u akcijama Obzora 2020. u području Širenja izvrsnosti i sudjelovanja.
Natječaji za stipendije za studentsku razmjenu u ak. god. 2018./2019. u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene
Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za dodjelu stipendija iz javnih proračunskih sredstava redovitim studentima preddiplomskih i diplomskih studija za jednosemestralnu studentsku razmjenu u ljetnom semestru na Indiana University of Pennsylvania. Rok za prijavu je 6. srpnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Molimo studente s invaliditetom i kolege studenata s invaliditetom da ispune anketu (vidi prilog) u oviru istraživanja s temom prilagodbe informacijsko-komunikacijske tehnologije studentima s invaliditetom.
Tvrtka Elektrotehnika d.o.o. - Križevci ima stalnu potrebu za mag. ing. strojarstva koji se samostalno koristi Solidworks-om. Molimo javiti se na kontakt podatke navedene u punom tekstu oglasa u privitku. 
Natječaji za stipendije za studentsku razmjenu u ak. god. 2018./2019. godine
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Natječaj za dodjelu stipendija iz javnih proračunskih sredstava redovitim studentima preddiplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu za jednosemestralnu studentsku razmjenu u ljetnom semestru na Nacionalnom Sveučilištu u Singapuru. Rok za prijavu je 6. srpnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaj za administratora na projektu „Opremanje Regionalnog centra za laboratorijska istraživanja u hidrodinamici – izvedbena faza“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) na Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehnologiju, objavljen je dana 13. lipnja 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Natječaj za administratora na projektu „Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) na Katedri za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava objavljen je dana 13. lipnja 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Natječaj za stručnog suradnika na projektu “ADRION  NEORION - Promotion of green maritime technologies and new materials to enhance sustainable shipbuilding in Adriatic Ionian Region“ (šifra projekta 0620-01-1) financiranom iz strukturnih fondova, na Katedri za konstrukciju plovnih objekata, Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku (2 izvršitelja/ice), objavljen je dana 13. lipnja 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Natječaj za razmjenu sudionika u projektima između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke 2019. - 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Natječaj za razmjenu sudionika u projektima između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke 2019. - 2020. Cilj programa je intenziviranje suradnje između hrvatskih i njemačkih grupa istraživača koji rade zajedno na određenome znanstvenoistraživačkome projektu. Rok za prijavu projekta je 29. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu programa „Cogito“ Partnerstvo Hubert Curien za razdoblje 2019. - 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu programa „Cogito“ Partnerstvo Hubert Curien. Natječaj je otvoren svim visokim učilištima i znanstvenoistraživačkim ustanovama Republike Hrvatske i Francuske Republike. Program obuhvaća sva znanstvena područja, a posebna pozornost posvetit će se projektima tematski vezanima uz projekte okvirnoga programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Rok za predaju prijava je 29. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti
Otvoren je natječaj "Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti". Natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja. Rok za prijavu je 11. rujna 2018. godine.
Stipendije Njemačkog saveznog parlamenta (IPS) za 2019. godinu
Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za Stipendije Njemačkog saveznog parlamenta (IPS) za 2019. godinu. Rok za prijavu je 30. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaj za Taiwan Fellowship Program 2019
Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za Taiwan Fellowship Program 2019 koji je namijenjen izvrsnim međunarodnim stručnjacima i znanstvenicima (uključujući doktorske studente) za istraživanje na tajvanskim sveučilištima, visokim školama i istraživačkim ustanovama u trajanju od 3 mjeseca do jedne godine. Online prijave su otvorene do 30. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
U petak 8.6.2018. godine je u hotelu Westin održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt hrvatskih inovativnih rješenja za globalnu automobilsku industriju na kojem surađuju Feroimpex - automobilska tehnika i Fakultet strojarstva i brodogradnje. Projekt je vrijedan 54 milijuna kuna. Više informacija se može pročitati na stranicama poslovnog tjednika Lider.
U periodu od 6. do 8. lipnja 2018. godine studenti i nastavnici smjera Mehatronika i robotika posjetili su dvije tvornice jednog od vodećih svjetskih proizvođača automatskih i mehaničkih mjenjača, osovina i servoupravljača, njemačkog koncerna ZF u Friedrichshafenu i Passauu. Stručnu ekskurziju organizirala je tvrtka Hidromehanika d.o.o., zastupnik i ugovorni servis partner koncerna ZF Friedrichshafen AG za područje Republike Hrvatske, kojoj najljepše zahvaljujemo na izvrsnoj organizaciji posjete. Nekoliko fotografija sa stručne ekskurzije je u privitku.
Prof. dr. sc. Željko Šitum
U sklopu Interreg projekta Facilitating macro-regional scope and link up to socio-economic actors of Research Infrastructure in the Danube Region (ResInfra@DR) Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao jedan od projektnih partnera, objavljuje poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u peer learning vježbama.
S obzirom na to da je jedan od ciljeva ResInfra@DR jačanje istraživačkih infrastruktura u Dunavskoj regiji, projekt razvija međusobne aktivnosti učenja i dijeljenja iskustava tedobrih praksi, a koje će rezultirati praktičnim preporukama.
Prijave trebaju biti dostavljene na engleskome jeziku, elektroničkim putem najkasnije do 25. lipnja 2018. do 14.00 sati na adresu resinfra.pilot@zsi.at.
JESH stipendija
Austrijska akademija znanosti (Österreichische Akademie der Wissenschaften) nudi mladim istraživačima koji su doktorirali u posljednjih deset godina stipendiju JESH (Joint Excellence in Science and Humanities) za provođenje razdoblja na jednoj od obrazovnih ili istraživačkih institucija u Austriji. Stipendija pokriva troškove putovanja i boravka tijekom istraživačkog boravka u trajanju od dva do šest mjeseci, a rok za prijavu ističe 2. srpnja 2018. Prijava mora uključivati:
 • Prijavni obrazac (dostupan na stranicama programa JESH)
 • Životopis
 • Popis publikacija
 • Opis projekta (od 5 do 10 stranica)
 • Popis troškova putovanja i smještaja
 • Potvrdu o zaposlenju od poslodavca
 • Prijavni obrazac domaćina.
Sve dokumente za prijavu potrebno je dostaviti u PDF formatu na adresu: jesh.application@oeaw.ac.at
School of Maritime Engineering objavljuje natječaj za mjesto doktoranda u Estoniji. Rok za prijavu na natječaj je 01. srpnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći u privitku dokumenta ili kod prof. Parunova ili prof. Rudana.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“
Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) za natječaj „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“. Rok za prijavu je 2. srpnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaj za „Partnerstvo u istraživanjima“
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za „Partnerstvo u istraživanjima“. Program podupire relevantna znanstvena istraživanja, koja mogu ubrzati razvoj novih i postojećih poduzeća te nastoji privući one predstavnike partnerskih organizacija koji će značajno doprinijeti ekonomskom, tehnologijskom i društvenom razvoju Republike Hrvatske. Rok za prijavu je 2. srpnja3. prosinca 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Poziv na prijavu - Konferencija o financiranju inovacija na FSB-u
4. i 5. srpnja se na FSB-u održava konferencija i radionica o financiranju inovacija, pod naslovom "Investment Readiness of Innovation Projects in South East Europe". Konferenciju organizira Europska komisija (DG JRC) u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB), Hrvatskom agencijom za malo i srednje gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te Centrom za transfer tehnologije d.o.o. (CTT). Glavni cilj konferencije je razmjena znanja i iskustava u razvoju inovacija i njihovog financiranja. Inovacijski eko-sustav u cijeloj regiji Jugoistočne Europe je nedovoljno razvijen. Potrebno je daljnje snaženje politika, upravljačkih poluga, ali i financijskih instrumenata. Hrvatska je u posljednjih godinu dana postigla značaj napredak u unaprjeđivanju suradnje između znanstvenih organizacija i industrije, promoviranjem kolaborativnih programa ali i ponudom financijskih instrumenata za financiranje inovacija u start-up i scale-up fazi. Stoga su lokalni organizatori FSB, HAMAG-BICRO i CTT, ponudili regionalnu inicijativu u diseminiranju svojih najboljih praksi. Istovremeno, konferencijom žele okupiti veći broj dionika iz regije radi umrežavanja za buduće zajedničke projekte.
Očekuje se da će konferencija donijeti nove zaključke i spoznaje o investicijskoj spremnosti inovacijskih projekata te pomoći dionicima u oblikovanju eko-sustava koji potiče nastanak i razvoj inovativnih projekata.  Nacrt programa je dostupan ovdje. Prijavite se klikom na poveznicu.  
17 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su dio poziva za ulaganja u vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu vrijedna milijardu kuna iz EU fondova, svečano je potpisano u ponedjeljak 28.5.2018. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu. Od toga 2 su projekta prijavljena od strane Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu - Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije-CRTA (vrijedan 36.994.416,3 2kn) i Opremanje regionalnog centra za laboratorijska istraživanja u hidromehanici-ORCHID (vrijedan 7.029.328,12 kn). Više informacija nalazi se u privitku.
U sklopu natječaja MOL Grupe “Female Engineers MOL Programme”, međunarodnog natječaja za program stipendiranja studentica iz STEM područja, Sara Ugrinić, studentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje, odabrana je kao jedna od 12 finalistica te je sudjelovala u finalu u Budimpešti, 8. i 9. svibnja 2018. Ulazak u finale je veliki uspjeh posebno s obzirom na činjenicu da se prijavilo više od stotinu studentica, a pravo na sudjelovanje imale su studentice iz sljedećih zemalja: Mađarska, Slovačka, Danska, Italija, Pakistan, Rusija i Hrvatska. Čestitamo!
Natječaj za radna mjesta nastavnika i suradnika na projektu, objavljen je danas 30. svibnja 2018. u N.N. Euraxess jobs portalu i na našoj web stranici. U Večernjem listu objavit  će se sutra 31. svibnja 2018. godine. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu
Matsumae International Foundation stipendije za istraživanje
Otvoren je natječaj Matsumae International Foundation (MIF) stipendija za istraživanje za 2019. godinu. Istraživanja trebaju trajati od tri do šest mjeseci, između travnja 2019. i ožujka 2020. Dodjeljuje se 20 stipendija. Prioritet imaju istraživanja u područjima prirodnih znanosti, inženjerstva i medicine. Rok za prijavu je 31. kolovoza 2018.
Natječaji u području Sigurne, čiste i učinkovite energije
Otvorene su nove teme natječaja BUILDING A LOW-CARBON, CLIMATE RESILIENT FUTURE u području Sigurne, čiste i učinkovite energije. Natječaj i uvjete za prijavu možete pronaći na poveznici
Studenti brodogradnje FSB-a su sa svojim 'brodociklovima' vlastitih projekata i izrade sudjelovali na svim međunarodnim 'waterbike' regatama od 1996. godine. Do sada su studenti brodogradnje FSB-a bili dva puta organizatori i domaćini regate u Zagrebu: 1999. i 2008. godine. U povodu desetogodišnjice International Waterbike Regatte (IWR) u Zagrebu pogledajte fotografije iz 2008. godine.
Foto Kalman Žiha
Tvrtka RASCO objavila je natječaj za pripravništvo. Više detalja u privitku.
Studenti smjera Mehatronika i robotika učestvovali su sa šest inovativnih studentskih radova na 5. Izložbi inovacija I3G koja je održana 17. i 18. svibnja 2018. godine u Hotelu Sport u Ivanić Gradu. Uspješan nastup studenata rezultirao je s osvojena dva srebrna i jednim brončanim odličjem. Mentor studentskih radova je prof. dr. sc. Željko Šitum. Popis nagrađenih radova i fotografije s izložbe pogledajte u privitku.
Hrvoje Mikulčić dobitnik nagrade HATZ-a „Vera Johanides“
Dr. sc. Hrvoje Mikulčić, poslijedoktorand na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš, dobio je nagradu za najboljeg mladog znanstvenika u 2017. godini koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. Nagrada „Vera Johanides“ dodjeljuje se  znanstveniku koji je u proteklih pet godina ostvario zamjetan osobni znanstveni ili stručni napredak ili postigao zapaženi doprinos u području koje istražuje.
Andrija Buljac, asistent na Zavodu za mehaniku fluida, dobitnik je godišnje nagrade za mlade znanstvenike AMAC-UK Nenad Bićanić. Ovu nagradu dodjeljuje Udruga bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta u Velikoj Britaniji (AMAC-UK) mladim znanstvenicima iz Republike Hrvatske za posjet znanstvenim ustanovama u Velikoj Britaniji. Nagrada je dodijeljena za istraživački boravak na Sveučilištu Newcastle u sklopu HRZZ projekta Wind and Sea Loads on Energy Structures (WESLO). Više detalja u privitku.
Danijel Pavković izabran za redovitog člana Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU
Izv. prof. dr. sc. Danijel Pavković izabran je za redovitog člana Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, predstojnik Zavoda za industrijsko inženjerstvo dao je opširni intervju za tjednik Lider u kojem se između ostalog osvrnuo na Industriju 4.0 i važnost strategije digitalnog  gospodarstva i obrazovanja. Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.
Ministar inovacija i poduzetništva Republike Kosovo, prof. dr.sc. Besim Beqaj, posjetio je 25. travnja 2018. godine Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i njegov Centar za transfer tehnologije. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje u području inovacija i transfera tehnologije, a posebno konkretnih projekata. Više informacija u privitku.
Poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija
Objavljen je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Ove stipendije su namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. Natječaj je otvoren do 12. rujna 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Vedran Žanić izabran za profesora emeritusa
Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na svojoj 10. redovitoj sjednici u 349. akademskoj godini održanoj 10. travnja 2018. godine odluku o dodjeli počasnog zvanja i titule professor emeritus prof. dr. sc. Vedranu Žaniću.
Čestitamo izabranom professoru emeritusu i želimo mu uspješan daljnji rad.
Senat Sveučilišta un Zagrebu, donio je Odluku o raspisivanju natječaja za za dodjelu nagrade "Fran Bošnjaković"za ak. god. 2017./2018. Nagrada se dodjeljuje istaknutim stručnjacima za postignute znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, prijenos znanja te odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Prijedloge je potrebno uputiti do 12. lipnja 2018. godine na e-adresu: nagrade @fsb.hr i jedan primjerak putem urudžbenog zapisnika najkasnije do 12. lipnja 2018. godine. Odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu nagrade "Fran Bošnjaković" nalazi se u prilogu  
Natječaj za dodjelu Nagrade "Fran Bošnjaković" za ak.god. 2017./2018.
Na temelju Pravilnika o uvjetima i postupku dodjele nagrade "Fran Bošnjaković", Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj je 9. sjednici, održanoj 13. ožujka 2018., donio Odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu Nagrade "Fran Bošnjaković" za akademsku godinu 2017./2018. u području tehničkih znanosti.

Prijedlozi se upućuju Senatu Sveučilišta u Zagrebu zaključno do 29. lipnja 2018. godine:
 • putem elektroničke pošte na adresu: luka.jurdana@unizg.hr i melani.vukmirica@unizg.hr
 • putem pošte na adresu: Sveučilište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, 10 000 Zagreb, s naznakom „za natječaj Fran Bošnjaković“.
Napominjemo da prijedlog mora sadržavati životopis predloženika te iscrpno obrazloženje, kojemu se prilažu znanstveni radovi i drugi potrebni dokazi. Također, predmetna Odluka i pripadajući Pravilnik dostupni su na mrežnoj stranici Sveučilišta na niže navedenoj poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-dodjelu-nagrade-fran-bosnjakovic-za-ak-god-20172018/
Natječaj za dodjelu Nagrade "Andrija Mohorovičić" za ak.god. 2017./2018.
Na temelju Pravilnika o uvjetima i postupku dodjele Nagrade „Andrija Mohorovičić“,  Sveučilište u Zagrebu objavljuje natječaj za dodjelu Nagrade pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti.
Prijedlozi se upućuju Senatu Sveučilišta u Zagrebu zaključno do 29. lipnja 2018. godine:
 • putem elektroničke pošte na adrese: luka.jurdana@unizg.hr i melani.vukmirica@unizg.hr
 • putem pošte na adresu: Sveučilište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, 10 000 Zagreb, s naznakom „za natječaj Andrija Mohorovičić“.
Napominjemo da prijedlog mora sadržavati životopis predloženika te iscrpno obrazloženje, kojemu se prilažu znanstveni radovi i drugi potrebni dokazi.Također, predmetni tekst natječaja i pripadajući Pravilnik dostupni su na mrežnoj stranici Sveučilišta na niže navedenoj poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-dodjelu-nagrade-andrija-mohorovicic-za-ak-god-20172018/
Prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, dipl. ing. pozvani predavač na konferenciji Modelling in engineering using innovative numerical methods for solids and fluids
Najavljujemo da je prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, dipl. ing sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pozvani predavač na konferenciji  Modelling in engineering using innovative numerical methods for solids and fluids koja će se održati u Udinama, Italija, 15. - 19. listopada 2018. godine. Organizator konferencije je International Centre for Mechanical Sciences (CISM). Tema predavanja prof. Jasaka će biti „Practical Computational Fluid Dynamics with the Finite Volume Method“. Sudionici će po završetku konferencije s web adrese organizatora moći preuzeti bilješke s predavanja. Pozivamo Vas da se i sami prijavite za sudjelovanje na konferenciji. Dodatne informacije potražite slanjem upita na adresu elektroničke pošte: cism@cism.it 

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940