Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Nikola Praštalo: Obrana završnog rada poslijediplomskog specijalističkog studija
U utorak, 30. siječnja 2018. godine u 12:00 sati u Maloj vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana završnog rada Nikole Praštala, mag. ing. mech., na poslijediplomskom specijalističkom studiju pod naslovom "Informacijski sustav za unapređenje upravljanja dokumentacijom održavanja opreme u rafinerijama". Mentor završnog rada je prof. dr.sc. Dragutin Lisjak.
Obrana diplomskih radova
U privitku se nalaze obavijesti o obrani diplomskih radova.
Daniel Miler: Obrana konačne teme doktorskog rada
U srijedu, 31. siječnja 2018. godine u 10:00 sati u TCR učionici (Istočna zgrada Fakulteta strojarstva i brodogradnje, soba 208), održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Daniela Milera, mag. ing. mech., pod naslovom: „Influence of design requirements on the spur gear pair parameter selection / Utjecaj konstrukcijskih zahtjeva na izbor parametara parova zupčanika“. Studijski savjetnik je izv. prof.dr.sc Dragan Žeželj.
Natječaj za radno mjesto voditelja knjigovodstva - voditelj ostalih ustrojstvenih jedinica, položaj I. vrste, objavljen je dana 10.01.2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Akademija tehničkih znanosti Hrvatske objavljuje poziv na predavanje prof. dr. sc. Ivice Puljka, hrvatskog fizičara s međunarodnim ugledom, redovitog profesora na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu 'OTKRIĆE I MJERENJE SVOJSTAVA HIGGSOVOG BOZONA' koje će se održati u utorak, 30. siječnja 2018. s početkom u 18:00 sati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ivana Lučića 5.
U prilogu se nalazi pozivnica sa sažetkom predavanja i životopisom predavača te molimo sve zaiteresirane da dolazak na predavanje potvrde najkasnije do 26. siječnja 2018. na e-mail adresu: hatz@hatz.hr
Obavijesti o ljetnim školama na stranim sveučilištima
Obavještavamo Vas da je Sveučilište u Zagrebu objavilo informacije o ljetnim školama koje možete pronaći na sljedećoj poveznici. Posebno ističemo ponudu Sveučilišta u Cincinnatiju za stražiranje studenata u njihovom Uredu za međunarodnu suradnju u ljeto 2018. Više informacija je dostupno na sljedećoj poveznici.
Otvoreni pozivi u okviru EMPIR programa
Obavještavamo Vas da su otvoreni pozivi u okviru EMPIR programa za područja  „Metrology for Health, SI Broader Scope, Metrology for Pre- and Co-normative Research, Support for Networks and Research Potential“.  Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici.
Stjepan Flegarić: Obrana Konačne teme
U ponedjeljak, 29. siječnja 2018. godine u 11 sati u TCR učionici (Istočna zgrada Fakulteta strojarstva i brodogradnje, soba 208), održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Stjepana Flegarića, dipl. ing. strojarstva, pod naslovom: „Model procesa konstruiranja pametnih proizvoda“. Studijski savjetnik je prof.dr.sc Dorian Marjanović.
Filip Valjak: Obrana konačne teme
U ponedjeljak, 29. siječnja 2018. godine u 9:30 sati u TCR učionici (Istočna zgrada Fakulteta strojarstva i brodogradnje, soba 208), održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Filipa Valjka, mag. ing. mech., pod naslovom: „Mapping of product functions and design principles for additive manufacturing/ Povezivanje funkcija proizvoda i principa konstrukcijskog oblikovanja po kriteriju prihvatljivosti za aditivnu proizvodnju“. Studijski savjetnik je prof.dr.sc Nenad Bojčetić.
Otvorene prijave za sudjelovanje na nacionalnom informativnom danu za područje Pametnog, zelenog i integriranog prometa programa Obzor 2020
Obavještavamo Vas da su otvorene prijave za sudjelovanje na nacionalnom informativnom danu za područje Pametnog, zelenog i integriranog prometa programa Obzor 2020. koji će se održati u petak 2. veljače 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, s početkom u 10:00 sati (početak registracije u 9:30 h). Sudjelovanje je besplatno, a zbog ograničenog broja mjesta registracija na sljedećm linku je obavezna
Savjetovanje s javnošću o Prijedlogu Akcijskog plana provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sustavu e-savjetovanja objavilo je 15. siječnja 2018. godine savjetovanje s javnošću o Prijedlogu Akcijskog plana provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću traje 30 dana, od 15. siječnja do 14. veljače 2018. godine. Ljubazno Vas molimo da se uključite u predmetno savjetovanje na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=6798 .
Natječaji za radna mjesta strojobravara, čuvara i spremačice na FSB-u
Natječaji za radna mjesta strojobravara, čuvara i spremačice, objavljeni su dana 17. siječnja 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekstovi natječaja nalaze se u prilogu.
Sudjelovanje u novom krugu konzultacija o ulaganju u Europskom istraživačkom programu
Pozivamo Vas da se uključite u novi krug konzultacija o ulaganju u Europskom istraživačkom programu kako biste sudjelovali u kreiranju javnih politika u narednom programskom razdoblju. Možete se uključiti putem upitnika koji se nalazi na ovom linku.
Natječaj za radno mjesto voditelja knjigovodstva - voditelj ostalih ustrojstvenih jedinica, položaj I. vrste, objavljen je dana 10.01.2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Gradska skupština Grada Zagreba, Odbor za javna priznanja, raspisao je javni pozivni Natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Zagrebčanka godine. Javni pozivni Natječaj nalazi se u prilogu. 
Gradska skupština Grada Zagreba, Odbor za javna priznanja, raspisao je javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Zagreba. Javni pozivni natječaj  nalazi se u prilogu.
Najava informativnog dana za područje transporta Obzora 2020.
Nacionalni informativni dan za područje Pametnog, zelenog i integriranog prometa programa Obzor 2020. održat će se 2. veljače 2018. godine s početkom u 10:00 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.  Na informativnom danu bit će predstavljen novi radni program te predstojeće teme i natječaji koji će se financirati 2018. - 2020. godine. Sudjelovanje je besplatno, a registracija će biti otvorena 15. siječnja 2018. o čemu ćemo Vas naknadno obavijestiti.
Objavljen natječaj "Fulbright Specialist Program"
Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu objavilo je natječaj "Fulbright Specialist Program" koji hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama nudi mogućnost ugošćivanja američkih predavača i znanstvenika na razdoblje od 2 do 6 tjedana. Prijave se zaprimaju od 15. siječnja do 30. ožujka 2018. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Završni rad poslijediplomskog specijalističkog studija: Praštalo, Nikola. Informacijski sustav za unapređenje upravljanja dokumentacijom održavanja opreme u rafinerijama (mentor prof. dr. sc. Dragutin Lisjak) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 24. siječnja 2018. god.
Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, raspisao je Natječaj za dodjelu nagrada HAZU, za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH, čija djela su doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku. Natječaj se nalazi u prilogu. Pozivamo ustrojbene jedinice Fakulteta da pošalju svoje prijedloge na e-adresu:nagrade @fsb.hr zajedno sa svojim prilozima te jedan primjerak putem urudžbenog zapisnika, najkasnije do srijede 17. siječnja 2018. godine.
Akademija tehničkih znanosti Hrvatske - HATZ, raspisala je Interni poziv za unapređenje suradnika Akademije u članove Akademije. Interni poziv traje od srijede 20. prosinca 2017. do uključivo utorka 20. veljače 2018. Interni poziv nalazi se u prilogu 
Autodesk nudi besplatne edukacijske licence i Cloud servise svim ovlaštenim obrazovnim ustanovama kojima je primarna uloga školovanje upisanih studenata/učenika. Tako dobivene licence i servisi mogu se upotrebljavati isključivo u svrhe vezane uz učenje, obuku, istraživanje te razvoj. Bitno je razlikovati dvije vrste licenci, jedne su namijenjene obrazovnim ustanovama, a druge predavačima i učenicima /studentima. Upute za generiranje licence i preuzimanje softvera su u prilogu.
Samoanaliza FSB-a
Na sjednici Fakultetskog vijeća u prosincu 2017. godine prihvaćena je izrađena Samoanaliza Fakulteta.
Dokumenti na hrvatskom i engleskom jeziku, zajedno s analitičkim prilozima, nalaze se u privitku.
Nova web stranica http://hydrogen.hr
S Novom godinom stižu nam i nove lijepe vijesti pa je tako pokrenuta web stranica http://hydrogen.hr, Laboratorija za energetska postrojenja čija je voditeljica docentica Ankica Kovač. Na stranici se mogu pronaći sve informacije o aktivnostima i zanimljivostima Laboratorija, a kako je vizualni izgled i dalje u izradi, svi vaši komentari, prijedlozi, pohvale, kritike su i više nego dobrodošle te ih možete slati na info@hydrogen.hr i/ili ankica.kovac@fsb.hr. Pratite nas na: http://hydrogen.hr
Veselimo se svakoj vašoj povratnoj informaciji!
RH, Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, objavilo je Natječaj za podnošenje poticaja za podjelu državnih nagrada za znanost za 2017. godinu. Poticaji se primaju do 17. siječnja 2018. kako bi mogli biti potvrđeni na sjednici Fakultetskog vijeća 23. siječnja 2018. godine.  Natječaj  se nalazi u prilogu.
Prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, dipl. ing. pozvani predavač na konferenciji Modelling in engineering using innovative numerical methods for solids and fluids
Najavljujemo da je prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, dipl. ing sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pozvani predavač na konferenciji  Modelling in engineering using innovative numerical methods for solids and fluids koja će se održati u Udinama, Italija, 15. - 19. listopada 2018. godine. Organizator konferencije je International Centre for Mechanical Sciences (CISM). Tema predavanja prof. Jasaka će biti „Practical Computational Fluid Dynamics with the Finite Volume Method“. Sudionici će po završetku konferencije s web adrese organizatora moći preuzeti bilješke s predavanja. Pozivamo Vas da se i sami prijavite za sudjelovanje na konferenciji. Dodatne informacije potražite slanjem upita na adresu elektroničke pošte: cism@cism.it 
Posebno izdanje znanstvenog časopisa Fatigue & Fracture of Engineering Materials & Structures (FFEMS)
Posebno izdanje znanstvenog časopisa Fatigue & Fracture of Engineering Materials & Structures (FFEMS) u kojem su objavljeni odabrani radovi s konferencije 16th International Conference on New Trends in Fatigue and Fracture (NT2F16) odžane u Dubrovniku 2016. godine može se vidjeti na poveznici FFEMS Special Issue NT2F16. Urednici posebnog izdanja su prof. Željko Božić i prof. Yury Matvienko.
Grupa autora s FSB-a (doc. dr. sc. Neven Hadžić, izv. prof. dr. sc. Smijko Rudan, prof. dr. sc. Joško Parunov i prof. dr. sc. Rajko Grubišić) nagađena je Državnom nagradom Ivan Filipović za 2016. godinu za objavljenu Zbirku zadataka iz statičke i dinamičke analize brodskih konstrukcija kojom se na stručan i suvremen način omogućuje kvalitetnije i sustavnije obrazovanje studenata studija brodogradnje, kao i cjeloživotno učenje inženjera brodograđevne prakse. Više informacija na poveznici.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga- Internacionalizacija visokog obrazovanja
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u svojstvu nadležnog tijela objavilo Poziv Internacionalizacija visokog obrazovanja koji se financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Opći cilj je poboljšanje kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja kroz internacionalizaciju. Više informacija o Pozivu možete pročitati ovdje. Rok za dostavu projektnih prijedloga je 05.03.2018. godine.
Povjerenstvo Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) odabralo je tri najbolja diplomska rada studenata FSB-a za 2016./2017. Autori najboljih radova su Mario Majdandžić, Luka Pavlinek i Vanja Kušen. Prvoplasirani, Mario Majdandžić bit će nagrađen s novčanom nagradom od 5.000,00 HRK a druga dva kandidata imaju pravo na besplatnu kotizaciju za jednu od SDEWES konferencija u 2018. godini. Čestitamo! Cijela odluka je dostupna na sljedećem linku.
Tvrtka CADCAM grupa je u suradnji s 3DS Akademijom tvrtke Dassault Systemes za studente pripremila BACK 2 SCHOOL ponudu zahvaljujući kojoj studenti mogu preuzeti besplatnu jednogodišnju licencu CATIA-e V5, ICEM Surf-a i SIMULIA-e Abaqus.
Više o ponudi možete pronaći na ovoj web stranici.
Objavljen je poziv za slanje radova i sudjelovanje na 15. međunarodnoj konferenciji iz serije DESIGN koja će se od 21. do 24.05.2018. održati u Hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Konferenciju organizira Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje s podrškom međunarodnog udruženja The Design Society. DESIGN konferencija je vodeći europska konferencija u području konstruiranja i razvoja proizvoda koja redovno okuplja oko 300-njak sudionika sa svih glavnih sveučilišta kao i predstavnike industrije. Poziv se nalazi u prilogu, a sve ostale informacije su dostupne na web stranici konferencije.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940