Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 

  
Među dobitnicima nagrade "Hrvoje Požar" za 2015. godinu s FSB-a su prof. dr. sc. Nikola Ružinski za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike, Dominik Franjo Dominković za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike, te dobitnici stipendija za stručni dio studija Robert Keser, Franjo Novosel i Matej Đuranović. Nagrade će biti dodijeljene u ponedjeljak 6. srpnja 2015. godine u 12,00 sati u glavnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Zrinski trg 11.
Dana 1. srpnja 2015. dekan Fakulteta potpisao je ugovor o donaciji s tvrtkom EKONERG - Institut za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o. iz Zagreba. Ugovorom je Fakultetu doniran programski paket za podršku poslovnim procesima gospodarenja i održavanja objekata i materijalne imovine (za što se u praksi koristi engl. termin Asset & Facility Management). U nastavku ove obavijesti nalazi se nekoliko fotografija.
Pozivamo sve studente da se odazovu i sudjeluju u osmišljavanju vizualnog identiteta Smotre Sveučilišta u Zagrebu 2015. Ovogodišnja će se Smotra održati od 12. do 14. studenoga 2015. godine u prostoru Studentskog centra. Za pobjednika natječaja je predviđena novčana nagrada. Rok za predaju radova je 4. rujna 2015. godine. Detaljnije o natječaju u privitku.
POJ
Fakultet strojarstva i brodogradnje potaknuo je stvaranje Grupe za studentsku potporu stranim dolaznim studentimaPozivamo sve studente zainteresirane sa sudjelovanje u radu ovakve grupe da se e-mail porukom jave ECTS koordinatoru, doc. dr. sc. Draganu Žeželju (dzezelj@fsb.hr), navedu svoje osnovne podatke (studij, godina studija, smjer, usmjerenje, prosjek ocjene, ocjena iz engleskog, potvrde škole stranih jezika i slično) te izraze svoju motivaciju za rad u Grupi. Detaljnije o osnivanju Grupe, njenim ciljevima te odabiru članova možete pročitati u privitku. 
ULJANIK Grupa će tijekom predstojećeg proizvodnog razdoblja imati potrebu za magistrima inženjerima brodogradnje, brodostrojarstva i  strojarstva. Pratite oglase na http://www.uljanik.hr/index.php/hr/ostale-informacije/zaposljavanje ili nam se javite odmah. Više informacija u privitku.
Privremeni rezultati natječaja za potpore znanstvenim i umjetničkim istraživanjima
Izašao je drugi broj časopisa Brodogradnja u 2015. godini u izdanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje, vidjeti na www.fsb.hr/brodogradnja ili na FSB-Online Izdavaštvo.
Znanstvena urednica Nastia Degiuli i urednik Kalman Žiha
Natječaj za radno mjesto voditelja Službe za vanjsku suradnju, objavljen je dana 01. srpnja  2015. u Narodnim Novinama i Biltenu HZZ-a, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Rezultati Erasmus+ natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja ak. god. 2015./2016.
Objavljeni su rezultati Erasmus+ natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja ak. god. 2015./2016. (programske zemlje). Rezultati su dostupni na poveznici: http://www.unizg.hr/nc/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-sveucilisnih-djelatnika/obavijesti-za-sveucilisne-djelatnike/. 
Doktorski rad Mateje Šnajdar Musa pod naslovom " Razvoj titan-magnezij kompozita za biomedicinsku primjenu " (mentor prof. dr. sc. Zdravko Schauperl i prof. dr. sc. Amir Ćatić) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 15. srpnja 2015. god.
Poziv na prijave za natječaj UNIverzI-JA-DA
Pozivamo sve studente da se uključe u projekt UNIverzI-JA-DA, osmisle mobilnu aplikaciju ili turistički promoviraju hrvatsku kulturu i sport te ostvare svoj poduzetnički potencijal. HAMAG-BICRO sve finaliste nagrađuje sa 10.000 kn. Ministarstvo turizma RH financira realizaciju dvaju pobjedničkih projekata iz kategorije turistička promocija hrvatske kulture i sporta u iznosu od 200.000 kn. Udruga Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016 osmišljava zadatak u kategoriji mobilne aplikacije, a sva pobjednička rješenja će se koristiti tijekom ESI2016. Natječaj je već otvoren i priiave se zaprimaju do 14. rujna. Poziv i prezentacija projekta su u privitku.
Izašao je novi broj 'Tehničkih znanosti', glasnika Akade­mije tehničkih znanosti Hrvatske, Vol. 19(1). Stručna tema broja, u uredništvu prof. dr. sc. Mladena Šercera, su aditivne tehnologije te nova (moguća) industrijska revolucija. Urednik 'Tehničkih znanosti' je prof. dr. sc. Zdravko Terze.
Predaja diplomskih radova
Završen DIPLOMSKI RAD u 5. roku diplomskih ispita diplomskog studija ak. god. 2014./2015. predaje se u četvrtak 9. srpnja 2015. u vremenu od 10 do 12 sati u Referadu za završne i diplomske ispite. 
Rad je potrebno prethodno urudžbirati u Urudžbenom zapisniku. 
Studenti strojarstva predaju DVA tvrdo uvezana primjerka rada, a studenti zrakoplovstva i brodogradnje DVA tvrdo i JEDAN spiralno uvezan primjerak rada. Rad se isti dan predaje u Knjižnicu FSB-a u elektroničkoj verziji (na CD-u u PDF formatu) zajedno s izjavom o objavljivanju na webu.
Doktorski rad Mate Perića pod naslovom "Numeričko modeliranje zaostalih naprezanja i pukotina u zavarenim konstrukcijama" (mentor prof. dr. sc. Zdenko Tonković) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 15. srpnja 2015. god.
Objavljeno je prvo izdanje Journal Citation Reports (Impact Factor) za 2014. god. Konačna lista časopisa za 2014. objavljuje se u drugom izdanju JCR-a, u rujnu-listopadu 2015. god.
Doktorski rad Miroslava Kovačeca pod naslovom "Učinkovito upravljanje proizvodnim sustavima" (mentor prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 15. srpnja 2015. god.
Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji planiraju braniti završni rad u rujnu da je zadnji dan prijave 20. srpnja 2015. Više u privitku.
Rezultati natječaja za akademsku mobilnost u 2015. godini (drugi krug - stavke B i C)
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate Natječaja za akademsku mobilnost u 2015. g. (drugi krug) za stavke B i C. Kandidati imaju mogućnost žalbe u roku od 5 radnih dana od objave prijedloga rang-liste. Molimo kandidate da se prije slanja žalbe jave u Službu za vanjsku suradnju (gđa Ana Domitrović). 
Prema podacima Sredšnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, dosad je neki od ukupno oko 770 studijskih programa u Hrvatskoj prijavilo čak 37.103 maturanta(očekuje se ukupno oko 40 tisuća). Studij strojarstva na FSB-u je s 2376 prijava na 5. mjestu po ukupnom broju prijava i s 566 prijava na 7. mjestu po broju prijava prvog prioriteta. Više se može pročitati na web stranici Jutarnjeg lista. U privitku je tablica top 10 studija.
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-srpskih znanstveno-istraživačkih projektata u 2016. i 2017. godini
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Natječaj za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-srpske suradnje u trajanju od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2017. godine. Rok za prijavu je 20. srpnja 2015. godine.
Obzor 2020 - Objava natječaja Pametnog, zelenog i integriranog prometa
U području 4. društvenog izazova „Pametan, zeleni i integrirani promet“ 24. lipnja 2015. godine biti će otvorena dva nova natječaja (posljednja iz radnog programa 2014./2015.). Rok za prijavu projektnih prijedloga je 15. listopada 2015. godine. Natječaji koji će biti otvoreni su Mobility for Growth (H2020-MG-2015 Single-Stage-B) i Green Vehicles (H2020-GV-2015).
Drugi rezultati Natječaja - Erasmus+ studijski boravak - ak. god. 2015./16.
Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ Ključne aktivnosti 1 u akademskoj godini 2015./16.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za Erasmus+ stručnu praksu za ak.god. 2015./16. - 1. krug. Prvi krug Natječaja namjenjen je isključivo studentima koji odlaze (započinju) mobilnost u razdoblju od 20. 07. 2015. do  01.01.2016. Rok za prijavu je 15. rujna 2015. u 12:00 sati.
Natječaj za znanstveno-nastavno zvanje i tadno mjesto docenta u Zavodu za konstruiranje i suradničko zvanje i radno mjesto asistenta u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju, objavljen je u Večernjem listu 05. lipnja 2015. godine i 10. lipnja 2015. godine u Narodnim Novinama.  Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu. 
Mi smo Ascendum građevinski strojevi Hrvatska d.o.o. i dio smo Ascendum Grupe središnja Europa sa sjedištem u Salzburgu, Austrija. Ovlašteni smo distributer u Republici Hrvatskoj za prodaju, servis i održavanje opreme za graditeljstvo, rudarstvo, drvnu i druge industrije vodećeg svjetskog proizvođača VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT iz Švedske.
Zbog proširenja djelatnosti oglašavamo slobodno radno mjesto za stručnog suradnika/suradnicu za prodaju Volvo građevinskih strojeva za područje Istre i Kvarnera. Tražimo mladog, prodornog, proaktivnog stručnjaka tehničkog usmjerenja, koji bi želio postati dijelom uspješnog tima. Nudimo Vam permanentnu edukaciju i rad u atraktivnom i dinamičnom okruženju. Detalji o zaposlenju nalaze se u oglasu u privitku.
Natječaj za najbolji e-kolegij FSB-a u ak. godini 2014./2015.
Objavljen je Natječaj za dodjelu Nagrade za najbolji e-kolegij FSB-a za akademsku godinu 2014./2015. Prijave se zaprimaju e-mailom do 8. rujna 2015. godine. U privitku je tekst Natječaja i obrazac za prijavu e-kolegija na Natječaj. Više informacija potražite na portalu Povjerenstva za e-učenje
Letak poslijediplomskog doktorskog studija/Leaflet for postgraduate doctoral studies
U privitku se nalazi letak poslijediplomskog doktorskog studija./You can find attached leaflet for postgraduate doctoral studies.
Švicarska nacionalna zaklada za znanost - Promotion of Young Scientists in Eastern Europe
Švicarska nacionalna zaklada za znanost (SNSF) pokrenula je novi tip granta, tzv. take home grant, namijenjen stranim istraživačima koji su u Švicarskoj proveli najmanje dvije godine i žele nastaviti raditi u svojoj domovini (novoj DČ EU). Hrvatska je prihvatljiva za financiranje. Detaljnije informacije dostupne su ovdje. Rok za prijavu je 5. listopada 2015. godine.
U organizaciji Association of Automation and Robotics u periodu od 24. do 29. kolovoza 2015 u Beču će se održati ljetna škola iz robotike. Škola uključuje predavanja, radionice sa radom u laboratorijima i posjet tvrtki iz područja automatizacije. Više informacija o školi, uključujući detalje oko prijave, programa i troškova, nalaze se na web stranici http://www.f-ar.at/journal/en/summer-school/. Obrazac za prijavu se nalazi u privitku.
The Matsumae International Foundation 2016
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavila je natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2016. do ožujka 2017. godine. Dodijelit će se dvadesetak stipendija koje pokrivaju sve troškove boravka u Japanu i međunarodnoga prijevoza. Rok za prijavu je 31. kolovoza 2015. godine.
Dr. Šime Malenica, izvanredni profesor u naslovnom zvanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje dobitnik je godišnje nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2014. godinu, za ostvaren značajan doprinos brodograđevnoj znanosti razvojem suvremenih metoda za hidroelastičnu analizu ultra velikih brodova. Dodjela nagrada održana je u Palači HAZU u srijedu 29. travnja 2015. godine. Fotografije s dodjele su u privitku.
Usvojen Strateški plan Hrvatske zaklade za znanost 2014. – 2018.
Hrvatski sabor na sjednici 17. travnja 2015. donio je Strateški plan Hrvatske zaklade za znanost 2014.-2018. Strategijom Hrvatske zaklade za znanost određuje se plan financiranja znanstvenih istraživanja u RH u dijelu projektnog financiranja, a u skladu s mjerom 2.6. Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Dokument možete pronaći u Narodnim novinama broj 47/2015 od 28. travnja 2015.
Na internetu je objavljen ERPOHEN – Trorječnik polimerstva: hrvatsko (oko 12 500 naziva)-englesko (više od 22 000)-njemački (više od 28 000 naziva), autora I. i R. Čatić. Jedan od prvih takve vrste.
Počnite s nekom kraticom, npr. PVC pa počnite s pretraži, pa riječ traži zapis. Svakako pretražite injection moulding na sva tri načina. Zašto ima toliko naziva. To je rezultat tehnologijskog projekta iz 2004. Upišite vlačna čvrstoća. Pojavit će se uputa na normirani naziv. To vrijedi za svojstva.
Posebnost, u pola stoljeća rada na njemu, više od 40 godina se surađivalo na izradbi rječnika sa stručnjacima današnjeg Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Marie Sklodowska-Curie akcije - individualne stipendije
Otvoren je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2015. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 10. rujna 2015. godine. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. 
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM
Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 24. kolovoza do 4. rujna 2015. godine. Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2015
Fakultetsko vijeće Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu na svojoj 11. redovnoj sjednici održanoj 23. rujna 2014. godine, na temelju prijedloga dekana, a u skladu s čl. 27. Statuta, donijelo je odluku kojom se prihvaća prijedlog kalendara održavanja redovnih sjednica Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2014./2015. Odluku i kalendar možete naći u privitku.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940