Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Frane Pamuković: Obrana preliminarne teme
U četvrtak, 6. srpnja 2017. godine u 10 sati, u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje (I. kat), održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Frane Pamukovića, mag.ing.mech. pod naslovom: “Eksperimentalno određivanje utjecaja krioprezervacije na mehanička svojstva svinjskih aorti”. Mentor doktorskog rada je prof.dr.sc. Janoš Kodvanj.
Informativna radionica za potencijalne prijavitelje na poziv „Jačanje socijalnog dijaloga-faza III.
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. poziva Vas na informativnu radionicu za Poziv „Jačanje socijalnog dijaloga-faza III.“ Radionica će se održati u Zagrebu, Hotel International 27.lipnja 2017. godine. Više o radionici možete pročitati ovdje.
Tvrtka RASCO d.o.o. objavila je Natječaj za dodjelu stipendija studentima preddiplomskog i diplomskog studija strojarstva, Konstrukcijski ili Proizvodni smjer. Tekst natječaja možete pročitati u privitku.  
HUP-Inicijativa za mlade
FSB je od 1. lipnja 2017. počeo sudjelovati u Inicijativi za mlade Hrvatske udruge poslodavaca http://inicijativazamlade.hup.hr/ koja olakšava studentima pronalazak kvalitetne studentske prakse u uspješnim tvrtkama u skladu s priznatim međunarodnim standardima kao i mogućnosti mentorstva za vrijeme prakse. Studenti se prijavljuju sa svojim AAI@Edu podacima.
Vertiv Croatia d.o.o. traži studente završnih godina (diplomandi 2017. BA ili MA) koji su voljni svoju karijeru usmjeriti prema prodaji. Prijavite se na jednogodišnji program koji će vas osposobiti i pripremiti za posao u našem odjelu prodaje. Kontakt email za prijavu je: MakeTheFutureYours@vertivco.com. Prijave se zaprimaju do kraja lipnja 2017. Detalji se nalaze u privitku.
Sveučilište u Zagrebu donijelo je Postupnik donošenja preporuke za prilagodbu nastavnog procesa i polaganja ispita koji regulira način postupanja Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu u slučaju zaprimanja zahtjeva za donošenje preporuke za prilagodbu nastavnoga procesa i polaganja ispita. Više možete vidjeti u prilogu.
U privitku možete vidjeti plan kolokvija za ljetni semestar akademske godine 2016./2017. 
INTERREG EUROPE – objava trećeg poziva na dostavu projektnih prijedloga
Program međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE 2014.-2020. identificira i širi dobru praksu s ciljem njezinog prijenosa prvenstveno na Operativne programe u okviru ulaganja za rast i radna mjesta, ali i na programe u okviru europske teritorijalne suradnje. U teritorijalnom smislu obuhvaća cijeli teritorij Europske unije, Norvešku i Švicarsku, te je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Poziv na dostavu projektnih prijedloga će biti otvoren od 01. ožujka 2017. godine do 30. lipnja 2017. godine. Više o pozivu možete pročitati ovdje.
Stipendije za Sveučilište Manchester, UK
Sveučilište Manchester nudi deset stipendija za preddiplomski studij. Stipendije se obnavaljaju svake godine u maksimalnoj dužini od četiri godine, ovisno o rezultatima studenta. Rok za prijavu 30.06.2017. godine. Više informacija o uvjetima natječaja nalazi se ovdje.
Rezultati drugog kruga Natječaja za akademsku mobilnost u 2017. godini
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate drugog kruga Natječaja za akademsku mobilnost u 2017. godini. Rezultati i upute izabranim kandidatima dostupni su na poveznici ovdje.
Regionalna ljetna škola u Fojnici, BiH
Pozivaju se studenti zadnje godine diplomskog studija i/ili znanstveni novaci da se prijave za sudjelovanje na 13. ljetnoj školi koja će se održati u Fojnici, BiH od 20. do 26. kolovoza 2017. godine. Tema ovogodišnje ljetne škole su je smanjenje emisija na regionalnom nivou s posebnim naglaskom na energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Službeni jezik škole je engleski. Ukupan broj polaznika je 20, a svi troškovi bit će pokriveni od strane organizatora. Rok za prijavu je 1. srpnja 2017. godine. Više informacija i kako se prijaviti možete pročitati na www.reic.org.ba.
Lemax (iTravel software) is a leading company for developing specialized software solutions for travel companies. We are looking for a Customer Care Specialist: a person who has a technical educational background, such as IT or engineering, who is positive, dynamic, cooperative and a fast learner hungry for new knowledge. If you want to be a part of our success story, please send us your CV to jobs@lemax.net by July 1st 2017. For more details about the position, read the full description.
Branko KATANA, mag. ing. mech., obrana doktorskog rada
Branko KATANA, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom "ŽIVOTNI VIJEK KOMPOZITNOG KLIZNOG LEŽAJA“, dana 28. lipnja 2017. godine u 11 sati u Maloj vijećnici FSB-a , Ivana Lučića 5/1. kat.
Bestprojekt zapošljava magistra inženjera strojarstva procesno-energetskog smjera
Bestprojekt d.o.o., Petrovaradinska 7/7, tvrtka sa 50-godišnjom tradicijom u projektiranju u području energetike traži: MAGISTRA INŽENJERA STROJARSTVA, pripravnika procesno-energetskog smjera sa znanjem Autocada i MS Office-a i poznavanjem engleskog ili njemačkog jezika. Nudi se rad na određeno vrijeme od 6 mjeseci uz mogućnost zapošljavanja na neodređeno vrijeme. Životopis poslati na adresu: bestprojekt@bestprojekt.hr zaključno s 05.07.2017.
Uspjeh strijelaca FSB-a
Na Sveučilišnome prvnstvu u streljaštvu održanom 3.6.2017. na HVU "Dr. Franjo Tuđman" muška ekipa FSB-a u konkurenciji 12 ekipa Zagrebačkog Sveučilišta osvojila je prvo mjesto. Ekipa je nastupila u sastavu: Matej Tkalčić i Matija Verbić. Također na istom prvenstvu u ženskoj konkurenciji ekipa FSB-a, u sastavu: Margareta Horvat i Antonela Svalina, osvojilia je treće mjesto. Čestitamo našim studenticama i studentima na sjajnim rezultatima. 
JAVNI POZIV za plaćanje članarina u međunarodnim znanstvenoistraživačkim tijelima (MZIT) za 2017. godinu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivat će financijske potpore javnim znanstvenim institutima, javnim sveučilištima i organizacijama civilnoga društva - znanstvenim, odnosno znanstvenostručnim udrugama za plaćanje članarine u međunarodnim znanstvenoistraživačkim tijelima (MZIT) za 2017. godinu. Rok za dostavu prijava je do 14. srpnja 2017. godine.
Natječaj Hrvatske zaklade za znanost „Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja“
Otvoren  je natječaj „Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja“ koji ima za cilj izradu baze podataka hrvatskoga strukovnog nazivlja (usustavljenih terminoloških zbirki) pojedinih struka uz prijevodne istovrijednice na drugim jezicima (u prvom redu na engleskom, a po mogućnosti i na drugim europskim jezicima). Rok za prijavu je  5. rujna 2017. godine do 13:00 sati.
Informativna radionica- poziv Ulaganje u znanost i inovacije
Informativna radionica za sve potencijalne prijavitelje održat će se 12. srpnja 2017. godine u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sudjelovanje na radionici potvrdite najkasnije do 4. srpnja 2017. godine na adresu elektroničke pošte ugovaranje@mzo.hr .
Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva)- Ulaganje u znanost i inovacije
Svrha Poziva je povećanje tržišno orijentiranih IRI aktivnosti podupiranjem suradničkih projekata znanstvenih organizacija i diseminacije rezultata u poslovni sektor u cilju rješavanja tržišnih nedostataka nastalih zbog nedostatnog ulaganja u istraživanje i razvoj te podizanja razine visoko kvalitetnih istraživačko-razvojno–inovacijskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj. Poziv je otvoren do 01.09.2017. godine.
Treća godišnja Doktorska radionica, 30. lipnja 2017./3rd Annual FAMENA PhD Workshop, June 30, 2017.
Treća godišnja Doktorska radionica poslijediplomskog doktorskog studija Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija održat će se 30. lipnja 2017. Preliminarni raspored izlaganja nalazi se na linku: Raspored
3rd Annual FAMENA PhD Workshop will be held on June 30th 2017. Preliminary schedule can be find on this link:Schedule
Zbog povećanja opsega posla, tvrtka MIKRA d.o.o. objavila je natječaj za zapošljavanje procesnog inženjera/inženjerke. Uvjeti zapošljavanja, te opis zadataka i kompetencija, nalaze se u prilogu oglasa. Rok za prijavu kandidata je 15.07.2017.
U privitku su imena dobitnika Rektorove nagrade za akademsku godinu 2016./2017. sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Dobitnici Rektorove nagrade za akademsku godinu 2016./2017.
Objavljena su imena dobitnika Rektorove nagrade za akademsku godinu 2016./2017. Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se u četvrtak 6. srpnja 2017. u 10 sati u Kongresnoj dvorani na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Kennedyjev trg 6. Na dan dodjele nagrada studenti trebaju doći na Ekonomski fakultet najkasnije do 9 sati. Zbog velikog broja dobitnika i ograničenoga mjesta u dvorani, molimo da za nagrađene radove iz kategorije d), e) i f) pošaljete po jednog predstavnika, koji će preuzeti priznanja za sve nagrađene studente.Prigodom svečane dodjele nagrada na Ekonomskom fakultetu biti će organizirana i izložba radova dobitnika Rektorove nagrade koja će biti otvorena od 6. do 13. srpnja 2017. Popis dobitnika Rektorove nagrade i upute za postavljanje postera možete vidjeti u privitku.
Rezultati natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ u akademskoj godini 2017./18. – 1. krug natječaja
Kralj Metala Alati d.o.o. i Kralj Metala Kovnica d.o.o. dvije su firme smještene na području općine Pisarovina koje se bave proizvodnjom alata za izradu dijelova za autoindustriju (Kralj Metala Alati d.o.o.) i izrada dijelova za teretna vozila prešanjem (Kralj Metala Kovnica d.o.o.). Ove godine su odlučili dodijeliti dvije stipendije studentima/icama FSB-a u iznosu od 1500,00 kn mjesečno tijekom školovanja. Natječaj je otvoren do 30.09.2017. godine. Tekst natječaja je u privitku. 
Natječaj za dodjelu nagrade najbolji e-kolegij za akademsku godinu 2016./2017.
Raspisan je Natječaj za dodjelu Nagrade najbolji e-kolegij FSB-a za akademsku godinu 2016./2017. Prijave se zaprimaju e-mailom do 19. rujna 2017. godine. U privitku je tekst Natječaja i obrazac za prijavu e-kolegija na Natječaj.
U sklopu terenske nastave, studenti brodogradnje posjetili su bazen za modelska ispitivanja ˝Schiffbautechnische Versuchsanstalt in Wien˝, u Beču 19. svibnja 2017. godine. Deset studenata, zajedno s nastavnicima Katedre za hidromehaniku plovnih objekata pri Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku, prisustvovalo je izradi modela broda, pokusu otpora modela poludeplasmanskog broda, ispitivanju modela brodskog vijka u kavitacijskom tunelu i ispitivanju strujanja ispušnih plinova u zračnom tunelu na modelu broda za kružna putovanja. Zahvaljujemo Vedranu Vasiljeviću, dipl. ing., brodogradnje, našem bivšem studentu na srdačnom prijemu i stručnom vodstvu.
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-slovenskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2018.-2019.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je natječaj za sufinanciranje znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-slovenske suradnje u trajanju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2019. godine . Sredstva se dodjeljuju namjenski za putovanja i boravke znanstvenika u sklopu zajedničkoga znanstvenoistraživačkog projekta. Rok za prijavu je 17. srpnja 2017. godine.
Dana 31. svibnja 2017. godine studenti 4. godine  smjera Mehatronika i robotika  posjetili su proizvodni pogon tvornice Kraš d.d. na Ravnicama u Zagrebu. Obišli su proizvodnju čokolade i vafla te posebnu pozornost obratili na automatizaciju procesa. Zahvaljujemo upravi Kraša na razumijevanju i gospodinu Alenu Haliloviću koji nam je bio stručni vodič.
Objavljen je poziv za slanje radova i sudjelovanje na 15. međunarodnoj konferenciji iz serije DESIGN koja će se od 21. do 24.05.2018. održati u Hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Konferenciju organizira Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje s podrškom međunarodnog udruženja The Design Society. DESIGN konferencija je vodeći europska konferencija u području konstruiranja i razvoja proizvoda koja redovno okuplja oko 300-njak sudionika sa svih glavnih sveučilišta kao i predstavnike industrije. Poziv se nalazi u prilogu, a sve ostale informacije su dostupne na web stranici konferencije.
Prezentacija studentskog IoT rješenja na Liderovoj konferenciji o Industriji 4.0
U sklopu kolegija Upravljanje znanjem i promjenama čiji je nositelj prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić održan je izbor najboljeg studentskog rješenja iz područja IoT (Internet of Things). Od 16 radova, studenti su najbolje ocijenili rad pod nazivom P.A.S. (Pametna Autobusna Stanica) koju je izradio tim u sastavu: Tajana Puljić, Leon Malnar i Luka Kurtalj. Pobjednici ovog natjecanja svoje su rješenje predstavili na konferenciji o Industriji 4.0 koju je 29.5.2017. godine organizirao poslovni tjednik Lider. Ostali radovi također su bili kvalitetni te će se nastaviti raditi sa studentima kako bi svoja rješenja predstavili i na ostalim natjecanjima.
PUBMET2017 - konferencija o otvorenom pristupu znanstvenoj komunikaciji
PUBMET2017, konferencija o otvorenom pristupu znanstvenoj komunikaciji održati će se u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 21. do 22. rujna 2017. Više o konferenciji na http://pubmet.unizd.hr/
Otvoren poziv na EGP i Norveški fond za zapošljavanje mladih
Ured za financijske mehanizme Kraljevine Norveške i Europskoga gospodarskog prostora objavio je otvaranje poziva na EGP i Norveški fond za zapošljavanje mladih. Cilj ovog Fonda je podržati transnacionalne projekte koji promoviraju održivo i kvalitetno zapošljavanje mladih. Fond će podupirati tri područja: inovacije i istraživanja, prenošenje znanja i iskustva (know-how) te dobrih praksi, analize i istraživanja/studije. Projektne aplikacije se mogu predati do 1. kolovoza 2017. godine.
Tvrtka Grundfos Sales Croatia d.o.o. donirala je Katedri za inženjerstvo vode i okoliša dvije dozirne crpke – DDA 7.5-16 i DDE 6-10. Donirane crpke namijenjene su za unaprjeđenje laboratorijskog i nastavnog rada Katedre te za opremanje pilot uređaja za ispitivanje novih tehnologija u obradi voda. Grundfos je vodeća svjetska tvrtka za proizvodnju crpki i posebno smo zahvalni direktoru g. Igoru Brezaku i g. Hrvoju Kitiću koji su omogućili donaciju ove vrijedne opreme.
Potvrda o statusu studenta iz sustava e-Građani
Obavještavaju se studenti o mogućnosti kreiranja potvrda o statusu studenta. Studenti potvrdu kreiraju koristeći svoj AAI@edu (koji i inače koriste za pristup Studomatu/računalima u učionicama/e-mail-u). Detaljnije na poveznici: https://issp.srce.hr/e-potvrda .  
International Conference on Structural Integrity and Durability (ICSID 2017) & 4th ESIS Summer School održati će se u Dubrovniku od 14. do 18. kolovoza 2017. godine. Konferenciju i ljetnu školu mehanike loma organiziraju Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i European Structural Integrity Society, ESIS. Više informacija o Konferenciji možete pronaći u privitku te na poveznici: https://www.fsb.unizg.hr/icsid/
Novi Pravilnik o međunarodnoj mobilnosti
Na ovom linku se nalazi novi Pravilnik o međunarodnoj mobilnosti.
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM 2017
Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 21. kolovoza do 1. rujna 2017. Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2017.
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2016./2017. Prijave se šalju do 1. rujna 2017. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.
Natječaj za Individualne stipendije za 2017.u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija
Otvoren je poziv na natječaj za Individualne stipendije za 2017. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 14. rujna 2017. godine. Stipendije su namijenjene iskusnim istraživačima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog  potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. 
Natječaji Competitive Low-Carbon Energy u području Sigurne, čiste i učinkovite energije
Devet novih tema natječaja Competitive Low-Carbon Energy u području Sigurne, čiste i učinkovite energije bit će otvoreno 11. svibnja 2017. Europska komisija kroz ove pozive financirat će aktivnosti inovacija (IA - Innovation actions). Poveznice na natječaje i uvjeti za prijavu objavljeni su na Portalu za sudionike. Rok za prijavu projektnih prijedloga je 9. rujna 2017. godine.
Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Međunarodnu Konferenciju MTECH koja će se održati u Zadru, od 4. do 7. listopada 2017. godine, u organizaciji Hrvatskog društva za materijale i tribologiju (HDMT), Hrvatskog društva za toplinsku obradu i inženjerstvo površina (HDTOIP), Hrvatskog društva za zaštitu materijala (HDZaMa) i Hrvatskog centra za nerazorna ispitivanja (CeNI) i suorganizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Prvi poziv za Konferenciju nalazi se u privitku. S ciljem poticanja mladih istraživača u produbljivanju istraživanja, na MTECH konferenciji dodijelit će se nagrada za najbolji rad mladih istraživača na području materijala: korozija, toplinska obrada, ispitivanje materijala i tribologija. Nagrada će biti dodijeljena pojedincu ili grupi mladih istraživača (ako je više istraživača koautor na istom radu) čiji je rad prezentiran na MTECH konferenciji. Nagrada će biti dodijeljena za vrijeme trajanja konferencije.
Za više detalja molimo pogledajte službenu stranicu konferencije www.mtech.com.hr

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940