Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizatori su ovogodišnjeg sudjelovanja hrvatskih inovatora na MEĐUNARODNOM SAJMU INOVACIJA INNOVA 2016, BRUXELLES, 17. do 19. studenog 2016. I na ovogodišnjem sajmu očekuje se više od  10.000 posjetitelja. Sajam se održava na četri tisuće četvornih metara, a sudjelovati će inovatori iz dvadesetak država, koje će predstaviti više od petsto inovacija inovatora sa svih  kontinenata. Ovogodišnje inovacije ocjenjivat će međunarodni ocjenjivački sud kojeg čine više od 70 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske. Plan je Udruge inovatora Hrvatske predstaviti do 20 inovacija.
Pozivamo Vas i Vaše suradnike da sudjelujete i prijavite vaše inovacije. Više u privitku ...
AZVO - Istraživanje određenih aspekata studentskog iskustva u generaciji studenata upisanih ak. god. 2012./2013.
Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) provodi istraživanje određenih aspekata studentskog iskustva u generaciji studenata upisanih ak. god. 2012./2013. na preddiplomske i integrirane studijske programe. Ciljevi su ovoga istraživanja utvrditi stupanj općeg zadovoljstva studiranjem, percepciju pojedinih aspekata studiranja te dobiti uvid u očekivanja od studija i visokog učilišta. U svrhu uspješne provedbe istraživanja, molimo Vas da ispunite upitnik koji ste primili elektroničkom poštom. Ako niste dobili anketni upitnik, a željeli biste sudjelovati u istraživanju, molimo Vas da se javite Središnjem prijavnom uredu AZVO-a na adresu elektroničke pošte spu@azvo.hr ili na broj telefona 01/6274-844. S poštovanjem, Prof. dr. sc. Zvonimir Guzović Dekan
Tvrtka Klimaoprema d.d. koja se bavi proizvodnjom, projektiranjem i razvojem opreme i sustava za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore raspisala je natječaj „Inovativnost i Kreativnost“ za inovativno rješenje proizvoda ili procesa po izboru. Studenti mogu prijaviti diplomske i završne radove, tekuće projekte ili ideje u začetku. Pozivamo studente da pokažu kako rješavaju izazove te da osvoje vrijednu novčanu nagradu. Projekte, sa detaljnim planom razrade potrebno je prijaviti do 14.11.2016. na e-mail Helene Hrastnik: hhrastnik@klimaoprema.hr sa naznakom Inovativnost i Kreativnost“. Više detalja o natječaju nalazi se u prilogu. 
Vuko VUKČEVIĆ, mag. ing. nav. arch., obrana doktorskog rada
Vuko Vukčević, mag. ing. nav. arch.,  branit će doktorski rad pod naslovom " NUMERICAL MODELLING OF COUPLED POTENTIAL AND VISCOUS FLOW FOR MARINE APPLICATIONS“ (NUMERIČKO MODELIRANJE SPREGNUTOG POTENCIJALNOG I VISKOZNOG STRUJANJA ZA PRIMJENU U PUČINSKOJ I BRODSKOJ HIDRODINAMICI), dana 8. studenoga 2016. godine u 15,00 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta, III kat.
Natječaj NajMentor/ica
INA d.d. je 26. listopada pokrenula šesti po redu natječaj NajMentor/ica u sklopu kojeg studenti imaju priliku nominirati profesora ili profesoricu iz srednje škole koji su im usadili ljubav prema prirodnim znanostima. INA poziva studente da svoje nominacije podnesu do 25. studenog putem Ininog online obrasca, a dodatne informacije o projektu pronađite na Ininoj web stranici. Više možete pročitati u privitku.
Studentska udruga BEST Zagreb u suradnji s IT tvrtkama, nakon uspješne prve inačice, organizira drugo Natjecanje u programiranju umjetne inteligencije koje će se održati 11. i 12.12.2016. godine. Početkom prosinca, timovi će sa svojim botovima odmjeriti snage u simulacijskoj areni. Cilj natjecanja je pružiti programerima priliku da pokažu svoje znanje i predstave se istaknutim tvrtkama na hrvatskom IT tržištu. Natjecatelji će za svoj trud biti vrijedno nagrađeni – i to u iznosu od 10 000 kn za prvo mjesto, 5 000 kn za drugo mjesto i 2 000 kn za treće mjesto. Više informacija se nalazi u privitku.
Prof. John Gero održati će gostujuće predavanje pod nazivom  "Computational Social Science in Product Design Research” u četvrtak 17.11.2016., s početkom u 16:00 sati u telekonferencijskoj učionici (TCR) - istočna zgrada FSB, soba 208. 
Prof. Gero predavao je  računalne i kognitivne znanosti na sveučilištima u Sydneyu, MIT, UCLA, Columbia, CMU, Strathclyde i EPFL-Lausanne, tjekom dosadašnje karijere objavio je preko 50 znanstvenih knjiga i preko 650 istraživačkih radova te je jedan od najcitiranijih autora u području s preko 17.000 citata na Google Scholar portalu. Sažetak predavanja nalazi se u prilogu.
Predavanje je organizirano u okviru suradnje na HRZZ MInMED projektu (voditelj izv. prof. dr. sc. Mario Štorga).
Natječaj za dodjelu nagrade ''INETEC''
INETEC - Institut za nuklearnu tehnologiju d.o.o. raspisuje natječaj za dodjelu nagrade ''INETEC'' studentima FSB-a u svrhu poticanja izvrsnosti i pružanja podrške najboljim studentima. Natječaj je otvoren do 10. studenog 2016. Nagrada se sastoji od povelje te novčanog iznosa od 5.000,00 kn. Tekst natječaja i Pravilnik o dodjeli nagrade ''INETEC'' možete vidjeti u privitku.
U privitku se nalazi plan kolokvija za zimski semestar akademske godine 2016./2017.
Studentima prve godine preddiplomskih studija dodijeljeni su mentori iz redova asistenata i znanstvenih novaka koji studentima pomažu savjetima u vezi sa studijem. U prilogu se nalazi popis mentora za studente 1. godine, za akad. god. 2016./2017., te termini kada i gdje studenti mogu kontaktirati dodijeljene im mentore.
Poduzeće Sense ESCO d.o.o. poziva diplomante smjera termotehnika ili energetika da se predajom životopisa i zamolbe jave na e-mail: info@sense-esco.eu do 30. listopada 2016. godine. Više detalja o samom natječaju nalazi se u privitku.
Željko Šitum dobitnik zlatne medalje na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016
Na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016, koja je od 20. do 22. listopada 2016. održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u konkurenciji 180 inovacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske, zlatnu medalju za ELEKTROHIDRAULIČKI ROBOTSKI MANIPULATOR (EHROM) osvojio je prof. dr. sc. Željko Šitum.
Produžen natječaj SDEWES Centra za najbolje diplomske radove
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje produljuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili u akademskoj godini 2015./2016. Prijave se šalju do 31. listopada, 2016. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se u privitku.
Zaklada Naumann-Etienne dodjeljuje stipendiju za diplomski studij (Master's degree) u trajanju od jedne do dvije godine na Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) u Atlanti, SAD. Prijave se zaprimaju do 31. listopada 2016. godine. Više detalja o natječaju nalazi se u privitku te na web stranici Sveučilišta u Zagrebu.
Stipendije Vlade Slovačke Republike u sklopu Narodnoga stipendijskog programa za ak. god. 2016./2017.
SAIA (Slovačka akademsko-informatička agencija) i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuju poziv za podnošenje molbi za stipendije za studijske, istraživačke i predavačke boravke za akademsku godinu 2016./2017. Rok za prijavu je 31. listopada 2016. godine do 16.00 sati.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga za podršku razvoju Centara kompetencija
Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga (sa modalitetom trajnog poziva) za podršku razvoju Centara kompetencija koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine. Poziv će biti otvoren do 31. listopada 2016. godine.
Objava natječaja za Central European Tech Innovation & Entrepreneurship Fellowship Program
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova SAD-a i nevladinom organizacijom za promicanje grada Chicaga WorldChicago, sudjeluje u provedbi programa „Tech Innovation, Entrepreneurship and Education Program“. U sklopu Programa objavljen je natječaj. Rok za prijavu je 15. studenog 2016. godine.
Javni Natječaj za poslijedoktorande i asistente objavljen je 21. listopada 2016. godine u Večernjem listu, N.N. i  EURAXESS- jobs portalu, nalazi se u prilogu. Natječaj je otvoren 30 dana.
Natječaj za radno mjesto tehničkog suradnika za rad u Zavodu za materijale, objavljen je dana 19. listopada 2016. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je prvi krug Natječaja za akademsku mobilnost u 2017. godini. Molimo zainteresirane da prijave dostavljaju u pdf formatu (jedan dokument) na e-mail: ivana.bezmalinovic@fsb.hr do 14. studenog 2016. godine do 12:00 sati.
Primjena Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata
Obavještavaju se svi studenti da se od 16. listopada 2016. počinje primjenjivati Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Detalje možete pročitati na linku
2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17. Rok za prijavu je 8. studeni 2016. godine.
Poziv - "JEDRILIČARSKI KUP FSB 2016" - Preko, otok Ugljan - 04.11. do 06.11.2016.
Pozivaju se jedriličari i oni koji to žele postati na sedmi „JEDRILIČARSKI KUP FSB“ koji će se održati u Preku na otoku Ugljanu, u terminu od 4. do 6. studenog 2016. godine. Kao i do sada u tri dana natjecanja jedrit će se olimpijski štap na regatnim jedrilicama Elan 340. U prilogu se nalaze poziv i prijavnica.
Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji planiraju braniti završni rad na roku u ožujku 2016. da moraju predati molbu za zadavanje završnog zadatka. Više u privitku.
TV prilozi o XXII. simpoziju Teorija i praksa brodogradnje - In memoriam prof. Leopold Sorta
„XXII. simpozij Teorija i praksa brodogradnje - In memoriam prof. Leopold Sorta“,  koji se u organizaciji Brodotrogira i Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održao u Trogiru 06. - 08. 10. 2016, bio je iznimno dobro medijski popraćen.  Prilozi sa Simpozija su prikazani na HRT u emisiji „More“  te na regionalnoj TV Jadran u emisiji „Trogirski tjedan“.  Cjelovita snimka svečanosti otvaranja se može pogledati na internetskoj stranici Simpozija
Pomorski fakultet u Splitu, uz suorganizatore iz Hrvatske i inozemstva organizira 7. Međunarodnu konferenciju o pomorskoj znanosti 2017. - IMSC 2017. koja će se održati u Solinu, Hotel President, 20. i 21. travnja 2017. godine. Pokrovitelji Konferencije su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Međunarodna hidrografska organizacija. Više o Konferenciji možete pronaći u privitku te na poveznici: http://www.pfst.unist.hr/imsc/
U sklopu CoolHeating projekta na kojemu FSB sudjeluje kao partner, u razdoblju od 19. do 23.09.2016. je održan posjet primjerima dobre prakse malih obnovljivih centraliziranih toplinskih sustava u Danskoj. Voditelj projekta sa strane FSB-a je prof. dr. sc. Neven Duić sa Katedre za energetska postrojenja i energetiku, a posjetu su prisustvovali prof. dr. sc Neven Duić i dr. sc. Tomislav Pukšec. Prisutni su također bili i predstavnici grada Ozlja kao ciljanog grada CoolHeating projekta u Hrvatskoj. Posjet postrojenjima se održao u sklopu CoolHeating projektnog sastanka i 4th International Solar District Heating Conference, a svrha je bila prijenos znanja i iskustava s implementacijom malih obnovljivih centraliziranih toplinskih sustava na partnere iz zemalja jugoistočne Europe. Posjećena su 4 postrojenja: postrojenje u Gramu, 2 postrojenja na otoku Samsø te postrojenje u Brædstrupu. Više u privitku.
Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2017./2018.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za mobilnost i programe EU, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavili su natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2017./2018. Rok za prijavu je 15. studenog 2016. godine.
Besplatna CATIA i SIMULIA Abaqus za studente FSB-a
Preuzmite besplatne studentske licence CATIA V5 i SIMULIA Abaqus-a do 31. listopada 2016. Više informacija možete pronaći na web stranici CADCAM Grupe.
Otvoren je probni pristup časopisima izdavača Oxford University Press. Dostupni su cjeloviti tekstovi oko 300 naslova iz svih područja znanosti. Probni pristup reguliran je IP rasponom Fakulteta. Traje do 4. prosinca 2016. godine.
Objavljen je 3 broj  67 sveščića časopisa Brodogradnja u on-line izdanju FSB-a, vidjeti  https://www.fsb.unizg.hr/brodogradnja/ Urednici Kalman Žiha i Nastia Degiuli
Rezultati 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17. Rezultati i upute za odabrane studente nalaze se na web stranici Sveučilišta.
Natječaj za radna mjesta nastavnika i suradnika, objavljen je u N.N., 27. rujna 2016. godine, i na EURAXESS jobs portalu i Večernjem listu  28. rujna  2016. godine, nalazi se u prilogu. Natječaj je otvoren 30 dana.
Obzor 2020 - 3 nova natječaja Competitive Low-Carbon Energy
U okviru programa Obzor 2020 otvorene su 3 nove teme natječaja Competitive Low-Carbon Energy u području Sigurne, čiste i učinkovite energije. Europska komisija kroz ove pozive financirat će aktivnosti istraživanja i inovacija (RIA - Research and Innovation actions). Rok za prijavu prve faze projektnih prijedloga je 29. studenog 2016. godine.
Godišnje stipendije za (poslije)diplomske studije u Bavarskoj za ak. god. 2017./18.
Bavarski akademski centar za Srednju, Istočnu i Jugoistočnu Europu (BAYHOST) raspisao je natječaj za dodjelu jednogodišnjih stipendija za diplomski ili doktorski studij na bavarskim sveučilištima u ak. god. 2017./18. Rok za prijavu je 1. prosinac 2016. godine.
Dr. sc. Šime Malenica, izvanredni profesor u naslovnom zvanju FSB-a, nedavno je dao intervju Slobodnoj Dalmaciji povodom svog izbora u dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). U objavljenom razgovoru, uz ostalo, opisuje svoju dugotrajnu vezu s našim fakultetiom i iznosi zanimljiv pogled iz inozemstva na danasnju hrvatsku brodogradnju. Članak je u privitku.
Na poziv profesora Fujiija sa Sveučilišta Akita organiziran je uzvratni posjet hrvatske delegacije Japanu u vremenu od 28.08. do 02.09.2016. U detaljno isplaniranom programu od strane domaćina prijem je organiziran u tri različita grada i tri različite institucije. Prvoga dana domaćin je bio profesor Fujii na Sveučilištu Akita. Organiziran je službeni prijem kod  dekana, te posjet laboratorijima i ispitnim sustavima s dizalicama topline. Vrijedi istaknuti i detaljan stručni obilazak nove vijećnice grada Akite koja za grijanje koristi dizalicu topline s izmjenjivačima u ab pilotima građevine. Uslijedilo je putovanje i posjet privatnoj tvrtci JGD u gradu Yamagati koja se bavi proizvodnjom, projektiranjem i izvedbom, ali provodi i vrijedna mjerenja na području geotermalnih sustava s dizalicama topline. Slijedio je put u grad Koriyamu i posjet laboratorijima prestižnog nacionalnog instituta AIST, grana obnovljivi izvori energije. Na institutu je održan japansko-hrvatski seminar na temu geotermalnih dizalica topline. Dr.sc. Vladimir Soldo,izv.prof. održao je pozvano predavanje na temu hrvatskih iskustava na području dizalica topline. Dr.sc. Staša Borović s HGI govorila je o plitkim termogeološkim svojstvima hrvatskih regija. Opširnije sa slikama u prilogu.
Obzor 2020 - 6 novih natječaja Energy Efficiency
U okviru programa Obzor 2020 otvoreno je 6 novih tema natječaja Energy Efficiency u području Sigurne, čiste i učinkovite energije. Europska komisija kroz ove pozive financirat će aktivnosti inovacija (IA – Innovation action). Rok za prijavu projektnih prijedloga je 19. siječnja 2017. godine.
Trajni otvoreni poziv: „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“
Objavljen je Trajni otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Poziv je otvoren od 4.5.2016. do 31.12.2019. godine. Cilj ovog Poziva je dodjeljivanje državne potpore za aktivnosti istraživanja i razvoja poslovnog sektora s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga, tehnologija i poboljšanja poslovnih procesa te povećanje njihove suradnje sa znanstveno istraživačkim institucijama.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940