Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Trenutno je na Tehničkom sveučilištu u Grazu otvoren natječaj za doktorande. Tema ovog rada u području eksperimentalne mehanike fluida su vibracije kapljica u viskoelastičnom fluidu. Potencijalni mentor je Univ.-Prof. Dr.-Ing. habil. Günter Brenn. Tekst oglasa je u privitku. Zainteresirani kandidati se pozivaju da direktno kontaktiraju prof. Brenn-a, a više detalja se može dobiti kod prof. H. Kozmara.
Javni poziv za financijsku potporu izdavanju znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u 2018. godini
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za financijsku potporu izdavanju znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u tiskanome i elektroničkome obliku u 2018. godini. Rok za prijavu je 8. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaji u području Sigurne, čiste i učinkovite energije
Otvorene su nove teme natječaja BUILDING A LOW-CARBON, CLIMATE RESILIENT FUTURE u području Sigurne, čiste i učinkovite energije. Natječaj i uvjete za prijavu možete pronaći na poveznici
Unisport Zgagreb i CROZ organiziraju prvo UniSport ZG studentsko natjecanje u programiranju – Code Quest. Natjecanje će se održati 26. i 27. svibnja 2018. godine u Studentskom centru u Zagrebu. Broj ekipa je ograničen, prijaviti se mogu svi studenti, a natjecati se može samostalno ili u timu od maksimalno troje članova. Više informacija je dostupno u privitkui na: http://unisport.unizg.hr/code-quest-natjecanje
Doc. Mihaljević i doc. Cajner novi ECTS koordinatori FSB-a
Doc. dr. sc. Morana Mihaljević i doc. dr. sc. Hrvoje Cajner novi su ECTS koordinatori FSB-a koji će uz dugogodišnjeg ECTS koordinatora izv. prof. dr. sc. Dragana Žeželja obavljati poslove vezane uz mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja te studenata.
Doc. Mihaljević zadužena je za mobilnost stranih dolaznih studenata, dok doc. Cajner koordinira priznavanje kolegija za domaće studente-prijelaznike i međunarodnu stručnu praksu. Izv. prof. dr. sc. Dragan Žeželj zadužen je za odlaznu mobilnost i sklapanje sporazuma o suradnji s partnerskim ustanovama.
Ovim imenovanjima Uprava FSB-a je podigla fakultetsku mobilnost na novu razinu potvrdivši važnost međunarodne razmjene svojih zaposlenika i studenata.
2nd International Conference on Structural Integrity and Durability (ICSID 2018) & Summer School održat će se u Dubrovniku od 1. - 5. listopada 2018. godine. Konferenciju i ljetnu školu mehanike loma organiziraju Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu uz potporu European Structural Integrity Society, ESIS. Više informacija o konferenciji možete pronaći u privitku.
Predstavljanje tvrtke Topomatika doo - javna prezentacija postupaka 3D skeniranja u inženjerstvu
U utorak 29. svibnja 2018. u 14.15 sati u predavaoni S-26 južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, u sklopu kolegija "Fotogrametrija i vizualizacija objekata", predstavnici tvrtke Topomatika doo održat će javnu prezentaciju mogućnosti 3D GOM optičkih mjernih sustava: ATOS, Tritop, Aramis, Pontos i Argus. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.
Predmetni nastavnik prof. dr. sc. Damir Semenski
DESIGN 2018 konferencija u Dubrovniku okupila 400 sudionika
Vodeća europska DESIGN konferencija u području konstruiranja i razvoja proizvoda održava se 15. godinu zaredom, a ove je godine u Dubrovniku od 21. do 24. svibnja okupila 400 sudionika iz 36 zemalja.  Konferenciju organizira Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje s podrškom međunarodnog udruženja The Design Society. Atmosferu iz dana u dan možete pratiti putem youtube kanala „FSB DESIGN 2018“.
Poslovni dnevnik i Večernji list šestu godinu za redom provode projekt "Iskustvo zlata vrijedi" u kojem se studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa omogućuje praksa u hrvatskim kompanijama, partnerima projekta. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti gđi. Luciji Puhelek iz Poslovnog dnevnika na lucija.puhelek@poslovni.hr. Detaljnije u privitku.  
Studenti brodogradnje FSB-a su sa svojim 'brodociklovima' vlastitih projekata i izrade sudjelovali na svim međunarodnim 'waterbike' regatama od 1996. godine. Do sada su studenti brodogradnje FSB-a bili dva puta organizatori i domaćini regate u Zagrebu: 1999. i 2008. godine. U povodu desetogodišnjice International Waterbike Regatte (IWR) u Zagrebu pogledajte fotografije iz 2008. godine.
Foto Kalman Žiha
Lidl Hrvatska d.o.o. zapošlaljava studente u Facility Managamentu, Odjel gradnje - Velika Gorica. Prijave su od 23. svibnja do 5. lipnja a detalje možete vidjeti u privitku.   
Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. priređuje prvi program ljetnih praksi pod nazivom Coke Summership.
Prijave su otvorene od 21. svibnja do 30. svibnja. Detalji o prijavi mogu se pronaći u prilogu.
Jelena Ćosić Lesičar: Obrana doktorskog rada
Jelena Ćosić Lesičar, mag. ing. aeroing., branit će doktorski rad pod naslovom "Razvoj metode za procjenu robusnosti i sposobnosti djelovanja sustava autonomnih agenata ", dana 30. svibnja 2018. godine u 11:00 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III.
Tvrtka RASCO objavila je natječaj za pripravništvo. Više detalja u privitku.
ERASMUS+ natječaj za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja ak. god. 2018./2019. - programske zemlje (KA103)
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja te za dolazak nenastavnog osoblja iz tvrtki izvan RH u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 - Projekti mobilnosti unutar programskih zemalja (KA103) u ak. god. 2018./2019. Rok za prijavu je 7. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Studenti smjera Mehatronika i robotika učestvovali su sa šest inovativnih studentskih radova na 5. Izložbi inovacija I3G koja je održana 17. i 18. svibnja 2018. godine u Hotelu Sport u Ivanić Gradu. Uspješan nastup studenata rezultirao je s osvojena dva srebrna i jednim brončanim odličjem. Mentor studentskih radova je prof. dr. sc. Željko Šitum. Popis nagrađenih radova i fotografije s izložbe pogledajte u privitku.
Konferencija „Internationalisation at Home: Transforming Societies“
Leadership Forum in Higher Education 2018 organizira konferencije  pod nazivom „Internationalisation at Home: Transforming Societies“ u razdoblju od 12.-15. lipnja 2018. godine u Varšavi, Poljska. U fokusu ovogodišnje konferencije je internacionalizacija visokog obrazovanja te njezin transformirajući utjecaj na društvo ako se strateški promišlja i provodi. Seminari, radionice i diskusija bit će usmjereni na sljedeće ključne teme:
 • internacionalizacija nastavnog plana i programa
 • koncept globalnog građanstva
 • razvoj akademskog i administrativnog osoblja
Detaljnije informacije o konferenciji možete pronaći na poveznici.
Technical University of Ostrava organizira Ljetnu školu u maksimalnom trajanju od 3 tjedna koja će se održati u Ostravi, Češka od 09. do 27. srpnja 2018. godine. Rok za prijavu je 31.5.2017. godine, a detaljnije informacije možete pronaći u privitku dokumenta i na poveznici.
Održan Dan otvorenih vrata EU projekata na Fakultetu strojarstva i brodogradnje iz područja robotike i autonomnih sustava. Profesor Bojan Jerbić održao je izlaganje o četiri uspješna projekta financiranih iz europskih strukturnih fondova:
 • RONNA – robotska neuronavigacija 
 • CRTA – regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije
 • NERO – neurokirurški robot  
 • FAT – inovativna hrvatska rješenja za globalnu automobilsku industriju.
POJ
Natječaj za stručnog suradnika na projektima „Promoting innovative nEtworks and cLusters for mArine renewable energy synerGies in mediterranean cOasts and iSlands – PELAGOS“ i „Network’s support for SMEs in the Nautical sector of the Adriatic-Ionian Region - ECO-NautiNET“, na Katedri za energetska postrojenja i energetiku, u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš, objavljen je dana 18. svibnja 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Javni poziv za financijsku potporu programima popularizacije znanosti u 2018. godini
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za financijsku potporu programima popularizacije znanosti u 2018. godini. Rok za prijavu je 18. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03 "Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja"
Objavljen poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03 "Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja". Rok za podnošenja prijave je 4.6.2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Hrvoje Mikulčić dobitnik nagrade HATZ-a „Vera Johanides“
Dr. sc. Hrvoje Mikulčić, poslijedoktorand na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš, dobio je nagradu za najboljeg mladog znanstvenika u 2017. godini koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. Nagrada „Vera Johanides“ dodjeljuje se  znanstveniku koji je u proteklih pet godina ostvario zamjetan osobni znanstveni ili stručni napredak ili postigao zapaženi doprinos u području koje istražuje.
Javni poziv za financijsku potporu radu znanstvenih i znanstvenostručnih udruga u 2018. godini
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za financijsku potporu radu znanstvenih i znanstvenostručnih udruga u 2018. godini. Rok za prijavu je 8. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaj za razmjenu sudionika u projektima između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke 2019. - 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Natječaj za razmjenu sudionika u projektima između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke 2019. - 2020. Cilj programa je intenziviranje suradnje između hrvatskih i njemačkih grupa istraživača koji rade zajedno na određenome znanstvenoistraživačkome projektu. Rok za prijavu projekta je 29. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
School of Maritime Engineering objavljuje natječaj za mjesto doktoranda u Estoniji. Rok za prijavu na natječaj je 01. srpnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći u privitku dokumenta ili kod prof. Parunova ili prof. Rudana.
Andrija Buljac, asistent na Zavodu za mehaniku fluida, dobitnik je godišnje nagrade za mlade znanstvenike AMAC-UK Nenad Bićanić. Ovu nagradu dodjeljuje Udruga bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta u Velikoj Britaniji (AMAC-UK) mladim znanstvenicima iz Republike Hrvatske za posjet znanstvenim ustanovama u Velikoj Britaniji. Nagrada je dodijeljena za istraživački boravak na Sveučilištu Newcastle u sklopu HRZZ projekta Wind and Sea Loads on Energy Structures (WESLO). Više detalja u privitku.
Na Stručnom skupu studenata Mi imamo rješenja - Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna 2018. godine, Matej Paranos, student procesno energetskog smjera, s temom Vodik za čistiji gradski transport, osvojio je treću nagradu. Ovo je prvi put da je Povjerenstvo vrednovalo studentske projekte, a svi predstavljeni projekti bili su iznimno kvalitetni te je ovo nesumnjivo veliki uspjeh! Čestitamo Mateju, a nekoliko fotografija sa Skupa pogledajte u privitku.
Ankica Kovač i Vladimir Soldo u emisiji Oko znanosti
Povodom Dana otvorenih vrata FSB-a u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna 2018. godine, o aktivnostima svojih Laboratorija u radijskoj emisiji Oko znanosti govore docentica Ankica Kovač i redoviti profesor Vladimir Soldo. Emisiju u trajanju od 18 minuta poslušajte na poveznici.
Natječaj za MEXT stipendije japanske Vlade
Veleposlanstvo Japana raspisalo je u ime Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije Japana (MEXT) natječaj za dodjelu stipendija stranim studentima za studij u Japanu (preddiplomski studiji, stručni studiji na višim tehnološkim školama, stručno usavršavanje na višim školama, (poslije)diplomski istraživački studij. Kandidati prijave predaju Veleposlanstvu Japana, osobno ili poštom, do petka 8. lipnja 2018. Prijave koje se šalju poštom moraju stići u veleposlanstvo do spomenutog datuma. Smjernice, prijavnice i drugo možete preuzeti na poveznici.
Veleposlanstvo Japana raspisalo je u ime Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije Japana (MEXT) natječaj za dodjelu stipendija stranim studentima za studij u Japanu (preddiplomski studiji, stručni studiji na višim tehnološkim školama, stručno usavršavanje na višim školama, (poslije)diplomski istraživački studij). Više detalja na: http://www.hr.emb-japan.go.jp/hr/2018/kultura-2018-04-stipendije-vlade.html 
Smjernice, prijavnice i dr. moguće je preuzeti na ovoj stranici (http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applicationsruts.html
Detalji u privitku ...
Natječaj za montera - instalatera u Službi investicija, održavanja i sigurnosti, objavljen je dana 11. svibnja 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.  
Danijel Pavković izabran za redovitog člana Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU
Izv. prof. dr. sc. Danijel Pavković izabran je za redovitog člana Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, predstojnik Zavoda za industrijsko inženjerstvo dao je opširni intervju za tjednik Lider u kojem se između ostalog osvrnuo na Industriju 4.0 i važnost strategije digitalnog  gospodarstva i obrazovanja. Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“
Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) za natječaj „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“. Rok za prijavu je 2. srpnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu je organizator 23. simpozija 'Teorija i praksa brodogradnje' (in memoriam prof. Leopold Sorta) SORTA 2018., koji će se održati na Fakultetu od 27. do 29.09.2018. Detaljnije informacije možete pronaći na poveznici i u privitku dokumenta.
Natječaj za „Partnerstvo u istraživanjima“
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za „Partnerstvo u istraživanjima“. Program podupire relevantna znanstvena istraživanja, koja mogu ubrzati razvoj novih i postojećih poduzeća te nastoji privući one predstavnike partnerskih organizacija koji će značajno doprinijeti ekonomskom, tehnologijskom i društvenom razvoju Republike Hrvatske. Rok za prijavu je 2. srpnja3. prosinca 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaj za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu hrvatsko-srpske suradnje
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske objavilo je Natječaj za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-srpske suradnje u trajanju od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2020. godine. Rok za prijavu je 20. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Ministar inovacija i poduzetništva Republike Kosovo, prof. dr.sc. Besim Beqaj, posjetio je 25. travnja 2018. godine Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i njegov Centar za transfer tehnologije. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje u području inovacija i transfera tehnologije, a posebno konkretnih projekata. Više informacija u privitku.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je danas 27. 04 . 2018. godine u Večernjem listu, N.N. i Euraxess jobs portalu. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu. 
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu programa „Cogito“ Partnerstvo Hubert Curien za razdoblje 2019. - 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu programa „Cogito“ Partnerstvo Hubert Curien. Natječaj je otvoren svim visokim učilištima i znanstvenoistraživačkim ustanovama Republike Hrvatske i Francuske Republike. Program obuhvaća sva znanstvena područja, a posebna pozornost posvetit će se projektima tematski vezanima uz projekte okvirnoga programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Rok za predaju prijava je 29. lipnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
ZAGREB AUTO SHOW najposjećeniji je i najatraktivniji sajam Zagrebačkog Velesajma - nacionalna dragocjenost i međunarodno priznati događaj je posebnog društvenog i medijskog značenja. Čak 440 izlagača iz 33 zemlje stvorilo je neponovljivu auto-moto scenu punu noviteta, strasti i glamura, a naši studenti iz FSB Racing Team-a su i ove godine bili jedni od malih, ali ponosnih izlagača i to na štandu s INOM koja je generalni sponzor eventa i jedan od zlatnih sponzora tima! Kako im je bilo možete pogledati na njihovoj Facebook stranici.
Poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija
Objavljen je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Ove stipendije su namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. Natječaj je otvoren do 12. rujna 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Vedran Žanić izabran za profesora emeritusa
Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na svojoj 10. redovitoj sjednici u 349. akademskoj godini održanoj 10. travnja 2018. godine odluku o dodjeli počasnog zvanja i titule professor emeritus prof. dr. sc. Vedranu Žaniću.
Čestitamo izabranom professoru emeritusu i želimo mu uspješan daljnji rad.
Dana 13. travnja 2018. godine studenti 1. godine diplomskog studija strojarstva, konstrukcijskog smjera - usmjerenja Dizajn medicinskih konstrukcija, posjetili su tvrtku Otto Bock u Svetoj Nedjelji. Studenti su imali priliku vidjeti primjere izrade proteza te proces rehabilitacije pacijenata. Zahvaljujemo tvrtki Otto Bock i gospodinu Ivanu Ugarkovću koji je ljubazno prikazao djelatnost tvrtke.
Dr. sc. Jasna Leder Horina
Dana 9. travnja 2018. godine studenti 3. godine  smjera Mehatronika i robotika  posjetili su proizvodni pogon tvornice Kraš d.o.o. na Ravnicama u Zagrebu. Obišli su proizvodnju čokolade i vafla te posebnu pozornost obratili na automatizaciju procesa. Zahvaljujemo upravi Kraša na razumijevanju i gospodinu Alenu Haliloviću koji nam je bio stručni vodič.
Prof. dr. sc. Mladen Crneković
Izašao je prvi broj časopisa Brodogradnja u izdanju FSB-a za 2018. godinu, vidjeti na www.fsb.hr/brodogradnja.
Urednici Kalman Žiha i Nastia Degiuli
Sveučilište u Zagrebu objavio je Natječaj za dodjelu nagrade "Andrija Mohorovičić" za ak. god. 2017./2018.Nagrada se dodjeljuje pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti. Prijedloge je potrebno uputiti do 12. lipnja 2018. godine na e-mail adresu: nagrade@fsb.hr i jedan primjerak preko urudžbenog zapisnika. Natječaj za dopdjelu nagrade "Andrija Mohorovičić", nalazi se u prilogu.
Senat Sveučilišta un Zagrebu, donio je Odluku o raspisivanju natječaja za za dodjelu nagrade "Fran Bošnjaković"za ak. god. 2017./2018. Nagrada se dodjeljuje istaknutim stručnjacima za postignute znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, prijenos znanja te odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Prijedloge je potrebno uputiti do 12. lipnja 2018. godine na e-adresu: nagrade @fsb.hr i jedan primjerak putem urudžbenog zapisnika najkasnije do 12. lipnja 2018. godine. Odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu nagrade "Fran Bošnjaković" nalazi se u prilogu  
Natječaj za dodjelu Nagrade "Fran Bošnjaković" za ak.god. 2017./2018.
Na temelju Pravilnika o uvjetima i postupku dodjele nagrade "Fran Bošnjaković", Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj je 9. sjednici, održanoj 13. ožujka 2018., donio Odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu Nagrade "Fran Bošnjaković" za akademsku godinu 2017./2018. u području tehničkih znanosti.

Prijedlozi se upućuju Senatu Sveučilišta u Zagrebu zaključno do 29. lipnja 2018. godine:
 • putem elektroničke pošte na adresu: luka.jurdana@unizg.hr i melani.vukmirica@unizg.hr
 • putem pošte na adresu: Sveučilište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, 10 000 Zagreb, s naznakom „za natječaj Fran Bošnjaković“.
Napominjemo da prijedlog mora sadržavati životopis predloženika te iscrpno obrazloženje, kojemu se prilažu znanstveni radovi i drugi potrebni dokazi. Također, predmetna Odluka i pripadajući Pravilnik dostupni su na mrežnoj stranici Sveučilišta na niže navedenoj poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-dodjelu-nagrade-fran-bosnjakovic-za-ak-god-20172018/
Natječaj za dodjelu Nagrade "Andrija Mohorovičić" za ak.god. 2017./2018.
Na temelju Pravilnika o uvjetima i postupku dodjele Nagrade „Andrija Mohorovičić“,  Sveučilište u Zagrebu objavljuje natječaj za dodjelu Nagrade pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti.
Prijedlozi se upućuju Senatu Sveučilišta u Zagrebu zaključno do 29. lipnja 2018. godine:
 • putem elektroničke pošte na adrese: luka.jurdana@unizg.hr i melani.vukmirica@unizg.hr
 • putem pošte na adresu: Sveučilište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, 10 000 Zagreb, s naznakom „za natječaj Andrija Mohorovičić“.
Napominjemo da prijedlog mora sadržavati životopis predloženika te iscrpno obrazloženje, kojemu se prilažu znanstveni radovi i drugi potrebni dokazi.Također, predmetni tekst natječaja i pripadajući Pravilnik dostupni su na mrežnoj stranici Sveučilišta na niže navedenoj poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-dodjelu-nagrade-andrija-mohorovicic-za-ak-god-20172018/
Tea Žakula, docentica i voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Croatian Women of Influence“ koju dodjeljuje Croatian Women's Network (CWN). CWN sa sjedištem u Torontu broji više od pet stotina članova te je prepoznata kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu. „Croatian Women of Influence“ je prestižna nagrada koja prepoznaje angažirane, inovativne i utjecajne žene hrvatskog porijekla te je od 2016. do danas dodijeljena dobitnicama iz Hrvatske i hrvatskih zajednica Australije, Kanade, SAD-a, UK-a, Njemačke, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, BiH, Italije i južne Amerike. HRTGlas Slavonije.
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je deset nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2017. godinu. Među dobitnicima je i Andrea Farkas, mag. ing. nav. arch. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a nagradu je dobio za rad „Numerical investigation into the interaction of resistance components for series 60 catamaran“ iz područja tehničkih znanosti, polje brodogradnja.
Prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, dipl. ing. pozvani predavač na konferenciji Modelling in engineering using innovative numerical methods for solids and fluids
Najavljujemo da je prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, dipl. ing sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pozvani predavač na konferenciji  Modelling in engineering using innovative numerical methods for solids and fluids koja će se održati u Udinama, Italija, 15. - 19. listopada 2018. godine. Organizator konferencije je International Centre for Mechanical Sciences (CISM). Tema predavanja prof. Jasaka će biti „Practical Computational Fluid Dynamics with the Finite Volume Method“. Sudionici će po završetku konferencije s web adrese organizatora moći preuzeti bilješke s predavanja. Pozivamo Vas da se i sami prijavite za sudjelovanje na konferenciji. Dodatne informacije potražite slanjem upita na adresu elektroničke pošte: cism@cism.it 

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940