Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Katedra za zaštitu materijala i Povjerenstvo za odnose s javnošću organiziraju tribinu pod nazivom "Kako stvoriti globalnu korporaciju kad izroniš iz FSB-a „and have fun in life”!" na kojoj će gost biti gosp. Boris Mikšić  koji će sa studentima i nastavnicima FSB-a podijeliti svoja iskustva u radu i razvoju na svjetskoj gospodarskoj pozornici. Tribina će se održati u srijedu 20.12.2017. u Klubu nastavnika, južna zgrada FSB-a, s početkom u 14:30 sati. Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju predavanju. Više detalja u privitku.
Povjerenstvo za odnose s javnošću
Tvrtka ATP projektiranje je jedna od najvećih i najuspješnijih projektantskih kuća u Europi. Specijalizirani smo za objekte namijenjene proizvodnji, logistici, trgovini, turizmu, stanovanju, poslovnim prostorima te bolnicama. Zbog stalnog rasta tvrtke i povećanja kapaciteta zapošljavamo magistra inženjera strojarstva, pripravnika, procesno-energetskog smjera s poznavanjem engleskog ili njemačkog jezika. Životopis poslati na adresu info_zag@atp.ag do 20.12.217.
STEM stipendije - pomaknute rang-liste studenata
Danas, u petak, 15. prosinca 2017. godine, pomaknute su rang-liste studenata koji su ostvarili pravo na STEM stipendiju.
Rang-liste objavljene su na poveznici: https://stemstipendije.mzo.hr. Studenti putem svoje jedinstvene identifikacijske oznake mogu provjeriti svoje mjesto na rang-listi. Studenti koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti primit će obavijest o ostvarivanju prava na državnu STEM stipendiju preko adrese elektroničke pošte evidentirane u sustavu AAI@EduHr. Ukoliko student koji je ostvario pravo na državnu STEM stipendiju želi prihvatiti stipendiju, mora u roku od 5 dana od slanja obavijesti (21. prosinca do 12:00 h) označiti izjave koje prethode prihvaćanju Uvjeta stipendiranja te upisati svoj IBAN žiro-računa. Prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora. Ukoliko u navedenom roku student ne prihvati Uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju.
Grupa autora s FSB-a (doc. dr. sc. Neven Hadžić, izv. prof. dr. sc. Smijko Rudan, prof. dr. sc. Joško Parunov i prof. dr. sc. Rajko Grubišić) nagađena je Državnom nagradom Ivan Filipović za 2016. godinu za objavljenu Zbirku zadataka iz statičke i dinamičke analize brodskih konstrukcija kojom se na stručan i suvremen način omogućuje kvalitetnije i sustavnije obrazovanje studenata studija brodogradnje, kao i cjeloživotno učenje inženjera brodograđevne prakse. Više informacija na poveznici.
Natječaj za radno mjesto viši tehničar/viši laborant na projektu “Nacionalni referentni laboratorij za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve“, objavljen je dana 15.12.2017. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Tvrtka Flexy Sustavi d.o.o. zastupa i distribuira klimatizacijsku opremu renomiranih svjetskih proizvođača, za industrijske, komercijalne i rezidencijalne aplikacije (rashladnici vode, rashladni tornjevi, toplinske pumpe, ventilatori, klima komore, kompaktne krovne jedinice, toplinska izolacija…). Zbog stalnog rasta tvrtke i povećanja opsega posla zapošljavamo prodajno/tehničkog suradnika. Životopis poslati na adresu info@flexy-sustavi.hr do 22.12.2017.
14. rujna 2017. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Kohezija i konkurentnost 2014.-2020. za projekt Nacionalni referentni laboratorij za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve. Potpisnici ugovora su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Fakultet strojarstva i brodogradnje kao Korisnik.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 57.000.000,00 kuna, što projekt čini najvrjednijim ugovorenim do sada na FSB-u, a ujedno to je i prvi infrastrukturni projekt FSB-a kojem su dodijeljena bespovratna sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Cilj projekta je uspostava laboratorija za mjerenje emisija iz motora necestovnih pokretnih strojeva pod čime se podrazumijeva rekonstrukcija i opremanje postojeće zgrade Laboratorija za motore i vozila, nabava mjerne opreme za laboratorijska i terenska ispitivanja, edukacija osoblja i u konačnici akreditacija laboratorija. Laboratorij će omogućiti uvođenje mehanizma nadzora, uspostavu inventara emisija za sektor necestovnih pokretnih strojeva i odgovarajuću tehničku podršku nadležnim državnim tijelima za provedbu niza politika vezanih za poboljšanje kvalitete zraka i klimatskih politika.
Prijedlog projekta i prijavu pripremio je tim Katedre i Laboratorija za motore i vozila. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Zoran Lulić, a isti tim je zadužen i za provedbu projekta u provedbenoj i operativnoj fazi.
Obavijest o potpisivanju ugovora nalazi se također i na stranicama MZOE-a.
Javni poziv za iskazivanje interesa za nezavisne vanjske stručnjake za ocjenjivanje projektnih prijedloga u okviru programa Erasmus+ (2014. - 2020.) za područje visokog obrazovanja
Agencija za mobilnost i programe Europske unije objavila je Javni poziv za iskazivanje interesa za nezavisne vanjske stručnjake za ocjenjivanje projektnih prijedloga u okviru programa Erasmus+ (2014. - 2020.) za područje visokog obrazovanja. Rok za prijavu na natječaj je 29. prosinca 2017. godine. Više informacija možete pronaći na sljedećem linku.
Nikola Šimunić: Obrana preliminarne teme
U ponedjeljak 18. prosinca 2017. godine u 11 sati, u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Nikole Šimunića, mag. ing. mech., pod naslovom "Ergonomske vodilice u dentalnoj implantologiji". Mentorica doktorskog rada je prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić.
Obavještavamo vas o mogućnosti obavljanja poslova pomoći studentima s invaliditetom u studentskome domu putem studentskog ugovora, u organizaciji Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu. Tekst Poziva je u prilogu, a za dodatne informacije studenti se mogu javiti na e-mail: uredssi@unizg.hr ili na mob. 099 4593 578.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga- Internacionalizacija visokog obrazovanja
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u svojstvu nadležnog tijela objavilo Poziv Internacionalizacija visokog obrazovanja koji se financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Opći cilj je poboljšanje kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja kroz internacionalizaciju. Više informacija o Pozivu možete pročitati ovdje. Rok za dostavu projektnih prijedloga je 05.03.2018. godine.
NATJEČAJ za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107) - Projekti mobilnosti između država sudionica u programu i partnerskih država
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je NATJEČAJ Erasmus+ za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja za razdoblje mobilnosti od 19.02.2018. do 31.03.2019. – PARTNERSKE ZEMLJE (KA107). Rok za prijavu osoblja je 10. siječnja 2018. godine.  Više informacija možete pronaći na sljedećem linku
Diners Club Studentska kartica jedinstvena je kreditna kartica koja studentima hrvatskih sveučilišta omogućuje korištenje svih pogodnosti Diners Cluba u zemlji i u svijetu. Zahtjev za izdavanje kartice potrebno je isprintati, ispuniti i potpisati te priložiti potrebnu dokumentaciju. Dokumentacija potrebna za izdavanje studentske kartice je kopija osobne iskaznice (obostrano) te potvrda o upisu u tekuću akademsku godinu (može i preslika indeksa one stranice gdje je slika i one stranice gdje je upisani semestar). Diners Club Studentsku karticu studenti mogu zatražiti s limitom do 1.000 kn (na temelju dokumentacije navedene gore), a ukoliko žele limit veći od 1.000 kuna onda je potrebna i platna lista jamca. Zahtjev za izdavanje kartice napravljen je tako da ga studenti mogu obostrano ispisati i presavinuti na način da je kuverta plaćeni odgovor s vanjske strane i poslati na adresu Erste Card Cluba ili osobno ostaviti u najbližoj poslovnici Erste Banke. Sve upute se nalaze i na Zahtjevu u prilogu, uz napomenu da je ova kartica svim studentima bez članarine za prvu godinu korištenja
Ivan Taritaš: Doktorski rad
Doktorski rad Ivana Taritaša pod naslovom "The development of a quasi-dimensional model for dual fuel combustion in engine cycle-simulation" (mentor izv. prof. dr. sc. Darko Kozarac) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 21. prosinca 2017. god.
Natječaj Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti
Hrvatska zaklada za znanost objavljuje natječaj  Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti, a natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja. Rok za prijavu mentora je do 12. siječnja 2018. godine  (do 13 sati).
I ove godine Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, u želji da potiče i unapređuje znanstveno i umjetničko stvaralaštvo, raspisuje, sada već tradicionalni natječaj za dodjelu godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima. Više detalja u privitku ...
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 29. studenoga 2017., godine u Večernjem listu, N.N. Euraxess job portalu i nalazi se u prilogu obavijesti. Natječaj je otvoren 30 dana    
Natječaj za stipendiranje branitelja i djece branitelja iz Domovinskog rata u 2017./2018.
Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija u školskoj odnosno akademskoj 2017./2018. godini.
Tekst Natječaja kao i obrasci za prijavu nalaze se na sljedećoj internetskoj poveznici:
https://branitelji.gov.hr/vijesti/natjecaj-za-dodjelu-stipendija/1884.
Prijave na Natječaj se podnose zaključno do 22. prosinca 2017. god.
Internship u Rimac Automobili
Rimac Automobili d.o.o. radi na brojnim izazovnim i zanimljivim projektima, bilo da se radi o razvoju najnovijeg električnog superauta ili razvoju inovativnih tehnoloških rješenja za nas ili za naše brojne partnere u automobilskoj industriji. Trenutačno tražimo Battery Systems Documentation Interna koji će se pridružiti našem mladom i društvenom timu od preko 250 ljudi. Proizvodnja cutting-edge baterija je jedan od glavnih poslova u Rimac Automobilima, a velik dio posla je i sastavljanje tehničke dokumentacije za baterije koje razvijamo. Na ovoj poziciji, student/ica će imati priliku detaljno se upoznati s cijelim procesom razvoja i konstrukcije baterija kroz suradnju s ostalim inženjerima u odjelu tijekom pripreme potrebne tehničke dokumentacije za baterije. Student/ica će biti ključan član u procesu optimizacije odjela i steći će jako dobar uvid u način na koji ljudi, oprema i procesi dolaze zajedno. Za ovu poziciju se moguće prijaviti na sljedećem linku: https://rimac-automobili.talentlyft.com/o/6lagN 
Tvrtka Fibel traži inženjera strojarstva
Fibel je moderna firma koja se bavi distribucijom materijala i proizvodnjom alata za grafičku industriju. Tražimo inženjera strojarstva koji bi radio:
-razvoj i izradu alata za grafičku industriju metodom jetkanja i  na CNC stroju (2D, 2,5D obrada)
-prilagođavanje grafičkih priprema za izradu klišea u različitim tiskarskim tehnikama
-prethodno iskustvo nije potrebno, samo je potrebna želja za učenjem
Poželjna znanja:
-Adobe Ilustrator i Corel Draw (nije uvjet)
-Engleski jezik (odlično), Njemački (poželjno ali nije uvjet)
Molimo cijenjene kandidate da nam se jave na: zivotopis@fibel.hr
Natječaj „Istraživački projekti“
Programom „Istraživački projekti“ financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenom području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja, kao i primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima. Rok za dostavu projektnih prijedloga je do 10. siječnja 2018. godine do 13:00 (CET). Više o natječaju možete pročitati ovdje.
Fakultet strojarstva i brodogradnje je povodom obilježavanja 98 godina svog postojanja izdao dvojezičnu FSB brošuru i Humans of FSB, vol. 2. To su izdanja namijenjena predstavljanju i popularizaciji Fakulteta, te promociji posebnosti života na FSB-u kroz priče svojih studenata, djelatnika i alumnija.
Povjerenstvo za odnose s javnošću
Bruno Dogančić: Obrana konačne teme doktorskog rada
U utorak, 19. prosinca 2017. godine u 12 sati u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Brune Dogančića, mag. ing. mech. pod naslovom: „Numeričko modeliranje spregnutih dinamičkih sustava/Numerical modeling of coupled dynamical systems“.  Studijski savjetnik je doc. dr. sc. Marko Jokić.
Povjerenstvo Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) odabralo je tri najbolja diplomska rada studenata FSB-a za 2016./2017. Autori najboljih radova su Mario Majdandžić, Luka Pavlinek i Vanja Kušen. Prvoplasirani, Mario Majdandžić bit će nagrađen s novčanom nagradom od 5.000,00 HRK a druga dva kandidata imaju pravo na besplatnu kotizaciju za jednu od SDEWES konferencija u 2018. godini. Čestitamo! Cijela odluka je dostupna na sljedećem linku.
SolidWorks 2018 - nova verzija edukacijskih licenci
Strojotehnika d.o.o., ovlašteni zastupnik proizvođača programske opreme SOLIDWORKS Dassault Systemes, obnovila je održavanje za 1500 SolidWorks edukacijskih licenci Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Studenti su tako dobili priliku raditi u novoj verziji - SolidWorks 2018 koja će svojim snažnim rješenjima  omogućiti da se fokusiraju na ono što je zaista važno - kreiranje novih ideja, rješavanje problema i timski rad. SolidWorks edukacijske licence pomažu studentima da brže i jednostavnije konstruiraju i lakše dođu do zapošljavanja, a upravo je to misija koju SolidWorks godinama ostvaruje.
Saznajte više o novoj verziji SolidWorks 2018 na web stranicama: http://www.solidsoft.hr/
Tvrtka CADCAM grupa je u suradnji s 3DS Akademijom tvrtke Dassault Systemes za studente pripremila BACK 2 SCHOOL ponudu zahvaljujući kojoj studenti mogu preuzeti besplatnu jednogodišnju licencu CATIA-e V5, ICEM Surf-a i SIMULIA-e Abaqus.
Više o ponudi možete pronaći na ovoj web stranici.
Natječaj za program “Hrvatsko-švicarski program istraživanja“
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za program “Hrvatsko-švicarski program istraživanja“. Zajednički istraživački projekti omogućiti će znanstvenicima iz Hrvatske da zajedno sa znanstvenicima iz Švicarske, u obliku konzorcija, provode istraživačke aktivnosti. Rok za prijavu je 19. siječnja 2018. godine (17:00 CET).
Hrvatski gimnastičar, naš student Tin Srbić osvojio je na Svjetskom prvenstvu u Montrealu naslov svjetskog prvaka na preči. To je ujedno i najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike. Svakako moramo napomenuti da je Tin Srbić i jedan od najboljih studenata na FSB-u koji je redovno upisan u treću godinu smjera Industrijsko inženjerstvo i menadžment. U prilogu je članak s portala 24sata.
Čestitamo Tinu i veselimo se njegovim budućim uspjesima!
FSB Racing team na RTL Direktu
Novi bolid FSB Racing teama pod nazivom Strix kojim su ove godine preliminarno nastupili na dva natjecanja Formule student predstavljen je u emisiji RTL Direkt, 14. rujna 2017. godine. Ukoliko ste kojim slučajem propustili prilog, možete ga pogledati ovdje.
Čestitamo!
Objavljen je poziv za slanje radova i sudjelovanje na 15. međunarodnoj konferenciji iz serije DESIGN koja će se od 21. do 24.05.2018. održati u Hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Konferenciju organizira Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje s podrškom međunarodnog udruženja The Design Society. DESIGN konferencija je vodeći europska konferencija u području konstruiranja i razvoja proizvoda koja redovno okuplja oko 300-njak sudionika sa svih glavnih sveučilišta kao i predstavnike industrije. Poziv se nalazi u prilogu, a sve ostale informacije su dostupne na web stranici konferencije.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940