Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Poziv na Prvi hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji

Prvi hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji održat će se u utorak, 21. studenog 2023. s početkom u 9.30 sati u dvorani knjižnice HAZU, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu.

Umjetna inteligencija je znanstveno područje čiji početci sežu u sredinu prošlog stoljeća. Posljednjih desetljeća svjedoci smo brzog razvoja ovog područja prvenstveno zahvaljujući napretku teorijskih saznanja, razvoju naprednih računalnih tehnologija te značajnih financijskih ulaganja u istraživanja i razvoj koji su omogućili brojne primjene u raznim područjima ljudske djelatnosti. Metode strojnog učenja i duboke neuronske mreže omogućile su rješavanje vrlo kompleksnih problema za čije rješavanje je dosad bila potrebna ljudska inteligencija. Primjene umjetne inteligencije su u mnogim područjima ljudske djelatnosti uključujući industriju, zdravstvo, poljoprivredu, obrazovanje, financijski sektor, inteligentni transport, pametne gradove, računalnu sigurnost, obranu, arhitekturu i umjetnost.

Cilj Simpozija je okupljanje hrvatske istraživačke zajednice u području umjetne inteligencije te istraživača iz drugih područja znanosti, razmjena informacija te prikaz pregleda istraživačkih aktivnosti i raznovrsnih primjena. Također, želja nam je otvoriti forum za promišljanje smjernica razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj i izazova koje umjetna inteligencija donosi društvu, uključujući utjecaj na zanimanja i tržište rada, zakonsku regulativu te etička pitanja.

Program Simpozija sastoji se od pozvanih izlaganja istaknutih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka koji će dati pregled istraživačkih aktivnosti u području umjetne inteligencije. Program Simpozija dostupan je na web stranici https://www.hrui.org/program.

Organizatori simpozija su Razred za tehničke znanosti i Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Suorganizatori simpozija su Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Centar za umjetnu inteligenciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjelovanje na simpoziju je besplatno.

Registracija sudionika je obvezna, putem web stranice https://www.hrui.org/registracija.
  • Privitak
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica