Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



„Mini“ terenska nastava u susjedstvu Tekstilprometa – mliječna industrija Dukat d.o.o.

U ponedjeljak 4. prosinca 2023. godine, studenti su posjetili termotehniku i procesnu tehniku mljekarske industrije Dukat d.d., nedaleko nove privremene zgrade FSB-a na Tekstilprometu. Posjet je organiziran u sklopu kolegija Projektiranje rashladnih sustava. Osim studenata s usmjerenja Termotehnike, posjet je uključio nekoliko studenata s Procesnog usmjerenja i Energetike. Prije same terenske nastave gospodin Željka Celić, dipl. ing. stroj., održao je sada već svoje tradicionalno predavanje na temu Hlađenja u mljekarskoj industriji. Nakon predavanja uslijedio je obilazak tvornice Dukat.

Predavanje je obuhvatilo tehničke i procesne parametre hlađenja mlijeka s naglaskom na komponente složenog rashladnog postrojenja. Spomenuto je nekoliko konkretnih projekata sa svojom problematikom kako bi se studentima približili realni primjeri praktične primjene. Održano predavanje bilo je koncizno i poučno.

Dalje je uslijedila kratka šetnja do Dukat-ovih tehničkih prostora strojarnice gdje se nalaze termotehnički sustavi za snabdijevanje pogona toplinskom i rashladnom energijom, komprimiranim zrakom i dr. Imali smo prilike vidjeti amonijačne vijčane kompresore zajedno sa svom opremom za odvajanje i hlađenje ulja, pločaste isparivače posrednih sustava hlađenja, odvajače i separatore kapljevine. Također, obišli smo kontrolnu sobu gdje se parametri rashladnog sustava objedinjuju, kontroliraju te reguliraju. Nadalje, prošetali smo  do akumulacijskih spremnika tj. banki leda koji znatno povećavaju učinkovitost sustava iskorištavanjem niže noćne tarife električne energije te smanjenjem potrebnih kapaciteta rashladnog sustava. Nakon rashladnog postrojenja pogledali smo sustav CIP-a gdje je pokazano kako se vodi proces čišćenja spremnika u kojima se odvijaju procesi obrade mlijeka. Sustav CIP-a je novijeg datuma tako da je studentima bilo zanimljivo vidjeti najnovije tehnologije u pogonu.

Posjet je završio ručkom u tvorničkom restoranu. Brižni domaćin je za sve sudionike terenske nastave osigurao i poklon paket s mliječnim proizvodima.

Prilog pripremio: student Jakov Bilić

Voditelji mini terenske nastave bili su prof. dr. sc. Vladimir Soldo i doc. dr. sc. Luka Boban
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica