Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Terenska nastava iz kolegija Mehanizmi zaštite od korozije u tvrtkama NeoDens i Končar – Metalne konstrukcije

„Od titanijskog implantata od 50 g, do transformatorskog kotla od 50 t.“

Tako je izgledala terenska nastava iz kolegija Mehanizmi zaštite od korozije u tvrtkama NeoDens i Končar - Metalne konstrukcije, održana 11.01.2024., na kojoj je sudjelovao 31 student, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Ivana Stojanovića.

Terenska nastava je počela stručnom posjetom tvrtki NeoDens, gdje nas je domaćin, direktor Marko Živko pozdravio, a zatim naš alumni Petar Kosec upoznao s proizvodnim programom tvrtke, proizvodnim parkom, specifičnim materijalima s kojima rade, te uspješnom suradnjom s Fakultetom strojarstva i brodogradnje na izradi diplomskih radova, doktorata i zajedničkog EU projekta.
Nakon uvodne prezentacije, podijeljeni u dvije grupe, studenti su obišli pogon gdje su se upoznali s najnovijim strojarskim tehnologijama, opremom za aditivnu proizvodnju, različitom opremom za strojnu obradu, linijom za anodizaciju titanija te mjernu opremu. Za istaknuti je da tvrtka posjeduje četiri 3D printera za metal, obradne centre, glodalice, industrijski CT i drugu laboratorijsku opremu za kontrolu kvalitete.

Studenti su se upoznali s karakteristikama i izazovima izrade sitnih dijelova od specijalnih konstrukcijskih materijala poput titanija i kobalt-krom legura koji se koriste u dentalnoj medicini, a koji imaju visoke zahtjeve za tolerancijom i obradom površine. Na kraju smo posjetili projektni ured gdje smo vidjeli više poznatih lica naših bivših studenata koji danas projektiraju i razvijaju različite dijelove dentale protetike, ali također i inovativne alate, naprave i procedure za proizvodnju. Nakon okrijepe i zajedničke fotografije, pozdravili smo se domaćinom i krenuli u drugu tvrtku.

Drugi dio terenske nastave proveden je u tvrtki Končar - Metalne konstrukcije. Tamo su nas dočekali direktor razvoja Robert Vidas i dvoje voditelja projekata Goran Tomić i Goran Grmača, koji su nas prvo upoznali sa proizvodnim programom i tehnologijama, a onda smo se podijelili u tri grupe i krenuli u obilazak pogona.

Končar - MK je strojarska tvrtka u kojoj su studenti mogli vidjeti postupke laserskog i plazma rezanja limova, sačmarenja površine, strojne obrade, zavarivanja limova debljine od 5 mm pa do 80 mm, i završne zaštite od korozije premazima. Možemo se pohvaliti zajedničkim EU projektom koji je uspješno završio krajem prošle godine gdje smo zajedno s tvrtkama Končar - Metalne konstrukcije i Agenor automatika razvili pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza tehnologijom IC zraka, a koje je montirano u pogonu u Sesvetskom Kraljevcu. S tim postrojenjem, tvrtka danas umjesto u 3 smjene, zaštitu 3-slojnim sustavom premaza može napraviti u jednoj smjeni, što je veliki uspjeh projekta i suradnje.

Tvrtka Končar - Metalne konstrukcije godišnje preradi preko 7000 t konstrukcijskog čelika. Studenti su vidjeli kako se rade i proizvode veliki transformatorski kotlovi mase i do 50 t, generatorski dijelovi, postolja vlakova i najnoviji projekt, a to je novi zagrebački električni tramvaj, gdje Končar - MK radi čeličnu konstrukciju tramvaja. Jedna od značajki u tom projektu je ta što će krov tramvaja biti izveden od Corten čelika koji je otporan na atmosfersku koroziju.

Studenti su bili izrazito zadovoljni terenskom nastavom i drago im je bilo vidjeti uživo proizvodne tehnologije i strojarska rješenja u dentalnoj medicini i energetici. Obje firme koje smo posjetili nude praksu našim studentima i zapošljavaju nakon diplome. Također, redovito sudjeluju na Danima karijera.

Hvala puno tvrtkama NeoDens i Končar - Metalne konstrukcije sto su nas primili, lijepo dočekali i pokazali što sve inženjerski posao znači.

Fotografije s terenske nastave možete pogledati na POVEZNICI.
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica