Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



FSB među najuspješnijim korisnicima programa Obzor 2020 u Hrvatskoj

Među svim sudionicima programa Obzor 2020. (eng. Horizon 2020) kao deset najuspješnijih prema iznosu ugovorenih projektnih sredstava ističu se tri privatna poduzeća (BIO-MI d.o.o., Genos d.o.o i M-plast d.o.o), četiri visokoobrazovne ustanove (FER - Fakultet elektrotehnike i računarstva, Prirodoslovno matematički fakultet (PMF) i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci te naš Fakultet strojarstva i brodogradnje) i tri znanstvene organizacije (Institut Ruđer Bošković, Razvojna agencija sjeverozapadne Hrvatske i CARNET.hr - Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet), objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja 8. veljače 2024. putem nacionalne studije „Sudjelovanje Republike Hrvatske u Okvirnom programu za istraživanje i inovacije Obzor 2020.“

FSB je financijski najuspješniji hrvatski prijavitelj u tematskom prioritetu Društveni izazovi gdje dominira s ukupno ugovorenih 2,4 milijuna eura kroz trinaest projekata. Prednjačimo u posebnim ciljevima Sigurna, čista i učinkovita energija s ugovorenih 1,9 milijuna eura, dok smo u posebnom cilju Pametan, zelen i integriran promet povukli 564,800,00 eura.

Znanstvenici koji su imali najviše uspjeha i doprinijeli uspjehu FSB-a u projektima Društvenih izazova su Neven Duić, Goran Krajačić, Tomislav Pukšec, Damir Dović i Joško Deur sa svojim istraživačkim skupinama.

U tematskom prioriteti Širenje izvrsnosti i sudjelovanja, FSB je treći među visokoobrazovnim ustanovama, nakon PMF-a i FER-a, gdje izdvajamo TWINNING projekt INEX-ADAM koji je vodio profesor Damir Godec.


U tematskom prioritetu Izvrsna znanost, projektima u sklopu aktivnost Marie Sklodowska-Curie koje su vodili kao partneri Lidija Ćurković, Goran Krajačić i Neven Alujević, FSB je osigurao mjesto među najuspješnijima uz IRB, PMF i FER, kao i u Aktivnostima suradnje i potpore (CSA), gdje je FSB među uspješnijima uz FER, Energetski institut Hrvoje Požar i Regionalnu energetskoklimatsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske.

Osim ovih prioriteta, program Obzor 2020 također je uključivao nekoliko međusektorskih inicijativa, poput Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), gdje je FSB zauzeo važno mjesto u EIT Manufacturing Hubu Hrvatska koji je ispred FSB-a vodio (a i dalje vodi u Horizon Europe programu) Miro Hegedić sa svojim timom. Boje manje zastupljenog prioriteta Industrijsko vodstvo brani Hrvoje Jasak s projektom exaFOAM.

Gledajući ukupno, najveći broj prijava na pozive Obzor 2020 ostvario je FER (240 prijava i stopom uspješnosti od 13,3 %), zatim IRB (235 prijava i stopom uspješnosti od 13,4 %, a FSB je treći s 194 prijave i stopom uspješnosti od 9,3 %.

Ponosni smo na naše znanstvenike i njihov angažman u znanosti i umrežavanju s izvrsnim europskim partnerima koji su doveli do izrazito uspješne statistike prijavljenih i ugovorenih te sad već uspješno završenih projekata u sklopu programa Obzor 2020, najvećeg programa Europske unije za istraživanje i razvoj koji se provodio u razdoblju 2014.-2020. godine.

Usudimo se prognozirati da je Obzor 2020 bio tek zagrijavanje za FSB-ovce koje koji su već na početku programa Obzor Europa ugovorili brojne projekte, a među kojima su Ankica Kovač, Milan Kostelac, Petar Piljek, Joško Deur, Neven Duić, Goran Krajačić, Nikola Vladimir, Tomislav Pukšec, Miro Hegedić i Mario Štorga.

Među njima ističemo četiri projekta na kojima je FSB koordinator, dok inače hrvatski prijavitelji uglavnom sudjeluju kao partneri. Radi se o projektima EMERGE (HORIZON.2.5 - Climate, Energy and Mobility) i INITIATE (WIDERA) koje vodi Goran Krajačić, a na kojima aktivno radi i Marko Mimica te koji su već ugovoreni, te projektu SensMonCT II koji koordinira Marko Katić i projektu ERIES-SOLAR koji koordinira Hrvoje Kozmar, a koji su u postupku ugovaranja.

FSB je otvoren za širenje partnerstava, posebice sa srodnim Fakultetima i hrvatskim uspješnim tvrtkama kako bi producirali kompetentne i interdisciplinarne projekte.

Čestitamo znanstvenicima svih uspješnih hrvatskih prijavitelja te želimo puno sreće na natječajima programa Horizon Europe!

Više pročitajte OVDJE i u samoj Studiji OVDJE.

 
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica