Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Humans of FSB: Patrik Rožić, student

Priča/Story: Petra Rogošić, Slika/Photo: Dominik Slipac
Zanimanje za elektroniku razvio sam od ranog djetinjstva. Odbijao sam se igrati dječjim kutijama za alat te zahtijevao one prave. Ubrzo sam počeo raditi s ocem i stekao dosta iskustva na raznim elektroničkim uređajima. Na prvoj godini fakulteta uključio sam se u studentsku udrugu zrakoplovaca, gdje su me nakon pokazanog znanja pozvali na sudjelovanje na natjecanju Air Cargo Challenge u Njemačkoj. U sklopu natjecanja sudjelovao sam u izradi upravljačkih površina, razmatranju načina upravljanja te mehaničkog povezivanja komponenti. Bez obzira na veliku pripremu prije puta, mnogo se stvari radilo na samom mjestu natjecanja, što je zahtijevalo dosta snalažljivosti i mašte. To je bio prvi put da sam sudjelovao u izradi letjelice i mogu reći da je bilo vrlo zabavno.
Studentsku sam praksu želio odraditi na mjestu gdje bih stekao pravi uvid u svijet zrakoplovstva. Nakon kraće potrage odabrao sam tvrtku Jung Sky. Osnovani su 2009. godine i pružaju usluge privatnih čarter letova diljem Europe i sjeverne Afrike. Njihovo je sjedište u Zagrebu, gdje se nalazi i baza za mlažnjake s kojima obavljaju letove. Osobno me ugodno iznenadilo da postoji takav tip tvrtke u Hrvatskoj, kontaktirao sam ih te su vrlo rado pristali na praksu. Moj prvi dan prakse započeo je pozdravom člana uprave, koji mi je pružio kratku povijest tvrtke i objasnio važne propise te njihovu primjenu. U timu tvrtke okuplja se 30 osoba, uključujući 12 pilota. Prosječan broj letova u jednoj godini iznosio je između 1150 i 1300 letova na više od 200 zračnih luka u 40-ak zemalja. Letove obavlja dvočlana posada koju čine kapetan/kapetanica posade i kopilot/kopilotkinja, a nerijetko i dva kapetana, što su za mene bile wow informacije.

Jedno od najzanimljivijih iskustava na praksi bilo je provesti dan s pilotima. Pokazali su mi programe kojima se koriste, izgled prijeletnih brifinga i kontrolne liste koje moraju proći prije polijetanja, te sam imao priliku biti s njima u zrakoplovu tijekom obavljanja tih postupaka. Bilo je to iskustvo koje se doživljava samo jednom u životu. Tijekom prakse bio sam uključen i u odjel prodaje, gdje sam doznao kako se formiraju cijene leta i koji su mogući problemi pri tom procesu. To je definitivno bio dio s kojim ne dolazimo u kontakt na faksu, a vrlo je bitan. Otkrio sam da se privatni letovi često naručuju preko brokera, a ne izravno. Nadalje, posjetio sam operativni odjel, gdje su mi objasnili s kakvim se izazovima suočavaju, od nabave goriva do udovoljavanja posebnim putničkim željama. Bio sam smješten i u odjel za održavanja, gdje sam doznao mnoštvo informacija o načinima održavanja njihovih zrakoplova; tu se zapravo najbolje vidjela primjena znanja stečenog tijekom studija. Impresionirao me sustav naručivanja rezervnih dijelova, gdje uz svaki dio postoji precizna lokacija i način zamjene. Nakon odrađene prakse ne samo da nisam pogriješio u odabiru tvrtke nego mogu reći da mi je to iskustvo poboljšalo perspektivu u zrakoplovnom svijetu.

Patrik Rožić, student

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica