Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Humans of FSB: Marko Mimica, viši asistent

Priča/Story: Ana Lipovac, Slika/Photo: Dominik Slipac
Uvijek se vraćam na to: FSB u duši, FER u srcu. Može i obratno. Godine 2012. došao sam u Zagreb iz Splita studirati na FER-u i ondje sam se bavio elektroenergetikom, a ujedno sam bio dosta aktivan u studentskim krugovima, gdje sam bio predsjednik Europske udruge studenata elektrotehnike. To je ujedno bio moj prvi bliski kontakt sa strojarima jer smo imali neke članove upravo s FSB-a. Kao student na FER-u, nisam imao prilike kao oni prolaziti kroz neke predmete koji su možda teži, ali sam zato dosta slušao o njima upravo od članova udruge sa strojarstva. Nakon diplomiranja na smjeru elektroenergetike na FER-u, neko sam vrijeme radio u privredi za tvrtke poput Končara, CER-a i Siemensa, s kojima dandanas surađujem. Moj put do sadašnje pozicije višeg asistenta na FSB-u započeo je od već spomenute udruge na FER-u. Jedne večeri 2018. godine, sjećam se, na alumni druženju udruge elektrotehničara, kći profesora Deura igrom je slučaja spomenula kako njezin otac stalno traži ljude na fakultetu. Sjeo sam s profesorom Deurom, koji je iskazao potrebu za osobom s dobrim poznavanjem elektroenergetske mreže. On me povezao s profesorom Krajačićem, koji je tada imao raspisan natječaj za asistenta, i tako sam došao na FSB. Prihvatili su me ovdje kao svoga, a i jako se dobro dopunjuju znanja studenata s oba faksa. Najdraži dio posla na faksu mi je to što se sutra mogu probuditi i raditi što god poželim. Mogu što god mi padne na pamet dovesti od same ideje projekta do realizacije financiranja projekta u svega nekoliko mjeseci. Također volim raditi u nastavi i sa studentima. Kako držim treninge iz prezentacijskih vještina, uloga predavača mi je nekako bila potpuno prirodna. Do sada sam te treninge držao samo na FER-u, a bilo bi mi drago kada bi bilo interesa i na FSB-u. Tijekom godina ujedno sam i obnašao dužnost predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu te sam bio aktivan u raznim sveučilišnim tijelima. Često studenti misle da nema ništa od udruga i djelovanja u studentskim tijelima, ali zaista možete napraviti neke znatne promjene. U poziciji ste sugerirati određene stvari onima koji donose odluke i skrenuti pažnju na studentske potrebe koje ponekad vodeći ljudi fakulteta i Sveučilišta ne mogu vidjeti.
Doktorirao sam relativno nedavno, krajem 2022. godine, a sam doktorski rad predstavlja sjajno presjecište znanja s FSB-a i FER-a u području energetike s primjenom na pametnim otocima. Otoci su nam iznimno zanimljivi u kontekstu energetike jer uz relativno male investicije možete testirati koncepte koji se mogu pokazati izuzetno isplativima i primjenjivima na kopnu na daleko većoj ljestvici. Sjajna je okolnost bila i ta što je disertacija bila usko povezana s projektom koji smo radili na Unijama, jednom malom otoku u Kvarnerskom zaljevu. Ondje smo radili na desalinizacijskom postrojenju u sklopu kojega smo, zajednički s drugim partnerima na projektu, postavili jednu malu solarnu elektranu i baterijski spremnik, što nam je pomoglo istražiti kako osigurati napajanje otoka vodom i električnom energijom uz minimalne troškove. Općenito živimo u jednom jako zanimljivom i izazovnom vremenu, posebice u kontekstu energetike. Dekarbonizacija i zelena energetska tranzicija vjerojatno su ključno pitanje 21. stoljeća, stoga je zaista užitak raditi na pronalaženju rješenja za tako bitne izazove. Ono što nam sigurno treba je još puno mladih stručnjaka pa koristim i ovu priliku da pozovem studente da se sve više bave energetikom – sigurno nećete pogriješiti!

Marko Mimica, viši asistent

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica