Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19
Aktualno
Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je svečana sjednica povodom stote godišnjice osnutka. Čestitamo!
 Obavijesti
Magdalena Sekulić
22. studenog 2019.

U petak, 15. studenog 2019, organizirana je proslava stoljetnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Laubi. Na proslavi je prisustvovalo 600 uzvanika sa FSB-a, iz akademske zajednice, partnera i gospodarstvenika. Objavljena je i monografija FSB-a u kojoj je predstavljen i Centar za transfer tehnologije.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
22. studenog 2019.

U četvrtak, 14. studenog 2019., održan je Dan projekata i match-making u organizaciji FSB-a i CTT-a. Na događaju su sudjelovali brojni gospodarstvenici i istraživači FSB-a. Kroz predavanja gospodarstvenici su imali priliku čuti više o EU projektima koji se provode na fakultetu, a za vrijeme match-making razgovora razmjenili su ideje sa istraživačima koji mogu pridonijeti rješavanju konkretnih inženjerskih problema kroz zajedničke projekte.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
18. studenog 2019.

U srijedu, 13. studenog 2019., održana je radionica Hack the Future u sklopu obilježavanja FSB100 u organizaciji profesora Marijanovića i mentora s danskog fakulteta (Anja Maier i Tim Mcaloone). Na radionici su sudjelovali studenti sa FSB-a, FER-a, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, Poslovne škole Algebre, CTT, odabrani akademici, alumniji iz gospodarstva i industrije te vladini predstavnici. Svi zajedno imali smo priliku doznati više o globalnim mega trendovima te kasnije u grupama dolaziti do inovativnih riješenja za bolju budućnost.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
18. studenog 2019.

Direktorica je govorila o prvenstvenoj zadaći CTT-a, najvažnijim projektima u posljednje 23 godine, povezanosti CTTa i FSBa s gospodarstvom te transferu tehnologije. Intervju u cijelosti pročitajte na linku.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
7. studenog 2019.

U srijedu, 30. listopada 2019, održana je konferencija Hrvatska-mjesto za inovacije i pametne investicije u hotelu Westin. Na konferenciji su održana tematska izlaganja - Poticanje inovacija do uspjeha. Na izlaganjima su predstavljene brojne inovacije na području medicine i robotike te prakse drugih zemalja, poput Izraela, o ulozi vlade u razvoju inovacija. Također, imali smo priliku sudjelovati na B2B Matchmaking sastancima.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
31. listopada 2019.

Prof. dr. sc. Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje dao je intervuju za HAMAG-BICRO. Profesor je govorio o projektima RONNA i NERO, robotici u medicini i sredstvima koja su im pomogla u realizaciji projekata. Intervju u cijelosti pogledajte na YouTube kanalu.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
27. rujna 2019.

U organizaciji CTT-a i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, 17. rujna održan je seminar Vodik i gorivni članci. Voditeljica seminara je dr. sc. Ankica Kovač. Na seminaru je sudjelovao i direktor Toyota Croatia Krešimir Bago koji je govorio o vodikovim tehnologijama u transportu. Seminar je također predstavio Croatia Mirai Challenge i Toyota Mirai automobil na vodik.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
17. rujna 2019.

U ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine, održana je Croatia Mirai Challenge konferencija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Na konferenciji je predstavljen višeserijski automobil na vodik (Toyota Mirai) koji je trenutno na putovanju po europskim zemljama gdje su instalirane punionice vodika. Automobil je krenuo iz Zagreba a putovanje završava u Briselu. Na konferenciji su sudjelovali doc. dr. sc. Ankica Kovač, direktor Toyota Croatia Krešimir Bago, gradska pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić i dr. sc. Zvonimir Guzović. Raspravljalo se o vozilima na vodik i njihovoj budućnosti u Hrvatskoj.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
16. rujna 2019.

Direktorica Centra za transfer tehnologije, mr. sc. Nina Antičić, dala je intervju za portal Energetika-net. Direktorica je govorila o transferu tehnologije s FSB-a u gospodarstvo, konkurentnosti hrvatskih proizvoda na međunarodnom tržištu, centrima za transfer tehnologije i inkubatorima te njihovoj svrsi. Intervju u cijelosti pročitajte na linku.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
10. rujna 2019.

U petak, 11. srpnja 2019., Centar za transfer tehnologije sudjelovao je na 9. susretu Hrvatskog društva za mehaniku (HDM) koji se održao u hotelu Tomislavov dom u Zagrebu. CTT je predstavio svoju ulogu i prezentaciju pod nazivom ''Inovacije i transfer tehnologije kao pokretač rasta konkurentnosti poduzeća''.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
12. srpnja 2019.

Delegacija iz tvrtke Rimac Automobili posjetila je Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu čime je suradnja između akademske zajednice i industrije podignuta na višu razinu. Na čelu delegacije bio je Mate Rimac koji je zajedno sa svojim timom inženjera i voditelja odjela prošao 12 FSB-ovih laboratorija. Suradnjom ovoga tipa FSB osigurava kontinuitet u obrazovanju elitnih kadrova, sposobnih za praćenje brzog tehnološkog razvoja u najzahtjevnijim industrijama.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
12. srpnja 2019.
10. srpnja 2019. godine u Hotelu Esplanade, u sklopu obilježavanja 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle održana je dodjela Godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost“. U kategoriji „Kreativni i inovativni proizvod inspiriran likom i djelom Nikole Tesle“ nagradu je ove godine osvojio DAVOR ŠIRINIĆ, student smjera Mehatronika i robotika za rad „Bionička šaka“.

Na prigodnoj svečanosti nagradu je preuzeo mentor rada prof. dr. sc. Željko Šitum.
 Obavijesti
Magdalena Sekulić
12. srpnja 2019.

U srijedu, 10. srpnja 2019. godine, održan je sastanak Hrvatske sekcije za opremu pod tlakom na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Na sastanku se raspravljalo o uključivanju Hrvatske sekcije za opremu pod tlakom u Hrvatsku stručno-znanstvenu udrugu za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije, izboru užeg sustava Sekcije, programu rada Sekcije i osvrtu na održani 16. hrvatski seminar o tlačnoj opremi.

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
12. srpnja 2019.

U petak, 5. srpnja 2019., održan je 1. sastanak gospodarskog vijeća FSB-a na kojem je bilo uključeno 28 uglednih kompanija. Ciljevi osnivanja Gospodarskog vijeća su unaprjeđenje studijskih programa, unaprjeđenje suradnje s gospodarstvom kroz znanstveno-istraživačke projekte, cjeloživotno obrazovanje, te razvijanje istraživačke infrastrukture. Svi članovi Vijeća su pohvalili ovu inicijativu i izrazili spremnost za aktivno sudjelovanje u daljnjem radu jer u tome vide mehanizam održavanja visoke kvalitete vlastitih stručnjaka i kadrova koje Fakultet već čitavo jedno stoljeće kontinuirano proizvodi za tržište rada. 

 Obavijesti
Magdalena Sekulić
12. srpnja 2019.
Centar za transfer tehnologije d.o.o., Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, Hrvatska
MB 1219073 OIB 81725143201 PIC 952845551 ZABA: IBAN HR7623600001101430801 tel: +385 1 6168 567