Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19Krenule su prijave za novu, šestu po redu, generaciju FER-ovog startup inkubatora SPOCK. SPOCK-ov program startup edukacije je namijenjen studentima preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija svih fakulteta i onima koji su završili studij unazad dvije godine te zaposlenicima Sveučilišta u Zagrebu i znanstveno-istraživačkih institucija. Uz sve pogodnosti iz prošlogodišnjeg programa, odabrani timovi šeste generacije imat će priliku direktno se povezati s novim investicijskim fondom koji će investirati u znanstveno-istraživačke projekte s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo.

Odabrani sudionici će kroz šestomjesečni program edukacije dobiti priliku povezati se sa stručnjacima, mentorima, investitorima i partnerima koji će im svojim znanjem i iskustvom pomoći da svoje ideje i projekte pretvore u profitabilna rješenja i uspješne startupe. Za prošlogodišnji program prijave su pristigle s čak 10 različitih fakulteta, a SPOCK su uspješno završila čak tri tima čiji članovi su zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu. Timovi prethodnih generacija su kroz različita natjecanja prikupili više od 100.000 eura za razvoj svojih rješenja, uključujući 200.000 kn koje je tim pete generacije GGO3 osvojio na nedavno održanom Zagreb Connectu.

Prijave projekata i ideja za sljedeću generaciju SPOCK-a otvorene su do 10. prosinca, a svi zainteresirani za startup edukaciju mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca dostupnog na https://spock.fer.hr/prijave/.

Više informacija o procesu prijava i samome programu dostupno je na SPOCK-ovoj internetskoj stranici ili putem email adrese spock@fer.hr.
 Događanja
Stanko Škec
24. studenog 2021.
Povjerenstvo SDEWES Centra u sastavu prof. dr. sc. Nataša Markovska, prof. dr. sc. Nikola Ružinski i prof. dr. sc. Aleksander Zidanšek donijelo je odluku o tri najbolja diplomska rada Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša za ak. god. 2019./20. te za ak. god. 2020./21. Ukupno su dodijeljene tri nagrade za svaku akademsku godinu. Prvoplasirani za ak. god. 2019./20. je Dino Kovačević, a za ak. god. 2020./21. Dominik Rašić. 

Više informacija nalazi se u privitku i na internetskoj stranici SDEWES Centra.
 Novosti
Stanko Škec
24. studenog 2021.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je izbor novih članova akademije. Detalje o provedbi izbora možete pronaći na linku HAZU.

Pozivamo ustrojstvene jedinice fakulteta da pošalju svoje prijedloge na e-adresu: nagrade@fsb.hr zajedno sa svim prilozima, te u tri primjerka putem urudžbenog zapisnika, najkasnije do ponedjeljka 6. prosinca 2021. godine.
 FSB Obavijesti
Matea Klanac
23. studenog 2021.
Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) raspisao je Natječaj za dodjelu nagrada HAZU-a za 2021. godinu. Detalje natječaja možete pronaći na linku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pozivamo ustrojstvene jedinice fakulteta da pošalju svoje prijedloge na e-adresu: nagrade@fsb.hr zajedno sa svim prilozima te jedan primjerak putem urudžbenog zapisnika, najkasnije do ponedjeljka 10. siječnja 2022. godine.
 FSB Obavijesti
Matea Klanac
23. studenog 2021.
Prototip afektivnog robota PLEA koji se razvija u sklopu projekta financiranog od Hrvatske zaklade za znanost „AMICORC - Afektivna multimodalna interakcija temeljena na konstruiranoj robotskoj spoznaji“ (HRZZ-UIP-2020-02-7184), voditelja doc. dr. sc. Tomislava Stipančića ostvario je zapažen uspjeh na međunarodnom Art&AI Festivalu koji se ove godine održava u Leicesteru, Velika Britanija (https://www.art-ai.io/programme/plea/). 

Ugledni DailyArt Magazine je instalaciju tima s FSB-a (Tomislav Stipančić, Leon Koren, Andrija Ričko) uvrstio među najbolje Art instalacije temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI based) u Velikoj Britaniji za 2021. godinu, https://www.dailyartmagazine.com/ai-art-installations/.

Nakon što završi svoje sudjelovanje na Art&AI Festivalu, PLEA svoj posjet Velikoj Britaniji nastavlja na De Montfort sveučilištu (DMU) u sklopu Instituta za kreativne tehnologije gdje će tim s FSB-a zajedno s kolegama s DMU-a raditi na novim interakcijskim strategijama afektivnog robota koje su temeljene na podacima, https://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2021/august/meet-plea-the-robot-which-can-sense-your-emotions.aspx.

Budući da postoji veliki interes, u pripremi je plan sudjelovanja robota u sklopu više stranih događanja u 2022. godini.
 Novosti
Stanko Škec
22. studenog 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 19. studenoga 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 20. prosinca 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
19. studenog 2021.
U novom programskom razdoblju kroz Program će se sufinancirati projekti u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj kroz 9 specifičnih ciljeva.

Cilj prvog poziva je u novom razdoblju financiranja ponuditi širok tematski raspon za najveći mogući broj zainteresiranih partnera.  U tom smislu za prijavitelje su otvorena sva 4 tematska prioriteta dok vrijednost poziva iznosi oko 72 milijuna eura iz EFRR-a uz stopu sufinanciranja od 80%. Poziv je otvoren od 15. studenog 2021. godine do 23. veljače 2022. godine. Više informacija o Pozivu možete pročitati ovdje.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
17. studenog 2021.
Za provjeru autentičnosti radova, Fakultet strojarstva i brodogradnje koristi softver PlagScan. Administratori PlagScana za FSB su djelatnici Knjižnice.

Radionica za korištenje PlagScana za nastavnike će se održati online putem e-učenja u petak  26.11.2021. u 13 sati. Molimo sve zainteresirane koji se do sada nisu prijavili da pošalju mail na knjiznica@fsb.hr.
 Vijesti iz knjižnice
Jelena Bolkovac
17. studenog 2021.
Uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, u subotu 6. studenog 2021. na Jarunu je održan 29. ''Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske'' u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Veslačkog saveza Zagreba. Pokroviteljstvo veslačkom susretu i ove godine dao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.  

Na programu regate, kao i prošlih godina bilo je sedam utrka, od čega šest uvodnih, sprintova četveraca i osmeraca na 500 m, koji prethode glavnoj utrci osmeraca studenata na 2000 m. Više od stotinu i sedamdeset studenata, diplomiranih i profesora sa sveučilišta iz Zagreba, Splita i Slavonskog Broda, nastupilo je za svoje fakultete u ukupno dvadeset i šest posada. U glavnoj utrci snage su odmjerile prve postave osmeraca studenata FSB-a, FER-a, FESB-a, Ekonomije i PMF-a.   

Nakon višegodišnje dominacije FSB-a u sprintu, pobjedu u prvoj utrci odnijela je posada FESB-a iz Splita, a Splićani su pobijedili i u glavnoj utrci na 2000 m. 

Od ostalih utrka izdvajamo da su profesori i asistenti FSB-a pobijedili u kategoriji veterana u četvercu s kormilarom, dok je u osmercu diplomiranih (Alumni 8+) veslalo čak pet bivših studenata FSB-a koji su ratne 1993. godine veslali na prvoj FSB regati. 

Posada studenata veslačkih novaka FER-a osvojila je prvo mjesto ispred novaka Grafičkog fakulteta i FSB-a. 

Najbrojnija, sa šest posada, je bila utrka ženskih osmeraca u kojoj su osim pobjednica s ekonomskog fakulteta nastupili grafički, medicinski, farmaceutski, FSB i prirodoslovno-matematički fakultet.  

U pauzama između utrka brucošima na tribinama predstavljene su studentske udruge: Studentski zbor, FSB Racing Team, Brodocikl, Humans of FSB, Sportska udruga Omega i Klapa FSB-a. 

Uz veliku podršku s tribina i sjajnu organizaciju u kojoj ravnopravno sudjeluju studenti, profesori i kolege iz Veslačkog saveza Zagreba i HAVK Mladost, iza nas je još jedna uspješna regata. S nestrpljenjem očekujemo 30. jubilarnu.Rezultate i kompletan popis posada možete vidjeti na: https://www.fsb.unizg.hr/atlantis/web/sites/veslacka_regata/content/573/333/FSB_regata_2021_Rezultati.pdf 

Kako je sve izgledalo, možete pogledati u galeriji na internet stranicama regate ili na filmu: https://www.youtube.com/watch?v=qsVNhAFEL3M 
Lovorka Grgec Bermanec, Predsjednica organizacijskog odbora veslačke regate
 Događanja
Stanko Škec
16. studenog 2021.
University of Salamanca, Španjolska objavilo je natječaj za 20 stipendija sufinanciranih kroz Marie Curie akcije u trajanju od 30 mjeseci za istraživače s doktoratom znanosti ili bar četiri godine istraživačkog iskustva.
Više o programu možete pronaći ovdje.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
16. studenog 2021.
Kao mlad trenirao sam trčanje, ali sam bio u svojevrsnom konfliktu s atletskim sustavom jer nisam pristao da me treniraju neozbiljni treneri. Dok sam studirao, našao sam vremena da proučim literaturu, proniknem u bit teorije sporta i treninga, fiziologiju tijela, anatomiju… Proučio sam koji su učinci u tijelu, fiziološki i kemijski, kako bih znao što mi se događa u tijelu kada osjećam da nešto nije u redu, kada trebam što unaprijediti i kako zaštititi svoje zdravlje. U meni se formirala znatiželja da ono što sam učio na fakultetu, na razvoju proizvoda i teoriji konstruiranja, primijenim kao model pristupa rješavanja problema, samo u razvijanju svojih sposobnosti. Kad sam već završio faks i radio na fakultetu, trenirao me vrhunski trener iz Bugarske koji je radio za Hrvatski olimpijski odbor. Vidio me na jednom treningu kako jednom njegovom atletičaru pomažem u svladavanju dionice jer me taj atletičar molio da mu budem pacemaker.
 Život na FSB
Andrija Levanić
16. studenog 2021.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA131) za akademsku godinu 2021./22.
Drugi krug Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu od 1. veljače 2022.- 1. kolovoza 2022. Završetak mobilnosti je najkasnije 30.9.2022. Krajnji rok za online prijave je 30.4.2022. u 12h. 
Postupak prijave je predviđen isključivo elektroničkim putem. Student-prijavitelj ispunjava svoju online prijavu i kompletnu dokumentaciju koja je propisana natječajem dostavlja na e-mail adresu mobilnost@fsb.hr. Dokumentaciju je potrebno dostaviti u PDF formatu, subject e-maila treba sadržavati: Ime i prezime studenta, prijava na natječaj, Erasmus+ stručna praksa, 2. krug 2021/22. Nakon odobrenja ECTS koordinatora i ovjere dokumenta Izjava suglasnosti, Služba za projekte i mobilnost prijavu prosljeđuje na Sveučilište. 
VAŽNO: Iako je rok za online prijavu 30.4.2022., molimo da Vaše prijave dostavite najkasnije 25.4.2022. zbog vremena potrebnog za obradu i slanje dokumentacije. U slučaju pitanja možete se obratiti ECTS koordinatoru za stručnu praksu doc. Hrvoju Cajneru na e-mail adresu hrvoje.cajner@fsb.hr ili na e-mail ivana.bezmalinovic@fsb.hr
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
12. studenog 2021.
Kao mlad trenirao sam trčanje, ali sam bio u svojevrsnom konfliktu s atletskim sustavom jer nisam pristao da me treniraju neozbiljni treneri. Dok sam studirao, našao sam vremena da proučim literaturu, proniknem u bit teorije sporta i treninga, fiziologiju tijela, anatomiju… Proučio sam koji su učinci u tijelu, fiziološki i kemijski, kako bih znao što mi se događa u tijelu kada osjećam da nešto nije u redu, kada trebam što unaprijediti i kako zaštititi svoje zdravlje. U meni se formirala znatiželja da ono što sam učio na fakultetu, na razvoju proizvoda i teoriji konstruiranja, primijenim kao model pristupa rješavanja problema, samo u razvijanju svojih sposobnosti. Kad sam već završio faks i radio na fakultetu, trenirao me vrhunski trener iz Bugarske koji je radio za Hrvatski olimpijski odbor. Vidio me na jednom treningu kako jednom njegovom atletičaru pomažem u svladavanju dionice jer me taj atletičar molio da mu budem pacemaker.
 Život na FSB
Andrija Levanić
16. studenog 2021.
Povjerenstvo SDEWES Centra u sastavu prof. dr. sc. Nataša Markovska, prof. dr. sc. Nikola Ružinski i prof. dr. sc. Aleksander Zidanšek donijelo je odluku o tri najbolja diplomska rada Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša za ak. god. 2019./20. te za ak. god. 2020./21. Ukupno su dodijeljene tri nagrade za svaku akademsku godinu. Prvoplasirani za ak. god. 2019./20. je Dino Kovačević, a za ak. god. 2020./21. Dominik Rašić. 

Više informacija nalazi se u privitku i na internetskoj stranici SDEWES Centra.
 Novosti
Stanko Škec
24. studenog 2021.
Prototip afektivnog robota PLEA koji se razvija u sklopu projekta financiranog od Hrvatske zaklade za znanost „AMICORC - Afektivna multimodalna interakcija temeljena na konstruiranoj robotskoj spoznaji“ (HRZZ-UIP-2020-02-7184), voditelja doc. dr. sc. Tomislava Stipančića ostvario je zapažen uspjeh na međunarodnom Art&AI Festivalu koji se ove godine održava u Leicesteru, Velika Britanija (https://www.art-ai.io/programme/plea/). 

Ugledni DailyArt Magazine je instalaciju tima s FSB-a (Tomislav Stipančić, Leon Koren, Andrija Ričko) uvrstio među najbolje Art instalacije temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI based) u Velikoj Britaniji za 2021. godinu, https://www.dailyartmagazine.com/ai-art-installations/.

Nakon što završi svoje sudjelovanje na Art&AI Festivalu, PLEA svoj posjet Velikoj Britaniji nastavlja na De Montfort sveučilištu (DMU) u sklopu Instituta za kreativne tehnologije gdje će tim s FSB-a zajedno s kolegama s DMU-a raditi na novim interakcijskim strategijama afektivnog robota koje su temeljene na podacima, https://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2021/august/meet-plea-the-robot-which-can-sense-your-emotions.aspx.

Budući da postoji veliki interes, u pripremi je plan sudjelovanja robota u sklopu više stranih događanja u 2022. godini.
 Novosti
Stanko Škec
22. studenog 2021.
Krenule su prijave za novu, šestu po redu, generaciju FER-ovog startup inkubatora SPOCK. SPOCK-ov program startup edukacije je namijenjen studentima preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija svih fakulteta i onima koji su završili studij unazad dvije godine te zaposlenicima Sveučilišta u Zagrebu i znanstveno-istraživačkih institucija. Uz sve pogodnosti iz prošlogodišnjeg programa, odabrani timovi šeste generacije imat će priliku direktno se povezati s novim investicijskim fondom koji će investirati u znanstveno-istraživačke projekte s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo.

Odabrani sudionici će kroz šestomjesečni program edukacije dobiti priliku povezati se sa stručnjacima, mentorima, investitorima i partnerima koji će im svojim znanjem i iskustvom pomoći da svoje ideje i projekte pretvore u profitabilna rješenja i uspješne startupe. Za prošlogodišnji program prijave su pristigle s čak 10 različitih fakulteta, a SPOCK su uspješno završila čak tri tima čiji članovi su zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu. Timovi prethodnih generacija su kroz različita natjecanja prikupili više od 100.000 eura za razvoj svojih rješenja, uključujući 200.000 kn koje je tim pete generacije GGO3 osvojio na nedavno održanom Zagreb Connectu.

Prijave projekata i ideja za sljedeću generaciju SPOCK-a otvorene su do 10. prosinca, a svi zainteresirani za startup edukaciju mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca dostupnog na https://spock.fer.hr/prijave/.

Više informacija o procesu prijava i samome programu dostupno je na SPOCK-ovoj internetskoj stranici ili putem email adrese spock@fer.hr.
 Događanja
Stanko Škec
24. studenog 2021.
Uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, u subotu 6. studenog 2021. na Jarunu je održan 29. ''Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske'' u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Veslačkog saveza Zagreba. Pokroviteljstvo veslačkom susretu i ove godine dao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.  

Na programu regate, kao i prošlih godina bilo je sedam utrka, od čega šest uvodnih, sprintova četveraca i osmeraca na 500 m, koji prethode glavnoj utrci osmeraca studenata na 2000 m. Više od stotinu i sedamdeset studenata, diplomiranih i profesora sa sveučilišta iz Zagreba, Splita i Slavonskog Broda, nastupilo je za svoje fakultete u ukupno dvadeset i šest posada. U glavnoj utrci snage su odmjerile prve postave osmeraca studenata FSB-a, FER-a, FESB-a, Ekonomije i PMF-a.   

Nakon višegodišnje dominacije FSB-a u sprintu, pobjedu u prvoj utrci odnijela je posada FESB-a iz Splita, a Splićani su pobijedili i u glavnoj utrci na 2000 m. 

Od ostalih utrka izdvajamo da su profesori i asistenti FSB-a pobijedili u kategoriji veterana u četvercu s kormilarom, dok je u osmercu diplomiranih (Alumni 8+) veslalo čak pet bivših studenata FSB-a koji su ratne 1993. godine veslali na prvoj FSB regati. 

Posada studenata veslačkih novaka FER-a osvojila je prvo mjesto ispred novaka Grafičkog fakulteta i FSB-a. 

Najbrojnija, sa šest posada, je bila utrka ženskih osmeraca u kojoj su osim pobjednica s ekonomskog fakulteta nastupili grafički, medicinski, farmaceutski, FSB i prirodoslovno-matematički fakultet.  

U pauzama između utrka brucošima na tribinama predstavljene su studentske udruge: Studentski zbor, FSB Racing Team, Brodocikl, Humans of FSB, Sportska udruga Omega i Klapa FSB-a. 

Uz veliku podršku s tribina i sjajnu organizaciju u kojoj ravnopravno sudjeluju studenti, profesori i kolege iz Veslačkog saveza Zagreba i HAVK Mladost, iza nas je još jedna uspješna regata. S nestrpljenjem očekujemo 30. jubilarnu.Rezultate i kompletan popis posada možete vidjeti na: https://www.fsb.unizg.hr/atlantis/web/sites/veslacka_regata/content/573/333/FSB_regata_2021_Rezultati.pdf 

Kako je sve izgledalo, možete pogledati u galeriji na internet stranicama regate ili na filmu: https://www.youtube.com/watch?v=qsVNhAFEL3M 
Lovorka Grgec Bermanec, Predsjednica organizacijskog odbora veslačke regate
 Događanja
Stanko Škec
16. studenog 2021.
U novom programskom razdoblju kroz Program će se sufinancirati projekti u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj kroz 9 specifičnih ciljeva.

Cilj prvog poziva je u novom razdoblju financiranja ponuditi širok tematski raspon za najveći mogući broj zainteresiranih partnera.  U tom smislu za prijavitelje su otvorena sva 4 tematska prioriteta dok vrijednost poziva iznosi oko 72 milijuna eura iz EFRR-a uz stopu sufinanciranja od 80%. Poziv je otvoren od 15. studenog 2021. godine do 23. veljače 2022. godine. Više informacija o Pozivu možete pročitati ovdje.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
17. studenog 2021.
University of Salamanca, Španjolska objavilo je natječaj za 20 stipendija sufinanciranih kroz Marie Curie akcije u trajanju od 30 mjeseci za istraživače s doktoratom znanosti ili bar četiri godine istraživačkog iskustva.
Više o programu možete pronaći ovdje.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
16. studenog 2021.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA131) za akademsku godinu 2021./22.
Drugi krug Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu od 1. veljače 2022.- 1. kolovoza 2022. Završetak mobilnosti je najkasnije 30.9.2022. Krajnji rok za online prijave je 30.4.2022. u 12h. 
Postupak prijave je predviđen isključivo elektroničkim putem. Student-prijavitelj ispunjava svoju online prijavu i kompletnu dokumentaciju koja je propisana natječajem dostavlja na e-mail adresu mobilnost@fsb.hr. Dokumentaciju je potrebno dostaviti u PDF formatu, subject e-maila treba sadržavati: Ime i prezime studenta, prijava na natječaj, Erasmus+ stručna praksa, 2. krug 2021/22. Nakon odobrenja ECTS koordinatora i ovjere dokumenta Izjava suglasnosti, Služba za projekte i mobilnost prijavu prosljeđuje na Sveučilište. 
VAŽNO: Iako je rok za online prijavu 30.4.2022., molimo da Vaše prijave dostavite najkasnije 25.4.2022. zbog vremena potrebnog za obradu i slanje dokumentacije. U slučaju pitanja možete se obratiti ECTS koordinatoru za stručnu praksu doc. Hrvoju Cajneru na e-mail adresu hrvoje.cajner@fsb.hr ili na e-mail ivana.bezmalinovic@fsb.hr
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
12. studenog 2021.
EIT Health Inovacijski Izazov održavati će se od 29. studenoga do 3. prosinca 2021. u organizaciji Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u ulozi EIT Health Huba za Hrvatsku i Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija o EIT Health Inovacijskom izazovu, programu natjecanja i uvjetima prijave možete doznati ovdje. Rok za prijavu je 26. studenoga 2021., a planirani broj sudionika je ograničen na 30.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
12. studenog 2021.
Tim profesora s FSBa, u sastavu prof. Joško Deur (Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava), izv. prof. Marino Grozdek (Zavod za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku) i izv. prof. Goran Krajačić (Zavod za energetska postrojenja, energetiku i okoliš), uključio je FSB u Obzor 2020 projekt OLGA - Holistic Green Airport (ID: 101036871),  koji se provodi od 1. listopada 2021. u suradnji s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb i još 55 partnerskih organizacija iz Hrvatske i Europe. Projekt traje 5 godina uz ukupnu vrijednost budžeta od € 34 006 426,75 od kojih EU sufinancira € 24 991 644,02.  FSB budžet u projektu iznosi  € 311 000 te je u potpunosti pokriven EU sredstvima.
Više informacija o projektu možete pronaću u privitku.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
9. studenog 2021.
Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija i L'Oreal Adria, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, već šesnaestu godinu objavljuju natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“.  Četiri hrvatske znanstvenice bit će nagrađene stipendijama u vrijednosti 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti).

Natječaj je otvoren od 8. studenoga do 8. prosinca 2021. godine, a prijaviti se mogu sve znanstvenice na posljednjoj godini doktorskog studija koje su mlađe od 35 godina, čiji je istraživački rad prijavljen u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske.

Više informacija možete pronaći ovdje
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
9. studenog 2021.
Ove godine zimska škola održati će se od 15. do 23. studenoga 2021. u organizaciji Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, te uz potporu EIT Health-a, a biti će organizirana kao niz online događanja namijenjenih istraživačima u ranoj karijeri i stručnjacima zainteresiranim za stjecanje vještine potrebne za uspjeh kao lideri u području zdravstvenih istraživanja i inovacija.

Cilj škole je pružiti podršku i poticajno međunarodno okružje u sklopu kojega sudionici mogu stvarati inovacije koje se temelje na njihovu istraživanju, dobiti povratnu informaciju i ostvariti korisne poslovne kontakte. Također, sudionici škole će ostvariti pravo na dobivanje certifikata sudjelovanjem u 80% programa škole (u najmanje dva webinara i dvije radionice ili u jednoj radionici i četiri webinara). Prijaviti se može za program u cijelosti ili za pojedine radionice i webinare uz napomenu da je broj sudionika za iste ograničen. Sudjelovanje na svim događanjima je besplatno. Radni jezik zimske škole je engleski.

Više o zimskoj školi, događanjima  i rasporedu  webinara i radionica možete doznati ovdje: https://winterschool.pharma.hr/ te na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
4. studenog 2021.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije i ove godine organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji će se održati u razdoblju od 20. do 30. studenoga 2021. godine. Cilj održavanja „Dana otvorenih vrata EU projekata“ je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.

Molimo da svoje sudjelovanje u „Danima otvorenih vrata EU projekata“ prijavite putem elektroničkog obrasca na poveznici: https://forms.gle/dnTAZBzHMfG7mzqz9 najkasnije do 10. studenoga 2021. godine.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
2. studenog 2021.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Natječaj za akademsku mobilnost u 2022. godini. Prijave se podnose na online obrascu te se zajedno s ostalom natječajnom dokumentacijom dostavljaju elektorničkim putem (u PDF formatu, jedan dokument) na e-mail adresu: ivana.bezmalinovic@fsb.hr. Online prijave su otvorene do ponedjeljka 22. studenoga 2021. godine do 12h a rok za dostavu kompletne dokumentacije je petak 26. studenoga 2021. godine.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
2. studenog 2021.
Otvoren je novi poziv za financiranje razvoja inovacija iz područja zdravlja -  EIT Health RIS Innovation Call 2022.

Prijaviti se mogu konzorciji dvije ili više organizacija od kojih jedna mora dolaziti iz poslovnog sektora, a druga može biti akademska, istraživačka ili zdravstvena ustanova. Lokalni EIT Health Hub može biti partner uz još barem dvije organizacije. EIT Health Hub za Hrvatsku je Sveučilište u Zagrebu. Svi partneri moraju biti iz Hrvatske, a vođa konzorcija mora imati sjedište ili podružnicu u Gradu Zagrebu. Rok za prijavu projekta je 18. prosinca 2021. do 17.00 sati. Prijava se podnosi putem online obrasca, a prijaviti se možete ovdje. Svi kriteriji za prihvatljivost prijavitelja i projekta, kao i pravila financiranja, razrađeni su u projektnoj dokumentaciji koju možete pronaći ovdje.

Za sve zainteresirane prijavitelje EIT Health organizira webinar u sklopu kojega će pobliže objasniti prijavni postupak i obrazac te će prezentirati savjete za uspješnu projektnu prijavu. Webinar će se održati u utorak 2. studenoga 2021. u 10.00 sati, a može mu se pristupiti putem sljedeće poveznice. Sva dodatna pitanja možete uputiti i na: InnoStars.ris@eithealth.euotvoren novi poziv za financiranje razvoja inovacija iz područja zdravlja -  EIT Health RIS Innovation Call 2022.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
2. studenog 2021.
Nakon uspješnog završetka prvog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru programa Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost odabrano je 18 projekata (listu odabranih projekata možete pronaći ovdje). Objava drugog Poziva očekuje se tijekom studenog 2021. godine, a biti će otvoren 90 dana. Cilj Poziva je povećati konkurentnost hrvatskih poduzeća, potaknuti nova zapošljavanja te podržati održivi razvoj. Hrvatske tvrtke mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za financiranje dijela projekta s ciljem povećanja rasta poslovanja i aktivnosti (povećanje inovativnosti u proizvodima, uslugama i procesima) iz područja inovacija zelene industrije i plavog razvoja. Dana 3. studenog održat će se prva informativna radionica uz podršku Hrvatske gospodarske komore u Slavonskom Brodu, a raspored održavanja ostalih radionica nalazi se u tablici.
Više detalja o natječaju i informativnim radionicama pronađite na: službenim stranicama Programa.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
22. listopada 2021.
Članovi projektnog istraživačkog tima sudjelovali su na dvodnevnom međunarodnom stručnom skupu „DroneDays“ održanom 4. i 5. listopada 2021. godine u Biogradu na Moru (Hrvatska). Program se sastojao od pozvanih predavanja i sajma poduzeća, a bio je fokusiran na primjene bespilotnih letjelica i industrije krajnjih korisnika. DroneDays je mjesto susreta operatora i korisnika iz zajednica industrije, akademije, krajnjih korisnika i regulatornih tijela.

Članovi tima predstavili su na sponzorskom štandu dosad ostvarene rezultate na projektu, izlagali su dosad izrađene bespilotne letjelice i objavljene znanstvene članke te izmijenili iskustava i kontakte s ostalim izlagačima radi potencijalne buduće suradnje. Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica projekt je koji Veleučilište u Karlovcu s projektnim partnerom Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Ukupna je vrijednost projekta 6.344.230,79 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 85%, dok sredstva prijavitelja i partnera iznose 15%. Razdoblje provedbe je 34 mjeseca, a provodi se na području Karlovačke županije i Grada Zagreba.

***

Team members of this research project participated in the two-day DroneDays international conference held on 4–5 October 2021 in Biograd na More, Croatia. The programme consisted of keynote lectures and an exhibition, with special focus on the applications of unmanned aerial vehicles and end-user industries. DroneDays is a meeting place for operators and users from industry, academia, end users and regulatory bodies.

At the sponsored stand, team members presented the project results achieved to date, displayed the unmanned aerial vehicles built thus far, presented the published scientific publications, and exchanged experiences and contacts with other exhibitors with an eye to future cooperation. Research and development of specialised multirotor unmanned aerial vehicles is a joint project of the Karlovac University of Applied Sciences and the Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture of the University of Zagreb. The project is implemented through the Operational programme Competitiveness and Cohesion 2014 – 2020, and co-financed by the European Union from the European Structural and Investment Funds for the financial period 2014 – 2020.

The project is valued at HRK 6,344,230.79, consisting of an 85% grant, and a 15% investment by the applicant and partner institution. The implementation period is 34 months and it is implemented in the area of Karlovac County and the City of Zagreb.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
11. listopada 2021.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je izbor novih članova akademije. Detalje o provedbi izbora možete pronaći na linku HAZU.

Pozivamo ustrojstvene jedinice fakulteta da pošalju svoje prijedloge na e-adresu: nagrade@fsb.hr zajedno sa svim prilozima, te u tri primjerka putem urudžbenog zapisnika, najkasnije do ponedjeljka 6. prosinca 2021. godine.
 FSB Obavijesti
Matea Klanac
23. studenog 2021.
Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) raspisao je Natječaj za dodjelu nagrada HAZU-a za 2021. godinu. Detalje natječaja možete pronaći na linku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pozivamo ustrojstvene jedinice fakulteta da pošalju svoje prijedloge na e-adresu: nagrade@fsb.hr zajedno sa svim prilozima te jedan primjerak putem urudžbenog zapisnika, najkasnije do ponedjeljka 10. siječnja 2022. godine.
 FSB Obavijesti
Matea Klanac
23. studenog 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 19. studenoga 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 20. prosinca 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
19. studenog 2021.
Za provjeru autentičnosti radova, Fakultet strojarstva i brodogradnje koristi softver PlagScan. Administratori PlagScana za FSB su djelatnici Knjižnice.

Radionica za korištenje PlagScana za nastavnike će se održati online putem e-učenja u petak  26.11.2021. u 13 sati. Molimo sve zainteresirane koji se do sada nisu prijavili da pošalju mail na knjiznica@fsb.hr.
 Vijesti iz knjižnice
Jelena Bolkovac
17. studenog 2021.
I ove godine Klimaoprema d.d. nagrađuje redovne studente Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Potrebno je osmisliti autonomnu stanicu za inspekciju prozirnog stakla.  Rješenja, kao i eventualna dodatna pitanja šaljite na e-mail: hr@klimaoprema.hr, s naslovom „Inovativnost i kreativnost“, do 8. 12. 2021. U prijavi obavezno navesti svoje kontakte podatke (ime i prezime, te broj telefona). Više informacija možete naći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
10. studenog 2021.
Temeljem studije o najutjecajnijim svjetskim znanstvenicima, prema ažuriranim podatcima za 2020. godinu, među 2% najutjecajnijih znanstvenika svijeta ponovno su se našli i profesori FSB-a.

Na listi najutjecajnijih svjetskih znanstvenika za 2020. godinu nalaze se: prof. dr.sc. Neven Duić, prof. dr.sc. Hrvoje Jasak i prof. dr.sc. Hrvoje Kozmar.

Na listi najutjecajnijih svjetskih znanstvenika tijekom cjelokupne karijere nalaze se: akademik Ivo Senjanović, prof. dr.sc. Neven Duić i prof. dr.sc. Hrvoje Jasak.

Studiju je izradila i ažurira istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD), pod vodstvom profesora Johna Ioannidisa. Podatci su preuzeti iz baze Scopus te se studija temelji na šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti.

Studija obuhvaća više od 100.000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u 22 znanstvena područja i 176 grana te među ostalim podatcima donosi i dvije liste autora. Prva lista odnosi se na najutjecajnije svjetske znanstvenike tijekom 2020. godine, a druga lista na najutjecajnije svjetske znanstvenike tijekom cjelokupne karijere zaključno s 2020. godinom.

Liste se mogu naći na poveznici: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3 

Čestitke profesorima na iznimnim rezultatima!
 Vijesti iz knjižnice
Jelena Bolkovac
29. listopada 2021.
Obavještavaju se studenti da potvrdu s elektroničkim pečatom mogu preuzeti putem studomata te da ne moraju tražiti potvrde mailom ili dolaskom u Studentsku referadu. U privitku se nalazi odluka i prikaz iz studomata.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
12. listopada 2021.
U privitku se nalazi plan redovnih ispitnih rokova u ak.god. 2021./2022.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
28. rujna 2021.
Osim rangiranja sveučilišta od 2017. godine Šangajska lista također rangira sveučilišta prema znanstvenim područjima (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS).
U 2021. godini Sveučilište u Zagrebu zauzima 43. mjesto u kategoriji „Marine/Ocean Engineering“.
Poveznica: https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2021/RS0222

Prema Šangajskoj listi (Academic Ranking of World Universities – ARWU) Sveučilište u Zagrebu je u 2019. i 2020. godini rangirano između 401. i 500. mjesta.
Poveznica: https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2020

Više o Šangojskim listama i rangiranjima na poveznici: https://www.shanghairanking.com/
 Vijesti iz knjižnice
Tamara Krajna
28. svibnja 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102