Pozivamo vas na predavanje pod naslovom "EXPERIMENTAL AND COMPUTATIONAL MODELLING OF FATIGUE BEHAVIOUR OF STANDARD TENSILE SPECIMEN MADE OF ALUMINIUM ALLOY 5083-H111" koje će održati Branko NEČEMER, mag. inž. str. (Faculty of Mechanical Engineering,  University of Maribor,  Slovenia).
Predavanje će se održati u četvrtak, 28.11.2019. u 14:00 sati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Ivana Lučića 5, u dvorani E.
Više o predavanju može se naći na web stranici Hrvatskog društva za mehaniku
 Događanja
Ivana Lakićević
21. studenog 2019.
Tvrtka Hilti (Liechtenstein) organizira godišnje natjecanje u osmišljavanju i razvoju IT rješenja primijenjenih u strojarstvu i građevinarstvu. Ovim putem pozivaju se studenti preddiplomskog, diplomskog te postdiplomskog studija da sudjeluju u natjecanju tijekom kojih mogu pokazati svoja znanja i vještine pri kreiranju inovativnih IT rješenja vezanih uz današnje izazove suvremenog inženjerstva. Rok za registraciju sudionika je 29.11.2019., a za prijavu rješenja je 20.12.2019.

Više informacija moguće je pronaći u privitku.
 Događanja
Stanko Škec
21. studenog 2019.

Oko 600 strojara, brodara i zrakoplovaca,  predstavnika gospodarstva, akademske zajednice i partneri koji podupiru FSB zajedno su proslavili 100 godina Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Laubi.

Kako nam je bilo pogledajte na filmu: https://youtu.be/tQd0qS-G9iM

 FSB100
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Obavijest o radnim mjestima za dva doktoranda na projektu na FSB Zagreb

Pozivaju se kandidati zainteresirani za radno mjesto doktoranda na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na projektu financiranom od Hrvatske zaklade za znanost „Višerazinsko numeričko modeliranje i eksperimentalno istraživanje procesa starenja u sinteriranim konstrukcijskim komponentama“ da e-mailom kontaktiraju voditelja projekta prof. dr. sc. Zdenka Tonkovića (zdenko.tonkovic@fsb.hr). Radna mjesta dvaju doktoranada su na određeno puno radno vrijeme za razdoblje od 3 godine.

Doktorandi će biti uključeni u sljedeće aktivnosti na projektu: eksperimentalno istraživanje utjecaja dubine densifikacije (povećanje gustoće) na mehaničko ponašanje poroznih sinteriranih materijala, razvoj i validacija višerazinskog (mikro-makro) numeričkog modela za predviđanje nastanka rupičenja i pukotine u sinteriranom materijalu podvrgnutom cikličkom kontaktnom opterećenju uslijed kotrljanja i klizanja te primjena razvijenih numeričkih algoritama na stvarne konstrukcijske komponente od sinteriranog materijala. U okviru projekta predviđeni su znanstveni boravci na suradnoj instituciji Fakultetu strojarstva Sveučilišta u Mariboru. Objava natječaja za dva doktoranda planirana je za siječanj 2020.

 FSB Obavijesti
Matea Klanac
21. studenog 2019.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb trenutno zapošljava inženjera za tehničku podršku prodaje. Detalji o uvjetima i opisu radnih mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati se mogu prijaviti najkasnije zaključno sa 3.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb trenutno zapošljava inženjera za konkurentnost i istraživanje tržišta. Detalji o uvjetima i opisu radnih mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati se mogu prijaviti najkasnije zaključno sa 3.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb trenutno zapošljava inženjera u Data Connectivity grupi. Detalji o uvjetima i opisu radnih mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati se mogu prijaviti najkasnije zaključno sa 3.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Predaja diplomskih radova

Završen diplomski rad u 1. roku diplomskih ispita diplomskog studija (prosinac 2019.) ak. god. 2019./2020. predaje se u četvrtak 28. studenoga 2019. u vremenu od 10 do 12 sati u Referadu za završne i diplomske ispite. 

 

Rad je potrebno prethodno urudžbirati u Urudžbenom zapisniku. 

 

Rad se predaje u DVA tvrdo uvezana primjerka. Rad u koji ste uvezali kopiju diplomskog zadatka može biti crno-bijeli jer taj ostaje u arhivi Fakulteta. Rad u koji ste uvezali original zadatak predajete mentoru

Rad se isti dan predaje u Knjižnicu FSB-a u elektroničkoj verziji (na CD-u u PDF formatu) zajedno s izjavom o objavljivanju na webu, a prije predaje izjave i CD-a morate ga učitati u repozitorij prema uputi.

 FSB Obavijesti
Izidora Herold
20. studenog 2019.
Poziv na sastanak CroFToMM-a u srijedu, 20.11.2019.
Predavač: Ž. Goja
Tema: „Trendovi razvoja glavnih pogona obradnih strojeva“
Mjesto: Dvorana F ili G (FSB)
Vrijeme: 18 sati
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
20. studenog 2019.
Novi natječaj Hrvatske zaklade za znanost

Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za program “Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“. Natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja. Prijava na natječaj moguća je isključivo putem EPP sustava (https://epp.hrzz.hr/).

Rok za prijavu: 10. siječnja 2020. godine (13:00 CET)

Više detalja o natječaju možete naći na http://www.hrzz.hr/default.aspx?id=2625

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
19. studenog 2019.
Oko 600 strojara, brodara i zrakoplovaca okupilo se u Laubi - kući za ljude i umjetnost, na prezentaciji FSB100 monografije.
Okupili smo nekadašnje i sadašnje studente, kolege različitih generacija, koji su došli iz cijele zemlje i s različitih kontinenata. Družili su se oni u devetoj deceniji s onima koji su tek ušli u treću. I bilo nam je dobro! U galeriji fotografija pogledajte koliko dobro!!
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
19. studenog 2019.
Film „FSB100“ je izrađen povodom 100. rođendana Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a premijerno prikazan na Balu strojara 8. studenog 2019. Posebno zahvaljujemo Marku Zeljkoviću na realizaciji filma.

Pogledajte ovaj simpatičan film u kojem sudjeluju naši studenti, alumniji i profesori, oni su nam otvorili srca i objasnili zašto vole FSB, što znači biti inženjer i zašto su oni potrebni društvu, kako privući više djevojaka na FSB, te podijelili s nama svoje najposebnije trenutke i anegdote.
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
19. studenog 2019.
Već ovog proljeća studenti Sveučilišta u Zagrebu imaju priliku posjetiti Španjolsku, Grčku, Italiju, Francusku, Kanarske otoke i još mnogo drugih država zapadne i istočne Europe putem BEST proljetnih stručnih seminara
 FSB Obavijesti
Monika Hrubi
30. listopada 2019.
II. krug dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti
Obavještavamo Vas da je otvoren II. krug dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti.
Rang-liste dostupne su na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/.
Studenti koji su na rang-listi unutar kvote za određeno područje i godinu studija, odnosno iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, bit će obaviješteni na adresu elektroničke pošte da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. Zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, mogu svoje podatke provjeriti na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/. 
Ako student koji je ostvario pravo na državnu STEM stipendiju želi prihvatiti stipendiju, nužno je da do ponedjeljka, 25. studenoga 2019. godine, do 12 sati na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/, kojoj pristupa prijavom sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom, označi izjave koje prethode prihvaćanju Uvjeta stipendiranja, prihvati Uvjete stipendiranja te upiše svoj IBAN žiro-računa. Prihvaćanje uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora.
Ako u navedenome roku student ne prihvati Uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju te će obavijest o ostvarivanju prava na državnu stipendiju dobiti sljedeći student na rang-listi ispod praga do ispunjenja kvote.
Ujedno Vas potičemo da redovito pratite mrežnu stranicu Ministarstva znanosti i obrazovanja, mrežnu stranicu projekta http://stem.mzo.hr/ te službenu Facebook stranicu Državne STEM stipendije
Za sve ostale informacije možete se obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja na stem-stipendije@mzo.hr.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
18. studenog 2019.
Na ovogodišnjem 44. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA 2019, koja je održana od 13. - 16. studenog 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smjera Mehatronika i robotika, nastupili su sa četiri rada te osvojili sljedeće nagrade:

1.    AUTONOMNO VOZILO POKRETANO PNEMATSKIM MIŠIĆIMA (autor inovacije: ŠIME GRBIĆ, univ. bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena ZLATNA medalja i nagrada Saveza hrvatskih inovatora za najbolju inovaciju u transportu,
2.    SUSTAV KUGLICE NA PLOČI POKRETAN PNEUMATSKIM MIŠIĆIMA (autor inovacije: ANDREAS ŠANTEK, univ. bacc. ing. mech., mentori: Ž. Šitum i J. Benić) – osvojena ZLATNA medalja i nagrada Politehničkog sveučilišta u Bukureštu,
3.    AUTOMATIZIRANI PNEUMATSKI MANIPULATOR (autor inovacije: FILIP VLAHOVIĆ, univ. bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena SREBRNA medalja,
4.    MODEL KORMILA BRODA (autor inovacije: DINO JELENIĆ, univ.bacc. ing. mech., mentori: Ž. Šitum i J. Benić) – osvojena BRONČANA medalja.

Izložbu je organizirao Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, a suorganizatori izložbe bili su WIIPA - Svjetska organizacija za inovatore i industrijsko vlasništvo te Grad Zagreb, uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. studenog 2019.
Predstojnik Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš te bivši dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, redoviti profesor Zvonimir Guzović, dobitnik je prestižne sveučilišne nagrade “Fran Bošnjaković” za 2019. godinu.
 Novosti
Nikola Zdunić
18. studenog 2019.
Interaktivno predavanje za studente: "Kako napisati dobar životopis? - Papir trpi svašta v4"
Pozivamo Vas na interaktivno predavanje: "Kako napisati dobar životopis? - Papir trpi svašta."
Predavanjem će se obuhvatiti:
• oblikovanje životopisa i motivacijskih pisama;
• psihološki aspekti u podlozi danih preporuka;
• primjeri i komentari studentskih životopisa, motivacijskih pisama i molbi;
Predavanje je namijenjeno studentima preddiplomskih, diplomskih i integriranih te poslijediplomskih studija. 
Mjesto i termin predavanja:
• Studentski centar Zagreb, Savska 25; Stablo znanja - 1. kat, glavna zgrada
• 21.11. (četvrtak), od 17:00 do 18:30 sati
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
18. studenog 2019.

EBEC (European BEST Engineering Competition) je inženjersko natjecanje koje se održava u 31 državi na području Europe. Cilj ovog natjecanja je potaknuti studente da pokažu svoje vještine i kreativnost putem dviju kategorija: Case Study i Team Design. EBEC se održava na tri razine – lokalnoj, regionalnoj i finalnoj. Pobjednici ovogodišnje lokalne razine ići će na regionalnu razinu u Erlangen, a ako dođu do finalne razine, ona se održava u Varšavi. Ove godine osigurane su novčane i materijalne nagrade. Prijave traju do 26. studenog, a zainteresirani studenti mogu se prijaviti putem linka: https://best.hr/ebec/ebec-zagreb-prijava/

 Događanja
Stanko Škec
18. studenog 2019.
Završio sam FSB, fakultet koji je u mnogim aspektima definirao moju buduću karijeru, ali i moj privatni život i način na koji odgajam svoju djecu. Ovdje sam upoznao mnoge ljude koji su mi i ubuduće u životu bili uzor i u mene ugradili način razmišljanja koji je postao osnova moje buduće karijere i mojega budućeg, relativno gledano, uspjeha. Prva lekcija FSB-a bila je u kreativnom razmišljanju, u stavu da za svaki problem postoji rješenje. Imao sam odlične profesore, oni su mi bili uzor kao mladom čovjeku. Rekli bi: „Ovo je zapravo jednostavno“ i onda razvukli diferencijalnu jednadžbu preko dva lista papira. I uistinu, kad uđete u dubinu toga, i vi shvatite da je jednostavno. Dok sam radio u Interbrewu, imao sam poštapalicu zbog koje su me znali zezati: Find a way or go away, jer uvijek ima netko tko zna rješenje i treba mu dati šansu. Druga je lekcija bila o nužnosti ulaganja u kontinuiranu edukaciju. Znanje je najveće oružje, a kontinuirana edukacija je obveza ako mislite preživjeti. Kako su me na fakultetu godinama drilali, stekao sam odlične radne navike. Te radne navike nemojte zapuštati: ja poznajem kolege koji su barem u jednom razdoblju života, nakon što su završili fakultet, smatrali da je sve gotovo. Niš' nije gotovo, tada tek sve počinje.
 Život na FSB
Andrija Levanić
5. studenog 2019.
Na ovogodišnjem 44. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA 2019, koja je održana od 13. - 16. studenog 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smjera Mehatronika i robotika, nastupili su sa četiri rada te osvojili sljedeće nagrade:

1.    AUTONOMNO VOZILO POKRETANO PNEMATSKIM MIŠIĆIMA (autor inovacije: ŠIME GRBIĆ, univ. bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena ZLATNA medalja i nagrada Saveza hrvatskih inovatora za najbolju inovaciju u transportu,
2.    SUSTAV KUGLICE NA PLOČI POKRETAN PNEUMATSKIM MIŠIĆIMA (autor inovacije: ANDREAS ŠANTEK, univ. bacc. ing. mech., mentori: Ž. Šitum i J. Benić) – osvojena ZLATNA medalja i nagrada Politehničkog sveučilišta u Bukureštu,
3.    AUTOMATIZIRANI PNEUMATSKI MANIPULATOR (autor inovacije: FILIP VLAHOVIĆ, univ. bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena SREBRNA medalja,
4.    MODEL KORMILA BRODA (autor inovacije: DINO JELENIĆ, univ.bacc. ing. mech., mentori: Ž. Šitum i J. Benić) – osvojena BRONČANA medalja.

Izložbu je organizirao Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, a suorganizatori izložbe bili su WIIPA - Svjetska organizacija za inovatore i industrijsko vlasništvo te Grad Zagreb, uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. studenog 2019.
Predstojnik Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš te bivši dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, redoviti profesor Zvonimir Guzović, dobitnik je prestižne sveučilišne nagrade “Fran Bošnjaković” za 2019. godinu.
 Novosti
Nikola Zdunić
18. studenog 2019.
Šime Grbić, FSB student 5. godine smjera Mehatronika i robotika, osvojio je još jednu prestižnu nagradu za svoj inovativni rad “ Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles“! Naime, na 71. Međunarodnom sajmu inovacija u Nürnbergu IENA 2019. inovacija je izazvala veliku pozornost posjetitelja te osvojila ZLATNU MEDALJU i diplomu u kategoriji inovacija sa sveučilišta.
Inovacija je izrađena uz mentorstvo prof. dr. sc. Željka Šituma.

Na sajmu, koji je trajao od  31.10. do 3.11.2019., sudjelovalo je preko 250 udruga i izlagača iz 50-tak zemalja svijeta, koji su predstavili preko 800 inovativnih radova. Inovacije je ocjenjivao međunarodni ocjenjivački sud.

Na ovogodišnjem IENA sajmu, koji je jedan od najvećih i najstarijih na svijetu, Hrvatska je bila zemlja partner i predstavila se s 23 inovacije iz industrije, sveučilišta i pojedinačnih izlagača.

Ovim nastupom nastavljen je niz uspješnih predstavljanja inovativnih studentskih projekata na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija, a FSB se potvrđuje kao institucija koja potiče inovativne radove studenata.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
6. studenog 2019.
Želiš probati nešto više od monotonog studiranja i polaganja ispita? Dosta ti je svakodnevnice? Voliš putovanja, upoznavati nove ljude i pritom se ludo zabaviti? Sve to ti pruža naša udruga, a i mnogo više!

BEST (Board of European Students of Technology) je udruga europskih studenata tehničkih i tehnoloških fakulteta u kojoj kroz balans rada i zabave u opuštenoj atmosferi imaš mogućnost stupiti u kontakt s firmama, sudjelovati u organizaciji lokalnih i međunarodnih projekata i pritom puno naučiti, napredovati, a i putovati. Ukoliko si zainteresiran/na za rad naše udruge slobodno nam se pridruži na sastancima koji se održavaju četvrtkom u 20 h, a nalazimo se ispred FER-a. Za više informacija posjeti nas na https://best.hr/ ili nas potraži na instagramu i facebook-u.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
23. rujna 2019.
Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako Kaji, dekan FSB-a prof. Dubravko Majetić i direktor Toyota Hrvatska Krešimir Bago danas su ispratili naš H2 tim koji kreće u avanturu “Croatia Mirai Challenge”!

FSB docentica Ankica Đukić, hrvatski vozač automobilskih rallyja Juraj Šebalj i reporter Auto kluba Vedran Flajnik odvozit će H2 rutu: Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koln – Brussels u Toyoti Mirai, prvom komercijalnom automobilu na vodik!
Sretno!
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. rujna 2019.
Pozivamo vas na predavanje pod naslovom "EXPERIMENTAL AND COMPUTATIONAL MODELLING OF FATIGUE BEHAVIOUR OF STANDARD TENSILE SPECIMEN MADE OF ALUMINIUM ALLOY 5083-H111" koje će održati Branko NEČEMER, mag. inž. str. (Faculty of Mechanical Engineering,  University of Maribor,  Slovenia).
Predavanje će se održati u četvrtak, 28.11.2019. u 14:00 sati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Ivana Lučića 5, u dvorani E.
Više o predavanju može se naći na web stranici Hrvatskog društva za mehaniku
 Događanja
Ivana Lakićević
21. studenog 2019.
Tvrtka Hilti (Liechtenstein) organizira godišnje natjecanje u osmišljavanju i razvoju IT rješenja primijenjenih u strojarstvu i građevinarstvu. Ovim putem pozivaju se studenti preddiplomskog, diplomskog te postdiplomskog studija da sudjeluju u natjecanju tijekom kojih mogu pokazati svoja znanja i vještine pri kreiranju inovativnih IT rješenja vezanih uz današnje izazove suvremenog inženjerstva. Rok za registraciju sudionika je 29.11.2019., a za prijavu rješenja je 20.12.2019.

Više informacija moguće je pronaći u privitku.
 Događanja
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Poziv na sastanak CroFToMM-a u srijedu, 20.11.2019.
Predavač: Ž. Goja
Tema: „Trendovi razvoja glavnih pogona obradnih strojeva“
Mjesto: Dvorana F ili G (FSB)
Vrijeme: 18 sati
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
20. studenog 2019.

EBEC (European BEST Engineering Competition) je inženjersko natjecanje koje se održava u 31 državi na području Europe. Cilj ovog natjecanja je potaknuti studente da pokažu svoje vještine i kreativnost putem dviju kategorija: Case Study i Team Design. EBEC se održava na tri razine – lokalnoj, regionalnoj i finalnoj. Pobjednici ovogodišnje lokalne razine ići će na regionalnu razinu u Erlangen, a ako dođu do finalne razine, ona se održava u Varšavi. Ove godine osigurane su novčane i materijalne nagrade. Prijave traju do 26. studenog, a zainteresirani studenti mogu se prijaviti putem linka: https://best.hr/ebec/ebec-zagreb-prijava/

 Događanja
Stanko Škec
18. studenog 2019.
Održan 27. Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje
U subotu, 12. listopada 2019., održan je  27. "Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske“ u organizaciji FSB-a i Veslačkog saveza Zagreba, a pod pokroviteljstvom rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damira Borasa i ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof. dr.sc. Blaženke Divjak.

Veslalo je više od stotinu i sedamdeset studentica, studenata, bivših studenata i profesora sa sveučilišta iz Zagreba, Splita, Osijeka, Dubrovnka i  Maribora.  Dvadeset i jedna posada osmeraca i četveraca s kormilarom nastupila je u šest utrka na 500 m, kao uvod u posljednju, glavnu utrku na 2000 m, u kojoj su snage odmjerile prve postave osmeraca studenata FSB-a, FER-a, FESB-a i PMF-a.

Studenti FSB-a, koji su ove godine osvojili i Sveučilišnu regatu, pobijedili su u prvoj utrci, sprintu na 500 m, dok su u utrci na 2000 m osvojili drugo mjesto iza ekipe iz Splita pojačane nekolicinom reprezentativaca. Regatu ćemo pamtiti i po rekordnom nastupu studentica, od prijavljenih sedam osmeraca, nastupilo je šest. FSB posade studenata novaka i bivših studenata te četverac profesora osvojile su drugo mjesto, studentice su bile pete.

Uz veliku podršku s tribina i sjajnu organizaciju studenata, profesora i kolega iz Veslačkog saveza Zagreba, iza nas je još jedna uspješna regata u godini u kojoj obilježavamo 100 godina postojanja tehničkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu!

Kako je sve izgledalo, možete pogledati u galeriji.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
24. listopada 2019.
Novi natječaj Hrvatske zaklade za znanost

Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za program “Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“. Natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja. Prijava na natječaj moguća je isključivo putem EPP sustava (https://epp.hrzz.hr/).

Rok za prijavu: 10. siječnja 2020. godine (13:00 CET)

Više detalja o natječaju možete naći na http://www.hrzz.hr/default.aspx?id=2625

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
19. studenog 2019.
Studentska stipendija Vulcanus in Japan (industrijska praksa u japanskim tvrtkama)

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaj za program Vulcanus in Japan kojeg organizira EU-Japan centar za industrijsku suradnju (EU-Japan Centre for Industrial Cooperation). Program je usmjeren na studente prirodnih i tehničkih znanosti sa sveučilišta u Europskoj uniji sa svrhom jednogodišnjeg stručnog usavršavanja u japanskim tvrtkama. Za stipendije se mogu prijaviti studenti koji su u trenutku prijave barem na 4. godini studija te doktorski studenti.

Program se odnosi na razdoblje od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. Prijave su moguće do 20. siječnja 2020. godine.

Više informacija dostupno je na http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/stipendije-vulcanus-in-japan-industrijska-praksa-u-japanskim-tvrtkama-2/.

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
14. studenog 2019.
Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2020. godinu
Europska komisija objavila je 5. studenoga 2019. godine Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus + za 2020. godinu. Više informacija nalazi se na poveznici.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
13. studenog 2019.
Popis odobrenih projekata na 9. zasjedanju hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH objavilo je Popis odobrenih projekata na 9. zasjedanju hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju. Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu odobrena su četiri projekta.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
12. studenog 2019.
Raspisan natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ 2020.
L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, objavili su 4. studenoga 2019. godine natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Natječaj je otvoren do 29. studenoga 2019. godine, a sve detalje možete pronaći na službenim stranicama Ministarstva kulture.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
12. studenog 2019.
Javni poziv za izbor i imenovanje HRZZ panela za vrednovanje

Hrvatska zaklada za znanost objavila je javni poziv za izbor i imenovanje članova panela za vrednovanje Hrvatske zaklade za znanost.  Rok za prijavu: 5. prosinca 2019. godine. Više detalja o natječaju nalazi se na https://www.hrzz.hr/default.aspx?id=2618.

 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
5. studenog 2019.
2. KRUG Natječaja za mobilnost studenata - Erasmus+ stručna praksa, akademska godina 2019./20

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu za ak. god. 2019./20. Drugi krug Natječaja namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu 15. siječnja - 31. srpnja 2020. godine. Završetak mobilnosti je najkasnije 30. rujna 2020. godine.

Rok za online prijave: 29.11.2019. godine u 12:00h.

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
4. studenog 2019.

Studenti se mogu prijaviti za stipendije za izradu završnog ili diplomskog rada u okviru projekta RAMSSES. Više informacija u privitku.

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
25. listopada 2019.
Bavarske godišnje stipendije za diplomske i poslijediplomske studije u akademskoj godini 2020./2021.

Bavarski visokoškolski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST - Bayerisches Hochschulzentrum für Mittel-, Ost- und Südosteuropa), nudi u akademskoj godini 2020./2021. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za diplomske (master) te poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima. Moguće je i financiranje jednogodišnjega studijskog boravka u Bavarskoj kao dijela doktorskoga studija u matičnoj zemlji. Jednogodišnje stipendije mogu se produljiti dva puta do najviše tri godine.

Rok za podnošenje prve prijave na adresu BAYHOST-a je 1. prosinca 2019. godine (datum primitka prijave). Dodatne infomacije dostupne su ovdje. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
18. listopada 2019.
Best of South-East je program stipendiranja pokrenut od strane Steiermärkische Sparkasse u suradnji sa Sveučilištem  Montanuniversitaet Leoben (MUL). Kao program edukacije i obrazovanja namijenjen je studentima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Rok za prijavu je 16. prosinca 2019. godine. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
10. listopada 2019.
University College Dublin otvorilo je dvije PhD pozicije. Rok za prijavu je 1. prosinca 2019. godine. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
25. rujna 2019.
Obavijest o radnim mjestima za dva doktoranda na projektu na FSB Zagreb

Pozivaju se kandidati zainteresirani za radno mjesto doktoranda na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na projektu financiranom od Hrvatske zaklade za znanost „Višerazinsko numeričko modeliranje i eksperimentalno istraživanje procesa starenja u sinteriranim konstrukcijskim komponentama“ da e-mailom kontaktiraju voditelja projekta prof. dr. sc. Zdenka Tonkovića (zdenko.tonkovic@fsb.hr). Radna mjesta dvaju doktoranada su na određeno puno radno vrijeme za razdoblje od 3 godine.

Doktorandi će biti uključeni u sljedeće aktivnosti na projektu: eksperimentalno istraživanje utjecaja dubine densifikacije (povećanje gustoće) na mehaničko ponašanje poroznih sinteriranih materijala, razvoj i validacija višerazinskog (mikro-makro) numeričkog modela za predviđanje nastanka rupičenja i pukotine u sinteriranom materijalu podvrgnutom cikličkom kontaktnom opterećenju uslijed kotrljanja i klizanja te primjena razvijenih numeričkih algoritama na stvarne konstrukcijske komponente od sinteriranog materijala. U okviru projekta predviđeni su znanstveni boravci na suradnoj instituciji Fakultetu strojarstva Sveučilišta u Mariboru. Objava natječaja za dva doktoranda planirana je za siječanj 2020.

 FSB Obavijesti
Matea Klanac
21. studenog 2019.
Predaja diplomskih radova

Završen diplomski rad u 1. roku diplomskih ispita diplomskog studija (prosinac 2019.) ak. god. 2019./2020. predaje se u četvrtak 28. studenoga 2019. u vremenu od 10 do 12 sati u Referadu za završne i diplomske ispite. 

 

Rad je potrebno prethodno urudžbirati u Urudžbenom zapisniku. 

 

Rad se predaje u DVA tvrdo uvezana primjerka. Rad u koji ste uvezali kopiju diplomskog zadatka može biti crno-bijeli jer taj ostaje u arhivi Fakulteta. Rad u koji ste uvezali original zadatak predajete mentoru

Rad se isti dan predaje u Knjižnicu FSB-a u elektroničkoj verziji (na CD-u u PDF formatu) zajedno s izjavom o objavljivanju na webu, a prije predaje izjave i CD-a morate ga učitati u repozitorij prema uputi.

 FSB Obavijesti
Izidora Herold
20. studenog 2019.
Već ovog proljeća studenti Sveučilišta u Zagrebu imaju priliku posjetiti Španjolsku, Grčku, Italiju, Francusku, Kanarske otoke i još mnogo drugih država zapadne i istočne Europe putem BEST proljetnih stručnih seminara
 FSB Obavijesti
Monika Hrubi
30. listopada 2019.
II. krug dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti
Obavještavamo Vas da je otvoren II. krug dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti.
Rang-liste dostupne su na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/.
Studenti koji su na rang-listi unutar kvote za određeno područje i godinu studija, odnosno iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, bit će obaviješteni na adresu elektroničke pošte da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. Zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, mogu svoje podatke provjeriti na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/. 
Ako student koji je ostvario pravo na državnu STEM stipendiju želi prihvatiti stipendiju, nužno je da do ponedjeljka, 25. studenoga 2019. godine, do 12 sati na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/, kojoj pristupa prijavom sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom, označi izjave koje prethode prihvaćanju Uvjeta stipendiranja, prihvati Uvjete stipendiranja te upiše svoj IBAN žiro-računa. Prihvaćanje uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora.
Ako u navedenome roku student ne prihvati Uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju te će obavijest o ostvarivanju prava na državnu stipendiju dobiti sljedeći student na rang-listi ispod praga do ispunjenja kvote.
Ujedno Vas potičemo da redovito pratite mrežnu stranicu Ministarstva znanosti i obrazovanja, mrežnu stranicu projekta http://stem.mzo.hr/ te službenu Facebook stranicu Državne STEM stipendije
Za sve ostale informacije možete se obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja na stem-stipendije@mzo.hr.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
18. studenog 2019.
Interaktivno predavanje za studente: "Kako napisati dobar životopis? - Papir trpi svašta v4"
Pozivamo Vas na interaktivno predavanje: "Kako napisati dobar životopis? - Papir trpi svašta."
Predavanjem će se obuhvatiti:
• oblikovanje životopisa i motivacijskih pisama;
• psihološki aspekti u podlozi danih preporuka;
• primjeri i komentari studentskih životopisa, motivacijskih pisama i molbi;
Predavanje je namijenjeno studentima preddiplomskih, diplomskih i integriranih te poslijediplomskih studija. 
Mjesto i termin predavanja:
• Studentski centar Zagreb, Savska 25; Stablo znanja - 1. kat, glavna zgrada
• 21.11. (četvrtak), od 17:00 do 18:30 sati
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
18. studenog 2019.
Pristup Springerovoj Engineering kolekciji e-knjigaFakultet je platio pristup e-knjigama izdavača Springer, kolekcija Engineering iz 2018.

Popis naslova u prilogu. Pristup je reguliran IP rasponom Fakulteta. 

 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
28. veljače 2019.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb trenutno zapošljava inženjera za tehničku podršku prodaje. Detalji o uvjetima i opisu radnih mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati se mogu prijaviti najkasnije zaključno sa 3.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb trenutno zapošljava inženjera za konkurentnost i istraživanje tržišta. Detalji o uvjetima i opisu radnih mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati se mogu prijaviti najkasnije zaključno sa 3.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb trenutno zapošljava inženjera u Data Connectivity grupi. Detalji o uvjetima i opisu radnih mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati se mogu prijaviti najkasnije zaključno sa 3.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Trenutno su u potrazi za osobom na poziciji Maker – Edukator stoga ako želite biti dio najvećeg edukacijskog pokreta u Hrvatskoj i šire, kreativni ste i volite uradi-sam projekte te prenošenje znanja, možete pronaći više informacija o natječaju u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
15. studenog 2019.
Otvoren je natječaj za dodjelu školarine za poslijediplomski studij na University College London UCL na temu "Automatizacija operacija podvodnih plovila".
Rok za prijavu je 1. prosinac 2019.
Detalji su dostupni na poveznici.
 Karijere
Petra Škaberna Blažević
25. listopada 2019.
Uoči i povodom proslave 100. obljetnice Fakulteta, MegaWatt – podlistak tjednika Nacional, objavio je intervju s direktoricom FSB-ovog Centra za transfer tehnologije, Ninom Antičić.

Članak pod naslovom "Naš Centar za transfer tehnologije postao je profitabilna tvrtka s 15 poduzeća" u cijelosti možete pročitati u prilogu.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
5. studenog 2019.
Prenosimo članak iz posljednjeg broja časopisa Mreža naslova „Razvoj medicinske robotike u Hrvatskoj“, te prilog koji je krajem prošlog mjeseca emitiran na HRT-uHrvatski robot Ronna još bolji i sposobniji“.

Naravno, riječ je o FSB-ovim projektima RONNA i NERO pod vodstvom prof. Bojana Jerbića sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
29. listopada 2019.
Prof. dr. sc. Zdravko Terze sudjelovao je u emisiji „Oko znanosti“ Hrvatskoga radija u kojoj je govorio o gospodarskom i istraživačkom potencijalu razvoja svemirskih tehnologija u RH.

Tom se prilikom osvrnuo i na ostale aktivnosti vezane uz svemirske tehnologije koje se provode na FSB-u, kao što su razna istraživanja i znanstveni projekti iz tog područja.

Emisiju u cijelosti poslušajte putem poveznice, a dio emisije u kojem je gostovao prof. Terze započinje u 12:32 min.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
10. listopada 2019.
Hrvatska prednjači u medicinskoj robotici zahvaljujući projektima RONNA i NERO
Zahvaljujući prof. dr. sc. Bojanu Jerbiću i njegovom timu sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, Hrvatska prednjači u medicinskoj robotici u odnosu na mnogo razvijenije zemlje. Tomu naročito idu u korist izvrsni projekti RONNA i NERO koji se provode na FSB-u.

Promo članak Večernjeg lista u cijelosti pročitajte na poveznici.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
25. rujna 2019.
Na FSB-u predstavljen prvi komercijalni automobil na vodik - Toyota Mirai

Povodom predstavljanja “Croatia Mirai Challenge” koje se održalo u ponedjeljak na FSB-u, Tportal je razgovarao s našom docenticom Ankicom Kovač o ovom hvalevrijednom projektu kojeg je ona pokrenula s Toyota Croatia prije 10-ak mjeseci.

Naime, u srijedu, 18. rujna, započinje projekt “Croatia Mirai Challenge”, kojem je glavni cilj promocija automobila na vodik, a želi se upozoriti i na potrebu da se i u Hrvatskoj instaliraju punionice vodika. Konkretno, riječ je o putovanju automobila na vodik po H2 ruti: Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koln – Brussels, odnosno po europskoj ruti gdje su instalirane punionice vodika. Ovo je iznimno važan događaj za cijelu Republiku Hrvatsku jer će to biti prvi puta da jedan automobil na vodik vozi hrvatskim cestama.

Ujedno prenosimo i članke na tu temu iz nekoliko drugih medija: Jutarnji list, Večernji list, Bug.hr, Lider, Poslovni dnevnik, HRT Magazin, HRT Regionalni dnevnik (32:02 min).

 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
17. rujna 2019.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Oko 600 strojara, brodara i zrakoplovaca,  predstavnika gospodarstva, akademske zajednice i partneri koji podupiru FSB zajedno su proslavili 100 godina Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Laubi.

Kako nam je bilo pogledajte na filmu: https://youtu.be/tQd0qS-G9iM

 FSB100
Stanko Škec
21. studenog 2019.
Oko 600 strojara, brodara i zrakoplovaca okupilo se u Laubi - kući za ljude i umjetnost, na prezentaciji FSB100 monografije.
Okupili smo nekadašnje i sadašnje studente, kolege različitih generacija, koji su došli iz cijele zemlje i s različitih kontinenata. Družili su se oni u devetoj deceniji s onima koji su tek ušli u treću. I bilo nam je dobro! U galeriji fotografija pogledajte koliko dobro!!
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
19. studenog 2019.
Film „FSB100“ je izrađen povodom 100. rođendana Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a premijerno prikazan na Balu strojara 8. studenog 2019. Posebno zahvaljujemo Marku Zeljkoviću na realizaciji filma.

Pogledajte ovaj simpatičan film u kojem sudjeluju naši studenti, alumniji i profesori, oni su nam otvorili srca i objasnili zašto vole FSB, što znači biti inženjer i zašto su oni potrebni društvu, kako privući više djevojaka na FSB, te podijelili s nama svoje najposebnije trenutke i anegdote.
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
19. studenog 2019.
Pogledajte prilog sa Svečane sjednice FSB-a na Mreža TV-u povodom proslave 100. obljetnice Fakulteta! (prilog počinje na 1:03min). 
https://www.youtube.com/watch?v=sfMBByYn1nU
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
15. studenog 2019.
Ove godine bilježimo rekordan broj prijateljskih tvrtki koje sudjeluju na Danima karijera – njih gotovo 40!
Svečano otvaranje Dana karijera bit će u utorak 12.11 s početkom u 9:15 sati u auli južne zgrade kada će sve prisutnima obratiti ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr. sc. Dubravko Majetić. Dani karijera traju 4 dana, odnosno do petka, 15.11.

Od jutra vas u auli južne zgrade također očekuje „Sajam studentskih udruga“ u organizaciji udruge SOME - događaj koji je prošle godine bio izuzetno živahan dio našeg cijelotjednog programa. Slikajte se sa zmijom, izmjerite šećer u krvi i krvni tlak, budite najbrži u skidanju kotača formule ili samo popite kavu sa studentima. Udruge FSB-a i prijatelji vas nestrpljivo očekuju na proslavi 100. rođendana!

Dan će obilježiti i svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove i prezentaciju vizualnog identiteta FSB projekta pod nazivom „Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA“ pod vodstvom prof. dr. sc. Bojana Jerbića. Svečano potpisivanje održat će se u Velikoj vijećnici s početkom u 10.30 sati.

U popodnevnim satima kulturno se uzdignite na otvorenju izložbe fotografija našeg alumnija Damira Fabijanića pod nazivom „Misliti unaprijed“ koja će biti otvorena sve do 12. prosinca 2019.
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
11. studenog 2019.
Projekt FSB 100 poduprle su mnogobrojne tvrtke i alumni FSB-a. Sredstva sponzora i donacija namijenjena su studentima, studentskim udrugama te za pokrivanje troškova izrade monografije FSB 100. Zahvaljujemo svim sponzorima na potpori aktivnostima Fakulteta. Pregled sponzora dostupan je na https://100.fsb.hr/hr/sponsors
 FSB100
Stanko Škec
9. studenog 2019.
Ovogodišnja proslava Dana FSB100 započinje tradicionalnim „Balom strojara“ 8. studenoga u Hotelu Esplanade Zagreb, na mjestu gdje se iz godine u godinu obnavljaju dobre vibracije među sadašnjim i nekadašnjim studentima, zaposlenicima Fakulteta i poslovnim prijateljima.
Program se nastavlja u ponedjeljak (11. studenoga) svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća na kojoj će se prezentirati godišnji pregled djelovanja Fakulteta te podijeliti nagrade najboljim studentima, kao i priznanja djelatnicima koji su doprinijeli radu i ugledu FSB-a.
Ove godine bilježimo rekordan broj prijateljskih tvrtki koje sudjeluju na Danima karijera – njih gotovo 40, a većina njih sudjeluje i na „Career Speed  Dating“ događaju. Na Sajmu studentskih udruga predstavit će se gotovo 20 udruga uz mnoštvo sadržaja i iznenađenja u organizaciji udruge SOME, a ove godine po prvi puta organiziramo i „Dan projekata“.
Proslava rođendana nudi i nekoliko inspirativnih izlaganja, tribina i radionica poput: Susret FSB generacije ’69, Hack the Future: Engineering a Sustainable and Flourishing Society for Croatia i Moja alumni priča – Damir Vanđelić.
I za kraj, u petak otvaramo svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima, posebice našim budućim studentima, a u večernjim satima nas u Laubi očekuje najluđi tulum u gradu
Vidimo se!
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
5. studenog 2019.

 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102