Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19Kako bi pomogla mladim ljudima da pronađu posao, Eurospka komisija sponzorira europsko natjecanje iz područja obrane. 
Natjecanje je otvoreno za studente preddiplomskih i diplomskih studija na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi U Europi. Studenti se mogu natjecati sami ili u parovima. Izazov je organiziran u dvije faze:

1) Nakon mrežne registracije, studenti će morati najkasnije do 30. siječnja predati rad na jednoj stranici (između 500 i 600 riječi i napisan na engleskom jeziku) u kojem ćete iznijeti svoju analizu na sljedeću temu:

Which technologies and technology bricks are particularly relevant for Europe’s sovereignty in defence and security?

2) Žiri sastavljen od akademskih i gospodarskih aktera odabrat će najrelevantnije prijedloge. Ako se odaberu, studenti će se tražiti da razviju svoje ideje u detaljnom prijedlogu od 10 stranica. Za pomoć će im biti organiziran webinar. Konačni prijedlozi moraju se dostaviti do 30. travnja 2021. godine.

Za više informacija: https://assets-plus.eu/
Za registraciju i preuzimanje prijedloga predloška: https://assets-plus.eu/challenge/

U privitku Vam šaljem duži opis natjecanja.
 Događanja
Stanko Škec
27. siječnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Tehničkog suradnika / Laboranta u Zavodu za zavarene konstrukcije na Katedri za zavarene konstrukcije. Natječaj je objavljen 27. siječnja 2021. godine u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 4. veljače 2021 godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
27. siječnja 2021.
Natječaj za radna mjesta:

1. Iskusni istraživač na projektu, 1 izvršitelj/ica, na Katedri za projektiranje izradbenih i montažnih sustava,

2. Istraživač I na projektu, 1 izvršitelj/ica, na Katedri za projektiranje izradbenih i montažnih sustava,

3. Istraživač II na projektu, 1 izvršitelj/ica, na Katedri za strojarsku automatiku

objavljen je dana 27. siječnja 2021. godine u Narodnim Novinama i web stranicama HZZ-a, a otvoren je do 4. veljače 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
27. siječnja 2021.
Europska komisija 24. i 25. ožujka 2021. organizira dvodnevni online MSCA kontakt seminar za zapadni Balkan. 
Cilj seminara je povećati sudjelovanje organizacija zapadnog Balkana prvenstveno u MSCA projektima, zatim Obzor Europa programu, ali i stimulirati partnerstva između EU zemalja i zemalja zapadnog Balkana. Ciljana publika je znanstvena zajednica zapadnog Balkana (iz akademskog i neakademskog sektora), članovi aktivnih mreža u regiji (Marie Curie Alumni Association, COST mreže i slično), nacionalne kontakt osobe za MSCA, potencijalni kandidati i sudionici koji su spremni uspostaviti partnerstva u regiji. 
Rok za dostavu interesa za sudjelovanje i kontakata je 28. siječnja 2021. godine, do kraja dana, na e-mail adresu: sandra.vidovic@mobilnost.hr. Više informacija i prijedlog programa nalaze se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
27. siječnja 2021.
U srijedu, 10. veljače 2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Mateja Paranosa, mag. ing. mech., pod naslovom „Utjecaj magnetskog i optičkog polja na učinkovitost proizvodnje vodika alkalnom elektrolizom vode / The effect of magnetic and optical field on hydrogen production efficiency via alkaline water electrolysis“.  Studijska savjetnica je doc. dr.sc. Ankica Kovač. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se on-line putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: matej.paranos@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
26. siječnja 2021.
Jesi li ikad razmišljao/la o razvoju novih rješenja u medicinskoj, zrakoplovnoj i nuklearnoj industriji? Jesi li spreman za početak tvoje karijere u robotici? Možeš imati priliku raditi na softveru za manipulaciju robotima, komunikaciju instrumentima i još mnogo toga. Tražimo Software developera (m/ž) koji bi se pridružio našem timu za razvoj softvera.
 Karijere
Stanko Škec
26. siječnja 2021.
U četvrtak, 4. veljače 2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Tomislava Breškog, mag. ing. mech., pod naslovom „Utjecaj metalno-duromernih kompozitnih elemenata kalupne šupljine na izmjenu topline i trajnost kalupa za injekcijsko prešanje“. Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Damir Godec. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se on-line putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: tomislav.breski@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
26. siječnja 2021.
Tvrtka Marine and Energy Solutions DIV d.o.o. specijalizirana je za projektiranje brodova, energetskih objekata, dizajn interijera, studije izvedivosti, 3D modeliranje, izravni nadzor i inženjerske usluge. Traži djelatnika za sljedeću poziciju: Projektant brodskih strojarskih sustava (m/ž), Prijave za natječaj se šalju u elektroničkom obliku najkasnije do 31.01.2021. godine. Detalji natječaja su u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
25. siječnja 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 22. siječnja 2021. godine u Večernjem listu, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu. 
 Natječaji
Matea Klanac
22. siječnja 2021.
Pozivamo studente/ice Fakulteta strojarstva i brodogradnje da se priključe natjecanju Engineering Newcomer 2021 organiziranom za edukacijske ustanove s područja tehnike i inženjerstva.

Potrebno je prijaviti svoj projekt na natječaj, a izabrani projekti bit će nagrađeni, tj. studenti ili institucije dobit će novčane nagrade.

Rok za podnošenje prijava je 31. 07. 2021.

Više detalja o natjecanju možete pronaći na poveznici:
www.engineering-newcomer.com
 Događanja
Stanko Škec
21. siječnja 2021.
VERTIV i ESTIEM LG ZAGREB pružaju ti priliku da pokažeš kako najbolje možeš razmišljati 'izvan okvira' i osvojiš novčanu nagradu za najbolje rješenje zadanog problema.

ESTIEM je studentska organizacija koja povezuje studente, ali i institucije diljem Europe na području industrijskog inženjerstva i menadžmenta te predstavlja više od 50 000 studenata kroz 80 lokalnih grupa iz 28 europskih zemalja. Hrvatska također ima svoju ESTIEM lokalnu grupu osnovanu 2009. godine na Fakultetu stojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Ciljevi su joj povezivanje i unapređivanje odnosa između studenata kroz različite međunarodne projekte kao što su razmjene, seminari, radionice te „case study“ natjecanja.

Prva od takvih radionica je TIMES CASE STUDY NATJECANJE koje se održava 30.1.2021. u prijepodnevnim satima na online platformi Discord. TIMES CASE STUDY je natjecanje na kojem mogu sudjelovati svi studenti s bilo kojeg fakulteta Zagrebačkog sveučilišta raspodijeljeni u timove od 3 do 4 natjecatelja. Oni studenti koji nemaju svoj tim, a žele se natjecati, mogu se prijaviti i na samom natjecanju će im biti dodijeljen tim.

Cilj natjecanja je riješiti zadani problem (Case Study) u određenom roku (3-4 sata) na dan natjecanja i prezentirati ga pred stručnim žirijem koji odlučuje o pobjedniku. Natjecanje se odvija na tri razine: lokalnoj, polufinalnoj i finalnoj. Pobjednički tim lokalne razine nastavlja 13. veljače na polufinalno natjecanje na regionalnoj razini koje se također odvija online. Finale se održava u ožujku na eurposkoj razini.

Prijavu za natjecanje možete izvršiti slanjem e-mail-a na estiemlgzagreb@gmail.com ili preko Facebook stranice ESTIEM-a. Također, više o natjecanju možete saznati na Facebook stranici eventa natjecanja.

Istakni se iz gomile i osiguraj si profesionalni put na vrijeme! Uzmi titulu najboljeg studenta inženjerstva i uz to se zabavi sa studentima iz cijele Europe!
 Događanja
Stanko Škec
21. siječnja 2021.
U petak, 29. siječnja 2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Antonija Mikulića, mag. ing. nav. arch., pod naslovom „Poboljšanje statistike valova za predviđanje dugoročnih odziva pomorskih konstrukcija/Improvement of wave statistics for the prediction of long-term responses of marine structures“. Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Joško Parunov. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se on-line putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: antonio.mikulic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
20. siječnja 2021.
Htjela sam studirati fiziku jer sam mislila da je to super, no dobila sam savjet da ondje ekipa nije za mene s obzirom na moju razinu društvenosti, pa sam se upisala na strojarstvo. Mislim da svi ljudi imaju svoju sudbinu. Da sam otišla na neki drugi faks, primjerice na fiziku, FER, arhitekturu, opet bih se bavila energetikom, samo s drugim faksom. Imaš svoje afinitete i od toga ne možeš pobjeći. Na faksu mi nije bilo baš mučno, već relativno zabavno. Puno sam vremena s ekipom provodila u S-20, imali smo ključ od te učionice. Non-stop smo bili na faksu, kartali belu, pili kavu i učili. Bilo je baš odlično studirati. Reaktivirali smo udrugu Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta, čija sam bila tajnica. Počeli smo i formulu raditi. U početku nas nitko nije „fermao“ ni dva posto. Bilo je to šašavo. S Formulom smo otišli u Englesku. Spavali smo u kampu s drugim ljudima. Auto smo „šarafili“ do zadnjeg trena, no vozio je na stazi i nije se raspao. Bilo je to dosta dobro.
 Život na FSB
Andrija Levanić
14. siječnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje zahvaljuje se tvrtki Neo Dens d.o.o. (laboratorij Neo Lab) i našem bivšem studentu Marku Živku na donaciji 3D printera (tehnologija fotopolimerizacije) i potrošnog materijala. Oprema će se koristiti za potrebe CADLaba i Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda

Hvala na vrijednoj donaciji i radujemo se budućoj suradnji!
 Novosti
Stanko Škec
8. siječnja 2021.
Naši asistenti Nikola Horvat i Fanika Lukačević (Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda) sudjelovali su na natjecanju EIT Health Innovation Days u sklopu programa razvoja inovacija u zdravstvu Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon pobjede na EIT Health Innovation Days Zagreb u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu kao EIT Health Huba za Hrvatsku, njihov je interdisciplinarni tim ShiftIT osvojio odlično peto mjesto na EIT Health i-Day Winner's Event 2020 u međunarodnoj konkurenciji 31 tima iz 22 države Europske Unije. Također, svoju su ideju za fitness aplikaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji predstavili na EIT Health Innovation Days demo danu.

Čestitamo im na sjajnom rezultatu!

Dio atmosfere možete pogledati na https://lnkd.in/dq-yqy3.
 Novosti
Stanko Škec
5. siječnja 2021.
U organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je dana 6. studenog 2020. godine okrugli stol u obliku videokonferencije pod nazivom: Elektromobilnost i autonomna vozila. Panelisti su bili: Joško Deur, redoviti profesor FSB-a, Sven Lončarić (FER, Zagreb), Mate Rimac (Rimac Automobili), Dino Novosel (HT), Gordan Kreković (Visage Technologies) i Davor Kovačec (Xylon).

Prof. dr. sc. J. Deur izložio je prezentaciju po nazivom "O upravljanju električnim vozilima, sustavima e-mobilnosti i autonomnim vozilima".

Izlaganja i rasprava na okruglom stolu dali su uvid u stanje i trendove razvoja područja elektromobilnosti i autonomnih vozila u svijetu kao i pogled na stanje područja u nas. Budući da se radi o vrlo aktualnom i interdisciplinarnom području, ovim se skupom željelo potaknuti umrežavanje i suradnja, kako u istraživanjima tako i u razvoju, proizvodnji i primjeni sustava, te ukazati na znanstvene, obrazovne, tehnološke i organizacijske izazove i mogućnosti budućeg djelovanja.

Prezentaciju možete pronaći u privitku.
 Novosti
Stanko Škec
5. siječnja 2021.
Kako bi pomogla mladim ljudima da pronađu posao, Eurospka komisija sponzorira europsko natjecanje iz područja obrane. 
Natjecanje je otvoreno za studente preddiplomskih i diplomskih studija na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi U Europi. Studenti se mogu natjecati sami ili u parovima. Izazov je organiziran u dvije faze:

1) Nakon mrežne registracije, studenti će morati najkasnije do 30. siječnja predati rad na jednoj stranici (između 500 i 600 riječi i napisan na engleskom jeziku) u kojem ćete iznijeti svoju analizu na sljedeću temu:

Which technologies and technology bricks are particularly relevant for Europe’s sovereignty in defence and security?

2) Žiri sastavljen od akademskih i gospodarskih aktera odabrat će najrelevantnije prijedloge. Ako se odaberu, studenti će se tražiti da razviju svoje ideje u detaljnom prijedlogu od 10 stranica. Za pomoć će im biti organiziran webinar. Konačni prijedlozi moraju se dostaviti do 30. travnja 2021. godine.

Za više informacija: https://assets-plus.eu/
Za registraciju i preuzimanje prijedloga predloška: https://assets-plus.eu/challenge/

U privitku Vam šaljem duži opis natjecanja.
 Događanja
Stanko Škec
27. siječnja 2021.
Pozivamo studente/ice Fakulteta strojarstva i brodogradnje da se priključe natjecanju Engineering Newcomer 2021 organiziranom za edukacijske ustanove s područja tehnike i inženjerstva.

Potrebno je prijaviti svoj projekt na natječaj, a izabrani projekti bit će nagrađeni, tj. studenti ili institucije dobit će novčane nagrade.

Rok za podnošenje prijava je 31. 07. 2021.

Više detalja o natjecanju možete pronaći na poveznici:
www.engineering-newcomer.com
 Događanja
Stanko Škec
21. siječnja 2021.
VERTIV i ESTIEM LG ZAGREB pružaju ti priliku da pokažeš kako najbolje možeš razmišljati 'izvan okvira' i osvojiš novčanu nagradu za najbolje rješenje zadanog problema.

ESTIEM je studentska organizacija koja povezuje studente, ali i institucije diljem Europe na području industrijskog inženjerstva i menadžmenta te predstavlja više od 50 000 studenata kroz 80 lokalnih grupa iz 28 europskih zemalja. Hrvatska također ima svoju ESTIEM lokalnu grupu osnovanu 2009. godine na Fakultetu stojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Ciljevi su joj povezivanje i unapređivanje odnosa između studenata kroz različite međunarodne projekte kao što su razmjene, seminari, radionice te „case study“ natjecanja.

Prva od takvih radionica je TIMES CASE STUDY NATJECANJE koje se održava 30.1.2021. u prijepodnevnim satima na online platformi Discord. TIMES CASE STUDY je natjecanje na kojem mogu sudjelovati svi studenti s bilo kojeg fakulteta Zagrebačkog sveučilišta raspodijeljeni u timove od 3 do 4 natjecatelja. Oni studenti koji nemaju svoj tim, a žele se natjecati, mogu se prijaviti i na samom natjecanju će im biti dodijeljen tim.

Cilj natjecanja je riješiti zadani problem (Case Study) u određenom roku (3-4 sata) na dan natjecanja i prezentirati ga pred stručnim žirijem koji odlučuje o pobjedniku. Natjecanje se odvija na tri razine: lokalnoj, polufinalnoj i finalnoj. Pobjednički tim lokalne razine nastavlja 13. veljače na polufinalno natjecanje na regionalnoj razini koje se također odvija online. Finale se održava u ožujku na eurposkoj razini.

Prijavu za natjecanje možete izvršiti slanjem e-mail-a na estiemlgzagreb@gmail.com ili preko Facebook stranice ESTIEM-a. Također, više o natjecanju možete saznati na Facebook stranici eventa natjecanja.

Istakni se iz gomile i osiguraj si profesionalni put na vrijeme! Uzmi titulu najboljeg studenta inženjerstva i uz to se zabavi sa studentima iz cijele Europe!
 Događanja
Stanko Škec
21. siječnja 2021.
Ėcole de Physique des Houches, eminentan centar za fiziku (Les Houches, francuske Alpe blizu CERNa) - gdje su predavanja držali brojni dobitnici Nobelove nagrade i drugi istaknuti znanstvenici - objavio je na YouTube-u predavanje prof. dr. sc. Zdravka Terzea 'Computational Dynamics of Reduced Coupled Multibody-Fluid System in Lie group Setting', koje je prof. Terze održao kao pozvani keynote predavač na doktorskoj ljetnoj školi 'Joint Structures and Common Foundation of Statistical Physics, Information Geometry and Inference for Learning' u srpnju 2020. godine. Predavanje u trajanju od 60 min. može se vidjeti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=AnSPDWOSDEY
 Događanja
Stanko Škec
19. siječnja 2021.
Oduvijek maštaš o svom osobnom izumu i zanima te elektrotehnika? Onda je LUMEN Engineering natjecanje za tebe! Radi se o natjecanju u izradi praktičnog idejnog rješenja u području elektrotehnike u organizaciji udruge eSTUDENT. Ovo jedinstveno natjecanje nudi priliku studentima da se okušaju u svijetu inovacija i povežu s poduzećima iz područja elektrotehnike i računarstva, a osim nezaboravnog iskustva, možeš osvojiti i vrijedne nagrade. Teme ovogodišnjeg natjecanja su Ja,robot-napravi komad svog robota i Pomoć u proizvodnji hrane i piće, a nagrade su 15.000,00 kuna za prvo mjesto, za drugo mjesto 10.000,00 kuna te za treće 5.000,00 kuna. Osim glavnih nagrada, studenti koji održe najbolju prezentaciju osvojit će iznos od 1.000,00 kuna.

Prijaviti se možete samostalno ili u timu do 4 člana, broj prijavljenih je neograničen, ali samo sedam rješenja ide u finale. Prijave su otvorene do 2. veljače 2021.

Odvaži se na inovacije i postani dio LUMEN Engineeringa!

LUMEN Engineering jedino je takvo natjecanje u Hrvatskoj i nudi velike mogućnosti za studente kao što su edukativne radionice, predavanja za rad na raznim platformama i s raznim uređajima. Studenti dobivaju priliku pretvoriti svoje teorijsko znanje u praktično, a samim time i zabaviti se te sklopiti nova prijateljstva. Na natjecanje se mogu prijaviti svi studenti hrvatskih sveučilišta ili visokoškolskih ustanova, a to mogu napraviti putem online prijave. Prijave traju do 2. veljače 2021.

Više informacija moguće je pronaći na linku.
 Događanja
Stanko Škec
18. siječnja 2021.
Europska komisija 24. i 25. ožujka 2021. organizira dvodnevni online MSCA kontakt seminar za zapadni Balkan. 
Cilj seminara je povećati sudjelovanje organizacija zapadnog Balkana prvenstveno u MSCA projektima, zatim Obzor Europa programu, ali i stimulirati partnerstva između EU zemalja i zemalja zapadnog Balkana. Ciljana publika je znanstvena zajednica zapadnog Balkana (iz akademskog i neakademskog sektora), članovi aktivnih mreža u regiji (Marie Curie Alumni Association, COST mreže i slično), nacionalne kontakt osobe za MSCA, potencijalni kandidati i sudionici koji su spremni uspostaviti partnerstva u regiji. 
Rok za dostavu interesa za sudjelovanje i kontakata je 28. siječnja 2021. godine, do kraja dana, na e-mail adresu: sandra.vidovic@mobilnost.hr. Više informacija i prijedlog programa nalaze se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
27. siječnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje sudjeluje na projektu "Pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza" - KK.01.2.1.02. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., natječaja "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II", te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 17.08.2020. do 17.08.2023. Projekt ukupne vrijednosti 27.955.056,43 HRK uključuje aktivnosti industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja. Nositelj projekta je tvrtka Končar - Metalne Konstrucije d.d., a partneri na projektu su Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje i tvrtka Agenor automatika d.o.o. Projektom će se razviti pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza i usluga sušenja. Koordinator projekta na Fakultetu je izv. prof. dr. sc. Ivan Stojanović.

Više informacija nalazi se na linku: http://koncar-mk.hr/wp-content/uploads/2020/11/Clanak-IRI_KMK_za-objavu.pdf
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
15. siječnja 2021.
Temeljem Multilateralnog sporazuma o suradnji između Švicarske nacionalne zaklade za znanost (SNSF) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), Hrvatska zaklada za znanost u okviru inicijative Weave raspisuje natječaj za sufinanciranje hrvatskog dijela švicarsko-hrvatskih istraživačkih projekata.

Hrvatski znanstvenici u suradnji sa švicarskim znanstvenicima mogu prijavljivati zajedničke projekte na otvoreni natječaj SNSF-a s rokom za dostavu prijedloga 1. travnja 2021. godine. Natječaj se provodi po proceduri vodeće agencije (vodeća agencija je zadužena za provedbu vrednovanja, sukladno svojim uobičajenim internim procedurama). Uvjeti prijave na natječaj hrvatskih znanstvenika jednaki su uvjetima prijave na natječaj Istraživački projekti.

Natječajem „Istraživački projekti – Švicarsko-hrvatski bilateralni projekti” financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja. Tematika koja se predlaže mora biti međunarodno prepoznatljiva i/ili nacionalno relevantna, a predlagatelj projektnog prijedloga mora imati izvrsna dosadašnja postignuća.

Rok za prijavu je 1. travnja 2021. godine do 17:00 sati (CET) – zajednička prijava podnosi se SNSF-u, a prijava hrvatskog istraživača je do 2. travnja 2021. godine do 12:00 sati (CET) u EPP sustav.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. siječnja 2021.
Informativna radionica  za natječaj „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti”, rok DOK-2021-02 održati će se u četvrtak, 28. siječnja 2021. godine s početkom u 11 sati. Zbog epidemiološke situacije radionica će se održati u virtualnom obliku putem platforme Zoom.

Na radionici će predstavnici Zaklade održati prezentaciju o otvorenom natječaju – postupak prijave, uvjeti za prijavitelje itd., nakon čega će sudionici dobiti priliku postavljati pitanja.

Za sudjelovanje na radionici obvezna je prijava putem prijavnog obrasca. Poveznica na radionicu i pravila za sudjelovanje bit će poslana dan uoči radionice samo onim osobama koje su ispunile obrazac.

Sva pitanja u vezi informativne radionice i otvorenog natječaja možete poslati na adresu doktorandi@hrzz.hr .
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. siječnja 2021.
U skladu sa uputom Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilište u Zagrebu odgodilo je raspisivanje natječaja za Erasmus+ studijski boravak. Natječaj je odgođen do objave novog Erasmus+ programskog vodiča.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
13. siječnja 2021.
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“.
Svrha natječaja je stabilno i kontinuirano financiranje razvoja karijera doktoranada. Natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja.
Rok za prijavu je: 16. veljače 2021. godine zaključno do 13 sati.

Molimo zainteresirane da prije podnošenja prijave na Natječaj obavezno zatraže suglasnost Uprave putem Baze projekata FSB-a. Pod Projektnu dokumentaciju u bazi je uz dokumente propisane Natječajem potrebno priložiti i sljedeće dokumente:
- potpisanu Izjavu o osiguranim sredstvima za plaćanje školarine
- Izjava potpisana od predstojnika Zavoda da će novozaposleni doktorand imati odgovarajući radni prostor
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
13. siječnja 2021.
U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Uspostavni istraživački projekti“ odobrena su dva projektna prijedloga Fakulteta strojarstva i brodogradnje:
- Napredne metode proizvodnje i transporta zelenog vodika - voditeljica projekta doc. dr.sc. Ankica Kovač
- Računalno modeliranje udarnih oštećenja kompozitnih konstrukcija - voditelj projekta doc. dr.sc. Darko Ivančević
Čestitamo!
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
17. prosinca 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa zakladom „British Scholarship Trust“, pozivaju asistente i stručne suradnike s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima. Rok za predaju prijave na natječaj za stipendiju je 5. ožujka 2021. godine. Sve informacije o natječaju možete pronaći na poveznici ovdje.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
10. prosinca 2020.
Otvorene su prijave za dobivanje stipendije na ERASMUS MUNDUS JOINT MASTER DEGREE "SUSTAINABLE SHIP AND SHIPPING -SEAS 4.0". Studij je zamišljen kao dodatni master u trajanju od tri semestra prvenstveno namijenjen završenim studentima različitih tehničkih studija (brodogradnje, strojarstva, zrakoplovstva, elektrotehnike, građevine, primijenjene matematike/fizike, itd.) iz cijelog svijeta koji žele postići dodatne kompetencije u području brodogradnje osvježene s novinama iz 4.0 Industrije. Glavni partneri uz FSB su: Sveučilište u Napulju, Italija, koordinator projekta; Sveučilište A Coruña, Španjolska; Tehničko sveučilište u Hamburgu, Njemačka.
Stipendija pokriva cjelokupne troškove studija (školarinu, troškove prijevoza, stanovanje, životne troškove). Prvi semestar se provodi u Napulju, drugi u A Coruña, a treći po izboru studenata u jednoj od četiri navedene institucije. Sve informacije možete pronaći na poveznici http://www.master-seas40.unina.it/. Za dodatne informacije slobodno se obratite lokalnom koordinatoru s FSB-a Prof. Jerolimu Andriću jerolim.andric@fsb.hr.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. prosinca 2020.
Otvoren je novi natječaj u sklopu Inovacijskog fonda za male projekte do 7,5 milijuna EUR. Informacije o navedenom pozivu nalaze se na poveznici: https://ec.europa.eu/clima/policies/innovation-fund_en#tab-0-2. Natječaj je otvoren do 10. ožujka 2021. godine.
Više o Inovacijskom fondu možete pronaći na poveznici: https://ec.europa.eu/clima/policies/innovation-fund_en#tab-0-0
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
4. prosinca 2020.
Sveučilište Xi'an Jiaotong u Kini raspisalo je natječaj za dodjelu poslijediplomskih stipendija. Rok za prijavu je 15. ožujka 2021. godine, više detalja o samom programu dostupno je u privitku i na poveznici http://sie.xjtu.edu.cn/en/index.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
23. studenog 2020.
Fakultet strojarstva i brodogradnje provodi projekt „Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta“ – KK.01.1.1.09.0028. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., natječaja „Priprema IRI infrastrukturnih projekata”, te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovor o bespovratnim sredstvima potpisan je 29.06.2020. Projekt ukupne vrijednosti 4.050.193,02 HRK uključuje aktivnosti izrade projektne dokumentacije i studije izvedivosti sa analizom troškova i koristi za izgradnju novog IRI Centra za istraživanja u području energetike i transporta. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Zdenko Tonković. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
6. studenog 2020.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Tehničkog suradnika / Laboranta u Zavodu za zavarene konstrukcije na Katedri za zavarene konstrukcije. Natječaj je objavljen 27. siječnja 2021. godine u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 4. veljače 2021 godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
27. siječnja 2021.
Natječaj za radna mjesta:

1. Iskusni istraživač na projektu, 1 izvršitelj/ica, na Katedri za projektiranje izradbenih i montažnih sustava,

2. Istraživač I na projektu, 1 izvršitelj/ica, na Katedri za projektiranje izradbenih i montažnih sustava,

3. Istraživač II na projektu, 1 izvršitelj/ica, na Katedri za strojarsku automatiku

objavljen je dana 27. siječnja 2021. godine u Narodnim Novinama i web stranicama HZZ-a, a otvoren je do 4. veljače 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
27. siječnja 2021.
U srijedu, 10. veljače 2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Mateja Paranosa, mag. ing. mech., pod naslovom „Utjecaj magnetskog i optičkog polja na učinkovitost proizvodnje vodika alkalnom elektrolizom vode / The effect of magnetic and optical field on hydrogen production efficiency via alkaline water electrolysis“.  Studijska savjetnica je doc. dr.sc. Ankica Kovač. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se on-line putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: matej.paranos@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
26. siječnja 2021.
U četvrtak, 4. veljače 2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Tomislava Breškog, mag. ing. mech., pod naslovom „Utjecaj metalno-duromernih kompozitnih elemenata kalupne šupljine na izmjenu topline i trajnost kalupa za injekcijsko prešanje“. Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Damir Godec. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se on-line putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: tomislav.breski@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
26. siječnja 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 22. siječnja 2021. godine u Večernjem listu, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu. 
 Natječaji
Matea Klanac
22. siječnja 2021.
U petak, 29. siječnja 2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Antonija Mikulića, mag. ing. nav. arch., pod naslovom „Poboljšanje statistike valova za predviđanje dugoročnih odziva pomorskih konstrukcija/Improvement of wave statistics for the prediction of long-term responses of marine structures“. Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Joško Parunov. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se on-line putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: antonio.mikulic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
20. siječnja 2021.
Regionalna konferencija o energiji vodika (RHEC) najnovija je konferencija koja će se održati u okviru MIPRO konvencije u svibnju 2021. u Opatiji.

Cilj RHEC-a je okupiti zajedno stručnjake iz industrije (energetski, ICT, transportni i ostali sektori), znanstvenih institucija, donositelja odluka i investitora s ciljem konstruktivne rasprave o dekarbonizaciji sektora i učinkovitoj regionalnoj energetskoj tranziciji. Pozivamo vas da pošaljete svoje radove kojima ćete predstaviti svoje projekte, ideje, planove i rezultate istraživanja. Sudjelovanjem na RHEC-u imat ćete priliku sudjelovati i u raspravama, okruglom stolu, te dati svoj doprinos zelenoj energetskoj tranziciji. Više informacija dostupno je na poveznici: http://www.mipro.hr/_Events_/tabid/110/language/hr-HR/Default.aspx?event=MIPRO2021.RHEC

RHEC-om predsjedava docentica Ankica Kovač (ankica.kovac@fsb.hr).

Vidimo se!
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
13. siječnja 2021.

Online COOPAthon je virtualni hackathon, odnosno vikend natjecanje s ciljem razvoja ideja koje adresiraju društvene probleme i izazove. Prijaviti se može pojedinačno ili u timu, s idejom ili bez nje.

Prijave su otvorene do 26.01. do 12h a zaprimaju se popunjavanjem prijavnice na https://forms.gle/vrrrRowchtaD3XbK7. Broj mjesta je ograničen.

COOPAthon kreće u petak, 29.01. u 16h, kada će sudionici biti podijeljeni u timove te početi raditi na svojim idejama uz vodstvo mentora. Osim pomoći mentora, timovi će imati priliku pratiti virtualna predavanja iz poduzetničkih vještina. Događaj završava u nedjelju u 16h završnim natjecanjem na kojem će se prezentirati ideje.

Prva tri tima idu dalje na državno natjecanje i osvajaju:

 - Mogućnost sudjelovanja u IN SITU @ STEP RI Playpark šestomjesečnom programu podrške koji je namijenjen pojedincima ili timovima s idejom za pokretanje društveno korisne profitne ili neprofitne priče (udruge ili poduzeća),
 - Sudjelovanje na državnom finalu u svibnju 2021., na kojem se natječete s pobjednicima prvog COOPAthona.

Pobjednički tim na državnom finalu odlazi na studijsko putovanje u Veliku Britaniju u srpnju 2021. te osvaja novčanu nagradu u iznosu od 7.500,00 kn. Drugoplasirani tim osvaja novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kn, a trećeplasirani tim osvaja novčanu nagradu od 3.500,00 kn.

O najboljim idejama odlučivat će nezavisni stručni žiri. Cijeli događaj će se odvijati u virtualnom okruženju, korištenjem online alata kao što su Zoom i Slack.

Slobodno podjelite informaciju na društvenim mrežama ili putem newslettera – informacije i linkovi se nalaze na našem STEPRI web, FB STEPRI i FB event COOPAthon 2021.

 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
12. siječnja 2021.
Pozivaju se studenti zainteresirani za nastavu u međunarodnom okruženju i razvoj novih proizvoda da se prijave na natječaj za upis EGPR kolegija. EGPR je međunarodni kolegij na engleskom jeziku koji se izvodi u suradnji sa sveučilištima u Ljubljani, Beču i Milanu istovremenom videokonferencijskom nastavom te uz sudjelovanje industrijskog partnera. Tijekom kolegija studenti u međunarodnim timovima sudjeluju u razvoju koncepta te konstruiranju globalnog proizvoda za industrijskog partnera. Ovogodišnji industrijski partner je Siemens Mobility Austria GmbH.

Tijekom nastave, od sredine veljače do lipnja 2021. godine, međunarodni, multidisciplinarni timovi studenata će koncipirati, oblikovati i detaljirati tehničko rješenje za navedeni zadatak. Ovogodišnji zadatak je razvoj fleksibilnih elemenata unutrašnjosti vagona podzemne željeznice nove generacije koji će omogućiti prilagodbu ovisno o promjenjivom broju putnika.

Inicijalno će studenti sudjelovati na uvodnoj virtualnoj radionici (22.2.-24.2.2021.) (zbog trenutnih epidemioloških preporuka) te će zatim ostatak semestra raditi u virtualnom okruženju sa studentima s preostala tri ugledna sveučilišta. Tijekom završne radionice, studenti će prezentirati razvijene koncepte te objasniti proces razvijanja koncepta. Prema trenutnom planu kolegija, završna radionica će se održati u prostorima industrijskog partnera Siemens Mobility Austria GmbH (Beč, Austrija), predvidivo u lipnju 2021.

EGPR kolegij upisuje se kao dva izborna tehnička kolegija (EGPR I i EGPR II) svaki s po 4 ECTS-a. Neovisno u kojem semestru formalno upisujete izborne tehničke, kolegij se predaje i izvodi samo u ljetnom semestru kao jedna cjelina.

Studenti motivirani za rad u međunarodnom okruženju i razvoj novih proizvoda mogu se javiti e-mailom na adresu neven.pavkovic@fsb.hr sa sljedećim podacima:
Ime i prezime, JMBAG, smjer studija, godina studiranja, prosjek ocjena, broj stečenih ECTS bodova, e-mail adresa. U predmetu (subject) poruke treba staviti natuknicu „EGPR – prijava“.

Prijave će se primati do 29.01.2021. godine. Broj studenata na kolegiju je ograničen te će se primiti najviše 10 studenata. Svi prijavljeni studenti bit će pozvani na sastanak prije početka nastave (prvi tjedan veljače).

Za daljnje detaljnije informacije možete kontaktirati prof. dr. Nevena Pavkovića (soba 303, III kat južne zgrade, neven.pavkovic@fsb.hr) ili doc. dr. Stanka Škeca (soba 309, III kat južne zgrade, stanko.skec@fsb.hr).

Cijeli kolegij se održava u okviru međunarodnog projekta ELPID zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe EU i ERAMUS+ programima.

Više informacija o EGPR kolegiju te vezanim ERASMUS+ projektima NARIP i ELPID možete pronaći na sljedećim stranicama:          
https://www.cadlab.fsb.hr/nastava/erasmus-plus-projekti/narip
http://narip.lecad.si/
http://www.elpid.org/
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
11. siječnja 2021.
Od ljetnog semestra 2021. na sva tri studija FSB-a nudi se izborni netehnički kolegij “Poslovne kompetencije”, nositeljica je doc. dr. sc. Tea Žakula. Predmet je prilika za sve one koji žele razvijati “meke vještine” (eng. soft skills) učeći od vrhunskih stručnjaka iz poslovnog sektora te ljudi s bogatim međunarodnim iskustvom.

Kolegij će obuhvatiti predavanja i praktičnu nastavu iz tri cjeline: komunikacijske vještine, pregovaračke vještine te vođenje projekata i projektnih timova. Detaljan popis tema dan je u opisu predmeta na ISVU. Razvoj poslovnih kompetencija je nužan korak u obrazovanju inženjera/ki koji će voditi organizacije i surađivati u interdisciplinarnim timovima.

Zbog naglaska predmeta na interaktivnom i praktičnom radu, isti će biti limitiran na 15 studenata diplomskog studija koji će biti odabrani na temelju motivacijskih pisama. Stoga se mole svi studenti diplomskog studija zainteresirani za pohađanje predmeta da svoju prijavu pošalju na mail tzakula@fsb.hr do 29. siječnja 2021. U prijavi molimo da priložite: a) motivacijsko pismo (minimalno 250 riječi), b) podatak o smjeru i godini studija, c) prosjek ocjena preddiplomskog te trenutni prosjek ocjena diplomskog studija. 

Pozvani predavači za ovu godinu su Mario Ančić, Vladimir Bosiljevac, Vladimir Ferdelji, Filip Tremac te Damir Vanđelić. U nastavku su njihove kratke biografije.

                                                                                                                             ***

Mario Ančić karijeru je započeo kao tenisač dosegnuvši ranking sedmog igrača svijeta. Nakon prekida teniske karijere odlazi na sveučilište Columbia u SAD-u, gdje završava postdiplomski studij. Radio je kao investicijski bankar na Wall Streetu, a danas radi u fondu One Equity Partners te je jedan od najzaslužnijih za investiciju u Infobip - prvu hrvatsku tvrtku vrijednosti veće od milijardu dolara.

Vladimir Bosiljevac predaje na sveučilištu Harvard od 2009. gdje je pokrenuo i drži kolegije iz financija o investicijama i akvizicijama, a za koje je dobio brojne nagrade. Osim toga radio je na brojnim projektima u financijskoj industriji u preko sedamdeset zemlja na šest kontinenata. Vladimir je završio diplomski studij na Sveučilištu u Zagrebu, a postdiplomski na Harvardu.

Vladimir Ferdelji je alumnus FSB-a, a 25 godina je bio predsjednik uprave zagrebačke tvrtke Elektro-Kontakt d.d. (danas E.G.O. Elektro-komponente d.o.o). Pod Ferdeljijevim vodstvom je tvrtka s 1500 radnika zadovoljavala 35% svjetskih potreba regulacijskih uređaja za električne štednjake te više od 90% proizvodnje izvozila u EU i SAD. Trenutno je nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Filip Tremac je alumnus FSB-a (cum laude), a odnedavno i jednog od najprestižnijih svjetskih MBA programa na London Business School-u. Trenutno je voditelj poslovnih operacija i strategije za Red Ventures u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u karijeri je dosad radio za najveću svjetsku konzultantsku kuću McKinsey & Co, Google, te private equity i fondove rizičnog kapitala.

Damir Vanđelić jedan je od najistaknutijih hrvatskih menadžera i alumnus FSB-a (summa cum laude). Vodio je više od 200 važnih projekata u industriji, a od 2004. do 2016. je kao direktor investicija Adris grupe izravno upravljao investicijama ukupne vrijednosti veće od 4 milijarde kuna u 32 sestrinske firme. Trenutno obnaša funkciju ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba i okolice od potresa.
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
5. siječnja 2021.
Jesi li ikad razmišljao/la o razvoju novih rješenja u medicinskoj, zrakoplovnoj i nuklearnoj industriji? Jesi li spreman za početak tvoje karijere u robotici? Možeš imati priliku raditi na softveru za manipulaciju robotima, komunikaciju instrumentima i još mnogo toga. Tražimo Software developera (m/ž) koji bi se pridružio našem timu za razvoj softvera.
 Karijere
Stanko Škec
26. siječnja 2021.
Tvrtka Marine and Energy Solutions DIV d.o.o. specijalizirana je za projektiranje brodova, energetskih objekata, dizajn interijera, studije izvedivosti, 3D modeliranje, izravni nadzor i inženjerske usluge. Traži djelatnika za sljedeću poziciju: Projektant brodskih strojarskih sustava (m/ž), Prijave za natječaj se šalju u elektroničkom obliku najkasnije do 31.01.2021. godine. Detalji natječaja su u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
25. siječnja 2021.
U poslovnom tjedniku Lider pročitajte intervju s našom docenticom Ankicom Kovač koja je pričala o primjenama i potencijalu vodika, te njegovoj ulozi u zelenoj energetskoj tranziciji. Članak je dostupan na poveznici: https://www.lider.media/poslovna-scena/tehnopolis/hidrogen-nas-svagdasnji-padne-li-sustav-i-sve-se-srusi-spas-nudi-energija-vodika-134608, i u dokumentu tiskanog izdanja.
 Iz medija
Stanko Škec
7. siječnja 2021.
Prof. dr. sc. Joško Deur sudjelovao je 11. prosinca 2020. u emisiji Drag mi je Platon, 1. programa Hrvatskog radija te govorio o temi električnih i autonomnih vozila, a nastavno na prethodno održani okrugli stol HAZU na istu temu. Emisija se može poslušati na ovoj poveznici.
 Iz medija
Stanko Škec
5. siječnja 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102